G4Media.ro

ANALIZĂ Când președintele este olecuțică doctor. Radiografia unui eșec

sursa foto: Facebook

ANALIZĂ Când președintele este olecuțică doctor. Radiografia unui eșec

Lipsa unei strategii de prevenție a răspândirii COVID-19 dar și scepticismul populației, încurajat de biserică dar și de unii demnitari, au dus la o situație critică în sistemul medical din Republica Moldova, arată Sinposis într-o analiză despre sistemul sanitar de peste Prut.

Spitalele sunt acum obligate să își sporească mereu capacitatea de internare a celor cu comorbidități, în timp ce președintele Igor Dodon pare mai curând interesat de propria campanie electorală, ce premerge alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie.

Situația nu este deloc bună. La mijlocul lui octombrie, Republica Moldova a ajuns la peste 64.000 de contaminări cu noul coronavirus și la peste 1.500 de morți, totul raportat la o populație de circa 2.700.000 de locuitori. Cel mai mare număr de infecții se înregistrează în municipiul Chișinău, un oraș cu circa 700.000 de locuitori, unde sunt identificate zilnic 200–300 de noi cazuri.

Odată valul de infecții declanșat, susține epidemiologul Alexei Ceban, medic la Laboratorul de referință al Agenției Naționale de Sănătate Publică, este foarte greu să îl oprești.

Responsabilii cu statisticile pandemiei observă totuși în ultima perioadă o scădere a interesului populației de a merge la medic.

„Asta înseamnă că vigilența populației față de infecția cu COVID-19 este extrem de joasă. Crește numărul de zile în care virusul este contagios, ceea ce denotă că vom avea o tendință de creștere”, prognoza Alexei Ceban la începutul lui septembrie.

Ritmurile de creștere și descreștere, opinează medicul, sunt normale pentru orice țară din lume. „Cea mai îngrijorătoare situație este în Chișinău unde rata de contaminare își menține același nivel de transmitere. În asemenea condiții, vom reuși foarte greu să reducem rata de contaminare”, semnalează el.

Citește analiza completă pe Sinopsis.

sursa foto: Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. e „olecutuca”, habar n-ai!

  2. Nu am auzit de ,,olecuțucă” Dicționarele indică ,,olecuțică” și ,,olecușoară”. Cel mai probabil, forma ,,olecuțucă” este foarte localizată.