ANALIZĂ Ce ajutor militar a oferit România Ucrainei în comparație cu celelalte țări din Europa și din lume: doar căști și veste anti-glonț. Slovacia a trimis un sistem de apărare anti-aeriană, Polonia a oferit rachete, arme anti-tanc și drone
Ucraina rezistă invaziei ruse de mai bine de 50 de zile și datorită sprijinului militar masiv primit de la alte țări. Cel mai important ajutor vine din partea SUA, dar și din partea unor țări cu potențial militar mult mai mic. În acest context, România, aflată în vecinătatea conflictului și cu o minoritate românească importantă, a bifat un ajutor minim: câteva căști și veste anti-glonț.
- Articolul se bazează pe informațiile publice transmise de autoritățile din România și din restul statelor europene
Sprijinul militar al României pentru Ucraina, țara vecină atacată de Rusia, este practic inexistent. Cel puțin așa se poate deduce dintr-un răspuns transmis de Guvern, la solicitarea G4Media.
În condițiile în care reprezentanții statului român au comunicat foarte puțin pe acest subiect, G4Media a întrebat dacă România a oferit ajutor militar Ucrainei de la începutul războiului și până la data de 12 aprilie 2022, data la care a fost depusă solicitarea.
De asemenea, am mai întrebat în ce a constat ajutorul militar oferit Ucrainei în ceea ce privește tehnica militară, armamentul, muniția, piesele de schimb și altele. Am solicitat ca informația să fie detaliată și să cuprindă inclusiv cantitățile livrate.
În plus, am mai întrebat dacă România va oferi ajutor militar Ucrainei în perioada imediat următoare și dacă da, când și în ce va consta.
Biroul de presă al Guvernului a transmis că are nevoie de 2,3 zile pentru a elabora un răspuns. După acest interval, a revenit cu un comunicat de presă vechi din 27 februarie, în care era vorba despre donarea a 2.000 de căști de protecție balistică și a 2.000 de veste antiglonț (toate în valoare de 2 milioane de euro) donate armatei ucrainiene și cu un alt comunicat în care era vorba despre implicarea MApN în activitățile HUB-ului umanitar de la Suceava.
Răspunsul Guvernului:
”Materialele trimise de MApN se înscriu în efortul general al țărilor NATO, UE și al altor state pentru sprijinul de urgență al Ucrainei, în acțiunile de apărare a teritoriului în fața agresiunii armate a Federației Ruse.
De asemenea, militari și mijloace tehnice din instituția Apărării Naționale particpă la desfășurarea operațiunilor Centrului logistic de stocare și distribuire a ajutoarelor pentru acordarea asistenței umanitare către Ucraina (HUB logistic), din județul Suceava.
Nu în ultimul rând, Armata României sprijină, la solicitarea autorităților, activitatea structurilor din sistemul național de apărare cu responsabilități în gestionarea afluxului de cetățeni din Ucraina și pune la dispoziție, la nevoie, facilități medicale militare pentru asigurarea asistenței și tratamentului militarilor răniți din Ucraina”.
România a evitat până acum să comunice pe acest subiect. Întrebat de un jurnalist belgian, președintele Klaus Iohannis, a spus că ”Nu cred că e bine să facem declarații publice lungi despre ce face o țară sau alta în această privință”.
”Pentru noi e foarte important să ne ocupăm de refugiații ucraineni și de oamenii care au nevoie de ajutor în Ucraina, este preocuparea noastră principală. Evident, ajutorul militar e transmis către Ucraina de către NATO”, a răspus președintele Klaus Iohannis când a fost întrebat de un reporter belgian ce armament a trimis România în Ucraina.
Între timp, RIA Novosti, agenția de presă rusă care transmite propaganda Kremlinului a scris că ”un grup secret de monitorizare al NATO, din care fac parte angajați din România”, și-ar fi început activitatea la Odesa. RIA Novosti citează o sursă din cadrul forțelor de ordine ruse, care citează la rândul ei ”informatori din cadrul trupelor ucrainene”. Articolul susține că echipamentele NATO detectează coordonatele exacte ale oricărei nave din Marea Neagră pe o rază de până la 200 de kilometri. Detalii AICI.
În replică, North Star Support Group (NSSG), firma nominalizată în știrea RIA Novosti, a respins că informația transmisă de agenția rusă conform căreia colaboratori români ai companiei ar fi implicați în operațiuni desfășurate în Odesa și a catalogat-o complet falsă.
Ce ajutoare militare a primit Ucraina până acum și de la cine
Alte țări ale lumii, inclusiv unele îndepărtate, nu vecine cu Ucraina cum este România, au trimis ajutoare militare consistente și au și comunicat deschis acest lucru. Au făcut-o atât țările europene, vecinii Ucrainei, cât și țări de pe alte continente.
Țări din Europa care au ajutat militar Ucraina:
Lista cuprinde doar ajutoarele militare, fără ajutor financiar și ajutoare umanitare.
Bulgaria: Bulgarii au trimis un număr nespecificat de haine, pantofi, corturi, cearșafuri, pături. De asemenea, au trimis 2.000 de căști și 2.000 de veste antiglonț despre care au spus că sunt numai pentru scopuri civile. Anunțul a fost făcut la 7 aprilie 2022.
În Bulgaria, mai mulți foști miniștrii ai Apărării au cerut trimiterea de ajutor militar consistent, dar, potrivit Euractiv, țara nu poate trimite MIG-uri și rachete pentru că și-ar diminua propriile capacități de apărare.
Oricum, dezbaterea continuă în interiorul coaliției de guvernare, care include și o formațiune pro-rusă, potrivit Euractiv.
Croația: Ministrul croat al Apărării, Mario Banožić, a aprobat ajutor militar și umanitar pentru Ucraina încă din data de 28 februarie 2022.
Ajutorul vizează echipamente militare letale, inclusiv arme de infanterie și echipamente de protecție, în valoare de aproximativ 16,5 milioane euro. Au fost donate cel puțin 20.000 de puști de asalt.
Belgia: 2.000 de puști de asalt, 3.800 de tone (aproximativ 3 milioane de litri) de combustibil și echipament militar personal de protecție la 26 februarie 2022.
3.000 de mitraliere și 200 de arme antitanc la 27 februarie 2022.
Cehia: Ministerul ceh al Apărării a aprobat ajutor militar pentru Ucraina constând în echipament militar letal (4.006 obuze de artilerie de 152 mm) la 26 ianuarie 2022.
Ulterior, respectiv o lună mai târziu, a aprobat o nouă tranșă de echipament militar letal în valoare de peste 8 milioane de dolari: pistoale, puști de asalt, pistoale mitralieră, puști cu lunetă, piese de muniție, inclusiv 10 lansatoare antiaeriene Strela-2 cu 160 de rachete.
În martie a mai aprobat trimiterea de echipamente militare letale și medicale și ulterior 40 de tancuri T-72M și un număr nespecificat de obuziere și vehicule de luptă de infanterie .
Până la începutul lunii aprilie, de la începutul războiului, guvernul ceh a furnizat echipamente militare în valoare de 155 milioane USD inclusiv echipamente cumpărate de stat de la companii private, potrivit respekt.cz.
Danemarca: Guvernul danez a aprobat trimiterea în Ucraina a 2.000 de veste antiglonț, 700 de truse de prim ajutor, 2.700 de arme antitanc ușoare M72 LAW, 300 de sisteme antiaeriene FIM-92 Stinger incomplete (care urmau să fie asamblate și puse în funcțiune de către SUA înainte de expediere) și 25 drone Skywatch pentru recunoaștere și colectare de informații pentru care nu a fost stabilită încă o dată de livrare, dronele fiind în producție.
Finlanda: Și Finlanda a decis să trimită Ucrainei 2.000 de veste antiglonț, 2.000 de căști, echipamente pentru două stații de îngrijire medicală de urgență, 2.500 de puști de asalt cu 150.000 de cartușe, 1.500 de arme antitanc de unică folosință și 70.000 de rații de câmp la 28 februarie 2022.
A mai trimis o cantitate nedezvăluită de material și arme suplimentare de apărare.
Estonia: Țara contribuie cu un total de 1.377 de tone de tehnologie militară, în principal letală, în valoare de 222 de milioane de euro, inclusiv cu deja celebrele sisteme anti-tanc FGM-148 Javelin, mine antitanc, arme de calibru mic, muniție, echipament de protecție, 13 vehicule, obuziere 50.000 de rații de câmp și altele.
Franța: Președintele Macron a aprobat trimiterea de arme defensive și combustibil. Datele au fost păstrate în mod intenționat confidențiale, dar este voba despre: echipament de protectie, combustibil, sisteme de rachete antitanc MILAN, diferite tipuri de muniție.
Germania: Țara a trimis un ajutor consistent Ucrainei, în ciuda unei cutume care nu permitea trimiterea de armament către zonele de război active. Potrivit presei germane, printre acestea se numără 1.000 de arme antitanc Panzerfaust 3 (plus alte 2.000 ulterior), 500 de sisteme de rachete antiaeriene Stinger, 2.700 de sisteme de rachete antiaeriene 9K32 Strela, 5.100 de arme antitanc MATADOR, mitraliere 100 MG 3, 14 mașini blindate, muniție, 23.000 de căști de luptă, 20.000 de veste de protecție, 1.300 de veste antiglonț, dispozitive de vedere pe timp de noapte
Grecia a trimis 20.000 de puști de asalt de tip AK-47, 815 lansatoare de rachete antitanc RPG-18, 122 de sisteme de lansare de rachete multiple RM-70 și cantități nespecificate de muniție.
Islanda, o țară fără armată a decis și ea să ajute Ucraina. Guvernul Islandei a decis să ofere transportul de echipamente militare în Ucraina pentru alte țări. Un cargou islandez al Air Atlanta a fost închiriat și folosit pentru a livra echipamente militare din Slovenia în Ucraina.
Italia: Țara a alocat Ucrainei 110 milioane de euro în data de 27 februarie 2022. Consiliul de Miniștri a adoptat o lege care permite ministrului Apărării, după aprobarea în Parlament, să trimită drept ajutor militar Ucrainei un număr nedezvăluit de rachete Stinger, M2 Browning, mitraliere ușoare, rachete ghidate antitanc și echipament militar.
Letonia: A trimis ajutoare militare care depășesc 200 de milioane de euro. Ministerul Apărării a livrat sisteme de rachete antiaeriene Stinger Forțelor Armate ale Ucrainei, 30 de camioane încărcate cu echipamente și provizii individuale (inclusiv căști de luptă, alimente uscate, dispozitive medicale și medicamente) și 90 de vehicule aeriene fără pilot (drone).
Lituania: Contribuie cu echipamente militare neletale (dispozitive termice și de vedere pe timp de noapte, căști, veste antiglonț, echipamente de căutare și salvare etc.), sisteme antiaeriene, precum și arme ușoare și muniție.
Luxemburg: 100 de arme antitanc NLAW, jeep-uri și 15 corturi militare.
Olanda: 3.000 de căști de luptă, 2.000 de veste, 30 de detectoare de mine portabile și 2 vehicule subacvatice operate de la distanță, 5 radare AN/TPQ-36 Firefinder, 2 radare Thales Squire, 10 puști de lunetă Barrett M82 și 90 de puști de lunetă Accuracy International AX, cu un total de 30.000 de cartușe de muniție. De asemenea, Olanda a mai aprobat 50 de lansatoare de rachete Stinger cu 200 de rachete și 50 de lansatoare Panzerfaust 3 cu 400 de rachete. În total, ajutoarele militare au depășit valoarea de 50 de milioane de euro, potrivit nltimes.nl.
Norvegia: 5.000 de căști, 1.500 de veste antiglonț și 1.000 de măști de gaz, 2.000 de saci de dormit,15.000 de rații de câmp, 2.000 de arme anti-tanc ușoare și alte tipuri de armament, renunțând la o interdicție de 60 de ani privind exporturile de arme către zonele de război active.
Polonia: Țara și-a oferit aerodromurile drept centre de distribuție a ajutorului militar străin. Majoritatea transferurilor de arme se fac prin sudul Poloniei.
În nume propriu, a oferit 100 de rachete aer-aer R-73 pentru avioane de luptă MiG-29, un număr nedezvăluit de sisteme de apărare aeriană portabile, arme antitanc ușoare, drone FlyEye, 42.000 căști WZ 2005, 3.000 de veste antiglonț, diferite tipuri de muniție și lansatoare de grenade RGP-40.
Portugalia: Până la 6 aprilie, o cantitate de 60 până la 70 de tone de echipament militar din Portugalia fusese livrate Ucrainei, constând din veste (de luptă), căști (de luptă), ochelari de protecție nocturnă, grenade și muniție de diferite calibre, radiouri portabile complete, repetoare analogice și puști automate G3 și ajutor financiar consistent pentru armata ucraineană.
Contribuție de la 8 până la 10 milioane EUR (8,7 până la 11 milioane USD) la pachetul UE de sprijin militar de 450 până la 500 milioane EUR pentru forțele armate ucrainene. Portugalia va trimite în curând alte 99 de tone de echipament militar și medical în Ucraina.
Slovacia: 10 milioane de litri de combustibil, 2,6 milioane de litri de kerosen pentru avioane, 12.000 de cartușe de muniție de 120 mm, 486 de sisteme de apărare aeriană, 100 de lansatoare de apărare aeriană și rachete antitanc, în valoare totală de 4,5 milioane. De asemenea a oferit un sistem de apărare antiaeriană S-300.
Slovenia a trimis arme automate, muniție și căști.
Spania: Țara a pus la dispoziția Ucrainei 1.370 lansatoare de grenade antitanc Instalaza C-90, un număr nespecificat de mitraliere ușoare și 700.000 de gloanțe și alte tipuri de muniție și un vehicul rezistent la mine RG-31 Nyala, configurat ca o ambulanță.
Suedia: 5.000 de arme antitanc ușoare AT4, 5.000 de căști M90, 5.000 de veste antiglonț, 135.000 de rații de câmp, 5.000 de arme antitanc AT4 suplimentare, împreună cu echipament de deminare.
Marea Britanie: A participat intens la ajutorarea armatei din Ucraina. În 2015 a antrenat 22.000 de soldați ca parte a Operațiunii Orbital. De asemenea, a oferit un acord de 1,7 miliarde de lire sterline pentru a sprijini achiziția a opt ambarcațiuni cu rachete și a unei fregate.
Potrivit presei britanice, a livrat „mii” de arme anti-blindură NLAW și Javelin și a oferit 25 de milioane de lire sterline, sprijin financiar pentru armata ucraineană.
Marea Britanie a oferit rachete antitanc, sisteme portabile de apărare aeriană Starstreak, cantități nespecificate de vehicule blindate și artilerie cu rază lungă de acțiune, rachete anti-navă, 84.000 de căști și multe altele.
În plus, Marea Britanie a anunțat un ajutor militar suplimentar în valoare de 100 de milioane de lire sterline, pe 8 aprilie, constând în rachete Starstreak, 800 NLAW, rachete antitanc Javelin și muniții de precizie.
Alte căști militare și echipamente de viziune pe timp de noapte vor fi furnizate pe lângă cele 200.000 de piese de echipamente militare neletale furnizate până acum.
Un alt tip de sprijin britanic despre care s-a vorbit ține de desfășurarea aeronavelor de supraveghere RC-135W Rivet Joint pentru a furniza informații despre dimensiunea și poziția forțelor ruse, potrivit Uk Defence Journal.
Mara Britanie oferă și sprijin ISTAR (intelligence, supraveghere, achiziție de ținte și recunoaștere), atât independent, cât și în parteneriat cu Statele Unite.
Ungaria nu a trimis nimic.
Țări din afara Europei care au ajutat militar Ucraina:
Statele Unite ale Americii au oferit, de departe, cel mai important ajutor militar pentru Ucraina, pe parcursul mai multor ani.
Președintele Barack Obama a aprobat ajutor militar pentru Ucraina încă din 2015. Soldații ucraineni au fost antrenați ca parte a JMTG-U (Grupul comun de instruire multinațională-Ucraina). Ajutoarele oferite pe parcursul anilor au ajuns la sute de milioane de dolari, inclusiv în timpul administrației Trump.
Președintele Joe Biden a aprobat ajutorul militar pentru Ucraina, de la începutul războiului:
350 de milioane de dolari de echipamente militare letale, la 25 februarie 2022, dar și arme și echipamente de 200 de milioane de dolari, inclusiv rachete antitanc Javelin și rachete antiaeriene Stinger, la 12 martie 2022.
Casa Albă a precizat că înainte de 16 martie 2022, ajutorul trimis de SUA includea: 600 de sisteme Stinger
Aproximativ 2.600 de sisteme Javelin, 5 elicoptere, bărci de patrulare, radare de urmărire a sistemelor aeriene de contraartilerie și a dronelor, 200 de lansatoare de grenade și muniție, 200 de puști, 200 de mitraliere, aproape 40 de milioane de cartușe de muniție pentru arme de calibru mic, peste 1 milion de grenade, mortar și artilerie, 70 Humvee și alte vehicule.
De asemenea, a oferit cantități nespecificate de comunicații securizate, sisteme de detectare a războiului electronic, armuri pentru corp, căști și alte echipamente tactice, echipamente medicale militare, echipamente pentru eliminarea munițiilor explozive și deminare, capacitate de analiză și imagini din satelit.
SUA au mai anunțat un ajutor de 800 de milioane de dolari în echipamente militare. Pachetul include: 2.000 de arme antitanc Javelin, 1.000 de arme ușoare anti-blindate, 6.000 de sisteme AT4, sisteme antiaeriene 800 Stinger, 100 de drone Switchblade, 100 de lansatoare de grenade, 5.000 de puști, 1.000 de pistoale, 400 de mitraliere, 400 de puști, peste 20 de milioane de cartușe de muniție pentru arme de calibru mic, rachete ghidate cu laser, cartușe de lansare de grenade etc.
SUA au anunțat un alt ajutor de 800 de milioane de dolari de echipament militar letal, la 13 aprilie constând în 18 obuziere calibrul 155 mm, 11 elicoptere militare Mi-17, 200 de vehicule blindate de transport de trupe și „radare de contra-artilerie”.
Australia: a oferit echipamente militare neletale în valoare de 25 de milioane de dolari la 25 februarie 2022, echipamente militare letale („rachete și muniții”) în valoare de 50 de milioane de dolari la 28 februarie 2022 și 21 de milioane USD către forțele armate ucrainene la 20 martie 2022.
A mai oferit 25 milioane USD pentru „asistență militară defensivă”, inclusiv sisteme radar, alimente și provizii medicale.
Ministrul australian al Apărării, Peter Dutton, a spus că 20 de vehicule pentru mobilitate urmau să fie trimise după ce vor suferi modificări.
Canada: A oferit ajutor în echipamente militare letale în valoare de 7,8 milioane de dolari la începutul lui februarie și apoi
încă 25 de milioane de dolari în echipamente militare neletale (pe 27 februarie 2022), inclusiv armuri, căști, măști de gaz și echipamente de vedere pe timp de noapte. În martie, canadienii au oferit și 400.000 de pachete de masă și 1.600 de veste,
4.500 de arme antitanc ușoare M72 LAW, 7.500 de grenade de mână, un milion de dolari pentru achiziționarea de imagini prin satelit de înaltă rezoluție și un pachet de ajutor militar de 50 de milioane de dolari în echipamente specializate, inclusiv camere fabricate în Canada pentru drone de supraveghere.
Există și alte țări care au ajutat Ucraina în această perioadă, ceea ce a întărit semnificativ capacitățile de rezistență ale Ucrainei.
Sursa foto: Twitter / Defence of Ukraine
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
80 comentarii