Analiză Associated Press: Două Europe – Ratele scăzute de vaccinare din Est duc la o copleşire a secţiilor de terapie intensivă / Bulgaria și România au rămas dramatic în urmă
Într-o unitate de terapie intensivă pentru pacienții cu coronavirus din capitala României, București, Adrian Pica, în vârstă de 55 de ani, stă în pat primind oxigen suplimentar care să-l ajute să respire. „Nu am vrut să mă vaccinez pentru că mi-a fost frică”, spune el, relatează Associated Press, citată de Rador.
Aproximativ 72% dintre adulții din Uniunea Europeană celor 27 de state membre au fost vaccinați complet împotriva COVID-19, dar o rată de vaccinare menţinută cu încăpățânare la nivel scăzut în unele țări din estul UE riscă acum să copleșească spitalele, pe fondul unui val de infecții din cauza variantei delta, mult mai contagioasă.
„Până acum nu credeam în COVID-19”, a declarat Pica pentru The Associated Press, spunând că simptomele sale declanşate de timpuriu l-au făcut să transpire și să simtă că se sufocă. „Am crezut că este la fel ca gripa. Dar acum sunt bolnav și internat. Vreau să mă vaccinez”.
Bulgaria și România au rămas dramatic în urmă, fiind cele două națiuni cel mai puțin vaccinate ale UE, cu doar 22% și, respectiv, 33% din populațiile adulte vaccinate complet.
Creșterea rapidă a numărului de noi infectări a obligat autoritățile să înăsprească restricțiile împotriva virusului în cele două țări, în timp ce alte națiuni ale UE, cum ar fi Franța, Spania, Danemarca și Portugalia au depășit 80% din acoperirea vaccinală și au relaxat restricțiile.
Stella Kyriakides, comisarul UE pentru sănătate, a declarat că „discrepanţa îngrijorătoare” privind vaccinările trebuie rezolvată urgent. Slovacia, Croația și Letonia au vaccinat aproximativ 50% din toată populaţia lor adultă. Însă administrarea vaccinurilor în multe țări din Europa Centrală și de Est a rămas slabă sau este în scădere.
În Norvegia, care a vaccinat aproximativ 70% din populaţie, autoritățile au ridicat sâmbătă restricțiile pe care premierul Erna Holberg le-a numit „cele mai stricte măsuri din timp de pace”. Vecina sa nordică, Danemarca, a ridicat restricțiile anticoronavirus în data de 10 septembrie, în timp ce Marea Britanie a abandonat, de asemenea, majoritatea restricțiilor pandemice ca urmare a ratelor ridicate de vaccinare.
În schimb, la Institutul de Pneumologie Marius Nasta din București, medicul șef al ATI, Genoveva Cadar, spune că paturile secţiei sunt ocupate 100% și că aproximativ 98% din toți pacienții cu virus sunt nevaccinați.
„În comparație cu valurile anterioare, oamenii sosesc cu forme mai grave” ale bolii, a spus ea, adăugând că mulți pacienți în acest ultim val sunt mai tineri decât în valurile anterioare. „Foarte repede ajung să fie intubaţi – iar prognosticul este extrem de sumbru”.
Noile infectări cu coronavirus anunţate zilnic în România, o țară de 19 milioane de locuitori, au crescut exponențial în ultima lună, în timp ce ritmul de vaccinare a scăzut la niveluri îngrijorătoare. Datele guvernului arată că 91,5% din decesele provocate de COVID-19 în România, în perioada 18-23 septembrie erau persoane care nu fuseseră vaccinate.
Duminică, 1.220 din cele 1.239 de paturi de terapie intensivă pentru pacienții cu coronavirus erau ocupate. În multe cazuri, doar decesul eliberează paturile de la ATI. La Institutul Marius Nasta, o unitate de terapie intensivă mobilă amplasată în curtea spitalului a fost deschisă luni și este deja plină de pacienți.
„Nu știu cum ne vom descurca în următoarea perioadă, dar cu siguranță vom fi aici”, a declarat directorul spitalului, Beatrice Mahler, pentru AP. „Vom face tot ce putem, (dar) nu avem o rețetă câștigătoare”.
Vlad Mixich, un specialist român în sănătate publică, a declarat pentru AP că o „neîncredere istorică față de autorități”, împreună cu o campanie de vaccinare guvernamentală foarte slabă, cum o numeşte el, a contribuit la administrarea redusă a vaccinului în rândul conaționalilor săi.
„În timpul campaniei de vaccinare, din păcate, politicienii au fost principalii comunicatori”, a spus el, adăugând că o schimbare frecventă a miniștrilor sănătății în țară a avut un impact puternic asupra eforturilor pentru vaccinarea românilor.
În Bulgaria vecină, o cotă alarmantă de 23% din populaţie a declarat că nu vrea să se vaccineze, comparativ cu doar 9% la nivelul întregului bloc comunitar, potrivit unui sondaj Eurobarometru.
Sabila Marinova, managerul ATI al unui spital din Veliko Tarnovo, în nordul Bulgariei, spune că niciunul dintre pacienții săi COVID-19 nu este vaccinat.
„Suntem foarte extenuaţi”, a spus ea. „Se pare că acest coşmar nu are sfârșit”.
Vicepreședintele comitetului național de vaccinare al României, Andrei Baciu, a declarat că știrile false au fost un factor cheie care a împiedicat oamenii să se vaccineze.
„Există și a existat o cultură care promovează știrile false. Lucrăm cu o echipă de specialiști pentru a combate (această problemă) … în acest moment există un număr mare de (infectări) din cauza ratelor scăzute de vaccinare”, a spus el, adăugând că guvernul încearcă să crească locurile la ATI.
Uneori, cadrele medicale din Europa de Est se confruntă cu riscuri suplimentare. În septembrie, în orașul port Varna din Bulgaria, un grup care se opune vaccinării a atacat o echipă medicală de la un centru mobil de vaccinare. Ministrul Sănătății, Stoycho Katsarov, a condamnat atacul, spunând că „nu vom permite ca medicii noștri să fie insultați, hărțuiți public și umiliți” pentru că au încercat să salveze vieți.
Implementarea pașapoartelor de vaccinare, care le permite oamenilor să arate starea lor vaccinală pentru a participa la activități de zi cu zi, poate fi una dintre puținele opțiuni rămase pentru guvernele europene care nu ştiu ce să mai facă pentru a-i încuraja pe cetățenii ezitanţi să se vaccineze.
Experții spun că scepticii vaccinării din anumite părți ale Europei ar putea împiedica eforturile întregului continent de a pune capăt pandemiei.
Întorcându-ne la Institutul Marius Nasta, Nicoleta Birtea, o pacientă cu COVID-19, în vârstă de 63 de ani, nevaccinată, cu probleme anterioare de sănătate, spune că s-a trezit acum o lună, simţindu-se rău şi amețită și că a chemat o ambulanță. „Sper că am ajuns aici la timp”, spune ea, adăugând „îmi este foarte clar că vaccinul nu te poate proteja”.
Sursa: Associated Press/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii