G4Media.ro

Analiză: Credite de peste 37,5 miliarde de lei, în prima jumătate a…

Foto: Edupedu.ro

Analiză: Credite de peste 37,5 miliarde de lei, în prima jumătate a acestui an, acordate de IFN-uri, un nivel record

Valoarea creditelor acordate de instituțiile financiare nebancare (IFN) din România a atins nivelul record de peste 37,5 miliarde de lei la jumătatea anului 2021, după un avans de 6,7% în primele 6 luni, comparativ cu aceeași perioadă din 2020, potrivit ultimei analize KeysFin.

În anul pandemiei creditele acordate de IFN-urile înscrise în Registrul General au crescut cu 2,3% la 35,2 miliarde de lei, însă în decembrie 2020 rămâneau cu 4% sub nivelul istoric de 36,8 miliarde de lei atins în decembrie 2008, se arată în analiză.

Dacă inițial pandemia s-a tradus printr-o reticență a IFN-urilor în creditarea economiei, în baza creșterii aversiunii la risc, dar și a scăderii cererii ca urmare a incertitudinilor legate de propria poziție financiară, în toamna lui 2020 lucrurile au început să revină la normal, iar în prima jumătate a lui 2021 am atins maximul istoric pentru valoarea creditelor acordate de IFN-uri.

Cele 2 programe guvernamentale „IMM Leasing” și „IMM Factor” pot susține piața în cazul implementării, însă riscul major pe termen scurt îl reprezintă deteriorarea semnificativă a portofoliului de credite acordate de IFN-uri prin prisma accentuării vulnerabilităților companiilor și ale populației, ca urmare a impactului economic al valului 4 de COVID-19, a deprecierii monedei naționale, precum și a scumpirii creditării, materiilor prime, energiei și gazelor, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin.

Spre deosebire de sectorul bancar, IFN-urile creditează în special companiile nefinanciare (77% versus 46% în cazul instituțiilor de credit, potrivit datelor de la sfârșitul primului trimestru din 2021), susține analiza.

După valoarea activelor totale, Unicredit Leasing Corporation IFN SA a fost cel mai mare IFN din România, cu 5,3 miliarde de lei, reprezentând 13% din total în anul 2020.

Pe locurile următoare s-au situat: BCR Leasing IFN SA, cu active totale de 2,7 miliarde de lei (7% din total) și Unicredit Consumer FInancing IFN SA, cu active totale de 2,3 miliarde de lei (6% din total).

Rata creditelor neperformante (întârzieri la plata ratelor mai mari de 90 de zile), înregistrată de portofoliul de credite acordate de IFN-uri companiilor a fost de 2,5%, în timp ce în cazul populației, datele BNR arată un nivel de 8,1% la sfârșitul lunii martie 2021.

În anul pandemiei, creditele restante și îndoielnice au scăzut semnificativ, cu 24% la sută, ajungând la 471,7 milioane lei, conform analiștilor KeysFin.

Analiza are la bază rezultatele raportate la Ministerul Finanțelor Publice de 165 de IFN-uri (93%) dintre cele 178 incluse în Registrul General al Băncii Naționale a României, la data de 27 septembrie 2021.

Cu un portofoliu de peste 700 de clienți, KeysFin este unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de ”business information” din România.

sursa foto: Edupedu.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. camatari cu acte in regula Cei care au imprumutat or fi stiut la ce dobinzi se ajunge ? de ce bnr nu obliga afisarea dobinzilor reale ?