G4Media.ro

Analiză/ Consiliul Tineretului din România: Doi din trei tineri între 15-29 ani…

sursa foto: Pixabay

Analiză/ Consiliul Tineretului din România: Doi din trei tineri între 15-29 ani trăiesc în gospodării supraaglomerate/ Criza generală a locuirii îngrădește dezvoltarea personală

„În timp ce 96,1% din populația Românei trăiește în locuințe proprietate personală, generațiile tinere se confruntă cu un deficit de locuințe disponibile la prețuri accesibile. Criza generală a locuirii îngrădește dezvoltarea tinerilor a căror posibilitate de a-și atinge propriile obiective de viață este puternic influențată de lipsa stabilității generată de obstacolele întâmpinate în identificarea unei locuințe adecvate”, arată o analiză complexă publicată de Consiliul Tineretului din România (CTR) luni, 2 mai, când se aniversează și ziua națională a tinerilor.

Analiza publicată de CTR mai arată că „locuința reprezintă unul dintre factorii determinanți pentru deciziile majore ale tinerilor, printre acestea numărându-se mutarea din casa părintească,  întemeierea  unei  familii,  alegerea momentului pentru a avea copii, alegerea orașului în care să locuiască. Stabilitatea și siguranța reprezintă nu doar dorințe ale tinerilor, ci nevoi de bază ce trebuie adresate cu prioritate.”

Datele prezentate în analiză arată următoarele:

  • Majoritatea tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani locuiesc împreună cu părinții (57,8%, față de 49,4% în medie în UE-27, conform Eurostat), adesea forțat, negăsind alte soluții locative sustenabile, vârsta medie la care aceștia părăsec locuința părintească fiind de 27,9 ani. Prin corelarea datelor furnizate de Eurostat concluzionăm că tinerii care părăsesc casa părintească la o vârstă mai înaintată au o probabilitate mai mare de a se confrunta mai puternic cu fenomenul tinerilor NEET, tineri care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare.
  • 8,4% dintre tinerii între 15-29 ani din România trăiesc în gospodării  care utilizează mai mult de 40% din venitpentru cheltuielile cu locuința conform datelor Eurostat din anul 2020, aceștia încadrându-se în fenomenul denumit sugestiv Povara Costului Locuirii. Problema se adâncește dacă privim spre tinerii vulnerabili, aflați în risc de sărăcie. Dintre aceștia, 24% sunt împovărați de costurile locuirii.
  • 64,7% dintre tinerii între 15-29 ani din România trăiesc în gospodării supraaglomerate, raportat la 27,5% media Uniunii Europene.
  • 21,9% dintre tinerii între 15-29 ani din România suferă de lipsa sau precaritatea severă a  locuinței, raportat la 6,5% media Uniunii Europene.
  • Costul închirierii a crecut cu 10,1% din 2015 în 2020. O chirie medie pentru o garsonieră in București sau Cluj reprezintă 87,3% din salariul minim net, iar chiria pentru un apartament cu două camere, 129,66% din salariul minim net.
  • Costul achiziționării unui locuințe a crescut cu 28,4% din 2015 în 2020. Venitul minim lunar net pentru achiziționarea unei locuințe cu avans de 5%, prin Programul Noua Casă, în condițiile unui grad de îndatoarare de ideal, este de aproximativ 6010 lei net.

Documentul “Tineri Acasă”, publicat de Consiliul Tineretului din România, include prezentarea cadrului normativ privind locuirea în raport cu tinerii, analiza sectorului de locuințe publice, respectiv o examinare a posibilelor politici și mecanisme în domeniu, din perspectiva nevoilor tinerilor și a oportunității de implementare în context autohton.

Printre acestea, se regăsesc: mecanisme de control al chiriei, subvenții la plata chiriei, intermedierea socială a închirierii si alte tipuri de ajutor în raport cu închirierea de locuințe, credite ipotecare avantajoase pentru tineri acordate cu garanția statului, analiza Programului Noua Casa și a impactului acestuia asupra tinerilor, subvenția BauSpar, asigurarea mobilității și acoperirea zonelor de locuit cu infrastructură de utilități publice necesare, respectiv sustenabilitatea în domeniul locuirii.

Analiza integrală poate fi consultată aici.

„Atenționăm că implementarea eficientă a oricăror măsuri în domeniul locuirii nu se poate realiza în lipsa unei strategii coerente. Ținând cont de dimensiunea sectorului și de resursele imense financiare și de timp necesare, locuirea tinerilor nu este o acțiune, un proiect sau un program. Măsurile trebuie să fie interconectate și coerente, iar armonizarea acestora se poate realiza numai prin elaborarea și, ulterior, implementarea reală a unei strategii în domeniul locuirii care să acorde o atenție sporită tinerilor”, mai transmite CTR.

sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. 29 de anișori și stai cu părinții??? Nu e de mirare ca toți “tinereii” ăștia așteaptă pensia babachii… sau visul lor e maxim vânzător la mall…

    • Da, prietene, e visul umed al oricărui tânăr să stea cu părinții până la 50 de ani.

      Ți-a trecut prin căpșorul ăla că poate majoritatea nu își permite să își cumpere o casă? Sau tu ai impresia că toată lumea lucrează în IT?

    • Bai amice… ai auzit de chirie? Și mai lasă-mă cu aitiul… ai căutat in ultima vreme un instalator, electrician sau mecanic auto? Sau vrem toți numai avocați și și dizeoze?

    • „Băi” amice, eu am stat în chirie 10 ani, deci știu foarte bine ce înseamnă. E ok o vreme, nu zic nu, dar nu cred că vrei să fii constrâns toată viața de cerințele proprietarului.

      Tu ignori (voit sau nu) faptul că prețurile caselor au crescut, în ultimii ani, într-un ritm mult mai rapid decât veniturile (vorbim despre o medie). La asta mai adaugi și crize de te miri ce, plus pandemie, război etc., care au umflat și mai mult prețurile. Deci da, tinerii au dreptate să fie nemulțumiți, pentru că foarte puțini au acces la o locuință decentă.

      Și da, întâmplarea face că am avut nevoie chiar recent de instalator și electrician. Nu schimbă cu nimic ceea ce am scris mai sus.

  2. Tineri de etnie, nu?

    • Excelentă remarcă. Bravo!

  3. „tinerii care părăsesc casa părintească la o vârstă mai înaintată au o probabilitate mai mare de a se confrunta mai puternic cu fenomenul tinerilor NEET” – nu cumva parasesc casa parinteasca tarziu tocmai fiindca sunt (se complac sa fie) NEET? Efect sau cauza?…
    Plus ca stiu cazuri de masteranzi si doctoranzi care-si prelungesc studiile tocmai fiindca nu le suna bine o slujba…

  4. Eu abia la 30 mi-am luat propria casa și la 31 m-am mutat după renovări intense. E normal sa stai cu părinții dacă locuiești în orașul unde muncești, asa am putut sa pun deoparte în 5 ani aproape toți banii pentru un apartament de 3 camere ca să pot sa îmi întemeiez o familie.

    Trebuie luați în calcul mai mulți factori în analizele de genul, nu toți vrem sa fim sclavi 30 de ani la bănci, e mai practic sa stai cu ai tai, sa ai job bun pana la 30 de ani și sa îți iei cu banii jos sau sa mai faci o diferență de 20k pentru renovări ai sa plătești 5 7 ani decât sa te apuci la 23 când termini facultatea sa te inhami la 30 de ani de credite.

    Oricum pentru bărbați cel puțin e mai lejer ca de la 30 la 40 te distrezi, te ajuta și banii pe care ii ai după ce avansezi în cariera, la femei e mai greu care sunt condiționate biologic sa aducă pe lume copii.

    • Pai si femeile alea cu cine raman însărcinate, nu cu bărbați de 20-30-40 de ani? Sau cu mosi de 50+? Ca nu înțeleg ce vrei sa zici. Bărbații se distrează oricând, ei si cand au copii nu prea isi aduc aportul. In afara de a avea un serviciu, nu prea fac nimic. Tot greul pica pe sotie, si cu toate astea, sunt multe femei fraiere care se pun pe locul 2/3/15 pentru ca asa „e bine”, asta e „ceea ce trebuie sa faca”, asta e „datoria” lor.