G4Media.ro

ANALIZĂ Ce vor face americanii dacă Putin va folosi arme nucleare în…

Sursa foto: Kremlin.ru

ANALIZĂ Ce vor face americanii dacă Putin va folosi arme nucleare în Ucraina?

Statele Unite ar putea răspunde la un eventual atac nuclear efectuat de trupele lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei printr-o lovitură convențională limitată asupra forțelor sau bazelor ruse direct implicate în atac ori chiar printr-un bombardament nuclear, susțin unii experți americani, care au comentat recentele avertismente nucleare ale liderului de la Kremlin. Alte voci recomandă însă ca, în cazul unui atac atomic lansat de Moscova pe teritoriul ucrainean, SUA să se abțină de la atacarea Rusiei pentru a nu risca extinderea conflictului.

Amenințările țarului de la Kremlin

Miercurea trecută, în discursul televizat în care a anunțat mobilizare militară parțială care va duce la trimiterea a aproximativ 300.000 de forțe de rezervă pentru a lupta în Ucraina, preșdintele Putin a spus că nu blufează cu privire la utilizarea armelor nucleare dacă teritoriile rusești sunt amenințate. Liderul de la Moscova a afirmat că Rusia va folosi „toate armele” pentru a se apăra, acuzând aliații NATO că „șantajează” Moscova cu utilizarea armelor nucleare.

„A fost lansat și șantajul nuclear. Este vorba nu numai despre bombardarea centralei nucleare Zaporojie, încurajată de Occident, care amenință cu o catastrofă nucleară, ci și despre declarațiile unor reprezentanți de rang înalt ai principalelor state NATO despre posibilitatea și permisiunea folosirii armelor de distrugere în masă împotriva Rusiei – a armelor nucleare,” a comentat omul forte de la Kremlin.

„Celor care își permit să facă astfel de declaraţii despre Rusia, aș vrea să le reamintesc că țara noastră dispune şi ea de diverse mijloace de distrugere, iar în privinţa unor componente – chiar mai moderne decât cele ale țărilor NATO. Și dacă integritatea teritorială a țării noastre va fi amenințată, cu siguranță vom folosi toate mijloacele pe care le avem la dispoziție pentru a apăra Rusia și poporul nostru. Aceasta nu este o cacealma,” a spus Putin, care i-a asigurat pe cetățenii ruși că „integritatea teritorială a Patriei noastre, independenţa şi libertatea noastră vor fi asigurate – subliniez din nou acest lucru – cu toate mijloacele de care dispunem. Și cei care încearcă să ne șantajeze cu arme nucleare ar trebui să știe că roza vânturilor se poate întoarce în direcția lor.”

Declarațiile agresive ale președintelui Federației Ruse, care nu au fost primele în care el a amenințat cu utilizarea armelor nucleare, au stârnit discuții aprinse în Occident cu privire la modul în care Statele Unite, Marea Britanie și aliații lor ar putea răspunde acțiunilor Moscovei. Președintele american Joe Biden, în discursul său de miercuri de la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, a declarat că Statele Unite sunt decise să apere democrația în întreaga lume, în urma amenințărilor nucleare lansate de Putin, însă nu a explicat în mod concret cum vor răspunde americanii la un posibil atac nuclear al Rusiei.

Ulterior, întrebat în cursul unui interviu care ar putea fi răspunsul SUA la un atac nuclear al Moscovei în Ucraina, Biden a afirmat: „Ar schimba fața războiului, spre deosebire de orice altceva la al Doilea Război Mondial încoace… Credeti că v-aș spune dacă aș ști exact ce ar fi? Bineînțeles că nu am de gând să vă spun. Va fi semnificativ. Ei (rușii) vor deveni mai mult un paria în lume decât au fost vreodată și amploarea a ceea ce fac va determina ce răspuns va avea loc”, potrivit CBS News.

Potrivit datelor oferite de Federation of American Scientists și Arms Control Association, Rusia are între 5.977 și 6.257 de focoase nucleare. Circa 1.588 dintre ele sunt desfășurate strategic, fiind amplasate pe rachete intercontinentale și la bazele de bombardiere grele.

Cum ar putea ataca Moscova?

Analişti citați de AFP au declarat că nu sunt convinşi că președintele Putin este dispus să fie primul care utilizează armele nucleare după cele două atacuri cu bombe atomice la care au recurs Statele Unite împotriva Japoniei, în august 1945.

Dacă totuși un astfel de atac se va produce, experții cred că Moscova va desfăşura probabil una sau mai multe bombe nucleare tactice. Acestea sunt arme mici, cu o putere explozivă cuprinsă între 0,3 kilotone și 100 de kilotone, comparativ cu bomba de 58 de megatone testată de Rusia la 30 octombrie 1961 în arhipelagul Novaia Zemlia, deasupra cercului arctic. Bomba Țarului, denumită Ivan, având numele de cod AN602, a fost o bombă cu hidrogen, cea mai puternică armă nucleară construită și detonată vreodată.

Bombele tactice sunt concepute pentru a avea un impact limitat pe câmpul de luptă, în comparație cu armele nucleare strategice, care sunt concepute pentru a fi utilizate în scopul de a câștiga războaie.

AFP a scris că, în ciuda acestei diferențe, termenii de „mic” și „limitat” sunt relativi. Aceasta în condițiile în care, de exemplu, bomba atomică aruncată de aviația americană asupra orașului japonez Hiroshima la 6 august 1945 a provocat peste 100.000 de moți și distrugeri masive deși a avut doar 15 kilotone.

Potrivit think tank-ului britanic de securitate Rusi, arsenalul tactic al Rusiei este limitat la aproximativ 500 de km – comparativ cu o rachetă nucleară strategică, care poate ajunge la 5.000 de km.

În ceea ce privește scopul Rusiei în folosirea unei bombe nucleare tactice în Ucraina, analiștii cred că Moscvova ar urmări să sperie guvernul de la Kiev să se predea sau să se supună negocierilor, dar și să-i dezbine pe susținătorii occidentali ai țării.

Mark Cancian, expert militar la Center for Strategic and International Studies (CSIS) din Washington, a declarat că Rusia nu va folosi probabil arme nucleare împotriva soldaților ucrainieni din prima linie a frontului.

Capturarea a 32 km de teritoriu ar putea necesita utilizarea mai multor bombe nucleare – câștiguri mici comparativ cu riscurile uriașe de introducere a armelor nucleare în conflict și de precipitații nucleare. „Doar folosirea unei bombe nu va fi suficienta,” a declarat Cancian, care crede că, în schimb, Moscova ar putea să trimită un mesaj puternic și să evite producerea unui mare număr de victime prin detonarea unei bombe nucleare deasupra apei sau explodând una deasupra Ucrainei pentru a genera un impuls electromagnetic care ar distruge echipamentele electronice.

Sau, crede expertul CSIS, Putin ar putea alege să atace o bază militară ucraineană sau să lovească un centru urban și să provoace numeroase victime și, eventual, chiar să elimine fizic conducerea politică a Ucrainei.

Astfel de scenarii „ar fi probabil concepute pentru a diviza alianța NATO și consensul global împotriva lui Putin,” a scris Jon Wolfsthal, fost expert în politică nucleară la Casa Albă. „Nu este clar dacă (Putin) va reuși asta,” a afirmat Wolfsthal, care crede că un atac nuclear al Rusiei „ar putea fi văzut la fel de ușor ca disperare, dar ca și hotărâre.”

La rândul său, Lawrence Freedman, expert în studii de război la King’s College din Londra, a declarat: „Țintele potențiale pentru lovituri nucleare limitate (în Ucraina) sunt cele deja identificate pentru loviturile convenționale – infrastructura critică mai mult decât orașe.” Expertul a subliniat că Insula Șerpilor, care este nelocuită, ar putea fi bombardată ca o demonstrație a puterii Rusiei de a semăna frica în Ucraina și Occident.

Cum ar trebui să răspundă Vestul?

AFP a scris că, până în prezent, Occidentul a rămas ambiguu cu privire la modul în care ar răspunde la o lovitură nucleară tactică lansată de Rusia împotriva Ucrainei.

SUA și NATO nu vor să pară slabe în fața unei amenințări nucleare implicite. Dar americanii și aliații lor ar dori, de asemenea, să evite posibilitatea ca războiul din Ucraina, care nu este membra a alianței militare nord-atlantice, să poată escalada într-un război nuclear global mult mai larg și mai devastator.

Experții spun că Occidentul nu ar avea altă opțiune decât să răspundă unui atac nuclear rusesc, iar un răspuns ar trebui să vină din partea NATO ca grup, mai degrabă decât doar din partea SUA.

Americanii și-au poziționat aproximativ 100 de arme nucleare tactice proprii în țările NATO și ar putea răspunde cu aceeași monedă împotriva forțelor ruse. Amenințarea cu un răspuns pe măsură ar demonstra hotărârea administrației de la Washington și ar reaminti Moscovei pericolul acțiunilor sale, potrivit lui Matthew Kroenig de la Atlantic Council.

Pe de altă parte, un atac american „ar putea provoca, de asemenea, o represalii nucleare rusești, crescând riscul unui schimb nuclear mai amplu și al unui dezastru umanitar suplimentar,” a afirmat expertul.

Un alt risc este ca unii membri NATO să respingă un răspuns nuclear, ajutând astfel obiectivelor lui Putin de a slăbi alianța nord-atlantică.

Reacția americanilor

În opinia lui Kroenig, Rusia ar putea folosi arme nucleare pentru a-și atinge obiectivele în războiul din Ucraina, un risc care a crescut pe măsură ce forțele ruse se confruntă cu contraofensiva ucrainienilor. Un atac nuclear ar putea promova obiectivele militare ale Kremlinului, ar submina interesele SUA la nivel global și ar putea declanșa o catastrofă umanitară nemaivăzută din 1945.

De asemenea, un astfel de atac ar da o lovitură paralizantă armatei ucrainene, va diviza alianța occidentală și va obliga Kievul să ceară pace.

În plus, expertul susține că un atac nuclear „ar distruge un tabu de aproape opt decenii privind utilizarea armelor nucleare. Poate face ca utilizarea nucleară viitoare să fie mai probabilă dacă țările (de exemplu, China) realizează că armele nucleare le pot ajuta să-și atingă obiectivele fără a duce la represalii militare serioase din partea Statelor Unite și a aliaților lor. Mai mult, ar putea provoca proliferarea nucleară dacă statele se vor teme că armele nucleare ar putea fi folosite împotriva lor sau dacă aliații SUA cred că Washingtonul nu va răspunde la un atac nuclear.”

După ce recomandă mai mulți pași pe care SUA ar trebui să-i facă ca să prevină un atac nuclear lansat de Moscova, expertul de la Atlantic Council se referă la posibilul răspuns al americanilor dacă Rusia va recurge totusi la arma nucleară impotriva Ucrainei.

Varianta 1: Statele Unite și-ar putea intensifica abordarea actuală, intensificând sancțiunile împotriva Rusiei (inclusiv prin convingerea Indiei și Chinei să li se alăture), izolând în continuare Moscova la nivel internațional, înarmând Ucraina cu arme mai avansate, care ar putea lovi departe pe teritoriul Rusiei, și dublându-și eforturile de a întări militar Europa de Est, inclusiv prin adăugarea de forțe convenționale mai grele și permanente, în același timp cu relocarea armelor nucleare americane în Polonia.

Expertul crede că aceste măsuri ar afecta Rusia, iar Washingtonul ar putea susține în mod plauzibil că a răspuns amenințărilor făcute în cazul în care Moscova va ataca nuclear Ucraina. Pe de altă parte, există riscul ca mulți prieteni și inamici ai Americii să vadă aceste măsuri ca un răspuns insuficient la un atac nuclear al Rusiei.

Varianta 2: Statele Unite ar putea răspunde cu forță militară.

1) Americanii ar putea efectua o lovitură convențională limitată asupra forțelor sau bazelor ruse direct implicate în atac. O versiune mai robustă a acestei opțiuni ar fi ca SUA să intre direct în conflict de partea Ucrainei.

Avantajele acestei variante ar fi că intervenția militară directă a SUA ar fi percepută pe scară largă ca un răspuns semnificativ, restabilind descurajarea nucleară în Ucraina și întărind tabuul nuclear global. Pe de altă parte, un răspuns militar american ar crește riscul de escaladare pentru un război direct Rusia-NATO. De asemenea, Rusia ar putea concluziona că Statele Unite nu sunt dispuse să folosească arme nucleare, încurajând atacuri nucleare rusești suplimentare. În plus, unii aliați ai americanilor ar putea considera un răspuns convențional la un atac nuclear ca fiind insuficient.

2) Statele Unite ar putea folosi arme nucleare pentru a răspunde și pentru a descuraja utilizarea în continuare a arsenalului nuclear rusesc în Ucraina.

Expertul consideră că un răspuns nuclear este cel mai probabil să întărească descurajarea adversarilor care se gândesc să folosească arme nucleare, îi va asigura pe aliați și va restabili tabuul global împotriva utilizării nucleare în viitor, demonstrând că țările nu pot folosi arme nucleare fără a suporta consecințe. Atât aliații, cât și adversarii ar putea fi surprinși sau ar putea percepe slăbiciune din partea americanilor dacă Statele Unite nu răspund cu aceeași monedă la un atac nuclear asupra Ucrainei.

Pe de altă parte, o decizie a SUA de a folosi arme nucleare ar ridica întrebări cu privire la ținta rusă care trebuie atacată și ce fel de armă nucleară americană va fi folosită. O lovitură nucleară americană ar putea provoca și represalii nucleare rusești, crescând riscul unui schimb nuclear mai amplu și al unui dezastru umanitar suplimentar.

Concluzia expertului este că, ținând cost de costurile și beneficiile acestor scenarii, cel mai bun răspuns al SUA în cazul în care rușii vor ataca nuclear Ucraina poate fi o intensificare a eforturilor în curs de a contracara agresiunea rusă în Ucraina și o lovitură convențională limitată împotriva forțelor sau bazelor ruse care au lansat atacul nuclear.

Fostul comandant al US Army, generalul în retragere Ben Hodges, a oferit de altfel un posibil scenariu al răspunsului american, afirmând că SUA ar putea distruge Flota rusă din Marea Neagră sau bazele Rusiei din Crimeea „într-o lovitură devastatoare.”

„El (Putin) știe că SUA vor trebui să răspundă dacă Rusia folosește o armă nucleară,” a declarat generalul Hodges, adăugând că represaliile Americii „s-ar putea să nu fie nucleare”.

Nu escaladării

Numeroase alte voci de experți și analiști de peste ocean cer însă ca Statele Unite să evite să răspundă militar în cazul în care Rusia va ataca Ucraina cu arme nucleare.

Într-un comentariu pe pagina Union of Concerned Scientists, Stephen Young a scris că există o acțiune „pe care Statele Unite ar trebui să o excludă: contracararea unui atac nuclear al Rusiei cu o lovitură nucleară a SUA. Asta dintr-un motiv foarte simplu: singura luptă cu Rusia pe care Statele Unite o vor pierde este un conflict nuclear.”

În opinia expertului, războiul din Ucraina a dovedit că armata Rusiei, deși numeroasă, este slabă și nemotivată, iar NATO ar învinge Rusia într-un război convențional.

„Dar dacă SUA răspund printr-o lovitură nucleară, Rusia – având în vedere că Putin a încălcat deja tabuul nuclear vechi de 77 de ani – este mai probabil să escaladeze din nou decât să dea înapoi. Acea cale duce la o distrugere globală în care pierdem cu toții.”

În plus, un răspuns nuclear al SUA și NATO „va face din războiul nuclear pentru totdeauna un element al conflictelor viitoare.”

Surse: AFP, France24, Atlantic Council, The Independent, CBS News, The Telegraph, Substack, allthingsnuclear.org

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Cea mai bună soluție:
    1 se dotează Ucraina cu arme nucleare
    2 la primul atac nuclear se dă parola la prima rachetă Ucrainei samd
    😏
    #animalelenuînțelegdecâtdebici

  2. Dacă Rusia atacă nuclear Ucraina, SUA va scufunda flota rusească din Marea Neagră, conform lui Ben Hodges.

  3. bay dar UA e in Nato si nu stiam? care i schema aici? deci amerlocii cam vor razboi cu rusii. nici o problema, dar sa l faca la mamicutzele lor acasa.

  4. Cred ca solutia cea mai una e cea propua de Sikorsky – fostul ministru de externe a Poloniei. Devreme ce Rusia nu a respectat acordul din 1997 conform caruia pt ca Ucraina renunta la arme nucleare, Rusia se constituia alaturi de SUA si U in garant al integritatii Ucraine, acum americanii ar trebui sa doteze Ucraina cu arme nucleare si sa faca si public acest lucru. Dupa care Zelinsky sa spuna: „in ziua in care Rusia apeleaza la arma nucleara noi vom lovi de 3 ori mai mult si mai tare Rusia tot cu arme nucleare”. Si atunci ramane totul la nivel de amenintare verbala. Americanii n-ar atata Rusia, dar Rusia si-ar lua-o pe coaja rau de tot pt ca a decis sa apeleze la arma nucleara.

    • Won’t happen. Dar or sa le dea alte arme conventionale cu raza si mai lunga decat HIMARS. Chiar daca Putin are tupeul sa dea ordinul de a lansa arme nucleare, este neclar daca generalii ii vor executa ordinele sau vor refuza si se vor intoarce impotriva lui. Rusia nu mai are foarte multe variante de a castiga acest razboi, singurul lucru pe care-l mai poate face in faza actuala este sa limiteze pierderile.

  5. „Singura luptă cu Rusia pe care Statele Unite o vor pierde este un conflict nuclear” – plecând de la ideea asta, afirmată de un american, cum de nu se simte ca Putin face totul pentru a-şi crea pretexte, justificări – evident, in logica lui proprie – , să atace înseşi SUA cu bombă nucleară, ipoteză care văd că e exclusă complet şi nu înteleg de ce?
    După ce va avea pretextul pe care acum şi-l construieste cu referendumul din zilele astea – după ce va concluziona, în logica lui aparte, că NATO, cu SUA în frunte, instigă şi ajută militar poporul ucrainian să atace teritorii „eliberate” ale Rusiei, care tot teritorii ruseşti vor fi considerate, stai să vezi împotriva cui se va îndrepta Putin?
    Bineinteles că impotriva capului rautatilor, SUA, vechiul lui dusman de o viata, care reprezintă Vestul în persoană, cu tot ce are el mai rău.
    Şi ce să vezi… după asta cam cât de puternică va mai fi NATO?
    Dacă se gândeşte mai „bine” şi aruncă încă una şi peste UK sau undeva prin Europa – nu prea aproape de poporul rus, să nu bată vântul prea tare… ehei… să vedem atunci …

  6. In caz de atac nuclear asupra Ucrainei, Ucraina ar trebui primita de urgenta in NATO. Apoi trebuie marit ritmul inarmarii concomitent cu mobilizarea masiva de trupe si echipamente ale NATO in vestul tarii. O data mobilizarea terminata, armatele NATO inclusiv cele ale Ucrainei ar trebui sa dea un ultimatum Rusiei: fie pot sa se retraga, fie vor fi dati afara cu forta, urmand ca avansul NATO sa se opreasca la granita recunoscuta international a Ucrainei deci si a NATO. Orice alta lovitura nucleara asupra teritoriului NATO va declansa un raspuns nuclear imediat si proportional.

    Sa vedem atunci cat de mareata, viteaza si formidabila e Armata Rosie.