Analiză Balkan Insight. Cum dictează Viktor Orban agenda maghiarilor din România prin intermediul presei, bisericii și economiei: ”paralelism etnic”
Publicația regională Balkan Insight arată într-o analiză semnată de jurnalistul Akos Keller-Alant cum Ungaria lui Viktor Orban ”varsă bani în presa de limbă maghiară, în educație, cluburi sportive și biserici din Transilvania, unde peste un milion de etnici maghiari își duc tot mai mult traiul ca și când ar fi în Ungaria.
Analiza Balkan Insight a fost publicată în timp ce în satul harghitean Ditrău, locuit în proporție de 99% de etnici maghiari, câteva sute de localnici – în frunte cu preotul catolic – au protestat dur față de prezența a doi muncitori veniți din Sri Lanka să lucreze la o brutărie. Ei au cerut alungarea sri lankezilor, i-au amenințat pe localnicii care îi găzduiau și au creat pagini Facebook în care cer îndepărtarea acestora.
Articolul pornește de la situația presei de limbă maghiară din Transilvania, controlată aproape în totalitate de Ungaria prin intermediul unei asociații finanțate de guvernul Viktor Orban.
”Observatorii Ungariei lui Viktor Orban se îndoiesc că o asemenea mărinimie survine în mod necondiționat. Ei văd în cheltuielile fără precedent destinate magharilor din afara granițelor Ungariei o extindere a ‘democrației neliberale’ pe care partidul Fidesz al lui Orban a instituit-o în țară începând din anul 2010, când a preluat puterea”, arată jurnalistul Akos Keller-Alant.
Analiza continuă cu inventarierea investițiilor de zeci de milioane de euro făcute de Budapesta în baze sportive, grădinițe, școli și biserici.
Rezultatul? “Un paralelism etnic, menit să consolideze și să mențină un sistem în care maghiarii să-și ducă viața ca și cum ar trăi nu în România, ci în Ungaria”, potrivit declarațiilor pentru BIRN ale lui Tamás Kiss, cercetător la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale.
Iar cel mai important instrument al Budapestei e mass-media, potrivit Balkan Insight. Publicațiile controlate de Budapesta “nu au nimic rău de spus” despre Fidesz sau despre principalul partid politic al etnicilor maghiari din România, UDMR, a declarat ziaristul Zoltan Sipos pentru BIRN. În plus, cei mai mulți dintre maghiari consumă știri al căror conținut provine din Ungaria. Dintre cele cinci cele mai vizionate canale de televiziune care se pot urmări în Transilvania, patru sunt controlate de guvernul maghiar.
Tamás Kiss, de la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale, spune că asemenea cheltuieli creează un “paralelism etnic”. “Învățământul, de la grădiniță până la universitate, cluburile sportive, instituțiile culturale și presa: toate pot fi folosite în limba maghiară și numai de unguri”, a declarat el pentru BIRN. “Apar noi instituții paralele, cum ar fi cluburile sportive. Și paralelismul deja existent se adâncește: acesta e scopul programului pentru grădinițe. Când apare o nouă grădiniță, în general ea e destinată numai copiilor maghiari. Dar este important de subliniat că asta au dorit mereu liderii maghiari transilvăneni. Iar ei se bucură de sprijinul deplin al guvernului ungar”.
‘Rasismul este alimentat de Ungaria’
Kiss a declarat pentru BIRN că influența radioteleviziunilor maghiare a fost evidentă în sporirea ostilității maghiarilor transilvăneni față de migranții și refugiații majoritar musulmani care încearcă să ajungă în Uniunea Europeană din Orientul Mijlociu, Africa și Asia – un flux pe care Orban a încercat să-l oprească în Ungaria ridicând garduri la frontieră și lansând avertismentele înfricoșătoare despre soarta “Europei creștine”.
“În România nu a existat niciodată o puternică propagandă anti-migrație”, a spus Kiss.
“Dar, aici, rasismul a fost mereu puternic împotriva romilor, de exemplu. Rasismul instrumentat acum politic și alimentat din Ungaria face ca xenophobia să fie extrem de puternică în anumite părți din Transilvania”.
În 2017, au apărut niște imagini video online de la o grădiniță transilvăneană, unde, în cadrul unui carnaval, un băiețel costumat în polițist și înarmat se bătea cu o fetiță care juca rolul unei refugiate siriene care avea un copil. Apoi, în 2018, locuitorii dintr-un oraș transilvănean au chemat poliția la apariția unui grup de turiști israelieni, care fuseseră luați drept migranți ilegali.
Ca o consecință a dominației Ungariei asupra consumului mediatic, dacă principalul partid politic maghiar din România, UDMR, dorește să ajungă la alegători, el trebuie deseori să apeleze la posturile maghiare, sporindu-și astfel dependența de guvernul maghiar.
Foto: Captură Balkan Insight
Citește tot articolul pe Balkan Insight
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii