G4Media.ro

Analiză: creditele acordate de IFN-urile din România au atins un nivel record…

Sursa foto: Pixabay / Raten-Kauf

Analiză: creditele acordate de IFN-urile din România au atins un nivel record de aproape 50 de miliarde de lei în 2023

Valoarea creditelor acordate de instituţiile financiare nebancare (IFN) din România a atins nivelul record de aproape 50 de miliarde de lei în 2023, după un avans anual de 13,9%, potrivit unei analize KeysFin, furnizor de soluţii de business information, preluate de Agerpres.

IFN-urile creditează în special companiile nefinanciare, cu 78% din totalul portofoliului şi un avans anual de 17%, în timp ce împrumuturile către populaţie au reprezentat 21% şi au crescut în 2023 cu 5% faţă de anul anterior.

Potrivit sursei citate, Parlamentul a adoptat la sfârşitul lui martie un proiect de lege care prevede plafonarea dobânzilor la creditele ipotecare şi cele de consum (în valoare de până la 100.000 de lei), acordate de IFN-uri. Astfel, costurile totale ale creditului ar fi limitate la dublul sumei împrumutate, dar apar şi limite zilnice de dobândă, în funcţie de valoarea împrumutului.

Dobânda anuală efectivă (DAE) la creditele ipotecare pentru investiţii imobiliare ar urma să fie limitată la cel mult 8 puncte procentuale peste rata dobânzii la facilitatea de creditare (în prezent 8%, deci nivelul maxim ar fi 16%), iar la cele de consum DAE nu pot depăşi cu peste 27 de puncte procentuale, deci nivelul maxim ar fi 35%.

„La momentul redactării analizei, legea fusese trimisă la Preşedintele României pentru promulgare şi va fi aplicabilă la 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial’” menţionează analiştii KeysFin.

Ca pondere în total, IFN-urile incluse la categoria activităţi multiple de creditare au acordat 97% din totalul împrumuturilor, în timp ce instituţiile incluse la categoria de leasing financiar au creditat doar 2% din total, potrivit datelor de la sfârşitul lui decembrie 2023 publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Analiza mai arată că aproape 89% dintre creditele acordate de IFN-uri populaţiei au fost în lei, urmate de cele în euro cu 10,7% şi alte valute cu 0,6% în decembrie 2023.

„Faţă de finalul lui 2022 observăm o creştere cu 19% în cazul ponderii creditelor acordate populaţiei în euro şi cu doar 4% a ponderii creditelor în lei. De cealaltă parte, 82% dintre creditele acordate de IFN-uri companiilor nefinanciare au fost în euro, urmate de cele în lei cu 18% din total, potrivit datelor BNR.

Din perspectiva maturităţii, 58% din portofoliul de credite în euro acordate de IFN-urile locale companiilor nefinanciare aveau scadenţa cuprinsă între 1 şi 5 ani, 21% aveau scadenţa peste 5 ani, iar 4% mai puţin de un an”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin.

Potrivit analizei citate, rata creditelor neperformante acordate de IFN-uri a scăzut cu 18,8 puncte procentuale faţă de decembrie 2022, la 3,2% în septembrie 2023, cele mai importante ajustări înregistrându-se în cazul companiilor, potrivit datelor BNR.

Cu toate acestea, rata creditelor neperformante acordate de IFN-uri populaţiei a rămas de peste 2 ori mai mare decât cea a împrumuturilor bancare către populaţie (6,6% comparativ cu 3,8% în cazul creditelor bancare).

Analiza are la bază rezultatele a 170 de IFN-uri dintre cele 177 incluse în Registrul General la sfârşitul lui septembrie 2023 (94%).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Asta dovedește cât îi duce dovleacul pe românașii daci, geți, liberi și independenți!