G4Media.ro

Analiză Adevărul: Dodon predă Moldova Rusiei/ Cum reacționează forțele proeuropene de la…

Sursa: Facebook/ Igor Dodon

Analiză Adevărul: Dodon predă Moldova Rusiei/ Cum reacționează forțele proeuropene de la Chișinău

Preşedintelui pro-rus Igor Dodon impune o agendă geopolitică rusească în Republica Moldova, iar rezistenţă din partea Guvernului condus de proeuropeana Maia Sandu nu are nici un efect. Îngrijorată, administraţia de la Washington l-a trimis la Chişinău pe consilierul preşedintelui SUA pentru securitate naţională, John Bolton, scrie Adevărul.ro

Preşedintele pro-rus al Republicii Moldova, socialistul Igor Dodon, a vorbit sâmbătă despre reluarea de către Chişinău a parteneriatului strategic cu Rusia „pe toate direcţiile”. „Vreau să menţionez că noi reluăm parteneriatul strategic cu Federaţia Rusă pe toate direcţiile… În ultimii ani am avut relaţii foarte bune la nivelul conducerii de vârf. Acum sunt contacte şi sunt reluate relaţiile normale la nivelul parlamentelor”, a spus preşedintele moldovean, citat de sputnik.md, în cadrul întâlnirii cu ministrul Apărării Rusiei, Serghei Şoigu.

Şoigu a vizitat Republica Moldova cu prilejul evenimentelor dedicate Zilei Eliberării. Dodon a mulţumit conducerii Rusiei pentru ajutorul acordat Moldovei în ultimii ani. „Ţine şi de economie, şi de migranţii noştri, şi de alte probleme pe care le-am discutat cu preşedintele Federaţiei Ruse şi deciziile erau luate în mod operativ”, a spus Dodon.

El a mai adăugat că în cei 28 de ani de independenţă este prima vizită a unui ministru rus al Apărării în Moldova. Drept răsplată, Şoigu i-ar fi promis că Rusia va începe procesul de distrugere a muniţiilor de la depozitele din localitatea Cobasna din stânga Nistrului şi că este gata să ofere echipamentul necesar în acest scop, a anunţat preşedintele Igor Dodon într-o postare pe Facebook.

El a declarat că distrugerea acestor muniţii ar controbui la detensionarea situaţiei din regiune. ”L-am asigurat pe ministrul Apărării din Federaţia Rusă că propunerea sa va fi discutată în curând de către participanţii la negocierile în formatul 5+2 pentru reglementarea cponflictului transnistrean”, a precizat preşedintele Dodon, citat de radio chişinau.

El a subliniat rolul important pe care îl joacă Rusia în procesul de reglementare polică a conflictului dintre Chişinău şi Tiraspol, precum şi rolul operaţiunii de menţinere a păcii la Nistru, ”sub egida Rusiei”. Depozitul de la Colbasna este unul dintre cele mai mari din Europa şi conţine o cantitate importantă de armament şi muniţii, unele datând din cel de-al doilea război mondial.

Depozitul este păzit de aproximativ 1000 de militari ruşi. Rusia ar fi început, în 2001, să-şi onoreze angajamentele pe care şi le-a asumat prin Acordul de la Istanbul, în 1999, cu privire la retragerea muniţiilor din Transnistria, însă procesul a fost întrerupt din cauza refuzului Republicii Moldova de a semna aşa-zisul Memorandum Kozak, parafat anterior. Acum Dodon o fi acceptat punerea în practică a memorandumului Kozak? Dar adevărta problemă o reprezintă retragerea trupelor ruse din Transnistria.

Citește integral în ziarul Adevărul.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Pai daca-l cheama Igor, ce-ati fi vrut?!

  2. RMoldova a fost predată Kremlinului de către Maia Sandu și Andrei Năstase, pe care voi, dragi jurnaliști G4Media, i-ați susținut. Din prostie sau din ticăloșie, rămîne de văzut

    • Moldova după Prut a fost predată de otomani Rusiei în 1812 și de Hitler lui Stalin în august 1939. Moldova a rămas definiv sub influiența Rusiei datorită Transnistriei. Moldovencile care lucrează în occident vorbesc doar rusește. La sondajul privind unirea cu România rezultatul a fost slab, moldovenii nu doresc unirea, dar nici nu va fi posibil cât timp Transnistria este sub control rusesc. UE și NATO nu acceptă nici un stat cu probleme teritoriale mai ales cu Rusia de care tremură NATO și SUA.

    • Total de acord cu aserțiunea ta!!! Și nu cred că a fost vorba de prostie. 🙂

    • Vezi ca azi dimineatza ai uitat da iei pastilele