ANALIZĂ Ce țări au câștigat lupta împotriva COVID-19, care sunt aproape de victorie și câte trebuie să mai ia măsuri/ România, în categorie cu SUA, Marea Britanie și Suedia. Sfaturile specialiștilor pentru țările în care pericolul încă nu a trecut
O analiză a EndCoronavirus.org (ECV) împarte țările afectate de coronavirus în trei categorii în funcție de stadiul în care se află evoluția răspândirii COVID-19, în fiecare dintre acestea. ECV este o coaliție internațională voluntară din care fac parte peste 4.000 de oameni de știință, specialiști din societatea civilă, afaceriști și voluntari, coordonați de profesorul Yaneer Bar-Yam, doctor la MIT. De reținut ar fi că datele analizei se pot schimba rapid în urma măsurilor de relaxare luate de mai multe state.
Specialiștii au înființat categoriile ”țări care au câștigat”, ”țări care sunt aproape să o facă” și ”țări care trebuie să ia măsuri”, în funcție de numărul de infectări raportate începând cu ziua în care fiecare stat și-a anunțat ”pacientul zero”.
Între țările ”verzi” despre care autorii studiului consideră că au depășit pericolul escaladării numărului de infectări se numără Austria, China, Croația, Țările baltice, Grecia, Islanda, Luxemburg, Slovacia, Slovenia, Coreea de Sud, Taivan. Această categorie nu este dominată de țări dintr-un anumit areal geografic, ci formează un grup de state pestriț, din toate colțurile lumii.
Următoarele sunt țările ”portocalii” despre care specialiștii spun că sunt aproape de a depăși apogeul crizei și enumără țări precum Albania, Cipru, Cehia, Grecia, Danemarca, Franța, Georgia, Germania, Ungaria, Israel, Italia, Japonia, Olanda, Norvegia, Portugalia, Serbia, Spania, Elveția și Turcia. Categoria țărilor în curs de depășire a pericolului este reprezentată în majoritate de țări europene.
Ultima categorie este rezervată statelor ”roșii” care se află în pericol și trebuie să păstreze măsurile de restricție pentru a reuși ca, în cele din urmă, să câltige lupta împotriva epidemiei de coronavirus. România se numără între aceste țări, alături de SUA, Marea Britanie, Suedia, Polonia, Ucraina, Republica Moldova și Rusia, dar și față de alte state cum ar fi India, Iran, Irak, Bahrein, Bangladesh, Somalia, Egipt, Nigeria, sau aproape toate statele din America Latină. În această categorie, statele dezvoltate reprezintă excepții, ”țările roșii” fiind predominant din Africa, Orientul Mijlociu și America de Sud.
Sfaturile autorilor analizei pentru țările ”care vor să câștige” lupta împotriva COVID-19
Acționați rapid
Nu așteptați pentru ”mai multe date” sau rezultate ale analizelor sofisticate. Încă nu e prea târziu să începeți să luați măsuri acum. Cu cât acționați mai repede, cu atât lucrurile se vor întoarce la normal mai repede.
Izolați bolnavii de familiile lor
Acordați facilități pentru a izola bolnavii de membrii familiilor lor. Aproape 80% din răspândirea COVID-19 în Wuhan s-a făcut între membrii familiilor.
Restricții dure în privința călătoriilor
Dacă vă aflați într-o zonă verde, fără transmitere comunitară, impuneți restricții de circulație și redeschideți economia locală. Pentru zonele roșii, restricționați ieșirile în afara zonei pentru a evita infectările celorlalți.
Număr masiv de teste
Testați pentru a identifica persoanele bolnave și pentru a le separa de restul comunității.
Măști de față pentru toată lumea
Transmiterea este redusă dacă fiecare poartă o mască de protecție a feței. Este simplu, ieftin și de mare efect.
Continuați distanțarea socială
Evitați zonele aglomerate și păstrați o cât mai mare distanță față de vecini și alte persoane, mai ales față de cele care au comorbidități, sunt cele mai vulnerabile.
Ai răbdare. Nu redeschide prea devreme
A redeschide prea devreme implică riscul unei creșteri exponențiale a infectărilor. Acest lucru va șterge toate beneficiile câștigate atât de greu în perioada izolării. Poate crește foarte mult rata deceselor, poate suprasolicita sistemul medical și poate crea un scenariu în care să fie nevoie de o nouă perioadă de carantinare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii