![Trump Putin sursa kremlin ru](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2018/06/Trump-Putin-sursa-kremlin-ru.webp)
Analiză Bloomberg: Putin a obținut o victorie cu Trump. Acum ar putea dori mai mult cu privire la Ucraina / Oficialii de la Kremlin sunt încântați de schimbarea SUA, dar prevăd discuții dificile / Rusia consideră Statele Unite drept principalul partener de discuții
Euforia Rusiei în urma convorbirii telefonice dintre Vladimir Putin și Donald Trump face rapid loc unor calcule dificile cu privire la modul de a profita la maximum de acest progres uimitor în privința Ucrainei, arată o analiză Bloomberg.
Deși există încântare față de dorința președintelui american de a lăsa deoparte Ucraina și Europa și de a trata direct cu Putin, Kremlinul nu simte încă victoria, potrivit a două persoane care cunosc situația. Urmează negocieri dificile și nu există nicio certitudine cu privire la un acord rapid, au declarat aceste persoane, solicitând să nu fie identificate, discutând chestiuni interne.
„Există o euforie clară din simplul fapt al conversației”, a declarat Ekaterina Schulmann, politolog la Centrul Carnegie Rusia Eurasia din Berlin. Totuși, „acesta este doar începutul jocului”, a spus ea.
Pregătirea fostului agent KGB Putin de a utiliza o strategie de răbdare liniștită cu Trump pare să dea roade pentru Rusia. De exemplu, Kremlinul a oferit puține răspunsuri după inaugurarea lui Trump luna trecută, când acesta a amenințat cu sancțiuni „mari” și cu prăbușirea prețului petrolului pentru a distruge economia Rusiei, dacă Putin nu încheie rapid un acord pentru a pune capăt războiului.
A fost mai important să țină ușa deschisă pentru începerea discuțiilor cu Trump, potrivit unei persoane familiare cu discuțiile de la Kremlin.
„Putin crede că Trump ar trebui sedus, că ar trebui să fie flatat din cap până în picioare”, a declarat Tatiana Stanovaya, fondatoarea companiei de consultanță politică R.Politik. „El este foarte implicat în negocierile cu Trump, dar se pregătește, de asemenea, pentru scenariul de a trata Ucraina fără Trump și de a continua să o bombardeze până la capitulare.”
Putin a obținut câștiguri uriașe în urma convorbirii telefonice de 90 de minute de miercuri, primul contact anunțat public între liderii american și rus de când a ordonat invazia totală a Ucrainei din februarie 2022. Trump a abandonat politica predecesorului său, președintele Joe Biden, de a refuza să se angajeze cu Rusia fără implicarea Kievului, și a revenit asupra pozițiilor de lungă durată ale SUA de susținere a integrității teritoriale a Ucrainei și a ambițiilor de a adera la NATO.
Putin a cerut în repetate rânduri ca Ucraina să nu adere niciodată la NATO și că un acord pentru a pune capăt războiului ar trebui să recunoască „realitățile de pe teren”, forțele sale ocupând zone mari de teritoriu în estul și sudul țării. El a mai spus că negocierile ar trebui să aibă loc în principal cu SUA, mai degrabă decât cu Ucraina, pentru a rezolva conflictul.
Trump a anunțat că el și Putin intenționează să se întâlnească în Arabia Saudită și că cei doi lideri s-au invitat reciproc să își viziteze țările în timpul convorbirii „extrem de productive”. Ulterior, el l-a sunat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski „pentru a-l informa” despre conversație.
Convorbirea lui Putin cu Trump arată că politica occidentală de izolare a Rusiei „s-a prăbușit”, a declarat Serghei Markov, consultant politic apropiat de Kremlin, pe canalul său Telegram. „Occidentul este clar divizat”.
În timp ce majoritatea membrilor echipei de politică externă a lui Trump nu au experiență în negocierea cu Rusia, Putin este înconjurat de consilieri de la Kremlin cu zeci de ani de experiență în relațiile cu administrațiile americane și cunoștințe profunde despre Ucraina și potențialele sale vulnerabilități. Este posibil ca acest lucru să ofere avantaje majore atunci când cei doi lideri se vor așeza la masă pentru a negocia în persoană.
Rușii adepți ai unei linii dure sunt bucuroși. „Ucraina este doar un pretext pentru un mare dialog între marile națiuni despre începutul unei noi ere în istoria omenirii”, a declarat Konstantin Malofeyev, un magnat naționalist și confident al Kremlinului.
Acțiunile rusești au crescut, iar acțiunile europene din domeniul apărării au scăzut, ca urmare a perspectivelor unui acord de încheiere a războiului. Unii oficiali occidentali care au sosit la Conferința de securitate de la Munchen, care începe vineri, au numit-o o cedare, spunând că se tem că SUA cedează în fața cererilor-cheie ale lui Putin fără a primi nimic în schimb.
Desigur, forțele ruse continuă să avanseze în estul Ucrainei și nimeni nu vorbește despre o suspendare iminentă a ostilităților, cu atât mai puțin despre o soluționare cuprinzătoare a celui mai grav conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial.
Putin și Trump și-au instruit oficialii să înceapă „imediat” pregătirile pentru o întâlnire, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor. În timp ce „nu ar trebui să ne grăbim” în eforturile de a rezolva conflictul, „suntem mult mai impresionați de poziția actualei administrații”, a spus el.
Rusia consideră SUA drept principalul său partener în negocieri, deși Ucraina va participa „într-un fel sau altul”, a declarat ulterior Peskov la televiziunea rusă de stat. Putin și Trump nu au discutat despre implicarea europeană, a spus el.
Anunțul lui Trump a venit la doar câteva ore după ce noul secretar american al apărării, Pete Hegseth, le-a spus aliaților NATO, la Bruxelles, că este „iluzoriu” ca Ucraina să revină la granițele sale de dinainte de 2014, înainte ca Rusia să anexeze Crimeea.
De asemenea, aderarea Ucrainei la NATO nu este „realistă”, iar trupele americane nu se vor alătura niciunei misiuni postbelice de menținere a păcii în această țară, a spus el.
Aliații europeni au rămas înmărmuriți. „Orice acord pe la spatele nostru nu va funcționa”, a declarat joi șeful politicii externe a Uniunii Europene, Kaja Kallas, în marja unei reuniuni NATO la Bruxelles. „Orice acord va necesita ca Ucraina și Europa să facă parte din el”.
Aceasta ar putea intra în istorie ca „o zi neagră” pentru Europa, a declarat joi Marko Mihkelson, președintele comisiei pentru afaceri externe a parlamentului estonian, pentru postul public de televiziune ERR. „Trimite mesajul că frontierele pot fi schimbate prin forță și că puterea prevalează asupra justiției”.
„Nu mai există temeri și complexe privind simpatia reciprocă între Trumpiști și ruși”, a declarat Alexander Dugin, un politolog din Moscova care susține o ideologie a «lumii ruse» pentru a justifica expansiunea Kremlinului, pe platforma de socializare X. „Nu există așa ceva ca Ucraina. Sunt doar ondulații la suprafața relațiilor ruso-americane”.
A fost „o zi cu vești bune” pentru Rusia, deși mai este un drum lung de parcurs, a declarat Konstantin Kosachyov, care este vicepreședinte al camerei superioare a parlamentului său. „Niciuna dintre părți nu are dreptul să facă o greșeală”, a spus el pe Telegram.
„Trump a capitulat efectiv în fața lui Putin în privința Ucrainei” înainte chiar de începerea negocierilor, a declarat John Bolton, care a fost consilier pentru securitate națională al SUA în primul său mandat, pe platforma X. „Prejudiciul adus intereselor de securitate ale SUA se va extinde mult dincolo de Europa Centrală, după cum pot vedea clar adversarii noștri din Orientul Mijlociu și Indo-Pacific”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.