Analiză: Bihorul a atras, din fonduri europene, 4.700 lei pentru fiecare locuitor, în 7 ani
În ultimul exercițiu bugetar european, firmele, autoritățile și instituțiile din Bihor au semnat 374 de contracte de finanțare europeană, cu o valoare totală de 3,9 miliarde de lei, din care 2,7 miliarde au fost banii atrași, iar diferența, contribuția proprie a beneficiarilor – arată o analiză publicată de PressHub.ro și Bihoreanul.
Între cele 41 de județe ale României, plus municipiul București, Bihorul este pe locul 13 în clasamentul sumelor contractate din bani europeni în actualul exercițiu financiar european. Campioană este Capitala, cu 19,7 miliarde de lei, urmată de Ilfov (11,4), Constanța (8,6), Iași (8,3) și Cluj (6,8) (sursa: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene).
În ultimii 7 ani, în Bihor s-au contractat investiții de aproape 4 miliarde de lei exclusiv în proiecte cu finanțare europeană. Dintre acestea, jumătate au ajuns până acum la final și au atras efectiv 787 milioane de lei, dintr-o valoare totală de 1,1 miliarde.
Celelalte încă „aleargă” spre linia de finiș, iar, dacă o vor atinge, valoarea totală a proiectelor europene din Bihor va urca la 3,9 miliarde de lei, ceea ce poziționează județul pe locul 13 în clasamentul național.
Exemple:
„Ciot” de autostradă
Printre proiectele finalizate se numără investiții mari ale Consiliului Județean Bihor și ale Primăriei Oradea. De pildă, reparațiile capitale de la sediul Muzeului Țării Crișurilor, finanțate prin POR cu 21,6 milioane lei (din care 16,8 de la UE), achiziția a 10 tramvaie noi pentru Oradea (proiect de 88,8 milioane lei prin POR), numeroase reabilitări termice de blocuri tot din Oradea ori a doua etapă a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) din județul Bihor (finanțat cu 104 milioane lei prin POIM).
În același program s-a construit și singurul tronson de autostradă din Bihor, subsecțiunea 3C3 dintre Biharia și Borș de doar 5,35 km, care a costat CNAIR 193 milioane de lei (din care 138 milioane de la UE). Pesemne, dacă nu erau banii europeni, nici măcar atât nu se făcea în Bihor din faimoasa Autostradă Transilvania…
La categoria investiții publice din bani europeni se înscriu și proiecte în derulare precum eficientizarea energetică a Spitalului Județean din Oradea (proiect de 34,6 milioane de lei finanțat tot prin POR), prin care clădirea este termoizolată și dotată cu 280 panouri fotovoltaice, instalații sanitare noi și încălzire cu pompe de căldură, realizarea a 6 pasaje subterane în Piața Gojdu din Oradea („Coridorul de mobilitate urbană durabilă în Piaţa Gojdu din Oradea – Etapa I și II”, în valoare totală de 200 milioane de lei) ori Drumul Apusenilor, proiect al CJ Bihor în valoare de 170 milioane de lei.
Smart Campus
Fonduri europene folosește și Universitatea din Oradea în proiectul „Smart Campus” (finanțat prin POR), prin care a schimbat radical fața campusului studențesc. Mai multe clădiri au fost reabilitate din temelii și dotate, printre altele, cu sisteme performante de încălzire cu apă geotermală.
În parteneriat cu CJ Bihor, Universitatea mai are în lucru un proiect european pentru construirea unui parc științific și tehnologic, unde studenții și profesorii vor lucra împreună cu specialiștii din mediul privat. Investiția de 32,9 milioane de lei este suportată prin POR și va trebui finalizată până în iulie 2023.
Citește articolul integral pe presshub.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii