G4Media.ro

Analiza ADN a unor dinți descoperiți într-o peșteră din China răstoarnă ultimele…

Sursa foto: sciencemag.org

Analiza ADN a unor dinți descoperiți într-o peșteră din China răstoarnă ultimele teorii din 2015 despre evoluția oamenirii

Experții au salutat în 2015 descoperirea a 47 de dinți într-o peșteră din China, datați de acum 80.000 sau 120.000 de ani, punând în discuție ideile larg acceptate despre evoluția speciei. S-a sugerat atunci că Homo Sapiens se afla deja în China cel puțin cu 20.000 de ani mai devreme decât momentul în care oamenii ar fi părăsit Africa și s-au răspândit pe glob. S-a mai avansat atunci teoria tentantă că un grup diferit de oameni primitivi ar fi putut evolua separat în Asia, transmite CNN.

Nu chiar atât de repede, anunță știința în 2021. Noi cercetări date luni publicității sugerează că n-ar trebui poate să ne grăbin să rescriem evoluția originii primilor oameni.

Analizele ADN efectuate pe doi dinți descoperiți în aceeași peșteră, Fuyan, plus dinți și alte rămășițe fosilizate din patru alte peșteri din aceeași regiune, sugerează că este puțin probabil ca primii oameni moderni să fi existat în China mai devreme.
”Noul studiu arată că este foarte puțin probabil ca Homo sapiens să fie ajuns în China mai devreme de acum 50.000 de ani. Este posibil ca specia noastră să fi ajuns în regiune acum peste 100.000 de ani, dar trebuie să spunem că nu există nici o dovadă convingătoare în acest moment care să susțină această teorie”, a declarat Darren Curnoe, profesor asociat la Australian Museum Research Institute din Sydney și coautor al studiului publicat luni în jurnalul PNAS.

Cercetătorii au extras ADN din zece dinți și și stabilească vechimea altor elemente din peșteri, cum ar fi cărbune sau dinți de animale. Echipa de cercetători a stabilit că dinții au cel puțin 16.000 de ani în timp ce alte materiale au cel puțin 40.000 de ani.

Studiul din 2015 s-a bazat în mare măsură pe rezultatele unei singure metode de datare care a determinat vârsta materialelor din peșteră situate deasupra și dedesubtul sedimentelor care conțin dinții umani „, a mai declarat acesta. Studiul din 2015 a măsurat degradarea radioactivă a uraniului în depozitele rupestre, nu ADN-ul acestora.

Sursa: CNN

Sursa foto: sciencemag.org

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. E bine ca in China comunistii se intereseaza de oamenii de acum 80 de mii de ani dar am vrea niste raspunsuri cu ce, cum ,de unde, de ce s-a intamplat pandemia de Covid 19!

  2. Draga G4 Media, ai început sa făcut clickbait ? Articolul spune ca a datarea din 2015 a fost eronata, iar noile măsurători, prin ADN, întăresc teoria evoluției actuale. Dacă ultimele teorii ale evoluției înseamnă cele bazate pe rezultatele eronate din 2015, mi-e teama ca nu aveți măsura cuvintelor și ar trebui sa va revizuiți serios calitatea review-ul înainte publicare. Sunteți printre puținii care mai fac jurnalism in țara asta. Rămâneți profi, va rog.

    • @Cosmin – Cred ca nu prea stii ce vorbesti acolo. De unde ai scos tu ca „ultimele teorii ale evolutiei” s-ar baza pe rezultate eronate?
      Daca ai fi citit articolul pana la capt ai fi gasit si expicatia: „Studiul din 2015 s-a bazat… pe vârsta materialelor din peșteră situate deasupra și dedesubtul sedimentelor care conțin dinții umani”, de unde se intelege foarte bine ca datarea sa facut pe sedimente si nu pe dintii umani, care au o varsta mult mai recenta. Pana la urma, homo sapiens, cand au migrat din Africa spre celelalte continente au preluat foarte multe de la celelalte specii hominide, inclusiv habitatele si locurile de adapostire.

    • *scuzati greseala
      datarea s-a facut pe sedimente

  3. Lasa, ca le aratam noi niste dinti de daci…

  4. @CG – Da’ tu ai citit articolul? Ca daca l-ai citit si comentezi asa, ai o mare problema pentru ca articolul tocmai asta spune ca nu exista nicio dovada pentru teoria conform careia o ramura de homo sapiens s-ar fi dezvoltat independent in zona Asiei.

  5. Nu suntem curiosi de informatii venite din China & Rusia