G4Media.ro

ANALIZĂ Ce facem cu copiii în vacanța mare? Taberele de aventură la…

Sursa foto: Pixabay

ANALIZĂ Ce facem cu copiii în vacanța mare? Taberele de aventură la munte, la mare sau chiar cu cortul în mijlocul orașului, școlile de vară pe diverse teme sau vacanța la muzeu – idei pentru timpul liber al copiilor

Vineri e ultima zi de școală și începe vacanța mare. 12 săptămâni de vacanță vor avea copiii în acest an, prima vară fără nicio restricție de la începutul pandemiei. În sfârșit, copiii pot merge în tabere și pot participa la tot felul de activități offline care să le aducă noi experiențe și să le ocupe timpul liber.

Pentru cei mai mici, de la grădiniță, sunt organizate rareori tabere. Mulți dintre ei își petrec mare parte din vacanță tot la grădiniță, dar cu multă joacă, fără activitățile clasice din timpul anului școlar.

În fiecare oraș există doar câteva grădinițe de stat care rămân deschise și în perioada verii și unde vin și copii care sunt înscriși la alte unități. De obicei, în București rămân deschise în jur de 30 de grădinițe. Lista acestora urmează să fie publicată de Inspectoratul Școlar al Municipiului București. În toate județele vor fi grădinițe deschise în lunile de vară. În județul Alba, de exemplu, sunt 22 astfel de unități, dintre care 10 în municipiul Alba Iulia.

Majoritatea școlilor organizează tabere pentru copii, de câte o săptămână, la munte sau la mare. Costul unei astfel de tabere (include transport, cazare și masă) este în jur de 1.500 de lei. În București, Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive (PROEDUS) din subordinea Primăriei Capitalei organizează, de asemenea, șapte serii de câte o săptămână de tabere la Costinești, doar pentru copiii de gimnaziu și liceu. Oferta poate fi consultată aici.

În toată țara sunt organizate tabere în acest an. De exemplu, în județul Covasna, Teatrul Independent Osono şi Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe vor organiza o tabără interetnică de teatru, în perioada 24-28 iulie în localitatea Valea Crişului, iar la aceasta pot participa tineri pasionaţi de teatru care au împlinit vârsta de 15 ani.

O inițiativă inedită aparține Ambasadei SUA în România, care alături de American Councils for International Education invită elevii cu vârsta cuprinsă între 13-16 ani din județele Călărași, Giurgiu, Ialomița și Teleorman, să candideze la GOAL Camp (tabără de proiecte civice), ce va avea loc în apropiere de București în perioada 27 Iunie-2 Iulie 2022. Detalii aici.

În același timp, există o ofertă variată de tabere organizate de firme private. Cu o simplă căutare pe Internet găsiți tabere de aventură la munte, tabere de mountain bike, de arhitectură, actorie sau cinematografie. Costul unei astfel de tabere este mai mare. Ofertele variază în general între 2.000 și 3.000 de lei, iar majoritatea nu au inclus și transportul până la locul de desfășurare a taberei.

Și agențiile de turism organizează tabere pentru copii. Un exemplu sunt cele din Brașov. Detalii aici.

Dar nu este neapărat nevoie să faceți un drum lung pentru a duce copiii în tabără. Există și așa-numitele „tabere urbane”. Sunt în general cele cu program zilnic între 9.00 – 17.00 (deci copiii vor merge seara acasă și vor reveni dimineața), în general axate și pe exersarea unei limbi străine sau învățarea unor elemente de programare IT. Costul acestora este de obicei de 650 de lei pentru 5 zile, potrivit ofertelor consultate de G4Media.ro în mai multe orașe mari.

Și nu doar firmele private au astfel de inițiative. Muzeul Municipiului București organizează Școala de vară 2022, cu ateliere pe diverse teme pentru copii și adolescenți, cum ar fi „Caravana muzeelor în benzi desenate”, „Cu trotineta la muzeu”, „Joc și joacă în Bucureștii secolelor trecute”. Lista completă și informații despre înscrieri pot fi consultate aici.

În Sibiu, meșteri din toată țara vor susține pe parcursul verii, la Muzeul ASTRA, ateliere în cadrul proiectului „Şcoala în satul tradiţional”. Este vorba despre un program educaţional estival derulat în perioada 6 iunie – 30 septembrie 2022, zi de zi, între orele 10.30 – 17.30, prin care copii, părinţii şi bunicii pot participa în ateliere educaţionale şi demonstraţii meşteşugăreşti susţinute aici de meşteri din toată ţara.

O inițiativă inedită aparține Operei Comice pentru Copii din București, care îi invită pe cei mici în Taberele de Vară OCC, organizate în spațioasa curte a instituției, unde vor fi amenajate corturi cu acțiuni interactive și ateliere dedicate. Activitățile se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani și vor fi organizate în mai multe serii de maximum 30 de copii, în lunile iunie și iulie. Copiii vor fi cazați în corturi, în curtea instituției. Detalii aici.

Citește și Ce facem cu copiii în vacanța mare, prima fără nicio restricție de la începutul pandemiei? Bunicii, after-school-urile și taberele rămân soluțiile cele mai la îndemână / Cum își petrec adolescenții timpul liber

Sursa foto: Pixabay

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Nu stiu, eu astept tiketele de vacanta.
    Moka e de vis

  2. La munca.

  3. e foarte usor sa ajungi acolo, trebuie doar sa nu te speli pe dinti

  4. Îi duceți la Câmpeanu acasă, de când este ministru nu a băgat un leu în taberele școlare.