G4Media.ro

ANALIZĂ Ce țări au câștigat lupta împotriva COVID-19, care sunt aproape de…

sursa foto: endcoronavirus.org

ANALIZĂ Ce țări au câștigat lupta împotriva COVID-19, care sunt aproape de victorie și câte trebuie să mai ia măsuri/ România, în categorie cu SUA, Marea Britanie și Suedia. Sfaturile specialiștilor pentru țările în care pericolul încă nu a trecut

O analiză a EndCoronavirus.org (ECV) împarte țările afectate de coronavirus în trei categorii în funcție de stadiul în care se află evoluția răspândirii COVID-19, în fiecare dintre acestea. ECV este o coaliție internațională voluntară din care fac parte peste 4.000 de oameni de știință, specialiști din societatea civilă, afaceriști și voluntari, coordonați de profesorul Yaneer Bar-Yam, doctor la MIT. De reținut ar fi că datele analizei se pot schimba rapid în urma măsurilor de relaxare luate de mai multe state.

Specialiștii au înființat categoriile ”țări care au câștigat”, ”țări care sunt aproape să o facă” și ”țări care trebuie să ia măsuri”, în funcție de numărul de infectări raportate începând cu ziua în care fiecare stat și-a anunțat ”pacientul zero”.

Între țările ”verzi” despre care autorii studiului consideră că au depășit pericolul escaladării numărului de infectări se numără Austria, China, Croația, Țările baltice, Grecia, Islanda, Luxemburg, Slovacia, Slovenia, Coreea de Sud, Taivan. Această categorie nu este dominată de țări dintr-un anumit areal geografic, ci formează un grup de state pestriț, din toate colțurile lumii.

Următoarele sunt țările ”portocalii” despre care specialiștii spun că sunt aproape de a depăși apogeul crizei și enumără țări precum Albania, Cipru, Cehia, Grecia, Danemarca, Franța, Georgia, Germania, Ungaria, Israel, Italia, Japonia, Olanda, Norvegia, Portugalia, Serbia, Spania, Elveția și Turcia. Categoria țărilor în curs de depășire a pericolului este reprezentată în majoritate de țări europene.

Ultima categorie este rezervată statelor ”roșii” care se află în pericol și trebuie să păstreze măsurile de restricție pentru a reuși ca, în cele din urmă, să câltige lupta împotriva epidemiei de coronavirus. România se numără între aceste țări, alături de SUA, Marea Britanie, Suedia, Polonia, Ucraina, Republica Moldova și Rusia, dar și față de alte state cum ar fi India, Iran, Irak, Bahrein, Bangladesh, Somalia, Egipt, Nigeria, sau aproape toate statele din America Latină. În această categorie, statele dezvoltate reprezintă excepții, ”țările roșii” fiind predominant din Africa, Orientul Mijlociu și America de Sud.

Sfaturile autorilor analizei pentru țările ”care vor să câștige” lupta împotriva COVID-19

icon_act_early.jpg

Acționați rapid

Nu așteptați pentru ”mai multe date” sau rezultate ale analizelor sofisticate. Încă nu e prea târziu să începeți să luați măsuri acum. Cu cât acționați mai repede, cu atât lucrurile se vor întoarce la normal mai repede.

icon_isolate_away.jpg

Izolați bolnavii de familiile lor

Acordați facilități pentru a izola bolnavii de membrii familiilor lor. Aproape 80% din răspândirea COVID-19 în Wuhan s-a făcut între membrii familiilor.

icon_travel.jpg

Restricții dure în privința călătoriilor

Dacă vă aflați într-o zonă verde, fără transmitere comunitară, impuneți restricții de circulație și redeschideți economia locală. Pentru zonele roșii, restricționați ieșirile în afara zonei pentru a evita infectările celorlalți.

icons_testing.jpg

Număr masiv de teste

Testați pentru a identifica persoanele bolnave și pentru a le separa de restul comunității.

icon_masks.jpg

Măști de față pentru toată lumea

Transmiterea este redusă dacă fiecare poartă o mască de protecție a feței. Este simplu, ieftin și de mare efect.

icon_distancing.jpg

Continuați distanțarea socială

Evitați zonele aglomerate și păstrați o cât mai mare distanță față de vecini și alte persoane, mai ales față de cele care au comorbidități, sunt cele mai vulnerabile.

icon_patience.jpg

Ai răbdare. Nu redeschide prea devreme

A redeschide prea devreme implică riscul unei creșteri exponențiale a infectărilor. Acest lucru va șterge toate beneficiile câștigate atât de greu în perioada izolării. Poate crește foarte mult rata deceselor, poate suprasolicita sistemul medical și poate crea un scenariu în care să fie nevoie de o nouă perioadă de carantinare.

* Analiza cuprinde informații actualizate până la 6 mai 2020. EndCoronavirus (ECV) este o coaliție internațională voluntară de peste 4.000 de oameni de știință, specialiști din societatea civilă, afaceriști și voluntari care funcționează din 29 februarie 2020, ca parte a New England Complex Systems Institute (NECSI). Președintele ECV este profesorul Yaneer Bar-Yam, doctor la MIT (Massachusetts Institute of Technology), cel mai important institut de cercetare din SUA. 
sursa foto: endcoronavirus.org

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Sa te uiti la graficele disponibile, sa pui Grecia si in prima grupa si in a doua si sa faci niste recomandari generale pe care le stim toti, sigur cu nite desene sugestive adaugata… nu prea seamana cu o analoza de super cercetatori….

  2. E bun acest studiu dar trebuia ponderat și cu nr de teste făcut. Dar…tari ca Sinagapore, Qatar, Arabia Saudita par ca o duc nașpa….dar de fapt e ok situația. Și Israel la fel. Și Germania. Și Italia. Ei descoperă multe cazuri…dar testează enorm.

  3. Au infrastructura si bani pentru a cumpara si a face teste.
    Noi…, Dzeu cu mila.

  4. Asta e de acum o săptămână, dar, ma rog..intr o săptămână se pot schimba multe: in bine, dar si in rău!

  5. Foarte interesante graficele alea fara sa avem axa „y” si fara sa raportam la populatie si la numarul de teste…

  6. Nicio tara nu a castigat nicio lupta cu covid. Abia peste 10 ani cand vom putea analiza la rece toata situatia vom putea trage concluzii. Cand vom vedea cati oameni au murit de fapt de covid si cati au murit cu covid avand alte boli grave. Cati au murit ca nu au mai primit tratamentul necesar si cati au avut de suferit din cauza crizei economice care acum doar se prefigureaza si care va fi foarte dura

  7. Ce sa restrictionezi daca nici amenzi nu mai poti da ?

  8. Ce frumos s-au jucat ei cu creionul pe hirtie. Si au concluzionat ca puricele nu mai aude daca ii tai picioarele. Curata stiinta democratica.

  9. Să fim serioși, China doar minte.

  10. Daca Bloomberg si Google participa la propaganda pro-chineza, la ce ne putem astepta de la ceilalti?
    E chiar amuzant sa numeasca tari „verzi”: China, Kosovo(?) sau Mauritius iar Canada, UK si US sa fie numite tari „rosii”. Poate ca nu era nevoie de acest cod al culorilor.
    Ar fi fost mai reprezentativ sa compare graficele de vindecari, acestea sunt graficele cu infectari noi.
    In cazul Greciei e destul de clar, doar daca vor ajunge in situatia in care se moare pe capete vor face public acest lucru altfel isi saboteaza principala sursa de venituri: turismul iar economia lor era oricum subrezita.