G4Media.ro

Analiză: Ce țări impun vaccinarea împotriva coronavirusului

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Analiză: Ce țări impun vaccinarea împotriva coronavirusului

Obligativitatea vaccinării contra covid câştigă teren în lume în confruntarea cu răspândirea variantei delta. Ea vizează cel mai adesesa populaţii ţintite, precum cadrele sanitare. Dar există și câteva țări care au impus obligativitatea vaccinării pentru toți adulții, arată o analiză a publicației belgiene Le Soir, preluată de Rador.

În Tadjikistan, un decret guvernamental îi obligă pe toţi cetăţenii de peste 18 ani să se vaccineze. Turkmenistanul, una din puţinele ţări din lume care nu a declarat niciun caz de covid, a anunţat pe 7 iulie că face vaccinarea obligatorie pentru „toate persoanele de peste 18 ani fără contraindicaţii medicale”.

În Vatican, o notă datată 8 februarie a făcut obligatoriu vaccinul pentru locuitorii celui mai mic stat din lume şi pentru angajaţii care lucrează acolo.

Obligativitate pentru anumite categorii

În Franţa, personalul din spitale, clinici şi case de bătrâni, ca şi profesioniştii şi voluntarii care îngrijesc persoane în vârstă au termen până pe 15 septembrie să se vaccineze.

În Grecia, vaccinarea va deveni obligatorie pentru personalul din casele de bătrâni cel târziu până pe 16 august şi pentru cadrele sanitare începând de la 1 septembrie.

În Italia, un decret lege din 25 mai obligă medicii şi personalul din sănătate să se vaccineze, sub ameninţarea de a nu mai putea să lucreze în contact cu alte persoane. Această obligativitate a fost atacată în justiţie de 300 de cadre medicale.

În Anglia, guvernul a anunţat pe 16 iulie că va face obligatorie vaccinarea angajaţilor din casele de bătrâni, inclusiv personalul nemedical.

În Rusia, primarul Moscovei a decretat pe 16 iunie vaccinarea obligatorie pentru angajaţii din sectorul serviciilor. De atunci, alte localităţi, printre care Sankt-Petersburg şi regiunea sa au luat măsuri similare.

Kazahstanul a ordonat pe 1 iulie vaccinarea obligatorie a majorităţii angajaţilor care au contact cu alte persoane. Arhipelagul Fidji a făcut obligatorie vaccinarea angajaţilor din sectorul public şi din cel privat. Funcţionarii vor trebui să-şi ia concediu dacă nu au primit prima doză de vaccin până pe 15 august şi riscă să fie concediaţi dacă a doua doză nu le este administrată înainte de 1 noiembrie. În sectorul privat, angajaţii vor trebui să fi primit prima doză până pe 1 august. În Guineea Ecuatorială, vaccinarea este obligatorie din 20 iulie pentru unele profesii, precum militarii, pesonalul din sănătate sau cadrele didactice.

În Ungaria, prim-ministrul Viktor Orban a anunţat pe 16 iulie că vaccinarea va deveni obligatorie pentru cadrele sanitare, fără a preciza la ce dată.

În Statele Unite, oraşul San Francisco a anunţat la sfârşitul lunii iunie că va cere celor circa 35.000 de funcţionari ai săi să se vaccineze, sub ameninţarea unor sancţiuni ce pot merge până la concediere. Această cerinţă nu va deveni efectivă decât atunci când vaccinurile vor fi fost total aprobate de agenţia americană a medicamentelor (FDA).

Nu obligatorie, dar aproape

În unele ţări obligativitatea nu este formală, dar restricţiile pentru nevaccinaţi sunt de aşa natură încât se înrudesc cu o cvasi-obligativitate:
În Statele Unite, Casa Albă a anunţat joi că angajaţii federali vor trebui fie să fie vaccinaţi, fie să poarte masca în continuu şi să se testeze regulat, o dată sau de două ori pe săptămână. Vor avea de asemenea limitări la deplasări. Statul federal are 4 milioane de angajaţi.
Înainte, oraşul New York anunţase că angajaţii din spitalele publice ale metropolei trebuie, începând din 2 august, să fie vaccinaţi sau să se testeze în fiecare săptămână. Aceeaşi măsură trebuie să se aplice din 13 septembrie tuturor funcţionarilor din oraş (poliţişti, pompieri şi cadre didactice).

Arabia Saudită a anunţat pe 18 mai că vaccinarea va fi obligatorie începând din august pentru a intra în instituţii guvernamentale şi private, inclusiv de învăţământ şi de divertisment, ca şi în transportul în comun. Doar angajaţii vaccinaţi din sectorul public şi privat se vor putea întoarce la locul lor de muncă.

În Pakistan, de la 1 iulie, provincia Balucistan intezice persoanelor nevaccinate să intre în servicii publice, parcuri, centre comerciale şi transportul în comun. Funcţionarii din provincia Sind care refuză să se vaccineze nu vor mai fi plătiţi, în vreme ce provincia Penjab a ameninţat că va tăia telefoanele celor care vor refuza vaccinul.

În China, la mijlocul lunii iulie, circa 20 de comunităţi locale printre care oraşul Chuxiong (510.000 de locuitori, sud-vest) au avertizat că cei de peste 18 ani nevaccinaţi nu vor mai fi primiţi în curând în spitale, şcoli sau transportul public. Comitatul Tianhe (centru) a ameninţat cu concedierea funcţionarii nevaccinaţi până pe 20 iulie.

Traducere Rador: Gabriela Sîrbu / Foto: Inquam Photos – Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Numai taricu democratie deosebita pe lista celor cu vaccinare obligatorie :
    China, Pakistan, Arabia Saudita (care l-a transat pe Kasogi), Ungaria, Tadjikistan.
    SUA e bagata cu forcepsul, acolo e alternativa, testarea periodica, deci nu e nimc obligatoriu.

    Oricum vaccinarea obligatorie cu un vaccin autorizat provizoriu va pica in justititie in orice tara civilizata.
    De fapt orice procedura medicala obligatorie la un adult este ilegala, sistemul medical civilizat functioneaza pe baza de CONSIMTAMANT al persoanei, nu exista obligatoriu in sistemul medical.

    • mama ce frica mi-e de ace ! pe scurt !

    • Ești debil !
      Mi-am făcut mai multe vaccinuri decât știi tu să numeri !
      Sunt medic, sectantule, orice procedură fac sunt obligat de lege și de bun simț să iau acordul scris al pacientului, dintotdeauna.

    • Arata-mi unde este autorizat provizoriu?

    • vaccinare-covid.gov.ro/comirnaty-pfizer

      In romana, pe siteul ro vaccinare, ca probabil nu stii engleza. Citeste ultimul capitol, sa nu obosesti.

    • Mario Faiv este „medic” doctorul sufletelor la hantene.

    • Recunoaște mario, esti la menstruație si ti se face frica de ace, nu?

    • Numai tari cocotiere intradevar pe lista celor cu vaccniare obligatorie: Franta, Anglia, Italia, Grecia, SUA partial.
      Nici la ciuma bubonica si holera nu e obligatorie vaccinarea, dar nici plimbarea infectatiilor ca vacile pe pasune nu e permisa in societate. Covidiotii au libertatea de a nu se vaccina si de a trai singuri pana la adanci batraneti in scorbura lor. Vor acces in societate, respecta regulile societatii sau inapoi repejor in scorbura lor.

  2. Nu se poate. Când au zis sosocii ca se pregătește vaccinarea obligatorie, trotinetistii m-au asigurat ca nu se pune problema.

  3. Numa tari cu apa calda.

  4. @ zero ouă
    Nu trece ziua fara sa nu calci in străchini fără grație.
    Ai citit link-ul ? AI ÎNȚELES ?

  5. Sunt marcsisti!

  6. Adevărul ca decât să ai cetățeni fătălăi si fricoși, speriați de ace, mai bine ii obligi sa se vaccineze! Poate se mai îmbărbătează un pic!
    Deci înțeleg statele ce obliga pxzdele fricoase să se înțepe, nu înțeleg de ce nu facem acelasi lucru si noi!

    • Esti un zombie cu ochelari de cal, esti ca un sectant, „crede si nu cerceta” !

    • Art. 649. legea 95/2007
      (1) Pentru a fi supus la metode de prevenție, diagnostic și tratament, cu potențial de risc pentru pacient, după explicarea lor de către medic, medic dentist, asistent medical/moașă, pacientului i se solicită acordul scris.

    • Accidentale vasculare fac frica oricui mai ales daca pana in prezent n.ai avut nimic si esti sanatos,de ce sa risti cine.si asuma ?eu ii inteleg pe cei cu alte boli ,vor sa traiasca sant la risc!daca mierlesc de la vaccin pe cine o sa intereseze vor spune ca am murit dealtceva si asta chiar nu.i corect inseamna ca cineva intentionat vrea sa ascunda ,cu ce scop?

  7. pacat ca pedepsirea hotilor si criminalilor nu e obligatorie daca au destui bani