G4Media.ro

Analiză AFP: Mai multe „linii roşii” au fost depăşite, după atacul Israelului…

Foto: Pixabay

Analiză AFP: Mai multe „linii roşii” au fost depăşite, după atacul Israelului asupra consulatului iranian în Damasc / Risc de escaladare în Orientul Mijlociu

Atacul sângeros împotriva unei clădiri diplomatice iraniene la Damasc, atribuit Israelului, riscă să provoace o explozie în Orientul Mijlociu, cu o posibilă ripostă a Iranului prin intermediul aliaţilor săi regionali, estimează marţi mai mulţi analişti, informează AFP, transmite Agerpres.

Acest raid fără precedent întreprins luni împotriva secţiei consulare a ambasadei Iranului a făcut 11 morţi, printre care un comandant iranian de rang înalt aflat în Siria, Mohammad Reza Zahedi, şi alţi şase membri ai Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului.

„Aceasta este o escaladare importantă. Luând drept ţintă un obiectiv diplomatic iranian, Israelul a depăşit o linie” roşie, subliniază Ali Vaez, analist în cadrul International Crisis Group.

Iranul şi Siria au acuzat Israelul, duşmanul lor de moarte, însă acesta din urmă nu a confirmat responsabilitatea sa în acest raid.

Israelul confirmă rareori atacuri în Siria vecină, unde Iranul, Hezbollahul libanez pro-iranian şi alte grupări fidele Teheranului susţin militar regimul lui Bashar al-Assad, în războiul intern declanşat în 2011.

Armata israeliană şi-a intensificat bombardamentele împotriva acestor ţinte de la începutul războiului în Gaza, declanşat de un atac sângeros al mişcării islamiste palestiniene Hamas contra Israelului, pe 7 octombrie.

Iranul, care susţine Hamas, negând totodată orice implicare în atacul din 7 octombrie, şi-a mobilizat aliaţii în regiune, din Liban până în Irak trecând prin Yemen, care au atacat obiective israeliene sau ale SUA, principalul aliat al Israelului.

Teheranul a declarat că nu doreşte un război regional, însă, după atacul de la Damasc, liderul suprem iranian Ali Khamenei a avertizat, marţi, că „regimul pervers sionist va fi pedepsit de oamenii noştri bravi”.

„Atacul împotriva consulatului iranian la Damasc a încălcat multe linii roşii”, estimează Bassam Abou Abdallah, un analist sirian apropiat de guvern ce conduce Centrul pentru cercetare strategică de la Damasc. „Existau reguli de angajament, însă de acum acesta este un război deschis între Israel şi axa de rezistenţă”, adaugă el.

Aliaţii mişcării Hamas, printre care Hezbollahul libanez şi rebelii yemeniţi houthi, sunt reuniţi de Iran în cadrul a ceea ce el califică drept „axa de rezistenţă” în faţa Israelului. În riposta sa, Iranul ar putea recurge la aceşti aliaţi.

„Este clar că suntem în logica unei escaladări”, spune Bassam Abou Abdallah. „Ar putea fi reluate atacurile împotriva bazelor americane în Irak, Siria sau în altă parte”, a adăugat el. Chiar dacă, potrivit unui responsabil american citat de site-ul Axios, SUA i-au transmis Iranului că ele „nu sunt implicate” în atacul de la Damasc.

La sfârşitul lui ianuarie, grupări pro-iraniene în Irak şi-au suspendat loviturile împotriva bazelor americane din regiune, după un bombardament care a ucis trei militari americani în Iordania. O decizie luată, potrivit lor, la cererea Iranului.

Hezbollahul a afirmat la rândul său că atacul de la Damasc „nu va rămâne nepedepsit”. În susţinerea Hamas, aliatul său Hezbollah bombardează aproape zilnic poziţii israeliene frontaliere şi pentru moment se abţine să vizeze obiective mai îndepărtate de frontieră.

„Este probabil ca Iranul să facă Israelul să plătească, însă de o manieră indirectă şi prin intermediul partenerilor şi al aliaţilor săi din regiune”, estimează Ali Vaez.

Potrivit acestui specialist în Iran, „dilema” Teheranului este aceea că „absenţa unui răspuns ar putea constitui un semnal de slăbiciune pentru Israel, dar represaliile riscă să ducă la o acţiune şi mai severă din partea SUA sau a Israelului”.

În opinia analiştilor, atacul de la Damasc ar putea fi chiar o tentativă a prim-ministrului Benjamin Netayanu de a provoca un conflict la scară regională.

„Sub presiunea americanilor, Netanyahu va continua pe termen scurt războiul din Gaza şi se va întoarce spre Liban şi Siria”, spune analistul Nick Heras, într-o referire la presiunile americane asupra Israelului pentru a pune capăt războiului în Gaza.

Israelul consideră că „iranienii conduc de la Damasc fronturile” în Gaza şi Liban, iar Netanyahu „se aşteaptă la un apropiat război regional cu Iranul”, în care el „speră să i se ralieze SUA”, afirmă acest expert de la New Lines Institute for Strategy and Policy.

„Israelienii ştiu că Gardienii Revoluţiei vor fi inamicii lor cei mai periculoşi în acest război şi încearcă să le elimine şefii cei mai importanţi”, adaugă analistul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. E o actiune de deratizare. Sobolanii teroristi trebuie starpiti.

  2. Escaladare a fost pe 7 octombrie. Teroriștii țin și acum ostaticii de atunci. Escaladare este când Hezbolahul bombardează zilnic Israelul și houthy ataca nave în Marea Roșie. Acum a fost chiar dezescaladare, o acțiune preventivă a Israelului in Siria, unde iranienii pregăteau alte atacuri. Și după ce se va lichida focarul terorist din Khan Younis, va fi alta dezescaladare. Apoi trebuie dezescaladarea focarului din Liban.