G4Media.ro

Analiză Bloomberg: Naţionalismul şi rezistenţa Europei de Est

Analiză Bloomberg: Naţionalismul şi rezistenţa Europei de Est

Dacă recesiunea probabilă a Germaniei afectează economiile Europei de Est, poate fi o modalitate bună de a proba ideea că acestea ar fi efectiv colonii ale vecinei lor mult mai mari sau „ţări în proprietate străină”, cum le-au numit unii economişti, arată o analiză semnată de Leonid Bershidsky pentru Bloomberg.

Analiza completă:

Până acum, se pare că sunt guvernele naționaliste din Polonia și Ungaria au reuşit să îşi reducă dependenţa suficient pentru a-şi crește rezistența la perioadele de debilitate a economiei germane. Altele ar trebui să ia măsuri în aceeași direcție.

Ungaria, Slovacia, Republica Cehă, Polonia și România datorează – cel puțin în parte – recenta lor creștere economică spectaculoasă Germaniei. Companiile germane au integrat aceste țări în lanțurile lor de producție orientate către export, au contribuit la reducerea ratelor de șomaj și au stabilit standarde pentru condițiile de muncă și de calitate. Împreună, cifra de afaceri comercială din aceste cinci țări cu Germania a ajuns la 325,3 miliarde de euro (360,8 miliarde USD) anul trecut, cu 63% mai mult decât volumul comercial al Germaniei cu China. Pentru cele cinci economii, Germania este cea mai mare piață de export.

Astfel, atunci când economia germană se contractă, așa cum s-a întâmplat în al doilea trimestru al anului 2019, și s-ar putea întâmpla din nou în trimestrul al treilea, aceasta ar trebui să transmită valuri de impact în Europa de Est. Și, de fapt, creșterea a încetinit oarecum în toată regiunea. Dar, în unele țări, acest impact este mult mai dureros decât în altele, după cum relevă cele mai recente date despre producția industrială.

Până în prezent, România și Cehia par a fi cele mai afectate, în timp ce Ungaria, Polonia și Slovacia au rezistat recesiunii. Ce au făcut diferit?

Cele cinci economii din Europa de Est suferă din cauza lipsei de forță de muncă, după ani de natalitate scăzută și emigrare ridicată. Rata scăzută a șomajului crește salariile și cererea internă. În patru dintre cele cinci țări, Slovacia este singura excepție, vânzările cu amănuntul reflectă o creștere sănătoasă.

Cu toate acestea, cererea internă este cea mai mare în cele trei țări cu cele mai expansive politici fiscale: România, Ungaria și Polonia. În ultimele două, guvernele naționaliste au făcut promisiuni sociale mari, argumentând că nivelul de trai al țărilor lor trebuie să ajungă mai rapid la cele ale Europei de Vest, dar au salteaua excedentelor comerciale. România, pe de altă parte, depinde de importuri, iar guvernul său social-democrat slab supraviețuiește doar datorită cheltuielilor sociale generoase.

Polonia și Ungaria, precum și Republica Cehă, au urmat politici conștiente care vizează reducerea dependenței lor de Germania. În 2000, 42% din exporturile Republicii Cehe se îndreptau spre Germania, dar această proporție a scăzut la 32% în 2018; Ungaria și Polonia și-au redus dependența de Germania la exporturi cu 10 puncte procentuale și, respectiv, cu 7 puncte procentuale, în aceeași perioadă, dar au făcut mai mult decât pur și simplu separarea de cea mai mare economie din Europa. Polonia, de exemplu, produce acum mai multe produse finite decât produse intermediare, ceea ce nu era cazul la începutul secolului.

Se pare că punctul optim de rezistență maximă la tulburările germane se află la intersecția dintre expansionismul fiscal și o strategie conștientă de diversificare a exporturilor. Guvernele din Europa de Est care aderă la această combinație de politici au fost deseori descrise drept „populiste” și naționalismul lor economic a fost pus la îndoială. Cu toate acestea, în ciuda faptului că practicile lor politice iliberale au compromis libertățile de bază, au generat corupție și uneori au subminat justiția, se pare că viziunea lor economică dă roade, cel puțin în timp ce piețele muncii rămân în picioare și inflația rămâne gestionabilă.

România a aderat mai târziu la Uniunea Europeană și a pornit de la o bază mai joasă decât celelalte ţări. Nu a avut suficient timp pentru a diversifica exporturile sau pentru a stimula producția de produse finite, așa că este mai expusă la o recesiune venită din Germania și din zona euro în general. Slovacia este, de asemenea, în pericol din cauza dependenței sale uriașe de producătorii auto germani și a apartenenței sale la moneda euro, ceea ce înseamnă că nu poate controla stimulul monetar, așa cum fac vecinele sale cu propriile monede.

Nu este rea dependenţa de o țară precum Germania; puternicul său motor de export rămâne de încredere, chiar și în fața războaielor comerciale mondiale. Trucul pentru Europa de Est, pe care investițiile germane au îmbogățit-o și, într-o oarecare măsură, subjugat-o, este acela de a evita ca dependența să devină nesănătoasă și de a se asigura că nivelul de trai crește, pentru a compensa eventualele probleme economice temporare.

Traducerea Rador: Carlos Manuel Rodriguez

Foto: Muncitori în industrie (Sursa: Pexels.com)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Romania nu ar fi „colonie” fara complicitatea conducatorilor.

    Ne vindem tara, mai exact: conducatorii Romaniei vand tara.

  2. Suntem o tara mica in lumea asta globalizata. E preferabil sa ne vindem Germaniei decat Rusiei. Sigur, poate ar fi mai intelept sa avem si o politica de interes reciproc cu Rusia, dar cu analfabetii nostrii e greu (chiar daca pe ei nu i-ar deranja o apropiere de Rusia si un model economic de tara sud-americana, bazat pe coruptie si jaf generalizat).

    • Adică modelul economic PSDist?

    • E de preferat sa stam pe picioarele noastre, mai ales ca nu sintem atit de mici precum obisnuim sa ne credem.
      Un fenomen de baza capitalist e concurenta, multora nu le-a intrat in cap, nimeni nu face acte de binefacere, scopul tuturor este profitul pentru ca altfel mori.
      Asta e alt motiv pentru care trebuie inlaturati coruptii de la guvernare si, in general, trebuie combatuta coruptia.

  3. Mai bine cu marxismul, votam plusere!

    • Tu vrei să rămânem la dictatura PSD, fiindcă eşti plătit de ei, dar oamenii normali văd că PSD doar fură.

    • D-le,d-nă/d-ră Alex,dacă tot acuzați USR de marxism,faceți bine și motivați cu argumente afirmația.Așa fac oamenii cât de cât deștepți,dacă tot se aruncă în discuții de gen.
      Altfel nu e decât frustrarea unui pesedist care simte că se termină curând cu dominația partidului său,cel condus de boarfe,borfași,haimanale semianalfabete și tâmpiți sadea.

    • @ Maria Rusu, scuze, voiam sa zic noul socialism, socialismul 2.0, un om cat de cat inteligent isi da seama ca pluseristi nu sunt decat niste apostoli ai corectitudinii politice, si un om destept stie ce inseamna aceasta ‘corectitudine politica’ si cum poate fi folosita ca un sistem de forta impotriva gandirii libere 😉

    • Înțeleg frica de politically correctness, și eu am aceeași frică. Pe de altă parte, PSD-ul dorește impunerea uni sistem bazat pe ideea Social Party Correctness în care viziunea partidului este impusă cu forța și bătaia. Mai bine să ne fie controlată gândirea de către o ideologie civilizată decat de una barbară.

  4. In fapt,acest text nu arata altceva , decit modalitatea prin care tarile din estul Europei au putut ajunge acolo unde sunt acum . Fara Germania , nici una dintre ele nu putea parcurge acest drum si nu putea ajunge aici .Textul ne spune doar ca exporturile catre Germania au scazut ,dar nu ne spune si catre cine se indreapta aceasta diferenta . Economia de piata asta face , faciliteaza dirijarea exporturilor catre terti ,functie de profitul astfel obtinut ,dar totul asa cum bine stiti si constatati este interdependent de Germania si dirijarea acestor exporturi se face intr-o comunitate numita UE. Germania si partial Franta , Olanda au creeat in tarile est Europene bunastare , prin introducerea de noi tehnologii competitive pe piata mondiala ,ce permit producerea de bunuri (generalist vorbiind ) si exportul catre piete, oriunde in lume, la un pret ce permite obtinerea de plus valoare . Fara aceasta globalizare si procedura numita – de LIBER SCHIMB-,preturile actuale nu ar putea fi mentinute . La rindul lor atit Germania , etc . etc. au profitat de migratia fortei de munca si de inteligenta celor plecati din tarile foste comuniste . Totul trebuie privit ca un intreg si daca UE ramane unita(de altfel nu exista alta solutie ),atunci vom trece si de perioadele posibil dificile din viitor .

  5. Și în ce țară vezi tu o ideologie civilizată? lasă-mă să ghicesc ?Germania, Anglia,Franța,Belgia,
    Olanda,Spania,Suedia ???‍♂️