G4Media.ro

ANALIZĂ Ce efecte produce în Europa de Est tensiunea majoră dintre SUA…

sursa foto: Facebook

ANALIZĂ Ce efecte produce în Europa de Est tensiunea majoră dintre SUA și Rusia

Tensiunile recente pe axa Washington – Moscova cuprind subiecte precum situația din Ucraina, Siria, dosarul nuclear iranian, situația din nordul Africii. Mai sunt și alte fricțiuni legate de otrăvirea și condamnarea opozantului rus Alexei Navalnîi, scandalul atacurilor cibernetice SolarWinds și recompensele puse de Moscova pe capul militarilor americani din Afganistan, arată o analiză Veridica.ro.

Miza personală a lui Biden

Dar două chestiuni personale par să-l preocupe intens pe liderul de la Casa Albă, Joe Biden – amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016 și 2020, precum și târârea fiului său, Hunter Biden, în retorica ultimei campanii electorale și scandalul cu compania energetică „Burisma” din Ucraina pentru care acesta a lucrat timp de cinci ani.

Interferența repetată a Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA a constituit detonatorul ultimelor evoluții. Dar să le privim cronologic pentru a vedea mai bine succesiunea evenimentelor. Pe 16 martie, un raport al Biroului Directorului pentru Informaţii Naţionale, intitulat „Amenințări externe la adresa alegerilor federale din SUA” dezvăluia pe 16 pagini eforturile Rusiei ce au vizat „denigrarea candidaturii președintelui Biden și a Partidului Democrat, sprijinirea fostului președinte Trump, subminarea încrederii publicului în procesul electoral și exacerbarea diviziunilor socio-politice din SUA”.

Documentul este o analiză exhaustivă a interferențelor străine în alegerile prezidențiale din 2020 și echivalează cu o respingere decisivă a mai multor teorii puse în circulație de Trump și aliații săi. Raportul nu explică doar „modus operandi” al Rusiei, ci și al altor actori co-interesați precum China, Iran și alții.

Documentul demontează cumva acuzațiile făcute de Trump și staff-ul său cu privire la relațiile lui Biden și ale familiei sale în Ucraina. Comunitatea americană de informații prezintă detaliat modul în care Putin a știut și cel mai probabil a și dirijat operațiuni ale Moscovei în privința campaniei electorale americane.

„Un element-cheie al strategiei Moscovei în acest ciclu electoral a fost să folosească intermediari conectați la serviciile speciale ruse pentru a impune narațiuni menite să influențeze – inclusiv unele care induc în eroare și acuzații nefondate la adresa președintelui Biden – media americane, pe oficialii americani, lideri de opinie din SUA inclusiv unii apropiați de Donald Trump și fosta sa administrație”, se precizează în raportul recent al comunității de informații americane.

Operațiunea din Ucraina a fost desfășurată de ruși prin intermediul parlamentarului ucrainean Andrei Derkaci. Campania de denigrare a lui Biden și fiului său a fost condusă de Derkaci şi are legături cu serviciile de informaţii ruseşti, se arată în raport.

Un rol cheie l-a avut şi un al doilea om cu legături cu serviciile de informaţii ruseşti, Konstantin Kilimnik, potrivit raportului.

Kilimnik şi Derkaci s-au întâlnit şi au oferit materiale persoanelor legate de Trump pentru a face presiuni pentru deschiderea unor investigaţii oficiale, iar Derkaci a lansat patru înregistrări audio pentru a încerca să-l implice pe Biden în scandalul de corupţie.

Kilimnik era asociat cu Paul Manafort, care a ocupat funcţia de şef al campaniei lui Trump din 2016. Trump l-a graţiat anul trecut pe Manafort pentru o condamnare penală care a rezultat din ancheta procurorului special Robert Mueller. Toate aceste povești cu iz de romane de spionaj sunt incluse în cel mai nou raport al comunității de informații.

Scenarii pentru ambițiile militare ale Putin: Statele baltice și Europa de Est în pericol

Tensiunile americano-ruse survin într-un context în care temerile că Rusia ar putea ataca din nou state din Europa persistă. După Georgia, 2008, episodul anexării Crimeii în 2014 a arătat o Rusie tot mai militaristă în ceea ce Moscova consideră spațiul său geopolitic vital. O linie roșie pe care Occidentul nu ar trebui să o treacă. Într-o analiză recentă lansată de Politico, autorul Leon Aron, director de studii rusești la American Enterprise Institute, se întreabă dacă cumva „Putin ar putea lansa o nouă invazie?”.

„Acum, la cea de-a șaptea aniversare a Anschluss-ului [Anexarea -n.r.] Crimeii, mulți dintre aceiași vectori care au produs invazia Ucrainei sunt din nou aici. Anticiparea traiectoriei lor și formularea unui plan ar trebui să fie printre principalele preocupări ale administrației Biden”, scrie autorul.

El susține că anexarea Crimeii s-a produs pe un fond scăzut al popularității lui Putin care a urcat vertiginos după consumarea episodului la 81 la sută, după ce un an înainte fusese la 65 la sută. Adică la un nivel aproape la fel de bun ca în 2008, atunci când a avut un maxim de 88 la sută popularitatea, după invadarea Georgiei.

Politico a mai scris că, dacă Putin ar repeta scenariile de mai sus, nu mai puțin de cinci state ar putea fi victime sigure. Trei dintre ele – Georgia, Moldova și Ucraina – sunt țări cu „conflicte înghețate” care pot fi ușor dezghețate de trupele rusești sau de forțe proxy ale Moscovei. O altă țintă facilă ar fi Belarusul, cu o mare populației și tradiție rusească, iar al cincilea, Kazahstanul, care are mai mulți ruși etnici – 3,5 milioane – decât orice stat post-sovietic, cu excepția Ucrainei.

Citește tot articolul pe Veridica.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. toate hartile sunt pe masa

  2. PIB-ul Rusiei e chiar mai mic decât al Italiei, în ciuda propagandei e o „nație” în declin total, trebuie câteva sancțiuni mai serioase să îi împingem peste prăpastie pe fraierii ăia, să nu mai aibă bani de finanțat spioni și saituri de propagandă. Barbarii din est trebuie zdrobiți fără milă și rapid

    • Domnule Neg pe Scrot
      Nu are ce conta ca PIB la Italia este mai mare ca la Rassia. Daca este peste miliard este bun pentru spion si propaganda la orice tara. Poporul rus nu este „fraierii aia”! Asa a zis mongoli, polaci, svezi, fini, turci, frantuzi, germani, niponi si, ce sa vezi, chiar romani. Toti acesti au vrut sa o impinga in prapastie! Toti acesti au aflat ce pot face „fraieri aia”. In razboi civil in 1918 si 1919 cu economie la pamant a gasit mod de a face bani si bate interventionisti, cu ajutor si de la tezaurul roman pentru care ajutor nu se poate multumi nici pe cale oficial si nici neoficial. Multi intreaba curveste ca daca Rassia a fost asa prigonita atunci de ce este asa mare? Raspuns: a batut pe toti ce au vrut aruncarea ei in prapastie si a luat bucati bune din ei sau, nu uita, de la PRIETENII lor. Asa ca incearca dumneata a zdrobi fara mila si rapid Rassiia. Eu nu mai pot de asteptat.
      Nu te lasa dus de nas! America e departe, Rassia langa tine!

    • @Kulakov

      E adevarat ca Rusia are resurse si putere militara, nu doar PIB-ul conteaza.

      Insa din felul in care scrii nu stiu daca esti un troll excelent sau chiar esti un rus care a invatat romana.

      Putin este un jucator foarte bun, dar nu are carti bune. Face ce face exploatand si alimentand disensiunile din UE si SUA si din pacate ii reuseste.
      O Uniune unita si cu suportul americanilor are arhisuficiente posibilitati de a crea presiune si probleme economice majore Rusiei, suficient cat sa il faca sa joace cinstit. Nimeni nu vrea sa distruga Rusia.

  3. O părere : ”Tensiunea majoră” este da fapt revenirea la relația care se caracterizează prin a spune lucrurilor pe nume. Relația bizară care a existat în ultimii 4 ani, cu remarci pseudoelogioase la adresa lui Putin, în schimbul unor zâmbete condescendente, nu a făcut altceva decât să tragă un paravan de tip Patiomkin în fața adevăratelor diferende. Fiind vorba de jucători globali cu forme de guvernămând și interese diametral opuse, este limpede că tipul de joc este puternic confrontativ, cu toate că, dacă am face abstracție de politic, lumea și mai ales popoarele implicate ar avea numai de câștigat dintr-o relație în care să se conlucreze pe puținele obiective comune posibile cu care se confruntă omenirea ( sănătatea, clima, apa, energia, alimentația ). Lăsând naivitatea la o parte, noua administrație americană se pare că va reveni la o politică a cuvintelor puse ”pe șleau” ( există predecesori – Truman și Reagan care au folosit acest limbaj cu categoric succes ). Acest trend s-a văzut clar cu ocazia întâlnirii la nivel de miniștri de externe a SUA și Chinei la Anchorage, Alaska. Din partea ”lumii occidentale” este limpede că cele două țări : China și Rusia constituie un pericol de destabilizare prin politica practicată. SUA a început să revigoreze legăturile economice cu alte trei puteri mari în Orientul extrem, în vederea contraponderii chineze. Este vorba de Japonia, India și Australia, care împreună cu SUA contrabalansează în zonă China atât ca PIB, cât și locuitori. ( China : ~ 1.4 miliarde de oameni, GDP 14.3 mii de miliarde USD / iar cei patru : 1.85 miliarde oameni, GDP 30.8 mii de miliarde USD ). Este limpede, care ar fi locul Europei în aceste construcții globale. Uniunea poate constitui o contragreutate confortabilă cu SUA pentru echilibrarea raporturilor de forte cu Rusia. Este însă mult mai îngrijorător faptul că lumea, cu marii ei, găsesc din ce în ce mai greu un limbaj comun pentru adevăratele probleme, de ale căror rezolvare depinde viitorul omenirii.

    • 👏
      @John Donne
      Excelent comentariu, ar trebui sa te angajeze pe tine sa scrii articolele de genul asta