G4Media.ro

ANALIZĂ Cum a reparat Guvernul PNL – USR PLUS – UDMR legile…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

ANALIZĂ Cum a reparat Guvernul PNL – USR PLUS – UDMR legile Justiției mutilate pe vremea lui Dragnea: După 6 luni la putere, niciunul dintre cele 10 obiective pe termen scurt din programul de guvernare nu a fost atins

Actuala coaliție de guvernare nu și-a atins niciunul dintre cele 10 obiective pe termen scurt propuse în domeniul Justiției, arată o analiză a G4media.ro a programului de guvernare 2020-2024 al Coaliției PNL-USR-PLUS-UDMR.

După 6 luni de guvernare, obiectivele ”pe termen scurt” sunt în diverse stadii legislative de avizare, incipiente sau doar la nivel de dezbatere.

Spre exemplu, Secția Specială de Investigare a magistraților nu a fost încă desființată. Proiectul de lege de desființare a trecut de Camera Deputaților și acum se află în dezbatere la Comisia juridică din Senat, condusă de Iulia Scântei (PNL).

Propunerea din programul de guvernare privind modificarea procedurii de numire a procurorilor șefi prin ”diminuarea factorului politic și creșterea rolului CSM” a fost în stadiul de dezbatere. În urma opoziției șefului statului și a PNL pe motiv că nu au fost consultați, proiectele de lege au rămas in stand by, asteptând avize de la diverse ministere precum cel al Finanțelor și de Interne.

Vezi mai jos pe larg o analiză pe puncte a celor 10 obiective pe termen scurt propuse în programul de guvernare în domeniul Justiției.

1. Coaliția de guvernare a promis desființarea Secției Speciale.

Proiectul de lege de desființare a trecut de Camera Deputaților, dar s-a împotmolit la Senat în Comisia Juridică condusă de Iulia Scântei de la PNL.

UDMR condiționează desființarea Secției de acordarea unor garanții pentru magistrați, în sensul ca trimiterea lor în judecată să fie făcută cu acordul CSM. Motivul ar fi ca judecătorii să nu fie șantajați de procurorii care îi anchetează, cum s-ar fi întâmplat în trecut la DNA, susțin udemeriștii.

În aprilie, senatorul UDMR Karoly Zsolt Csaszar a depus un amendament prin care propune ca magistrații să nu fie anchetați pentru corupție de DNA, ci de către Secția de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) a Parchetului general, care să absoarbă în prealabil actuala Secție pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), cu tot cu procurorii ei, printre care și celebra Adina Florea, potrivit amendamentului depus de senatorul UDMR.

Amendamentul ar fi fost retras între timp, însă lucrurile nu sunt tranșate.

Curtea de Justiție a UE, prin decizia catalogată drept ”istorică” din 18 mai 2021, a lăsat la latitudinea Parlamentului decizia de a desființa Secția Specială.

2. Renunțarea la creșterea numărului de judecători din completurile de apel și contestație

O prevedere din legile Justiției modificate pe vremea lui Dragnea crește numărul judecătorilor din completurile de apel de la 2 la 3. Amendamentul este considerat nociv pentru că ar putea duce la blocaje în instanțe din pricina lipsei acute de magistrați.

La sfârșitul anului trecut, Guvernul Cîțu, prin ordonanță de urgență, a prorogat termenul de aplicare a acestei prevederi de la 1 ianuarie 2021 la 1 ianuarie 2023.

În aprilie 2021, Comisia Juridică a Camerei Deputaților a adoptat proiectul de lege privind revenirea la completurile de doi judecători în apel. Urmează votul în plenul Camerei și apoi la Senat.

3. Eliminarea schemei de pensionare anticipată a magistraților

Pe vremea lui Dragnea, coaliția PSD-ALDE-UDMR a redus și vechimea la care magistrații se pot pensiona anticipat, de la 25 la 20 de ani. În plus, magistrații beneficiază de o pensie mai mare ca salariul.

Nici această prevedere toxică nu a fost eliminată din legislație după 6 luni la putere a partidelor ”reformiste”, deși CSM a avizat favorabil eliminarea pensionării anticipate.

4. Întărirea luptei împotriva corupției și a infracționalității organizate

În programul de guvernare, la pagina 229, se arată că ”este necesară o refacere a competențelor DNA cu privire la corupția din justiție. De asemenea, este necesară asigurarea suportului logistic și uman: mijloace tehnice pentru interceptări, suplimentarea schemei de personal (ofițeri de poliție, procurori, personal auxiliar) atât pentru DNA cât și pentru DIICOT”.

Hotărârea de Guvern privins suplimentarea posturilor de polițiști la DNA nu a fost avizată de Ministerul Finanțelor condus de Alexandru Nazare.

Recent, într-un interviu acordat jurnalistului G4media.ro, Dan Tăpălagă, șeful DNA Crin Bologa a atras atenția că și aceste promisiuni ale actualei puteri au rămas vorbe în vânt. Vezi detalii aici.

5. Reforma Inspecției Judiciare ”astfel încât această instituție să ofere garanții sporite de independență și imparțialitate

După 6 luni, reforma IJ promisă nu a fost realizată, iar inspectorul șef, judecătorul Lucian Netejoru, este în continuare șeful instituției și cere suspendarea din magistratură pentru delicte de opinie a magistraților incomozi.

În decizia din 18 mai 2021, CJUE a arătat că numirea interimară a judecătorului Lucian Netejoru la șefia IJ de către Guvernul PSD, prin ordonanță de urgență, a fost politică și contrară dreptului UE. Prin urmare, potrivit magistraților, toate actele semnate de Netejoru cât a fost intermiar, în perioada septembie 2018 – mai 2019, ar fi lovite de nulitate.

6. Modificarea procedurii de numire a șefilor marilor parchete ”prin diminuarea factorului politic și creșterea rolului CSM

În programul de guvernare, actuala Putere a promis să întărească rolul CSM în procedura de numire ”în urma unei proceduri transparente și obiective de selecție a candidaților, validarea rezultatelor concursului urmând a se realiza printr-un aviz conform al Secției pentru procurori din cadrul CSM, iar numirea în funcție va reveni Președintelui. Demiterea conducerii acestor structuri va fi bazată pe o procedură similară, ce poate fi inițiată și de către secția de procurori a CSM”.

În proiectele de reparare a legilor Justiției, actualul ministru USR Stelian Ion a propus ca numirea procurorilor șefi să se facă cu aviz conform (obligatoriu) al CSM, însă propunerea a fost contestată chiar de șeful statului Klaus Iohannis și de PNL pe motiv că nu au fost consultați, deși promisiunea este făcută chiar în programul de guvernare.

Prin urmare, proiectele de reparare a legilor Justiției, trimise de CSM, au fost puse pe hold și se așteaptă avize de la ministerele de Finanțe și de Interne.

Citește mai multe despre dezbaterea privind procedura de numire a procurorilor șefi aici.

7. Înființarea DNA-ului pădurilor

Nici acest obiectiv pe termen scurt din programul de guvernare nu a fost realizat.

Parlamentul României a adoptat anul trecut, la inițiativa USR, o lege de înființare a unui DNA al pădurilor, dar actul normativ a fost atacat la Curtea Constituțională de către Guvernul Orban. CCR a respins legea, motivând că la adoptarea acesteia s-a avut în vedere o sursă de finanţare incertă, generală şi lipsită de un caracter obiectiv şi real.

8. Trecerea poliției judiciare în subordinea parchetelor

Promisiunea din programul de guvernare a fost cuprinsă în proiectele de reparare a legilor Justiției ale ministrului Stelian Ion, însă a fost criticată de liderii PNL. Ministrul de Interne Lucian Bode nu a avizat proiectul, iar ministrul de Finanțe Alexandru Nazare nu s-a pronunțat încă.

Întrebat dacă liberalii nu doresc transferul Poliţiei judiciare la Parchete pentru că le e frică de dosare penale, liderul PNL LUdovic Orban a declarat pe 6 aprilie 2021: „Eu nu am auzit aşa ceva, aveţi o imaginaţie bogată, sunt fabulaţii”.

9. Consolidarea independenţei justiţiei prin adoptarea legilor de reparație a legilor Justiției stricate pe vremea lui Dragnea

Proiectele de lege privind statutul magistraţilor din România, organizarea judiciară și CSM au fost puse în dezbatere publică, trimise spre avizare CSM și la ministere, precum cel de Finanțe și de Interne.

10. Simplificarea achitării taxelor judiciare de timbru

Propunem înființarea de puncte de plată la sediile tuturor instanțelor judecătorești, precum și lansarea unei platforme online și a unei aplicații pentru telefoanele mobile, care să elimine inclusiv necesitatea depunerii la dosar a chitanței doveditoare”, se arată în programul de guvernare la pagina 231.

Nici această promisiune nu a fost realizată.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

42 comentarii

  1. Bai dar ce bine imi pare , sa se aleaga praful de coalitia minciunii.

  2. Nimic nou sub soare. Acelasi scenariu de 30 de ani incoace.
    Deja stim ca PSD + PNL + UDMR = Love
    Iar USR dezamageste crunt, si incepe sa devina precum vechile partide politice ( vezi cazul noul vicepresedinte ANAF )

    • După cum se vede si din articol, fiecare măsura a fost blocată de PNL, PSD si UDMR si singurii care au vrut sa facă reforme au fost USR PLUS. Însă sunt singuri împotriva tuturor.

  3. Unde scrie in programul de guvernare ca in primele 6 luni se rezolva toate astea?

    Daca treceau prin OUG sau in doua-trei zile prin Parlament ca PSDragnea ce scriati atunci?

    Ce inseamna pentru G4Media „termen scurt” dpdv legislativ?

    Un articol de doi lei!

    • @daniel

      Articolul spune ca pana qcum nu au facut nimic. Prin analogie la promisounile din trecut si stilul actual de guvernare putem sa deducem ca si pe viitor realizarile vor fi in linie cu trecutul, adica 0

    • Obiectivele pe termen scurt în general au următoarele orizonturi de timp de execuție: trimestrial, semestrial (6 luni), MAXIM 12 luni. Mai au timp, sigur, dar s-a scurs 50% din timp si ei n-au atins 50% din obiectivele pe termen scurt.

    • Un articol din care deduc faptul ca domnii de la guvernare se multumesc doar cu ideea ca tara nu este cu totul in mainile psdistilor. Ar fi bine pentru ei ca si noi sa ne multumim cu faptul ca ei exista ca alternativa la PSD + amicii. Altceva nu trebuie sa mai faca, vad eu asa. Parerea mea. Sau cum?

    • Daca te uiti la propunerile USR privind Programul de Guvernare (din care doar trei au fost cuprinse, in urma negocierilor, in Programul de Guvernare), ai sa vezi (lucru sustinut si de declaratiile politice USR) ca:

      termen scurt = 100 zile
      termen mediu = 1 an
      termen lung = 4 ani

      Nu stiu de unde si-a luat informatiile dl. Alex Costache (care nu da nicio trimitere la document, sa ne putem verifica! 🙁 ), dar din 15 propuneri pe termen scurt (cate aveau in propuneri) au negociat in Programul de Guvernare doar 3 mari si late. Si asta doar pentru un minister din 6 (sase), cate au; adica doar la Justitie, desi au ministri si la Sanatate, Economie, Transporturi, Investitii & Fonduri Europene, Cercetare. Verficati, va rog, cu search cu “100 de zile” in documentul respectiv (propuneri).

      1) RATAT: Fără penali în funcții publice. votarea în Parlament a inițiativei civice susținute de peste 1 milion de români. [Program Guvernare pag. 226]

      2) PARTIAL INDEPLINIT (prin prorogare): Fără pensii speciale – votarea în Parlament a proiectelor de lege de eliminare a pensiilor speciale pentru aleșii locali. [Program Guvernare pag.156]

      3) RATAT: Să nu mori cu dreptatea în mână desființarea Secției speciale pentru investigarea magistraților, eliminarea schemei de pensionare anticipată a magistraților. [Program Guvernare pag.228]

      Asta-i tot ce si-au trecut in Programul de Guvernare, de indeplinit pe termen scurt = 100 zile, USR;

      Scor de etapa: 17%. Adica ½ din 3. Mai e ceva de munca pana la trecut clasa. 🙁

      N-am avut timp, dar trebuie sa listez si promisiunile din Programul de Guvernare pe termen mediu = 1 an, cu termen de verficare 31 decembrie 2021. Perspectivele nu sunt prea imbucuratoare si daca nu reusesc sa miste nimic sau raman tot la 15% obiective atinse in ministerele pe care le conduc, cred ca vor ramane, la anu’, fara picior de aderent. Caci, cel putin aderentii lor, nu sunt ca ai PNL-ului. Au pretentii relativ mari si mai stiu si sa faca o lista si sa bifeze, ca sa verifice indeplinirea. 💡

      [O sa revin cu lista promisiunilor negociate la ministerele lor pe termen mediu = 1 an, adica cu scadenta la sfarsitul anului … cand o sa apuc.]

    • @Sanitarul: USR+ sunt intr-o coaliție, decizia lor cântărește < 50%.

    • @Diana Rd: Pare ca nu ai reprezentarea termenilor „NEGOCIAT” si „INTELEGERE”

      Odata ce lucrurile au fost negociate, TOTI partenerii sunt de acord cu fiecare punct al intelegerii, iar ele urmeaza sa fie implementate. Decizia a fost luata deja; nu mai conteaza ce putere de decizie are fiecare, pentru ca nu e vorba de RENEGOCIERE!

      Deci partenerii au o intelegere, iar lucrurile sunt batute in cuie! De aici nu decurg decat doua variante: fie se implineste intelegerea, fie se rupe intelegerea.

      Bine, pare ca, cel putin pentru tine, ar mai fi si a treia varianta: sa continui sa pedalezi in timp ce „partenerii” iti baga batul la spite!
      As estima ca majoritatea votantilor USR nu vede la fel ca tine lucrurile … 💡

    • Aici sunt de acord cu poziția Sanitarului!

    • E mai usor sa strici, decit sa repari…Dar oamenii de bine sunt optimisti! In 2024 haznaua3 o sa voteze cu Citu dupa ce-l spinzura de limba pe ciuvica!

    • @Sanitarul – Pentru mine nu este, ca nu sunt membra de partid și nu sunt atașata de situație. Pur și simplu vad ca … Varianta 3 este cea pe care au îmbrățișat-o.
      Este o corelație între puterea de negociere și decizie. In coaliție, și mai ales pe aspecte legate de justiție, USR+ nu pare a avea putere de negociere >50% (adică sa impacteze +50% din decizie).

    • @Sanitarul – Doar acum v-am citit comentariul complet si va raspund in detaliu:

      1. – In cele 451 de pagini ale Programul USR PLUS (angajamentele și planul USR PLUS) apare „100” de 14 ori si niciunde nu scrie:  termen scurt = 100 de zile.  
      -In cele 269 de pagini ale Programului de Guvernare PNL-USR PLUS-UDMR apare „100” de 13 ori si niciunde nu e menționat: termen scurt = 100 de zile.
      – Pe site-ul USR PLUS nu apare niciunde la propuneri: termen scurt  = 100 de zile.

      Puteti trimite link spre documentul unde scrie clar: termen scurt = 100 de zile?

      2. Ce numiți dvs. “decizii agreate final in coaliție“ NU au avut, de fapt, toate componentele negociate și agreate în decembrie. 
      Detaliile legate de a) modul de implementare și b) intervalul de timp necesar implementării potențialelor ajustări (ale obiectivelor) ce apar pe parcurs (ex. UDMR vrea sa adauge condiția ca trimiterea magistraților in judecată sa fie făcută cu acordul CSM – este un detaliu, o ajustare care a afectat implementarea obiectivului 1 in termenul asumat inițial) –  sunt 2 aspecte pe care VEDEM ACUM ca NU le-au negociat în momentul când au agreat obiectivele incluse in programul de guvernare în Decembrie.

      Factorii aceștia și probabil alocarea de resurse umane pentru pregătirea PNRR-ului au contribuit la întârzierea atingerii obiectivelor. 

      Si nu in ultimul rand, exista si o superficialitate metodologică in modul in care a fost construită „strategia”.
      Spre exemplu, obiectivul: „1. Susținem desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție” (de la pagina 229, program de guvernare 2020-2024) trebuia încadrat ca „obiectiv strategic” cu următoarele milestone-uri (rezultate, target-uri intermediare ce trebuie bifate pentru a atinge obiectivul strategic):
      – Elaborarea și depunerea în cel mai scut timp a unui proiect de lege privind desființarea SIIJ. Termen de realizare: scurt (100 de zile) : 𝘼𝙏𝙄𝙉𝙎.
      – Desfiintarea SIIJ. Aici trebuia inclusa si perioada de timp necesara incorporarii ajustarilor si propunerilor rezultate in urma negocierilor, potentiale blocaje in senat, etc.. Termen de realizare: scurt (1 an). Status: 𝓘𝓝 𝓟𝓡𝓞𝓖𝓡𝓔𝓢.

    • @Diana Rd:
      1) chiar in randul al doilea, aici: https://www.usrplus.ro/propunerile_alian_ei_pentru_protocolul_coali_iei_de_guvernare_usr_plus_pnl

      2) „Trebuia” este la o alta lume posibila. Hai sa lucaram la asta: contract incheiat prost, tragi ponoasele, vii si ceri scuze public „actionarilor” pentru esec si accepti ca momentan ai ratat.

      Dupa care ceri ingaduinta si promiti sa recuperezi. Daca nici dupa inca 6 luni nu reusesti sa recuperezi, avand in vedere ca sustii ca faci „o altfel de politica”, te retragi si te duci direct la antrenament, sa fii pregatit data viitoare. Asta-i viata, nu se supara nimeni si nici nu cere nimeni minuni. Doar comportament corect (atat in relatia cu partenerii de coalitie, cat mai ales in relatia cu votantul si mai cu seama cu cel mai important, respectiv aderentul).

      Cu smântâneli gen „am incercat dar ne-au sabotat”, „vom face totul in viitor” si „greaua mostenire” nu mai tine inca de pe vremea CDR-ului … 🙁

    • Uite, offtopic, una simpatica, de la Dl. Ghinea (chiar fioros, as zice):
      https://www.g4media.ro/ghinea-usr-despre-viitoarea-coalitie-de-guvernare-cu-pnl-la-fiecare-3-luni-vom-evalua-obiectivele-atinse-si-vom-decide-daca-mentinem-sau-nu-alianta-nu-vom-mai-da-cecuri-in-alb.html#comment-881899

      Nu doar ca isi vor evalua activitatea si vor raporta alegatorilor succesele si insuccesele, da’ ii vor evalua si pe partenerii de coalitie.

      Ia sa-l intrebe @Diana Rd pe Ghinea despre ultimele doua rapoarte de evaluare: Cum stam!? 💡

    • In programul de guvernare nu au menționat 100 de zile. Pot oricând sa invoce scuza asta :))

      Promisiunea cu 100 de zile era de pe vremea când estimau ca vor lua ~ 27% la parlamentare.

      Pe domnu’ Ghinea sa-l întrebați dvs. … dacă tot l-ați prins in flagrant cu promisiunea in scris dar nu și in execuție.

      USR+ are cel puțin un ministru eficient care performează; sa vedem după 1 an rezultatele, per ansamblu. De ce credeți ca alternativa ar fi mai buna?

    • @Diana Rd: Care alternativa!?!?!

      Cum zicea cineva, pe aici, energiile reformatoare tocmai s-au epuizat pentru generatiile tinere prezente. Inca o emancipare politica precum cea care tocmai a ajuns la putere (USR) o sa mai poata aparea peste minim 10-15 ani. Asta-i tot ce s-a putut mai bine, sa nu ne flatam prea tare …

  4. Iohannis, ai scapat de PeSeDe si te p…pe Justitie. Nu mai scrie doamna Scantei pe Facebook cum se lupta ea in Comisia Juridica cu umbrele?

  5. Bla,bla,bla
    Praful se va alege si de aceste legi ca si de preconizata lege a pensiilor,unde nu se spune un cuvintel de pensiile speciale!
    Bravos natiune!

    • Cum sa nu se spuna?
      Pai acum 2-3 saptamani, marele ministru al justitiei, Stelian – USR a declarat public cu subiect si predicat ca de pensiile speciale nu se poate atinge pt ca nu da voie CCR.
      De parca in campanie, USR nu stia acest lucru.
      Acum au pus batista pe tambal, iar Stelian viseaza in continuare la o pensie seciala pe care desigur nu are de gand sa o desfiinteze.

  6. Subiectul justitiei a fost trecut pe linie moarta…cu udmr la ciolan nici n-avea cum altfel…Stelian nu stim ce face, dupa ce a muncit din greu zi lumina la un proiect, s-a dus sa se culce si nu s-a mai trezit :)))

  7. Interpelarea integrală adresata PM Florin Catu de catre deputatul Daniel Ghiţă:
    1.Daca tatal dvs. a fost angajat sofer la Comitetul Judetean Valcea al Partidului Comunist Roman, unde a activat inclusiv pe un microbuz de lux destinat inaltei nomenclaturi comuniste locale si centrale, iar ulterior a fost promovat in cadrul cooperatiei socialiste?
    2.Daca este adevarat ca mama si bunicul dvs. au fost cercetati si condamnati pentru infractiuni in dauna avutului public?
    3.Cum explicati ca familia dvs. a fost pusa in posesie cu suprafata de 75 de hectare de padure in statiunea montana Voineasa, din care detineti o cota de 1/2, conform declaratiei dvs. de avere, in conditiile in care stramosii dvs. au detinut terenuri si paduri in alte localitati, respectiv in Golesti si in Voinesita? Daca aceasta suprafata de padure a facut parte din domeniul public al statului si este amplasata la baza partiei de schi Transalpina Sky Resort?
    4.Daca Primaria comunei Voineasa si Directia Silvica Valcea s-au opus atribuirii suprafetei de 75 de hectare de padure in localitatea Voineasa?
    5. Daca ati avut si aveti si actualmente litigii judiciare cu Regia Nationala a Padurilor-ROMSILVA si cu Ministerul Finantelor Publice referitor la atribuirea suprafetei de 75 hectare de padure in localitatea Voineasa?
    6.Daca cea mai mare parte a padurii pe care o detineti la Voineasa a fost taiata de firma austriaca Schweigofer? Ce suma de bani ati castigat de la aceasta firma? Daca au fost respectate prevederile legale privind taierea materialului lemnos pe suprafetele forestiere private? Daca ati fost favorizat de Garda Forestiera Ramnicu-Valcea, care are arie de competenta in judetele Valcea, Gorj si Mehedinti si este condusa de inspectorul-sef Gheorghe Poenaru, fratele unui coleg al dvs. de scoala?
    7. Daca familia dvs. a obtinut terenuri si paduri si in statiunea montana Olanesti?
    8.Daca ati cazut examenul de treapta la Liceul Energetic din Ramnicu-Valcea si a trebuit sa va inscrieti la scoala profesionala de pe langa acest liceu? In ce temei si pe ce procedura legala ati fost inscris ulterior in clasa a XI-a a Liceului Energetic?
    9.Daca ati cazut, doi ani consecutivi, examenul de admitere la Academia de Stiinte Economice din Bucuresti?
    10.Care au fost costurile totale al cursurilor urmate la Colegiul Grinnell din Iowa, Statele Unite ale Americii, cine le-a suportat si care a fost provenienta banilor? Cum ati echivalat diploma de absolvire a unui colegiu cu o diploma de absolvire a unei universitati?
    11.Daca in octombrie 2008 ati fost implicat, impreuna cu prietenul dvs. Lucian Isar, actualmente consilierul dvs. pe probleme economico-financiare, intr-un atac speculativ asupra monedei nationale, prin care s-a urmarit atingerea unui curs valutar de 4 lei/1 euro? Ce suma de bani ati castigat in urma acestei operatiuni speculative? Daca in urma acestui atac au crescut foarte mult dobanzile la creditele in lei, fapt ce i-a adus pe multi debitori in situatia de a nu-si mai putea achita datoriile la banci? Daca rezerva valutara a Bancii Nationale a Romaniei a scazut atunci cu peste un miliard de euro, pe parcursul unei singure luni? Pentru ce motive ati fost dat afara ulterior de la ING Bank?
    12.Daca in timpul regimului comunist v-ati dedulcit cu deliciile si privilegiile „ciumei rosii”?
    13.Care este pentru dvs., un rocker autodeclarat, semnificatia pieselor „Money” si „Dark side of de Moon” ale celebrei formatii de rock progresiv Pink Floyd?
    Foarte incisiv!
    Sper ca G4 sa publice acest post!

    • Bune intrebari. Numai ca sunt scrise de hamsterul lui Ghita. Ghita stie doar: „Fandeaza! Da-i la ficati!”

  8. CDR nu au făcut nimic de când sunt la putere . Au promis multe dar nu a facut absolut nimic. Sa zic numai câteva:
    -primari în două tururi-ZERO
    – pensii speciale eliminate -ZERO
    -eliminare cumularzilor de la stat -zero
    -s a m d
    PNL și USR să nu mai între în parlamentul României.

    • sa se faca loc pentru psd, sa il umple tot.

    • Ok, propun sa-i scoatem pe PSDisti din Parlament. De ce? Pai ei au bagat asta in lege (sau mentinut masurile prin majoritatea lor parlamentara, daca le-a convenit, impotriva tentativelor de reparare precedente).

  9. Pentru cei care au crezut în aceste promisiuni …

  10. In timp ce explodeaza bombe in parcarile supermarcheturilor. Se taie ca in codru, se fura fara limite.

    Aur se pregateste sa castige pe linie la viitoarele alegeri. Si chiar nu ma mira, actualul guvern nu face nimic concret pentru cetateni. Pana si ajutoarele pentru pfa uri sunt blocate de 2 luni. Dar la tv ne laudam cu miliarde de euro, bani de care nu vor beneficia oamenii de rand ci „afaceristii” romaniei, cu preturile lor supraapreciate. Si , indiferest cat de mult se imbata cu apa rece si promisiuni politicienii, majoritatea pur si simplu este scarbita de ei si nu mai pun botul.

    Acest guvern lucreaza pentru marile corporatii nu pentru cetateni. Si minciuni cat cuprinde. Demagogie gretoasa specifica anilor „90.

    Raportat la potentialul timpurilor actuale si al beneficiilor apartenentei uniunii europene, constat ca iohanis este de rasul lumii, mult mult chiar si sub constantinescu si iliescu. Tragic.

  11. Multumesc G4m ca dati detalii, ne spuneti cine pune piedici. Nu e o surpriza, sunt chiar 2 partide de guvernamant – pnl, udmr si iohannis.

  12. de ce nu se intreaba cu subiect si predicat EXACT CINE DIN COALITIE NU DORESTE !!

    trebuie intrebati sefii PNL / USR+ / UDMR cu subiect si predicat , pe fiecare nerealizare in parte:
    – ce ati facut voi, ca partid, cu dovezi (!)
    – cine e vinovat pentru ca nu s-a reusit, cu variante de raspuns exacte (parlamentul, comisia X, avizele, ccr , partidul x, y, z)

  13. In problemele justitiei, USR a fost cel mai vocal.
    L-au pus pe Stelian ministru si …se vede.
    Individul nu doar ca e mai tantalau decat Predoiu dar in loc sa descurce ghemotocul lasat de Predoiu, l-a incurcat si mai rau.
    Bineinteles ca UR-istii nu vor recunoaste nici in ruptul capului ca e vina lor.
    Vor incerca sa dea vina pe toata lumea, iar ei nu-si asuma nimic. Mai devin si agresivi si marlani daca ridici coltul covorului si le arati mizeria!
    Ca sa nu mai spun ca si autorul articolului zici ca acum a iesit de sub plapuma lui Stelian.

  14. fara penali si fara pensii speciale macar de s-ar face

  15. Plus: legea achizitiilor publice. Fiecare cumpara ce vrea, cand vrea, cum vrea, de la cine vrea si cu ce pret vrea. Ordonatorii de credite: imparati cu averi colosale, atat in dobitocistan cat si in paradisuri fiscale.

  16. Multe promitem, putine facem!
    Ce mai?! Integritate si demnitate!

  17. Daca e ceva ce lipseste USR, e curajul de a face ce spuneau acum 6 luni. Pe cand PSD au avut curajul sa faca ce nu au spus niciodata ca vor face. Iar PNL tace, fiindca ei chiar si-au propus sa taca si sa nu schimbe nimic, fiind beneficiari directi ai „reformelor” Dragnea.

    • USR PLUS s-a instalat confortabil al osul de ros si ADIO reforme!
      De ce nu ies ei in Parlament cu celebrele pancarte din vremea cand atacau PSDragnea?!
      Sa iasa acum USR PLUS cu pancarte impotriva PNL si UDMR, daca chiar asta e motivul LIPSEI Reformelor promise: de ce nu ies si tac chitic chiar cand la Camera deputatilor Ludovic Orban incuie la sertar toate proiectele legislative cu REFORME, asa cum spun sustinatorii USR PLUS pe forum?!!
      „N-au curaj”, dar au avut tupeu sa promita si sa CASTIGE Voturile celor care i-au CREZUT ca vor fACE ce au promis??!
      4 ANI de zile asa vor face, vor tacea chitic, ca „n-au curaj”??!!

  18. Parcă v-am mai spus că anul 2021 este pierdut!
    Cu un Buget de Stat aprobat în luna Martie și terminat de defalcat în teritoriu la sfârșitul lui Aprilie (4 luni pierdute), cu PNRR care mai mult a încurcat guvernarea decât să o ajute și cu congrese în octombrie la 2 din cele 3 partide ale coaliției, era logic că putem uita de anul 2021!