G4Media.ro

ANALIZĂ Cine este eminența cenușie a președintelui chinez Xi Jinping, intelectualul misterios…

Sursa Foto: Xinhua/Gao Jie via Agerpres

ANALIZĂ Cine este eminența cenușie a președintelui chinez Xi Jinping, intelectualul misterios care decide destinele a 1,4 miliarde de oameni

Wang Huning a modelat societatea chineză în liniște în ultimele trei decenii, în ciuda faptului că puțini dintre conaționalii săi l-ar putea distinge față de alți intelectuali și personalități politice și filosofice ale Chinei, relatează The Spectator.

Wang Huning este privit pe scară largă ca fiind cel mai puternic intelectual din China. El a servit direct Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez sub trei lideri succesivi: Jiang Zemin, Hu Jintao și Xi Jinping. În prezent, este cel de-al cincilea membru al Comitetului permanent al Biroului Politic al celor șapte membri ai partidului comunist chinez și conduce secretariatul central, făcându-l efectiv adjunctul președintelui Xi Jinping în gestionarea afacerilor cotidiene ale partidului, scrie Reading the China Dream.

Wang Huning preferă mai mult să stea în umbră decât în lumina reflectoarelor. Fosti prieteni și colegi, îl descriu pe teoreticianul politic drept introvertit și obsesiv discret, potrivit Palladium Magazine.

Membru al Comitetului permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez (PCC), el este considerat cel mai mare teoretician ideologic al Chinei, creditat de unii semeni drept „omul ideilor” din spatele fiecărui concept politic semnat de Xi, inclusiv campanii precum „Visul Chinei”, campania anticorupție, inițiativa „Belt and Road”, o politică externă mai afirmativă și chiar „Gândirea Xi Jinping”.

Wang a câștigat astfel comparații cu figuri celebre din istoria Chinei, precum Zhuge Liang și Han Fei (istoricii îl numesc pe acesta din urmă „Machiavelli al Chinei”), care au servit în mod similar în spatele liderilor supremi drept consilieri strategici puternici și „consiglieri” – o poziție menționată în literatura chineză ca „dish”i: „Învățătorul împăratului”. O astfel de figură este la fel de ușor de recunoscut în Occident ca o eminență grise („eminență gri”), în tradiția lui Tremblay, Talleyrand, Metternich, Kissinger sau consilierul lui Vladimir Putin, Vladislav Surkov.

Ceea ce este deosebit de remarcabil la Wang este că a reușit să servească în acest rol de filosof de curte nu doar unul, ci toți cei trei lideri anteriori ai Chinei, inclusiv aflându-se în spatele politicii semnate de Jiang Zemin „Three Represents” și a lui Hu Jintao „ Societatea armonioasă”.

Credința sa de bază în întreprinderea privată dinamică, valorificată de o puternică uniune de partid și stat, a definit gândirea politică chineză. În timp ce PCC este nominal guvernat de constituția națiunii, deciziile sunt luate și legitimate prin inovații teoretice.

Marxismul și interpretările sale formează baza acestei teorii politice, dar acea bază a fost folosită în diferite momente pentru a explica necesitatea atât a colectivizării radicale, cât și a capitalismului radical.

Competența culturală

În timp ce alți adolescenți chinezi au petrecut anii tumultuoși ai Revoluției Culturale (1966-76) „trimiși în mediul rural” pentru a săpa șanțuri și a lucra la ferme, Wang Huning a studiat franceza la o școală de elită de formare în limbi străine din apropierea orașului său natal Shanghai, petrecându-și zilele citind clasici literari străini interzi, cărți asigurate de profesorii săi. Născut în 1955 într-o familie revoluționară din Shandong, era un tânăr bolnav și cărturar; acest lucru, împreună cu conexiunile familiei sale, pare să-i fi asigurat o exceptare de la munca grea, notează N.S. Lyons.

Când universitățile închise din China s-au redeschis în 1978, după începerea „reformei și deschiderii” de către succesorul lui Mao, Deng Xiaoping, Wang a fost printre primii care au susținut examenul de admitere la universitatea națională, concurând cu milioane de oameni pentru șansa de a reveni la învățământul superior. A trecut examenul cu rezultate atât de bune încât Universitatea Fudan din Shanghai, una dintre instituțiile de top ale Chinei, l-a admis în prestigiosul său program de masterat în politică internațională, deși nu a absolvit niciodată o diplomă de licență.

Lucrarea de teză pe care a finalizat-o la Fudan, care avea să devină prima sa carte, a urmărit dezvoltarea conceptului occidental de suveranitate națională din antichitate până în zilele noastre – inclusiv de la Ghilgameș până la Socrate, Aristotel, Augustin, Machiavelli, Hobbes, Rousseau, Montesquieu, Hegel și Marx – și au contrastat-o ​​cu concepțiile chineze ale ideii. Lucrarea va deveni fundamentul multor teorii viitoare ale statului național și ale relațiilor internaționale.

Wang a început, de asemenea, să preia ideile a ceea ce avea să devină un alt nucleu central al activității sale de viață: necesitatea centralității culturii, tradiției și structurilor de valori pentru stabilitatea politică.

Wang a elaborat aceste idei într-un eseu din 1988, „Structura culturii politice în schimbare a Chinei”, care va deveni una dintre cele mai citate lucrări ale sale. În aceasta, el a susținut că PCC trebuie să ia în considerare urgent modul în care „software-ul” societății (cultură, valori, atitudini) modelează destinul politic la fel de mult ca „hardware-ul” său (economie, sisteme, instituții). Deși aparent o idee simplă, aceasta a fost în special o pauză îndrăzneață de la materialismul marxismului ortodox.

Examinând China în mijlocul deschiderii rapide a lui Deng către lume, Wang a perceput China drept o țară „într-o stare de transformare” de la „o economie de producție la o economie de consum”, în timp ce evoluează „de la o cultură orientată spiritual la o cultură orientată material” și „de la o cultură colectivistă la o cultură individualistă ”.

Între timp, el credea că modernizarea „socialismului cu caracteristici chinezești” lăsa efectiv China fără nicio direcție culturală reală. „Nu există valori de bază în cea mai recentă structură a Chinei”, a avertizat el. Acest lucru ar putea servi numai la dizolvarea coeziunii sociale și politice.

Acest lucru, a spus el, a fost de nesuportat. Avertizând că „componentele culturii politice modelate de Revoluția Culturală au ajuns să fie divorțate de sursa care a dat naștere acestei culturi, precum și de cererile sociale, valorile sociale și relațiile sociale” – și astfel „rezultatele adoptării marxismului nu au fost întotdeauna pozitive ”- a susținut că „din 1949 am criticat valorile esențiale ale structurilor clasice și moderne, dar nu am acordat suficientă atenție formării propriilor noastre valori de bază”. Prin urmare, „trebuie să creăm valori de bază”, a precizat Wang. În mod ideal, a concluzionat el, „trebuie să combinăm flexibilitatea valorilor tradiționale [ ale Chinei- n.r.] cu spiritul modern [atât occidental, cât și marxist – n.r.]”.

Dar în acest moment, la fel ca multe personalități dn acei ani de reformă și deschidere, el a rămas cu speranța că liberalismul ar putea juca un rol pozitiv în China, scriind că recomandările sale ar putea permite „componentele structurii moderne care întruchipează spiritul democrației moderne și umanismul să găsească sprijinul de care au nevoie pentru a prinde rădăcini și a crește”.

Acest lucru se va schima în curând.

O viziune întunecată

Tot în 1988, Wang – crescând cu o viteză fără precedent în cursa pentru a deveni cel mai tânăr profesor titular de la Fudan la vârsta de 30 de ani – a câștigat o râvnită bursă, facilitată de Asociația Americană de Științe Politice, pentru a petrece șase luni în Statele Unite. Profund curios în legătură cu America, Wang a profitat din plin, rătăcind prin țară, vizitând peste 30 de orașe și aproape 20 de universități.

Ceea ce a găsit l-a tulburat profund, schimbându-și permanent viziunea asupra Occidentului și consecințele ideilor sale.

Wang și-a înregistrat observațiile într-un memoriu care avea să devină cea mai faimoasă lucrare a sa, cartea „America Against America” din 1991. În ea, Wang se minună de taberele oamenilor fără adăpost de pe străzile din Washington DC, de criminalitatea pentru controlul drogurilor în cartierele de afroamericani sărace din New York și San Francisco și de corporațiile care păreau să se fi contopit cu responsabilitățile guvernamentale și să le fi preluat responsabilitățile. În cele din urmă, el concluzionează că America se confruntă cu un „neoprit curent interior de criză” produs de contradicțiile sale societale, inclusiv între bogați și săraci, albi și negri, puterea democratică și oligarhică, egalitarismul și privilegiul de clasă, drepturile individuale și responsabilitățile colective, tradițiile culturale și solventul modernității.

„Adevărata celulă a societății din Statele Unite este individul”, constată Wang. Acest lucru se întâmplă, explică el, deoarece celula cea mai fundamentală pentru societate, „familia, s-a dezintegrat”. Între timp, în sistemul american, „totul are o natură dublă, iar farmecul unor mari mărfuri (transformarea oricărui aspect într-un produs vandabil – n.r.) abundă. Carnalitatea, sexul, cunoașterea, politica, puterea și legea pot deveni toate ținta transformării într-o marfă”. Această „marfă, în multe feluri, corupe societatea și duce la o serie de probleme sociale grave”, mai scrie el. În cele din urmă, „sistemul economic american a creat singurătatea umană” ca fiind cel mai important produs al său, alături de o inegalitate spectaculoasă, notează N.S. Lyons. . Drept urmare, „nihilismul a devenit calea americană, ceea ce reprezintă un șoc fatal pentru dezvoltarea culturală și spiritul american”.

Mai mult, el spune că „spiritul american se confruntă cu provocări serioase” din partea noilor concurenți ideatici. Reflectând asupra universităților pe care le-a vizitat și citând în mod aprobator din „The Closing of the American Mind” de Allan Bloom, el observă o tensiune crescândă între raționalismul liberal iluminist și o „generație mai tânără [care] este ignorantă asupra valorilor tradiționale occidentale” și îi respinge în mod activ moștenirea culturală. „Dacă sistemul valoric se prăbușește”, se întreabă el, „cum poate fi susținut sistemul social?”

Odată idealist cu privire la America, la începutul anului 1989, tânărul Wang s-a întors în China și, promovat în funcția de decan al Departamentului internațional de politică al lui Fudan, a devenit un adversar de seamă al liberalizării.

El a început să susțină că China trebuia să reziste influenței liberale globale și să devină o națiune unificată cultural și încrezătoare în sine, guvernată de un partid-stat puternic și centralizat. El ar dezvolta aceste idei în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de mișcarea „neo-autoritară” a Chinei – deși Wang nu a folosit niciodată termenul, identificându-se cu „neo-conservatorii” din China. Aceasta a reflectat dorința sa de a amesteca socialismul marxist cu valorile confucianiste tradiționale chineze și gândirea politică legalistă, ideile maximaliste occidentale de suveranitate și putere ale statului și naționalismul pentru a sintetiza o nouă bază pentru stabilitate pe termen lung și o creștere a imunității împotriva liberalismului occidental.

„El a fost cel mai preocupat de întrebarea cum să gestioneze China”, își amintește un fost student Fudan, citat de Palladium Magazine. „El a sugerat că este necesar un stat puternic și centralizat pentru a menține această societate unită. A petrecut fiecare noapte în biroul său și nu a făcut nimic altceva”.

Momentul lui Wang nu ar fi putut fi mai favorabil. La doar câteva luni după întoarcerea sa, contradicțiile emergente ale Chinei au explodat sub formă de proteste studențești în Piața Tiananmen. După ce tancurile au zdrobit visele democrației liberale care încolțeau în China, conducerea PCC a început să caute disperat un nou model politic care să asigure regimul. Curând s-au întors spre Wang Huning.

Când Wang a câștigat aprecieri naționale conducând o echipă de dezbatere universitară la o victorie într-o competiție internațională din Singapore în 1993, el a atras atenția lui Jiang Zemin, care devenise lider de partid după tragedia de la Tiananmen. Wang, după ce a învins Universitatea Națională din Taiwan, susținând că natura umană este în mod inerent malefică, a prefigurat că „deși civilizația modernă occidentală poate aduce prosperitate materială, aceasta nu duce neapărat la îmbunătățirea caracterului”. Jiang l-a preluat pe Wang din universitate și, la vârsta de 40 de ani, i s-a acordat o funcție de conducere în secretariatul Biroului central de cercetare a politicii PCC, punându-l pe o cale interioară în cele mai înalte eșaloane ale puterii.

Coșmarul lui Wang Huning

Pe măsură ce politica americană din 2020 a președintelui Donald Trump devenea din ce în ce mai tumultoasă, poporul chinez a început să apeleze la „America Against America” de Wang, pentru răspunsuri, iar când o mulțime a asaltat clădirea Capitolului SUA la 6 ianuarie 2021, cartea a zburat de pe rafturi.

Dar este puțin probabil ca Wang să savureze aclamarea, fiindcă cea mai gravă frică a sa a devenit realitate: „neopritul curent interior de criză” pe care l-a identificat în America pare să fi sărit cu succes în Pacific. În ciuda succesului său și al lui Xi în suprimarea draconiană a liberalismului politic, multe dintre aceleași probleme pe care Wang le-a observat în America au apărut totuși pentru a distruge China în ultimul deceniu, deoarece țara a îmbrățișat progresiv un model economic capitalist mai neoliberal.

„Socialismul cu caracteristici chineze” a transformat rapid China într-una dintre cele mai inegale societăți din lume.

Categoria cea mai bogată a țării, 1% din populație, deține acum în jur de 31% din bogăția țării (nu departe de 35% din SUA). Dar majoritatea oamenilor din China rămân relativ săraci: aproximativ 600 de milioane încă subzistă cu un venit lunar mai mic de 1.000 de yuani (155 de dolari) pe lună.

Între timp, giganții tehnologiei chineze au stabilit poziții de monopol chiar mai robuste decât omologii lor din SUA, adesea cu cote de piață de aproape 90%.

Și pe măsură ce tinerii s-au adunat în metropole urbane pentru a căuta un loc de muncă, regiunile rurale au fost secate și lăsate în decădere, în timp ce secole de viață comunitară extinsă de familie au fost răsturnate într-o generație, lăsând bătrânii să se bazeze pe stat pentru îngrijiri marginale.

Simțindu-se singuri și incapabili să avanseze într-o societate consumistă nemiloasă, tinerii chinezi descriu din ce în ce mai mult existența într-o stare de disperare nihilistă încapsulată de termenul de argou online neijuan („involuție”), care descrie o „întoarcere spre interior” a indivizilor și a societății datorită un sentiment predominant de a fi blocați într-o cursă drenantă în care inevitabil toată lumea pierde.

În acest mediu, rata fertilității Chinei s-a prăbușit la 1,3 copii pe femeie începând cu 2020 – sub Japonia și numai peste Coreea de Sud, fiind cea mai mică din lume – plonjând viitorul său economic în criză.

Deci, în timp ce americanii au renunțat astăzi la vechiul vis de liberalizare a Chinei, ar trebui să arate puțin mai aproape. Este adevărat că China nu a liberalizat niciodată de la distanță – dacă considerați că liberalismul este totul despre alegeri democratice, o presă liberă și respectarea drepturilor omului. Dar mulți gânditori politici ar susține că există o definiție mai cuprinzătoare a liberalismului modern decât atât. În schimb, ei ar identifica telosurile esențiale ale liberalismului ca fiind eliberarea individului de toate legăturile care îi limitează, cum ar fi locul, tradiția, religia, asociațiile și relațiile, împreună cu toate limitele materiale ale naturii, în căutarea autonomiei radicale a modernului „consumator”.

Din această perspectivă, China a fost pe deplin liberalizată, iar imaginea a ceea ce se întâmplă cu societatea chineză începe să semene mult mai mult cu coșmarul lui Wang despre o cultură liberală consumată de individualism.

Marele Experiment

În acest context, Wang Huning pare să fi câștigat o dezbatere de lungă durată în cadrul sistemului chinez despre ceea ce este necesar pentru ca Republica Populară Chineză să reziste. Epoca toleranței pentru liberalismul economic și cultural fără restricții din China s-a încheiat.

Potrivit unei relatări scurte a unuia dintre vechii săi prieteni, Xi s-a trezit, la fel ca Wang, „respins de comercializarea atotcuprinzătoare a societății chineze, cu deținătorii de noi bogății, corupție oficială, pierderea valorilor, demnității și respectului și alte „rele morale” precum drogurile și prostituția”. Wang pare să-l convingă acum pe Xi că nu au de ales decât să ia măsuri drastice pentru a îndepărta amenințările existențiale la adresa ordinii sociale generate de capitalismul liberal și economic în stil occidental – amenințări aproape identice cu cele care flagelează SUA.

Această intervenție a luat forma campaniei de prosperitate comună, Xi declarând în ianuarie că „nu trebuie să permitem ca diferența dintre bogați și săraci să se extindă”, avertizând că „realizarea prosperității comune nu este doar o problemă economică, ci de asemenea, o problemă politică majoră legată de fundamentele de guvernare ale partidului”.

Acesta este motivul pentru care investigațiile anti-monopol au lovit firmele tehnologice de top din China cu miliarde de dolari în amenzi și restructurări forțate, iar noile reguli stricte privind datele au restrâns companiile chineze de internet și social media.

Acesta este motivul pentru care IPO-urile record au fost suspendate și corporațiile au primit ordin să îmbunătățească condițiile de muncă, cerințele de ore suplimentare devenind ilegale. Acesta este motivul pentru care guvernul a omorât sectorul privat peste noapte și a limitat creșterea prețurilor de închiriere a proprietăților. De aceea, guvernul a anunțat că „veniturile excesiv de mari” vor fi „ajustate”.

Scopul „transformării profunde” a lui Xi este de a se asigura că „piața culturală nu va mai fi un paradis pentru starurile sissy (de exemplu – bărbați feminizați), iar știrile și opinia publică nu vor mai fi în poziția de a se închina culturii occidentale”.

În cele din urmă, campania reprezintă triumful și teroarea lui Wang Huning. Sunt treizeci de ani de când gândirea sa despre cultură este manifestată în politică.

Oricum ar fi, lumea noastră asistă la un mare experiment care este acum în desfășurare: China și Occidentul, care se confruntă cu probleme societale foarte similare, au început acum, datorită lui Wang Huning, abordări radical diferite de abordare a acestora. Și cu faptul că China concurează din ce în ce mai mult cu Statele Unite pentru o poziție de conducere geopolitică și ideologică globală, concluzia acestui experiment ar putea să modeleze viitorul global al guvernării pentru secolul următor. (Foto: Xinhua/Gao Jie via Agerpres)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

28 comentarii

  1. Asteptam cu mare interes si biografia americanilor care au gandit si promovat razboaiele petrolului

  2. Citati din „The Spectator” … e un pas inainte vs oficinele mainstream radical stangiste britanice.

  3. de cand sunt 1,6 miliarde?

  4. Ohoooo G4 scrie despre China.

    • Despre China scriu toate marile publicatii internationale… nu vorbim depsre regimul comunsit, vorbim despre marea putere economica China care nu poate fi neglijata, cum insinuati….
      Alvin Toffler, autorul celebrului best-seller „Socul viitorului”, a scris mult depsre China anticipand inca din anii 1970 devenirea Chinei o mare putere economica mondiala!
      El anticipa cu mare acuratete pentru urmatorii 40 de ani(pana in Anul 2050!):
      – China isi va consolida statutul de putere economica mondiala majora, se va alia cu Brazilia si cu India pentru a influenta ratele de schimb ale monedelor, dar si cu Venezuela si cu cateva state africane pentru a-si asigura necesarul energetic.
      – Statele Unite ale Americii vor depinde de China pentru a se aproviziona cu sapte metale rare, indispensabile pentru fabricarea unor bunuri de larg consum, dar si a unor dispozitive si produse specifice, precum radarele, armamentul, instalatiile eoliene si automobilele hibrid.”
      Anticipa asta in anii ’70… azi China e a 2-a putere economica mondiala, dupa SUA… simpla chestiune de timp pana ce va deveni prima putere economica mondiala…
      18.08.2021: „Experții financiari internaționali au anunțat la unison că economia Chinei va ajunge pe primul loc în lume, depășind Statele Unite, care în 2020, conduceau în topul PIB-ului nominal cu 20,81 trilioane de dolari, față de Beijing care avea 14,86 trilioane de dolari.
      cest eveniment se va produce în jurul anului 2030, chiar mai repede decât s-a estimat, în trecut.
      Însă trebuie subliniat faptul că, în prezent, China a întrecut SUA în clasamentul care ține evidența globală a ”parității puterii de cumpărare” (PPP) – o metodă care măsoară puterea de cumpărare a unei monede, exprimată într-o monedă de circulație internaționată, de regulă în dolari – unde Beijing-ul are 24,16 trilioane de dolari față de Washington cu 20,81 trilioane de dolari, în 2020, potrivit wbj.
      ”China este deja prima economie din lume în funcție de PPP și până în 2030, are șansa să devină cea mai mare economie și în ceea ce privește PIB-ul nominal”, a declarat Marek Wasinski, șeful echipei de comerț exterior de la Institutul de Economie din Polonia.”

      Și analiștii de la Bloomberg Economics fac o prognoză în acest sens.
      ”Dacă președintele Xi Jinping va continua reformele care să stimuleze creșterea, iar omologul său american, Joe Biden nu va fi în măsură să-și promoveze propunerile de reînnoire a infrastructurii și extinderea forței de muncă din SUA, atunci previziunile se vor adeveri și China va deveni prima economie a lumii, cel mai devreme în 2031”.
      Totuși experți vorbesc și despre unele incertitudini legate de China, care pe termen lung este confruntată cu 3 factori, care pot influența rata de creștere a economiei. Aceștia ar fi dimensiunea forței de muncă, stocul de capital și productivitatea, toți având un viitor nesigur pentru Beijing.”

  5. Stiam demult cine este acest Huning, precum și ideile lui teribile. Se incearca astazi implementarea ideologiilor lui Huning in Europa cu ajutorul liderilor europeni. Dacă vor reuși, atunci lumea occidentală se va transforma intr-o imensă China.

  6. occidentul este mort (chiar la propriu prin rata de reproducere redusa) dar nici china nu e vreo alternativa…oricum o dam, nu suntem prea bine…

  7. cea mai puternica economie din lume nu exista oameni ai st numai in l.a. sint 50.000de muritori de foame.

  8. Ultimul paragraf din artico:
    „S-a vorbit mult despre creșterea Chinei ca o amenințare pentru Occident, dar pentru Wang Huning nu este „America împotriva Chinei”, ci „America împotriva Americii”. China nu va atinge dominația printr-un conflict militar cu Occidentul, ci prin supraviețuirea lor. Probabil că armele de generație următoare pe care oamenii de știință ale Armatei de Eliberare Populară le dezvoltă nu vor fi niciodată folosite, cu excepția propagandei media de stat. Adevăratul avantaj vine de la teoreticieni precum Wang Huning, care produc ideile care vor asigura durabilitatea sistemului chinez. „

  9. Bine, bine, dar Covid19 ce rol are in acest mare experiment? Adică: de ce „l-au făcut scăpat” din Institutul administrat de Armata Eliberatoare?
    Intrebare ajutătoare: oare chinezii s-au plictisit să tot aștepte la aspirație, așa cum s-au plictisit americanii in Japonia in WW ll inainte să arunce bombele nucleare?

  10. Penultimul paragraf:
    „Deși Wang Huning a rămas în cea mai mare parte în umbră, carte sa tipărită din 1991 despre politica americană a fost rediscutata în urma tensiunilor sino-americane în creștere. America Against America este o mustrare consistentă a instituțiilor democratice atlantiste, scrisă în timpul petrecut de Wang Huning în Statele Unite. El descrie o societate în care valorile fundamentale erau înlocuite și învățăturile fundamentale erau subminate; ritualul votului devenise lipsit de sens, își dădu el seama, dat fiind că guvernul nu mai răspundea oamenilor. Cartea este despre eșecul democrației americane, dar ar putea fi privită mai exact ca o declarație asupra politicii chineze – și această afirmație ar putea fi rezumată ca „să facem opusul acestui lucru”. „

  11. Dincolo de ideile lui care trebuie sa serveasca INTERESUL PC Chinez si al Chinei, omul e un INTELECTUAL care are habar de lumea in care traieste, care are idei, un om super educat si care are RECUNOASTERE in societatea chineza!
    Iar liderii Chinei se inconjoarra de oameni super educati si recunoscuti, ca asta!
    TOTI liderii Chinei sunt oameni foarte bine EDUCATI la cea mai prestigioasa Universitate a Chinei(China are MUUULTE Universitati in TOPul marilor Universitati ale CLumii, in China Educatia e PRIORITATE a Statului si a FAMILIEI, am vazut un documentar impresionat depsre IMPORTANTA Educatiei copiilor pentru Statul chinez si pentru familiile din China!) – Universitatea Tsinghua din Beijing!
    Toti liderii Chinei sunt in majoritate absolventi de Stiinte, Inginerie(vezi IMPORTANTA acordata de China Stiintei si Tehnologiei!), Afaceri, Cultura si mediul academic!
    Universitatea Tsinghua a produs numeroși absolvenți în special în sfera politică, mediul academic și industrie.
    Clica Tsinghua.
    Termenul de clică Tsinghua se referă la un grup de politicieni comuniști chinezi care au absolvit Universitatea Tsinghua. Aceștia sunt membri ai celei de-a patra generații de conducători chinezi și sunt oarecum considerați a avea idei reformatoare și ezitant pro-democratice, datorate în special faptului că unii au studiat în Statele Unite după absolvirea de la Tsinghua.

    Dati-mi in Romania un nume de Consilier sau politician EDUCAT, comparabil cu acest intelectual din umbra al Chinei…NU exista, din pacate…

  12. Vreau să vă felicit pentru acest articol. Sper sa continuati să scrieți şi articole de calitate, care abordeaza probleme spinoase într-un mod intelectual şi relativ echilibrat. Pe scurt şi Europa ar trebui să facă acelasi lucru, plus venitul minim garantat, si o politica mai puțin detaşatā de realitatea omuluinde rând. O createre a prosperitaţii lineara pentru populația generala ar fi de ajuns, nu este nevoie de distrugerea marilor companii. Doar oamenii sa-si traiasca visul mediocritatii, intr-o oarecare stabiltate. Restul poate rămîne la oligarhie, daca avem ce trebuie in sandbox pentru populatia generala, atat dpdv financiar, cultural, cat si a SENTIMENTULUI de libertate. Aicea va veni AI-ul, care sa complementeze birocatia si politicul, in acest fel ca societatea noastra sa redevina functionala. Dar avem nevoie şi noi de oameni deschişi la idei noi, nu numai de intelectualii care ne-au facut praf tara in ultimii 30 de ani. Sunt si cateva exceptii, dar acestea sunt împinse la margine de interesele financiare, de diktat-urile de afara, si intelectualii mediocrii cu multi bani care nu sunt in stare sa se recunoasca depasiti, si sa lase ceva oxigen si altora.

  13. Foarte interesant cum în ultima perioadă au crescut pe G4 articolele pozitive despre Putin și acum hop a apărut și chinezu’ suprem. Ne transmiteți ceva subliminal?

  14. Interesant . Dau dovada de inteligenta prin simplul fapt ca isi aleg consilieri capabili pe care ii si asculta.

  15. Consumator cronic de argint coloidal … Bun de stiut. Din pacate, la noi nu se gaseste ‘ce trebuie’, ppm mare, electrostatic, pt. a nu se depunde pe fund. + ca scorurile-s uimitoare, gram vs. ‘parts per million’.

    Pare ca vorbesc de pe alta planeta ? D’asta e nenea opal la fata … E fascinant cum ceva ce e stiut de minim 500 de ani e ignorat si ascuns cu brio de Stiinta. Valenta pozitiva a argintului sfasie membrana bacteriilor, c-o toxicitate minima asupra organismului. (doar nu cumparati pt. ca-s foarte probabil 99.999% ‘tepe’/apa chioara la suprapret).

  16. Schrodinger topic : In Romania nu gasesti pasta de dinti care sa n-aiba otrava in ea : SLS(anti-freezing!), benzonat de sodiu(omni conservant consacrat cancerigen), indulcitori sintetici!(booteaza pancreasul mult mai agresiv decat sucroza) etc. etc. etc.

    Am gasit cea „BIO”, de la Himalaya, se vinde doar in UK. :))

  17. On-topic: Ignorand ‘slippery slope-urile’ de mai sus, China este ‘raul necesar’ pt. ca Economia Reala sa functioneze. Practic, sunt Piata care forteaza trisorii sa joace cinstit, fortandu-i sa taie din profitul nesimtit.

    Un micut exemplu : A zis Apple 120Hz si acum avem 120Hz(display-uri) la preturi competitive … 120Hz, nefiind mare scofala, tinand cont ca in China deja exista 480Hz, ceea ce occidentul inca n-a realizat pt. ‘end-user’, sa nu vorbim de preturi …

    Short comm./2 : China tine Lacomia Globala in Balanta prin propriul ei apetit. Forteaza existenta unui Capitalism Pur, nedorit. Paradoxal.

  18. Neexistând niciun chinez in cărțile de știință modernă nu cred că vor rezista. Chimie, Electricitate, Mecanica, Fizica etc., toți occidentali.
    Da, vor înfuleca 1kg de carne pe zi, vor muncii pe rupte dar baza lor e mecanică, rigidă, încastrată. Sufletul închingat. Nu au voie sa gândească liber și ăsta ucide pentru că spiritul este mereu contradictoriu.

    O postacă pricepută la toate, mai sus, face apologia studiilor în China. Jalnic!

    China a fost și este condusă de tirani ce vor să-ți bage pe gât teorii pentru a te aservii până la moarte. Nu se poate altfel, sunt 1 miliard profund needucați.
    Nihilismul este și destinația lor. Viața nu are practic sens. Efortul e de supra-vietuire , prăbușire in neant.

    • Capitalismul salbatic american cum crezi ca a inceput?!
      Precum socialismul utopic, cu toti americanii miliardari!???
      Si azi, INEGALITATILE in SUA, cea mai tare democratie a lumii sunt uriase!!!
      29.04.2021: MEDIAFAX: „Inegalitatea veniturilor e mai mare la americani decat in Romania. Inegalitatea Veniturilor in randurile americanilor a crescut dramatic in ultimii ani”.!
      Mai citeste!
      Sa stii, ca dincolo de ironiile tale, chiar imi place sa STIU, imi place sa CITESC, sa ma informez in orice mi-e de interes!
      Si DA, am o formatie enciclopedica, EDUCATIA mea e solida, NU la fabricile de diplome!!
      Poti sa fierbi!
      Cu argumente, insa!!

  19. Nu, degeaba, 74% dintre romani sunt prosti. China a dat lumii 4 laureati ai Premiului Nobel:
    1. Charles Kuen Kao, Premiul Nobel pentru fizica in 2009;
    2. Tsung-Dao Lee , Premiul Nobel pentru fizica in 1957;
    3. Chen Ning Yang, Premiul Nobel pentru fizica in 1957;
    4 .Mo Yan, Premiul Nobel pentru literatura in 2012;

  20. China a dat lumii mult mai mult decat 4 Nobelisti. Nici n-are sens. De fapt, problema e de natura fundamentala, individualism vs colectivism. Chinezii intotdeauna au avut gandire de grup, d’asta au ajuns ce sunt, lider mondial in tot si-n toate.

    La noi, occidentul a fost sfasiat de-un ‘divide et impera’ dus la paroxism, toata lumea a devenit un trib in sine, toti sunt de capul lor, venerand un idol cat se poate de fals, atotdistructiv, numit banul.

  21. A zis-o un parinte al filosofiei moderne de mai bine de-un secol : „Dumnezeu e mort”, nimeni n-are habar cu ce ar trebui inlocuita ideea … Statutul e clar autodistructiv. E un joc cu suma zero, toata lumea are de pierdut.

  22. Zilnic, aud in jurul meu in Romania, debili care afirma ca chinezii fac chinezarii. Nu trecura decat doua zile de cand chinezii trimisera echipaj in spatiu (inclusiv o femeie) catre statia lor interplanetara:
    https://www.stiripesurse.ro/video–trei-astronauti-chinezi-au-fost-lansati-spre-viitoarea-statie-spatiala-a-chinei-la-bordul-careia-vor-ramane-timp-de-sase-luni_2048339.html
    si un an de zile si doua lunii, de cand, chinezii, trimisera Roverul lor, primul pe alta planeta :
    https://romanialibera.ro/tech/roverul-chinezesc-a-aterizat-pe-marte-840690/
    Am lucrat, in cercetare, intr-o universitate americana din top 100, intr-un colectiv, in care 3/4 erau chinezi. Nu era prima data, am mai lucrat alaturi de ei si in Franta, intr-un institut politehnic francez. Cer atat de putin si ofera atat de mult, au anduranta (fizica si intelectuala) pe care nu am vazut-o la altii.

    • Exact!
      Am vazut un documentar BBC, vorbea despre inalta Educatie in Stiinta si tehnologie a liderilor Chinei si consecinta: accentul pe care China il pune pe Dezvoltarea inaltelor tehnologii si a Stiintelor, cum China a ajuns mare putere spatiala si a trimis oameni in spatiu, cum China construieste azi Poduri care ajung repede in TOPuri alaturi de cele japoneze, cum Aeroportul international din Beijing cosntruit de chinezi arata a construcţie SF, e unul dintre cele mai mari Aeroporturi din lume si cu sistemele de securitate extrem de bine puse la punct(În interiorul aeroportului, vor exista mii de camere care vor transmite imagini în timp real către un server central. Practic, toți pasagerii vor fi scanați facial la trecerea prin Beijing Daxing.)
      Cum vehiculele electrice sunt acum la tot pasul pe străzile din marile oraşe din China, iar de curând au fost introduse mijloace de transport în comun autonome şi în mediul rural….
      Merita sa vedeti astfel de documentare, ca sa intelegem China de azi…
      China de maine e supranumită „Tara Viitorului”… de Expertii lumii, nu de presa de la Bucuresti sau din Papua Noua Guinee…

  23. Frumos. Mi-a placut analiza!

  24. pentru multi marxisti nedeclarati de pe aici „o creștere a imunității împotriva liberalismului occidental” fraza asta ar trebui sa ne zica tot despre ceea ce este muma pentru economisti dar ciuma pentru cei care cred ca omul nu este doar un biped fara pene cu unghii late si poducator de bunur de larg consum.

    Cine este asemenea fiarei şi cine poate să se lupte cu ea?