Analiză a publicației ruse Nezavisimaia Gazeta: Republica Moldova va trânti ușa Rusiei anul viitor / Chișinăul nu-i iartă Moscovei întunericul și frigul
Publicația rusă Nezavisimaia Gazeta, printre ultimele titluri de la Moscova care beneficiază de o oarecare independență editorială, dedică o analiză eforturilor Republicii Moldova de a se rupe decisiv de dependența de Rusia. Analiza, semnată de Svetlana Gamova, arată impactul negativ pe care bombardamentele Rusiei din Ucraina l-au avut asupra Chișinăului, căruia i-a dat un impuls suplimentar pentru desprinderea de pe orbita Rusiei.
Analiza publicației Nezavisimaia Gazeta, preluată de Rador:
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat joi ședința Consiliului Suprem de Apărare, la care a pus problema asigurării republicii cu resurse energetice. Liderul Partidului Social-Democrat al Republicii Moldova, Victor Șelin, a declarat, pentru „Nezavisimaia Gazeta”, că obiectivul autorităților moldovene este să reziste iarna pe gazul rusesc, după care să treacă pe cel românesc. Republica Moldova cumpără deja energie electrică de la București în loc de energia electrică mai ieftină din Transnistria – a remarcat politicianul moldovean, subliniind că obiectivul a ceea ce se întâmplă este ruptura totală a legăturilor dintre Republica Moldova și Federaţia Rusă și intrarea în zona europeană. Bruxelles-ul, a arătat Șelin, îi promitea lui Sandu un divorț energetic de Moscova în schimbul a 600 de milioane de euro – drept compensații pentru a preveni protestele în masă din țară.
După loviturile cu rachete ale Federației Ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, miercuri președinta Maia Sandu a declarat: „Rusia a lăsat Republica Moldova în întuneric. Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă în întuneric și frig”. Așa a comentat șeful statului moldovean întreruperile de curent electric în țară.
Liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a calificat acțiunile Chișinăului drept „necugetate”. „Acestea au condus la faptul că Republica Moldova a rămas fără livrări stabile de energie electrică. Din cauza acestui lucru suferă și Transnistria”, a declarat el ieri.
Compania „Dnestrenergo” a declarat că dacă Centrala electrică raională ar fi funcționat ca înainte și ar fi produs energie electrică pentru Republica Moldova, pe 23 noiembrie sistemul energetic de pe ambele maluri ale Nistrului ar fi rezistat.
„Ar fi fost mult mai puține șanse să ajungem la zero”, au declarat surse din compania „Dnestrenergo” pentru postul de televiziune TSV. – 99%, cât reprezintă GRES moldovenească (ea este aceeași cu Centrala de pe Nistru. – n. „Nezavisimaia Gazeta”) ar fi rămas în funcțiune. În Ucraina, a existat o scădere puternică a frecvenței. Dar GRES Moldovenească ar avea mai multe șanse de a supraviețui dacă ar funcționa trei blocuri, și nu unul, așa cum este acum.”
Totuși secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Constantin Borosan, a declarat la postul de radio Vocea Basarabiei că întreruperile masive de energie electrică se pot repeta. Potrivit afirmațiilor acestuia, acum Republica Moldova cumpără 80% din energie din România, restul se produce pe malul drept al Nistrului, transmite agenția IPN. Atâta vreme cât conflictul din Ucraina continuă, afirmă oficialul, „loviturile cu rachete provoacă supraîncărcarea anumitor linii care leagă țara noastră de Ucraina și România”. „Pentru ca liniile să reziste, să nu se prăbușească din cauza supraîncărcării, acestea sunt deconectate. Acest lucru permite reconectarea la electricitate după restabilirea echilibrului în sistemul de alimentare cu energie electrică”, a explicat Borosan.
Șeful Centralei raionale moldovenești (Transnisatria), Valentin Trubceanin, a menționat: „S-a deconectat linia care merge din România în Republica Moldova și către noi. S-a stins lumina în toată Ucraina. Avem un sistem energetic unit. Ca urmare a unei scăderi bruște a frecvenței în rețeaua electrică, s-a produs descărcarea automată a sistemului de alimentare. Acum tensiunea a apărut deja”.
Cu toate acestea, s-a dovedit că, pe lângă blackout-ul general, a existat, după cum scrie presa de la Chișinău, un „accident tăinuit/nedeclarat la termoelectrocentrală”.
„Autoritățile au tăinuit accidentul de la Termocentrala Chișinău, despre care nu au comunicat la timp nici măcar către premierul Natalia Gavrilița. Analiștii pro-guvernamentali solicită să fie trași la răspundere politică ministrul de resort Andrei Spînu și conducererea întreprinderii, adică aceștia trebuie să-și dea demisia”, a declarat Valeriu Pașa, expert la WatchDog.
Problema este că generatorul de la al treilea bloc energetic al termocentralei a ieșit din funcțiune la doar câteva săptămâni după finalizarea reparațiilor. Există versiunea conform căreia de vină pentru tot este combustibilul de calitate slabă. Moldelectrica a cerut să nu se folosească temporar sobele electrice, încălzitoarele electrice, mașinile de spălat și cuptoarele…
Totodată, primarul Chișinăului, Ion Ceban, a informat că acum capitala este amenințată de întreruperea alimentării cu apă: furnizorul de energie electrică Premier Energy amenință cu deconectarea de la rețea a operatorului de alimentare cu apă, Apa Canal. Motivul este că Apa Canal nu poate plăti pentru energia electrică la noile tarife. (Traducerea Silvia Nicolau)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii