ANALIZĂ Ce se știe despre războiul lui Trump cu FBI
Zeci de oficiali ai Biroului Federal de Investigații (FBI), unii dintre ei implicați în anchetarea lui Donald Trump în ultimii ani, precum și procurori care au anchetat asaltul de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021 au fost dați afară de către noua Administrație de la Washington, în ceea ce unele voci au descris drept “o epurare politică” ordonată de Casa Albă.
Aliații președintelui republican susțin însă că eforturile noii conduceri a Americii vizează curățirea “statului paralel” – format din oficiali guvernamentali, birocrați, militari, membri ai serviciilor de informații și bogătași – care acționează din umbră pentru a influența scena politică de peste ocean.
Dați afară din FBI
Administrația Trump a forțat vineri plecarea mai multor oficiali ai FBI, îndepărtând agenți care au lucrat la dosarele penale ce îl vizau pe președintele Trump, precum și șefi ai diverselor birouri regionale. Reamintim că FBI este principala agenție de aplicare a legii din SUA, specializată în investigarea crimelor federale, precum corupția, crimele cibernetice, terorismul intern și internațional, spionajul, fraudele financiare etc., și în protejarea securității naționale. Sediul său central este la Washington, cu 56 de birouri regionale în orașe mari din SUA și peste 60 de birouri internaționale în diverse țări.
O sursă familiarizată cu situația a declarat pentru The Hill că agenții care au lucrat la investigațiile privind Mar-a-Lago și evenimentele din 6 ianuarie 2021 au fost escortați afară din Biroul Regional al FBI din Washington în cursul zilei de vineri.
Aceeași sursă a declarat că oficialii responsabili de birourile regionale din Washington, Miami, Seattle, New Orleans și Las Vegas au fost înlăturați și ei din funcții. Potrivit unor surse, 20 de șefi de birouri FBI ar fi vizați în cadrul acestor “epurări.”
Cu doar o zi înainte, oficiali actuali și foști ai agenției au declarat pentru NBC News că mai mulți directori de rang înalt ai FBI, promovați de fostul director Christopher Wray, au fost informați că trebuie să demisioneze sau să se retragă până luni, altfel vor fi concediați. Wray, pe care președintele Trump l-a numit în funcție pe 10 ani în 2017, a demisionat la sfârșitul Administrației Biden.
Epurarea oficialilor de rang înalt include aproximativ o jumătate de duzină de “directori executivi asistenți,” unii dintre cei mai importanți manageri ai agenției, care supraveghează investigațiile penale, de securitate națională și cibernetice. Aceștia sunt funcționari publici de carieră, ceea ce înseamnă că nu pot fi concediați fără un motiv întemeiat.
“Am fost informat astăzi de către sediul central al FBI că conducerea executivă a Departamentului de Justiție plănuiește să mă elimine din structura FBI, alături de alți câțiva directori ai agenției, începând de luni dimineață,” a declarat Spencer Evans, agentul special responsabil de biroul FBI din Las Vegas, într-o notă obținută joi de NBC News. “Nu mi s-a oferit nicio justificare pentru această decizie, care, după cum vă puteți imagina, a fost un adevărat șoc.”
NBC News a raportat anterior că oficialilor agenției li s-a oferit posibilitatea unei retrogradări sau a unei relocări, însă ziariștii au aflat ulterior că acest lucru nu a fost valabil în majoritatea cazurilor.
Postul american l-a dat ca exemplu pe David Sundberg, directorul adjunct responsabil de Biroul Regional FBI din Washington, care a fost notificat joi că își va pierde postul și se pregătește să părăsească agenția. Sundberg este cel mai înalt oficial de teren concediat până acum din FBI în al doilea mandat al lui Trump.
Sundberg, care s-a alăturat FBI în 2002, a fost numit la conducerea Biroului Regional din Washington de către directorul Wray în decembrie 2022. Acest post este unul dintre cele mai prestigioase pe care un agent le poate ocupa în cadrul FBI.
Agenții speciali din Biroul Regional din Washington au jucat un rol important în investigațiile fostului procuror special Jack Smith împotriva lui Trump, precum și în ampla anchetă privind revolta din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul SUA, care a dus la inculparea a sute de persoane.
Sundberg a fost responsabil de aproximativ 1.600 de angajați la Biroul Regional FBI din Washington, conducând operațiunile FBI din Washington și din zona Northern Virginia, inclusiv cazuri de mare notorietate legate de terorism și corupție publică, cum ar fi investigațiile privindu-l pe Trump.
Sundberg a preluat investigația privind revolta din 6 ianuarie de la Capitoliu, precum și ancheta privind bombele artizanale lăsate lângă clădirile sediilor Partidului Republican și Democrat în noaptea de 5 ianuarie 2021, o investigație care încă nu a fost rezolvată. De asemenea, Sundberg a fost agentul special responsabil de Biroul Regional din New Haven în 2020 și a condus eforturile tactice ale Departamentului de Justiție pentru inaugurarea prezidențială din ianuarie 2021.
Procurorul general interimar, James McHenry, le-a spus agenților FBI că rolul lor în investigarea lui Trump a fost motivul pentru concedierile lor.
“Având în vedere rolul semnificativ pe care l-ați avut în procesul de urmărire penală a Președintelui, nu cred că conducerea Departamentului de Justiție poate avea încredere în voi pentru a ajuta la implementarea cu fidelitate a agendei Președintelui,” a scris McHenry într-un e-mail obținut de CNN.
Ziariștii americani au mai relatat că Administrația Trump se pregătește, de asemenea, să extindă o epurare a oficialilor de carieră din domeniul aplicării legii, solicitând numele celor care au lucrat la investigațiile privind atacul de la Capitoliu și cele legate de Trump pentru o posibilă înlăturare – o măsură care ar putea afecta mii de persoane.
Liderii FBI au fost instruiți vineri să furnizeze Departamentului de Justiție până marți informații despre toți angajații actuali și foști ai agenției care “în orice moment” au lucrat la investigațiile privind evenimentele din 6 ianuarie, conform unui e-mail al directorului interimar al FBI, Brian Driscoll, obținut de CNN.
Potrivit mesajului, Departamentul de Justiție va examina acești angajați pentru “a determina dacă sunt necesare acțiuni suplimentare privind personalul.”
“Această cerere,” a scris Driscoll către întregul personal al agenției, “vizează mii de angajați din întreaga țară care au susținut aceste eforturi de investigare.” Directorul interimar a menționat în e-mail că o astfel de listă îi include și pe el, precum și pe directorul adjunct interimar. Driscoll a atașat la e-mail un memorandum de la procurorul general adjunct interimar Emil Bove, având ca subiect “Concediere.”
“Pentru fiecare angajat inclus în liste, furnizați titlul actual, biroul la care persoana este alocată, rolul în investigație sau proces, și data ultimei activități legate de investigație sau proces,” a scris Bove. “La primirea în termen a informațiilor solicitate, Biroul Procurorului General Adjunct va începe un proces de revizuire pentru a stabili dacă sunt necesare acțiuni suplimentare privind personalul.”
Memorandumul lui Bove face și referire la înlăturarea oficialilor de rang înalt ai FBI, despre care CNN a raportat anterior.
“FBI – inclusiv conducerea anterioară a agenției – a participat activ la ceea ce președintele Trump a descris corect ca fiind “o mare nedreptate națională care a fost săvârșită asupra poporului american în ultimii patru ani” în ceea ce privește evenimentele care au avut loc la sau aproape de Capitoliu pe 6 ianuarie 2021,” a scris Bove.
Driscoll a spus în mesajul său că “vom urma legea, vom respecta politica FBI și vom face ceea ce este în cel mai bun interes al forței de muncă și al poporului american.”
Procurori concediați
De asemenea, tot vineri, mai mult de o duzină de procurori care au lucrat la cazurile din 6 ianuarie au fost concediați de Departamentul de Justiție, conform unor comunicări obținute de CNN.
Procurorii lucrau la biroul procurorului SUA din Washington pe o bază temporară pentru cazurile legate de revolta de la Capitoliu. Dar la sfârșitul Administrației Biden, locurile lor de muncă ar fi urmat să fie transformate într-un statut permanent, conform unui alt memorandum al DOJ obținut de CNN și distribuit de biroul procurorului din capitala federală, Ed Martin.
“Modul în care au fost realizate aceste conversii a dus la angajarea în masă, presupus permanentă, a unui grup de procurori în săptămânile premergătoare inaugurării celui de-al doilea mandat al președintelui Trump, ceea ce a împiedicat în mod necorespunzător abilitatea procurorului interimar Martin de a-și completa biroul în vederea îndeplinirii obligației de a implementa cu fidelitate agenda pentru care poporul american l-a ales pe președintele Trump să o execute,” a scris Bove în acel memorandum.
“Nu voi tolera acțiuni subversive de personal din partea administrației anterioare la niciun birou al procurorului SUA. Este prea mult în joc,” a adăugat el.
Potrivit celor de la Washington Post, înlăturările ar fi vizat 30 de procurori, ceea ce reprezintă aproximativ 8% din procurorii biroului. Combinate cu un îngheț recent al angajărilor și promovărilor, posturile vacante vor avea un impact asupra diviziilor civile, apelative, ale instanței superioare și ale criminalității violente ale biroului, unde unii procurori fuseseră deja realocați. (
CNN a scris că epurările la care a recurs Administrația Trump la sediul central al DOJ au început săptămâna trecută – la câteva minute după ce noii lideri interimari au depus jurământul – când unii avocați de carieră seniori au fost informați că vor fi redistribuiți într-o echipă de lucru concentrată pe probleme legate de imigrație și așa-numitele “orașe sanctuar,” jurisdicții care, în general, refuză să ajute eforturile federale de deportare. Această redistribuire este larg privită ca o încercare de a forța ieșirea oficialilor seniori de carieră, unii dintre aceștia retrăgându-se de altfel după acel moment.
Reacții critice
The Hill a scris că scopul îndepărtării și numărul complet al agenților și procurorilor eliminați rămân neclare, dar ele au stârnit îngrijorări din partea membrilor democrați ai Congresului.
O declarație a senatorului Mark Warner (Virginia), liderul democrat al Comisiei pentru Informații din Senat, sugerează că măsura ar fi putut afecta “zeci” de agenți.
“Este profund alarmant că Administrația Trump pare să epureze zeci dintre cei mai experimentați agenți care reprezintă prima linie de apărare a națiunii noastre,” a spus el.
“Toți americanii care susțin aplicarea legii și statul de drept ar trebui să fie profund îngrijorați de rapoartele conform cărora Donald Trump încearcă să concedieze un număr mare de agenți FBI, de la oficiali de rang înalt până la agenți repartizați la cazuri împotriva sa,” a declarat congresmanul Jim Himes (Connecticut).
“Aceste acțiuni ar submina abilitatea noastră de a proteja americanii de amenințările la adresa securității naționale și a criminalității, iar – la fel de dăunător – ar submina independența sistemului nostru judiciar. Pam Bondi (nominalizata lui Trump pentru funcția de Procuror General) și Kash Patel (nominalizat pentru șefia FBI) s-au angajat să protejeze Departamentul de Justiție și FBI de politică și de utilizarea lor ca instrumente politice. Dacă aceste rapoarte sunt adevărate, este clar că au înșelat Senatul.”
Congresmanul democrat Jamie Raskin a descris concedierea agenților FBI ca o epurare fără precedent.
“Aceste epurări fără precedent a sute de procurori, angajați și agenți de aplicare a legii experimentați vor submina puterea guvernului de a proteja țara noastră împotriva amenințărilor de securitate națională, cibernetice și criminale,” a spus el într-o declarație.
“Prietenul loial al autocraților, kleptocraților, oligarhilor și broligarhilor, lui Trump nu îi pasă de cerințele democrației, securității naționale și siguranței publice,” a continuat Raskin. “Agenda sa este răzbunarea și represaliile. Dacă i se permite să continue, epurarea lui Trump a forțelor de aplicare a legii federale va expune America la autoritarism și dictatură.”
Congesmanul Ami Bera, democrat din California, a denunțat și el epurarea oficialilor FBI sub Administrația Trump, condamnând înlăturarea acestora drept un atac împotriva independenței instituțiilor de aplicare a legii.
“Epurările ample ca aceasta, fără o justificare clară, riscă să submineze capacitatea FBI de a proteja poporul american. Îndepărtarea bruscă a liderilor seniori perturbă operațiunile în curs, slăbește cunoștințele instituționale și lasă publicul american mai vulnerabil la amenințările criminalilor și teroriștilor care doresc să dăuneze națiunii noastre.
Poporul american merită un FBI care să fie puternic, independent și condus de profesioniști experimentați. Administrația Trump trebuie să asigure transparență cu privire la aceste concedieri și să pună securitatea națională pe primul loc, înaintea răzbunării politice.”
Senatorul din New Jersey, Cory Booker, a postat și el pe X: “Această acțiune scandaloasă este pur și simplu o răzbunare. Acești procurori și agenți FBI au lucrat pentru a apăra statul de drept și pentru a-i trage la răspundere pe cei care l-au încălcat prin intervenția în transferul pașnic al puterii.”
Iar într-o postare pe aceeași platformă X, senatorul democrat Adam Schiff a descris înlăturarea agenților FBI și a procurorilor drept “un alt Masacru de Vineri Seara, pe măsură ce președintele îi îndepărtează pe cei loiali Constituției și îi instalează pe cei loiali lui.”
Decizii controversate
Criticii, în special cei din stânga eșichierului politic american, au acuzat Administrația Trump de “răzbunare” după ce zeci de agenți ai FBI și procurori au fost dați afară în ultimele zile.
Mai ales că valul de înlăturări a venit la doar o zi după ce Kash Patel, nominalizat de Trump pentru a conduce FBI, a fost întrebat în mod specific în cadrul audierilor din Senat despre posibilele concedieri ale agenților care au lucrat la cazurile lui Trump. El a răspuns că nu știa nimic despre aceste planuri, dar va respecta procesele pentru înlăturarea angajaților federali.
“Nu știu ce se întâmplă acolo în acest moment, dar mă angajez față de dumneavoastră și față de colegii dumneavoastră că voi respecta procesul intern de revizuire al FBI,” a spus Patel.
Asociația Agenților FBI a criticat rapoartele conform cărora cei care au lucrat la cazurile penale ale lui Trump au fost eliminați din funcții.
“Dacă este adevărat, aceste acțiuni scandaloase ale oficialilor interimari sunt fundamental în contradicție cu obiectivele de aplicare a legii enunțate de președintele Trump și cu sprijinul său pentru agenții FBI,” a spus grupul într-o declarație.
“Aceste acțiuni contrazic, de asemenea, angajamentele pe care nominalizata pentru procuror general Pam Bondi și nominalizatul pentru director Kash Patel le-au făcut în timpul audierilor lor de nominalizare în fața Senatului Statelor Unite. Ele sunt, de asemenea, opuse angajamentului pe care nominalizatul pentru director Patel l-a făcut față de Asociația Agenților FBI, unde, în timpul întâlnirii noastre, a spus că agenților li se va acorda un proces adecvat și o revizuire și nu vor face față represaliilor doar pe baza cazurilor la care au fost repartizați.”
Declarația asociației a avertizat, de asemenea, că “concedierea a sute de agenți ar slăbi grav capacitatea FBI de a proteja țara de amenințările la adresa securității naționale și a criminalității și va risca, în cele din urmă, să pună Biroul și noua sa conducere în situația de a eșua.”
Mișcările din FBI au fost făcute în contextul unui val de concedieri în primele 10 zile ale Administrației Trump. Săptămâna trecută, republicanul a demis 18 inspectori generali, inclusiv cei care supravegheau departamentele de Stat, Apărare și Muncă, precum și Departamentul de Sănătate și Servicii Umane. Trump a apărat demiterile, spunând: “Unii erau nedrepți sau nu își făceau treaba.”
De partea sa, noua Administrație de la Washington a negat că înlăturarea agenților FBI și a procurorilor este o “răzbunare politică” luată împotriva celor care l-au anchetat pe Trump și i-au investigat pe cei suspectați că au luat parte la asaltul de pe Capitol Hill din urmă cu patru ani.
Reamintim că Trump a fost acuzat în iunie 2023 de păstrarea ilegală a unor documente clasificate luate cu el de la Casa Albă la Mar-a-Lago, iar apoi cu obstrucționarea cererilor guvernamentale de a le restitui. Republicanul a fost supus unor noi acuzații suplimentare în iulie același an, care îl acuzau că a conspirat pentru a cere unui angajat să șterge înregistrările video de supraveghere de la proprietatea și că ar fi arătat unor terțe părți hărți detaliate pregătite de Pentagon, inclusiv planuri privind un atac împotriva Iranului.
Trump a fost acuzat, de asemenea, că a păstrat documente legate de “armamentul nuclear din Statele Unite” și de “capacitățile nucleare ale unei țări străine,” alături de documente din ședințele de informare ale Casei Albe, inclusiv unele care detaliază capacitățile militare ale SUA și ale altor țări.
Documentele clasificate au fost găsite în timpul unui raid desfășurat de agenții FBI și ai Departamentului de Justiție la proprietatea lui Trump din Florida, la 8 august 2022.
Cazul documentelor clasificate ale lui Trump a fost închis după ce a câștigat alegerile din noiembrie.
Trump însuși a negat vineri după-amiază, într-o conferință de presă în Biroul Oval, că ar fi ordonat concedierile de la FBI, dar le-a spus reporterilor că “sunt câțiva oameni foarte răi acolo.”
Unii analiști americani cred însă că acțiunile noii administrații de la Washington indică dorința acesteia de a îndepărta din Departamentul de Justiție pe cei pe care îi consideră membri ai așa-zisului “deep state” sau “statul paralel,” rețeaua de oficiali guvernamentali, birocrați, militari, membri ai serviciilor de informații și persoane influente din sectorul privat care ar acționa din umbră pentru a influența politica Statelor Unite. Această structură de putere, susțin mai ales cei din dreapta scenei politice americane, se amestecă în afacerile guvernamentale fără a respecta mandatul public sau voința electoratului.
Lupta lui Donald Trump cu ceea ce el numește “statul paralel” a fost un element central al retoricii sale politice pe durata campaniilor sale și în timpul primului său mandat de președinte. Potrivit lui Trump, cei din “statul paralel” fi împotriva intereselor populare și ar lucra împotriva lui și a agendei sale.
În timpul primei sale președinții, Trump a susținut că acest “stat paralel” include agenții federale, cum ar fi FBI și CIA, care, în viziunea sa, ar fi fost implicate în anchete și acțiuni politice destinate să-l submineze pe el și administrația sa, în special în legătură cu investigațiile privind presupusele legături cu Rusia și cu “dosarul Mar-a-Lago”. Trump a susținut că unele dintre aceste agenții au fost folosite ca instrumente politice de către adversarii săi democrați pentru a-l slăbi pe el și pe mișcarea sa politică.
Aceste acuzații și teorii au fost extrem de controversate, fiind întâmpinate cu critici din partea unor democrați și ai instituțiilor de aplicare a legii, care au respins în mod ferm aceste afirmații. Totuși, ele au avut un impact semnificativ asupra modului în care Trump a reușit să mobilizeze o mare parte din baza sa electorală și să-și prezinte candidatura pentru Biroul Oval ca pe o luptă împotriva unei “elite” politice și birocratice care nu acționează în interesului americanilor de rând.
În afară de “statul paralel,” Trump s-a mai referit constant și la “mlaștina de la Washington,” care simbolizează corupția și influența excesivă a lobby-urilor și a intereselor speciale asupra proceselor politice și guvernamentale. Trump a promis, încă din campania sa din 2016, că va “drena mlaștina”, adică va curăța sistemul de influențele și interesele care, în opinia sa, deturnează guvernul de la a servi oamenii obișnuiți.
Revenind la decizia de îndepărtare a agenților FBI, CNN a scris că lista întocmită de Departamentul Justiției arată modul în care noua administrație a acționat rapid pentru a îndeplini promisiunea președintelui Trump de a riposta împotriva Departamentului de Justiție și FBI, despre care susține că au fost folosite ca arme împotriva lui. Trump a acuzat agenții de abuzuri în timpul percheziției judiciare la locuința sa de la Mar-a-Lago și de tratamentul aplicat protestatarilor de la Capitoliu.
De altfel, imediat ce a fost inaugurat oficial în fruntea Americii, Trump a anunțat că grațiază aproape 1.600 dintre susținătorii săi care au fost arestați în urma revoltei de la clădirea Congresului din 6 ianuarie 2021.
Trump a comutat, de asemenea, pedepsele unor membri ai grupurilor Oath Keepers și Proud Boys, care au fost condamnați pentru conspirație sedicioasă în legătură cu asaltul de pe Capitol Hill din urmă cu patru ani.
În plus, Administrația Trump a eliminat site-ul FBI-ului despre violențele de la Capitoliu, care conținea imagini cu cei care au agresat forțele de ordine, dar care nu fuseseră niciodată arestați.
Indiferent de natura lor reală, eliminarea agenților FBI și a procurorilor a șocat întreaga agenție, agenți și analiști de nivel inferior spunând că aceasta reprezintă o încercare de a descuraja eforturile lor de a lupta împotriva criminalității fără teamă sau favoare, a scris CNN.
“Este un masacru menit să înghețe eforturile noastre de a lupta împotriva crimelor fără frică sau favoruri,” a declarat un agent. “Chiar și pentru cei care nu au fost concediați, se transmite mesajul că biroul nu mai este independent.”
Un angajat a subliniat că cazul din 6 ianuarie, care a implicat peste o mie de inculpați din întreaga țară, a fost cea mai mare investigație la care FBI a lucrat vreodată. “Toată lumea a avut legătura cu acest caz,” a spus angajatul.
Unii dintre agenți au declarat că Trump și alți critici nu înțeleg faptul că agenții FBI și supraveghetorii acestora nu pot alege ce misiuni li se dau ca parte a locului lor de muncă. Forța de muncă a FBI este, în general, conservatoare și, până de curând, a fost condusă ani de zile de Christopher Wray, care este republican.
Mulți agenți au avut inițial rezerve cu privire la atribuirea lor în cazurile legate de atacul asupra Capitolului și ale lui Trump, considerând procesele ca fiind prea dure, au spus surse familiarizate cu subiectul. Unii avocați ai Departamentului de Justiție care se ocupau de cazurile din 6 ianuarie s-au plâns de altfel de faptul că unii agenți întârziau uneori unele dintre sarcinile lor.
The Atlantic a scris, de asemenea, despre “șocul” agenților FBI legat de amploarea epurărilor. “Membrii experimentați ai celei mai importante agenții de aplicare a legii din țară se pregătesc pentru o expulzare masivă, pe măsură ce președintele îndepărtează pe oricine consideră că este neloial față de el,” a afirmat publicația.
Surse: The Hill, NBC News, CNN, Washington Post, Newsweek, TIME, The Atlantic, house.gov, whitehouse.gov, X
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii