Analiză AP: Europa de Est slab vaccinată se pregătește pentru valul Omicron
Pe măsură ce varianta coronavirusului cu răspândire rapidă, Omicron, se intensifică în Europa de Vest, oficialii și experții din Europa de Est, cu un nivel scăzut de vaccinare, anticipează după sărbători o explozie de cazuri de COVID-19 în mare parte din regiune, arată o analiză THE ASSOCIATED PRESS, citată de Rador.
Multe țări din Europa de Est au ieșit abia recent din valuri de infecție care au pus o presiune catastrofală asupra sistemelor sanitare și, uneori, au înregistrat unele dintre cele mai mari rate de mortalitate din pandemie, la nivel global.
Acum, cu tulpina Omicron deja confirmată în întreaga regiune și cu sărbătorile de iarnă care aduc mai multe reuniuni sociale și călătorii internaționale, oficialii de sănătate publică prevăd o creștere bruscă a cazurilor de infectare în săptămânile următoare.
Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din România, a avertizat miercuri că țara ar putea înregistra un vârf de 25.000 de cazuri noi zilnice în următorul val așteptat. România este a doua țară membră cel mai puțin vaccinată a Uniunii Europene.
Menționând că aproximativ 60% dintre persoanele de peste 65 de ani din România sau care suferă de boli cronice rămân nevaccinate, Pistol a spus: „Chiar dacă tulpina Omicron nu are același nivel de severitate(,)… sistemul de sănătate va fi oricum supraîncărcat și va atinge nivelurile înregistrate anul acesta în octombrie.”
În România s-au format cozi uriașe la granițe, înainte de Crăciun, când sute de mii de cetățeni s-au înghesuit spre acasă, mulți din Occident. Guvernul a început să le solicite călătorilor să completeze formulare de localizare a pasagerilor începând cu 20 decembrie, pentru a ajuta la urmărirea infectărilor, dar Pistol a spus că mulți nu au reușit să le completeze.
Doar 40% din populația României, de aproximativ 19 milioane, a fost inoculată complet împotriva COVID-19. Deși dozele de rapel sunt considerate necesare pentru a oferi o protecție adecvată împotriva Omicron, Pistol a remarcat că trei sferturi dintre cei cu schemă completă nu au primit încă doza suplimentară.
Sistemul de sănătate publică subfinanțat al României a fost în pragul colapsului în urmă cu câteva luni, în timpul ultimei explozii de cazuri în țară. Morgile spitalelor au rămas fără spațiu pentru cadavre, iar unii pacienți au fost transferați în străinătate pentru tratament, deoarece unitățile de terapie intensivă COVID-19 erau la capacitate maximă.
Personalul medical epuizat a urmărit cu groază cum țările cu rate ridicate de vaccinare, cum ar fi Franța, Italia și Regatul Unit, au raportat cazuri record, pe măsură de Omicron s-a răspândit, în ultimele zile.
„Este foarte clar că cel de-al cincilea val probabil ne va lovi în ianuarie”, a spus Dragoș Zaharia, medic primar la Institutul de Pneumologie Marius Nasta din București. „Sperăm doar că vor exista mai puține decese, mai puține cazuri grave și mai puține internări în spital”.
Bulgaria vecină este cel mai puțin vaccinat membru al UE, doar 32% dintre adulți cu schema completă. Și ea a suferit o izbucnire mortală în toamnă, dar vaccinarea a continuat într-un ritm lent. Datele guvernamentale arată că doar 255.000 de doze de rapel au fost administrate în țara cu 7 milioane de locuitori.
„Epidemiologii prevăd că valul al cincilea va lovi Bulgaria la sfârșitul lunii ianuarie și probabil mai puternic în februarie”, a declarat Mariya Sharkova, specialist în dreptul sănătății publice cu sediul la Plovdiv, pentru The Associated Press. „Sărbătorile vor aduce Omicron în Bulgaria și probabil vor avea un impact negativ asupra răspândirii COVID-19.”
În regiunea Balcanilor, Bosnia, Slovenia, Serbia și Croația au confirmat cazuri de Omicron, dar până acum nu au înăsprit restricțiile pentru a controla răspândirea variantei.
Autoritățile sârbe au decis săptămâna aceasta să permită concertele în aer liber planificate în ajunul Anului Nou. Experții s-au opus și au cerut să se solicite permise sanitare pentru COVID-19 pentru 24 de ore din cauza preocupărilor legate de Omicron.
„Suntem conștienți de faptul că un număr semnificativ dintre cetățenii noștri se vor întoarce acasă din Uniunea Europeană pentru vacanțe, iar oaspeți străini vor vizita stațiunile noastre de schi”, a declarat Goran Cerkez, ministrul adjunct al Sănătății, în cea mai mare dintre cele două cele mai importante regiuni autonome din Bosnia. „Dar sperăm că vom face față la ceea ce ne așteaptă.”
Cehia, care are o populație de 10,7 milioane de locuitori, se numără printre țările europene cel mai puternic afectate de pandemie și înregistrează în prezent aproximativ 6.000 de cazuri noi pe zi. Ministerul Sănătății din țară a estimat miercuri că varianta Omicron reprezintă în prezent aproximativ 10% din toate cazurile noi, iar până pe 10 ianuarie ar putea fi de 25%.
Unii experți avertizează să nu lăsăm garda jos luând în considerare studiile preliminare care sugerează că varianta Omicron ar da simptome mai ușoare de COVID-19.
Românul Mircea Iliescu, doctor în genetică și evoluția umană, la Universitatea Cambridge, spune că, chiar dacă ar fi așa, România „are încă o mulțime de persoane susceptibile de spitalizare”.
„Putem doar să presupunem că multe cazuri care se transmit acum sunt cu Omicron, deoarece se transmite atât de repede în comparație cu Delta”, a spus el. „Dacă în alte țări ajunge acum să fie tulpina majoritară, și la noi ar urma să fie la fel în câteva săptămâni.”
În ciuda preocupărilor legate de variantă, autoritățile române au relaxat unele restricții interne, la începutul lunii decembrie, și permit magazinelor să rămână deschise în ajunul Anului Nou.
Andrei Oțelea, în vârstă de 31 de ani, care locuiește în Marea Britanie și este nevaccinat împotriva COVID-19, a sosit marți cu tânăra sa familie, pe Aeroportul Internațional din Sibiu, din centrul României, întorcându-se acasă pentru prima dată de când a început pandemia. „Ne este puțin frică (de vizita la bunici), dar o să mergem și o să păstrăm distanța pentru moment”, a spus Oțelea.
Traducerea Rador: Cristina Zaharia / foto: gov.uk
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
56 comentarii