G4Media.ro

ANALIZĂ Armata transnistreană: amenințare sau exagerare? Echivalentul militar al „satelor Potemkin”

Sursa/Site-ul pretinsei Administrații prezidențiale de la Tiraspol

ANALIZĂ Armata transnistreană: amenințare sau exagerare? Echivalentul militar al „satelor Potemkin”

Revista ucraineană Militarni a făcut o amplă analiză în care prezintă toate efectivele de luptă ale regiunii separatiste transnistrene și forța lor de atac. Sub titlul „Forțele Armate ale Transnistriei: o amenințare reală a unei mari exagerări?” autorii materialul fac un investar al echipamentului militar și al soldaților transnistreni și ruși din regiunea separatistă în raportul ce pot însemna ele ca amenințare pentru Ucraina.

Autorii analizei explică că pregătire umană și materiale a forțelor armate din Transnistria este mai degrabă asemănătoare cu celebrele „sate Potemkin”. Un „sat Potemkin” înseamnă orice construcție înșelătoare sau falsă, evocată adesea de regimuri totalitare, pentru a-i înșela atât pe cei din interior, cât și pe străini.

Expresia „satele lui Potemkin” are la origine o vizită împăratului Iosif al II-lea și a regelui Poloniei în Imperiul Țarist, atunci când feldmareșalul rus Grigori Potemkin, amant al țarinei Ecaterina a II-a a Rusiei, a „înfrumusețat” satele pe unde urmau să treacă aceștia. Sub formă de decoruri de teatru, satele era modernizate doar pe traseul pe care trecea Iosif al II-lea.

Problema amenințării la frontierele sudice din regiunea transnistreană a fost ridicată în mod repetat în spațiul informațional al Ucrainei din 2014 și până în prezent, scrie revista militară ucraineană Militarni.

Fiecare prognoză analitică făcută de experții militari ucraineni a văzut o amenințare directă din partea reginii separatiste transnistrene în direcția regiunilor ucrainene Odesa sau Vinița. Experții revistei Militarni au analizat din punct de vedere militar ce anume înseamnă această amenințare dinspre Transnistria la adresa Ucrainei din punct de vedere al structurii armatei separatiste transnistrene și a misiunilor sale, dar și a celorlalte instituții militarizate din această regiune.

Revista Militarni scrie că unitatea de putere a Transnistriei este împărțită în departamente care gestionează unitățile armate: Ministerul Apărării; Ministerul Afacerilor Interne și Departamentul de Justiție; Ministerul Securității Statului (MGB, fostul KGB).

Regiunea transnistreană are un sistem de brigadă de organizare a trupelor. Doar patru dintre ele sunt divizii motorizate de infanterie și se află în zone în care au existat anterior lupte cu unități militare ale Republicii Moldova în 1992 sau care sunt considerate cele mai periculoase.

Direcția sud, aglomerația TighinaParcani – Tiraspol, este acoperită de două dintre cele patru brigăzi de infanterie motorizată, un batalion separat de forțe speciale ale armatei, un batalion separat de recunoaștere, un regiment separat de artilerie, o unitate separată de aviație, batalion de reparații aviație , regimentul de artilerie de aeronave, batalion separat de logistică și batalion separat de comunicații.

Aici este staționat și Grupul Operativ al Trupe Ruse (GOTR), mai exact unitatea 13962 din cadrul Districtului Militar de Vest al Armatei Ruse cu sediul la Sankt-Petersburg.

De menționat că direcția Tiraspol-Parcani-Tighina este cea mai mare din regiunea transnistreană și a fost locul celor mai puternice lupte în 1992 în timpul Războiului de pe Nistru.

Tiraspolul găzduiește toată conducerea militară și politică, organele executive și legislative centrale. Prin urmare, nu este de mirare că o astfel de echipă de forțe este alocată pentru protecția și apărarea acestei zone, se precizează în articol. Astfel în jurul Tiraspolului sunt desfășurate:

1. Brigada de infanterie motorizată separată de gardă (indicativ 10524) se află la Tiraspol. Această brigadă este cea mai mare dintre altele de același tip și singura din forțele armate, care are probabil un batalion de tancuri. Număr aproximativ este de 820 de militari.

2. Un batalion separat de forțe speciale (unitatea 11065) în orașul Tiraspol și un personal de până la 200 de militari. Batalionul este format dintr-o companie aeropurtată.

3. Un batalion de recunoaștere separat (unitatea 90785). Probabil că numărul acestui batalion nu depășește numărul batalionului de forțe speciale.

4. Compania comandantului la Statul Major General (00111).

Tighina:

1. A doua brigadă separată de infanterie motorizată este staționată în orașul Bender (unitatea 54176). Număr aproximativ de ~ 600 de militari.

2. Un batalion separat de inginerie și sapatori (unitatea 80691), situat în satul Parkani între Bender și capitală. Număr aproximativ de 250 de militari.

3. Batalioane de Comunicații (unitatea 10673) și logistică (PPD Tiraspol) cu aproximativ 470 militari.

4. Un regiment separat de artilerie (PPD Tiraspol, unitatea 60387) cu aproximativ 250 de soldați.

5 Un regiment separat de artilerie antiaeriană, numărând aproximativ 200 de oameni.

6. Batalionul de reparații (unitatea 12084)

Există și un batalion separat de menținere a păcii, care îndeplinește sarcini în Zona de Securitate împreună cu unități ale forțelor de menținere a păcii din Moldova și Rusia. Acesta este de circa 400 de oameni. Din păcate, nu există informații despre dacă brigăzile de infanterie motorizată își desfășoară unitățile în contingentul de menținere a păcii, așa cum fac rușii.

Securitatea zonei centrale a regiunii, în orașul Dubăsari, este asigurată de patru brigăzi motorizate de infanterie separate. Unele părți sunt situate în orașul Grigoriopol. Brigada are aproximativ 450 de membri.

Partea de nord a fost preluată de trei brigăzi motorizate separate (unitatea 30652), ale căror batalioane 1 și 3 sunt situate în orașul Rîbnița, iar al doilea în centrul districtului cel mai nordic, orașul Camenca. Brigada are aproximativ 450 de membri.

Armament

Unitățile armate sunt dotate exclusiv cu echipamente sovietice, provenite din fosta Armată a 14-a a URSS. În timpul evenimentelor din 1991-1992, trupele transnistrene au retras un număr mare de arme și echipamente de la 14 unități ale armatei.

Conform documentelor conducerii a 14 armate au fost „capturate” atunci: 13.000 de arme de calibru mic, 20 de milioane de cartușe de muniție, 19 tancuri, lansatoare de grenade RPG-7, grenade antitanc RPG-18, RPG-26 în valoare de aproximativ 12.000 de unități, echipamente de comunicații. limbaj, echipamente de inginerie, peste 50 de vehicule blindate de transport de trupe, zeci de mortiere și arme. Totuși, după cum s-a dovedit mai târziu, acestea nu sunt cifrele finale, în timpul distructurării Armatei a 14-a a defunctei URSS trupele transnistrene au rămas cu mai multe arme.

Armele standard pentru brigadă sunt mitraliere AK-74, mitraliere PK / PKM / RPK-74, lansatoare de grenade RPG-7 și grenade antitanc.

Potrivit diverselor surse, citate de revista ucranieana Militarni, pe teritoriul regiunii transnistrene pot fi depozitate între 5 și 70 de sistem portabile de anti-aeriene de rachete (autoritățile transnistrene neagă acest lucru, ceea ce este cel mai probabil adevărat), dar care nu au mai tras de circa 30 de ani. Mijloacele de detectare și sprijinire a țintelor aeriene sunt alcătuite din complexul P-12 „Yenisei”.

Echipamentul de inginerie este format de mașini precum PTS, IMR 1 și 2, IMR „Zhuk”, BAT-2, UR-77, parc de poduri pontoane și excavatoare. Vehicule speciale GMZ-2 și 3 toate sau aproape toate transformate în transportoare blindate grele.

Tancuri transnistrene

Potrivit diverselor surse, armata regimului separatist de la Tiraspol are în serviciu 18 tancuri T-64B/BV. Dar, în ultimii ani, nu au mai fost văzute mai mult de 12 tancuri.

Se poate presupune că, din cauza lipsei de întreținere corespunzătoare și a dificultății de a transporta piesele de schimb (de contrabandă din Ucraina), unele dintre tancuri au mers la casare. Toate tancurile sunt asamblate într-un singur batalion și împărțite în două companii. Batalionul are sediul în satul Volodimirovka, la 9 km de Tiraspol și la 4 km de granița cu Ucraina, precum și la 80 km de Odesa. Echipajele tancurilor sunt instruite și concediate în mod regulat, PPD-ul are două simulatoare pentru tunar și comandantul tancului.

Aviația atât a Federației Ruse, cât și a Transnistriei se află în regiunea transnistreană. Acestea sunt elicoptere Mi-2/8/24, dar care nu zboară din lipsă de piese de schimb. În prezent, flota actuală este reprezentată de elicoptere Mi-2 b/n 14, Mi-8 b/n 04, Mi-8 b/n 06 și două aeronave An-2.

Pregătirea și echipamentul

Există un sistem mixt de antrenare a forțelor armate în regiune. Primul se derulează pe o perioadă de un an. Cu toate acestea, există o anumită caracteristică. Recruții au fost transferați în serviciu în funcție de tipul zilei de lucru. Adică serviciul lor începe (cu excepția turelor de zi) la ora 8 și se termină la 18-19, apoi soldații pleacă acasă. În acest fel, ei doresc să atragă mai mulți tineri să se alăture armatei, mai degrabă decât să se ascundă de recrutare.

Acesta este unul dintre punctele reformei forțelor armate. Cu toate acestea, regimul transnistrean evită costurile de cazare și masă pentru militari.

Armata are propria sa versiune a cursului de instruire a unui recrut, care durează 12 zile. Trebuie remarcat faptul că în batalionul de recunoaștere sunt recrutați și aceștia, fapt ce nu poate oferi o foarte mare pregătire „forțelpr speciale” transnistrene, opinează revistă ucraineană.

În general, nivelul de pregătire lasă de dorit. Deși numărul exercițiilor tactice de comandă și personal și companie a crescut din 2014, acest lucru nu oferă un avantaj puternic, ci este o necesitate pentru a oferi măcar ceva experiență tinerilor recruți. Cea mai mare parte a pregătirii practice este efectuată de unități de artilerie de toate tipurile de arme de tun și mortiere.

Unitățile de artilerie nu au executat niciodată trageri practice printr-o zonă mică a razei. Probabil din același motiv, elicopterele nu trag, deși zboară cu unități dispozitive de rachete B-8M1 și B-8V20A.

Trupele ministerului de Interne și cel de Justiție

Ministerul Afacerilor Interne se află în subordinea Unității Militare Speciale Motorizate (SMVCH) a Trupelor Interne cu Compania Forțe Speciale Cobra (unitatea 2101) și SOBR Nistru (nu face parte din Trupele Interne, dar este subordonată Ministerului de Interne).

Toate tipurile de arme de calibru mic disponibile în regiunea transnistreană sunt în serviciu. Forțele speciale „Nistru” din cadrul ministerul de Interne este una dintre cele mai capabile unități ale întregului grup transnistrean, luptă împotriva grupărilor criminale, terorismului și se implică în apărarea așa-numitul stat.

Batalionul de convoi (unitatea 2102) și compania specială Scorpion sunt subordonate Ministerului Justiției. Sarcinile principale ale acestor unități sunt de a asigura securitatea în coloniile de corecție, de a suprima revoltele condamnaților, de a proteja comunicațiile importante și de a escorta mărfurile.

Ministerul Securității Statului

Pe lângă activitățile de contrainformații, MGB (serviciul secret transnistrean -n.red.) protejează și granița de stat prin trupele de frontieră. Nu există un număr exact de polițiști de frontieră, dar este estimat la aproximativ 2.500-3.000 de militari.

De asemenea, MGB are în subordine o unitate a forțelor speciale denumită „Delta”.

Se știu puține despre el, dar Delta și Nistru sunt cele mai bine pregătite și pregătite pentru luptă în fața potențialei amenințări. Potrivit unor relatări, miliția nistreană a participat la luptele împotriva Georgiei în conflictul abhaz sub masca voluntarilor, deci se poate presupune că forțele speciale MGB au experiență de luptă în afara regiunii transnistrene.

Concluzii:

Revista Militarni concluzionează că lipsa oricărei strategii adecvate de reintegrare și eliberare a teritorului din partea Moldovei adaugă un aspect deosebit de picant”.

„Moldova nu poate și nu vrea să readucă acest teritoriu sub controlul său din cauza consecințelor economice și politice pentru restul țării. Este mulțumită de ordinea lucrurilor care a existat în ultimii 30 de ani. Au învățat să trăiască cu ea. În acest caz, Ucraina este obligată să împingă această problemă și să trezească Moldova „adormită” la acțiuni mai hotărâte. Credem că Ucraina va putea conveni cu Republica Moldova asupra forței care va efectua dezocuparea”, concluzionează revista Militarni.

Foto: Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Sursa/Site-ul pretinsei Administrații prezidențiale de la Tiraspol

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Luati cu asalt intr-o noaste de 2 batalioane NATO si gata, s-a terminat cu „statul” asa-zis transnistrean.

  2. Trucaje bolșevice 😂😂😂

  3. Poate ar trebui ca NATO să curețe rușii din Moldova. Că tot e primăvară.

    • Nu e nevoie decat de sabotori care sa le arunce in aer depozitul de munitii expirate. Sau de cateva rachete care si-au „ratat” tinta. Atunci o sa se vada de ce sunt capabili.

    • Moldova NU e in NATO, doar ucrainienii sa-si faca o pomana. Mai exact, Azov sa dea o tura pe acolo intr-o misiune speciala. 🤣

    • Dacă explodează megadepozitul de muniție, dispare toată „armata” transnistriei, cu tot cu baskan.

  4. Ei, pt ucrainieni e o gluma proasta, dar moldovenii au mai multe sânge romanesc 🤣, asa ca pt ei e o amenintare. Batalionul AZOV ii matura pe aia repede si usor din Transnistria. Hai, faceti-va o pomana, saru-mana sa fie primit. 🤣🤣🤣🤣

    • ucraineni nu o sa faca treaba moldovenilor pe teritoriu moldovean
      e treaba moldovenilor
      doar daca transnistreni ataca ucraina
      dar nu o sa o faca nici daca le ordona putin ca stiu cai sinucidere
      asa ca treaba trebuie rezolvata de moldoveni prin ceva misiuni de sabotare
      sau cum vor ei
      o misiune fulger de o noapte sa ocupe tot
      pe cand se trezeste putin transnistria sa nu mai existe

    • Azov pot merge si ca mercenari pana acolo, nu e musai oficial. Vb rusa, zic ca-s moldoveni si gata, isi pun steagul Moldovenesc si 3 simboluri aleatorii sa para moldoveni nationalisti, ce?! Sau moldoveni neo-nazisti cum le zice Putin. 🤣 O misiune de-o noapte. Apoi sa preia moldovenii oficial.