ANALIZĂ: Cum au ajuns PNL și PSD să voteze cot la cot împotriva marilor proiecte de reformă
PNL și PSD s-au aliat în Parlament și votează cot la cot împotriva marilor proiecte de reformă și de transparentizare a activității instituțiilor de stat. Cele două partide, care s-au coalizat și în sesiunea parlamentară precedentă pentru votul unor proiecte controversate precum legea Romexpo ori educația sexuală în școli.
Colaborarea din Parlament dintre PNL și PSD în Parlament a devenit evidentă la blocarea moțiunii de cenzură împotriva guvernului Cîțu, depusă de USR PLUS și AUR. Cu ajutorul PSD, liberalii au blocat orice încercare din plen și din Birourile Permanente Reunite de punere la vot a moțiunii de cenzură, ajutându-l astfel pe premierul Florin Cîțu să rămână în poziție de forță înaintea congresului PNL.
Evazioniștii, protejați de PNL, PSD și Iohannis
Marți, 21 septembrie, senatorii PNL și PSD au boicotat votul din Comisia de buget pe un proiect prin care ar fi reparată legea lui Cătălin Rădulescu (PSD), care îi scapă de închisoare pe evazioniștii care plătesc prejudiciul.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea la începutul anului, deși avea dreptul constituțional să o retrimită la Parlament. El a declarat în aprilie, răspunzând unei întrebări G4media.ro, că a promulgat legea PSD pentru că s-ar fi încheiat ciclul parcurs de o lege. Președintele avea însă dreptul să returneze legea Parlamentului pentru reeaxaminare, așa cum a procedat în cazul legii care dă gratuit Camerei de Comerț cele 46 de hectare de teren unde se află Romexpo.
Pensiile speciale ale primarilor, protejate de PSD, PNL și UDMR
Deputații PSD, PNL și UDMR din Comisia pentru Drepturilor Omului au votat cot la cot pe 21 septembrie și au dat aviz negativ proiectului de lege care prevede eliminarea pensiilor speciale ale primarilor.
PSD și PNL votaseră la fel și în precedenta sesiune parlamentară în Senat.
Banii pentru baronii locali
Senatorii PSD și PNL, secondați de UDMR, au votat rapid marți în Comisia pentru administrație raportul de admitere pentru legea de aprobare a ordonanței de urgență a PNDL 3 “Anghel Saligny”.
Este proiectul – fanion al lui Florin Cîțu pentru câștigarea bunăvoinței aleșilor locali din PNL, puternic contestat de USR PLUS. Proiectul prevede alocarea a 50 de miliarde de lei în următorii șase ani pentru mici proiecte de infrastructură – apă, canalizare, drumuri și conducte de gaze. Proiectul nu are avizul Consiliului Economic și Social.
Fără alegeri în două tururi pentru primari
Respingerea proiectului legislativ în Senat a arătat că pe lângă voturile PSD și UDMR, mai mulți liberali au votat alături de social-democrați. 15 liberali au votat pentru blocarea proiectului cu alegere în două tururi, 8 împotrivă și 10 abtineri.
(Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
38 comentarii