G4Media.ro

Analiză: Ce se întâmplă dacă Rusia închide robinetul de gaze: România, Polonia…

Sursa foto: romgaz.ro

Analiză: Ce se întâmplă dacă Rusia închide robinetul de gaze: România, Polonia și Grecia își acoperă doar 7-9% din necesarul de energie din gazul rusesc

Compania de investiții bancare și servicii financiare UBS a analizat expunerea țărilor din Europa Centrală și a Greciei la gazele naturale rusești și ce s-ar întâmpla în cazul în care Moscova decide să închidă complet robinetul, relatează Money Review, citată de Rador.

Conform datelor din 2020 centralizate de UBS, Ungaria are cea mai mare dependență de gazele naturale importate din Rusia. Mai exact, gazul rusesc reprezintă 27% din consumul intern de energie. Țara cu a doua cea mai mare dependență este Cehia, întrucât 18% din necesarul de energie este acoperit de importurile de gaze naturale rusești.

În celelalte țări analizate, expunerea este mai mică: România, Polonia și Grecia își acoperă doar 7-9% din necesarul de energie din gazul rusesc. „Prin urmare, aceste economii au o capacitate mai mare de a înlocui gazul natural rusesc”, notează analiștii UBS. Este cazul Poloniei care a încetat să mai primească gaze rusești în mod direct încă de la sfârșitul lunii aprilie. De altfel, Polonia și Grecia sunt cele două țări care au terminale plutitoare de GNL și au primit deja gaze naturale lichefiate din SUA și Qatar.

Pe de altă parte, UBS subliniază dependența ridicată de hidrocarburile solide în mixul energetic al Poloniei și Cehiei (30-40%), în special rolul cărbunelui.

Cehia și Ungaria dețin cea mai mare pondere a energiei nucleare (16-19%), în timp ce Grecia își acoperă peste 50% din necesarul de energie din produse petroliere. Țara în care sursele regenerabile de energie joacă cel mai important rol este România (19%).

În ceea ce privește expunerea pe sectoare, gospodăriile au cel mai mic rol în consumul de gaze naturale (în raport cu utilizarea totală) în Grecia (30%) și cel mai mare în Ungaria (aproape 50%).

Sectorul comercial și serviciile publice sunt, de asemenea, importante consumatoare de gaze: 20% din totalul gazelor consumate în Cehia este direcționat spre aceste sectoare, în timp ce cea mai scăzută expunere se regăsește în Grecia și Polonia, în jur de 10%. Dintre industrii, produsele chimice și petrochimice folosesc cel mai mult gaz natural ca procent din consumul total, variind de la 7% în Cehia la 28% în Grecia.

Un consum ridicat de gaze este înregistrat și de sectoarele de minerit nemetalifer, alimente, băuturi și tutun și producția de fier și oțel. Potrivit UBS, industria este responsabilă pentru 23,5% din valoarea adăugată creată în cele 4 țări din Europa Centrală și pentru 16,5% în Grecia.

Deoarece Grecia importă toate gazele naturale pe care le consumă, UBS estimează ponderea gazelor importate în mixul energetic total la 22%. Ponderea gazului rusesc în importurile totale este de aproximativ 40%, în timp ce în UE în ansamblu se ridică la 45%, iar în Germania la 65%.

Prin urmare, UBS estimează că Grecia își acoperă aproximativ 8% din necesarul de energie cu gaz natural rusesc, aproximativ la fel ca România și Polonia, ceea ce înseamnă că aceste țări îl pot înlocui mai ușor.

De altfel, un studiu al FMI care încearcă să cuantifice posibilele efecte ale închiderii robinetului de către Rusia arată că efectele sunt mai mari în cazul Ungariei și Cehiei, dar mult mai mici pentru Polonia, România și Grecia, aceasta din urmă fiind afectată doar prin expunere indirectă, din cauza efectelor suportate de partenerii săi comerciali.

Sursa: Money Review/ Radr/ Traducerea: Carolina Ciulu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Mai nimic de Germania. Mah, daca Rusia opreste robinetul, Germania poate sa puna semnul cu inchis la intrarea in tara.

  2. Ce sa se intample, se incalzesc nemtii cu lemne si carbuni si accepta obsecinteke dependentei de gazul rusesc.

  3. Și ce mă încântă că sunt dependent ‘numai 7-9%’? Tot îl voi plati ca în Germania, din spirit de solidaritate europenă. Cum tot așa, din același spirit, gazul exploatat aici, pe uscat, sau mai ales in mare, se va duce tot în cazanele ‘locomotivei Europei’. Este clar că acum se vede cel mai bine ce este Estul față de Vest la 33 de ani de la marea buluceală ( că aia nu a fost revoluție).k: o sursa de materii prime și forță de muncă ieftine și o piață de desfacere, mai ales pentru produsele fabricate cu dublu standard .

  4. Ramane fara economie Rusia.

  5. sunt curios cat va dura pana autorii tradarii Germaniei vor fi pusi sub acuzare.

  6. Vor trebui sa munceasca pe bune si cum specialisti economici nu au vor ajunge sa cerseasca de peste tot.

  7. Ce se întâmplă ? Nimic. Nu mai vine Gaz de la rusnia.

  8. Problema e pusa gresit, pentru ca Germania si alte tari NU trebuie sa se incalzeasca cu gaz din Romania, lasandu-ne pe noi in frig! Le putem vinde gaz numai dupa ce ne-am acoperit noi toate nevoile. Iar daca gazul ne va finluat cu forta asta inseamna dictatura europeana si exploatare.