G4Media.ro

ANALIZĂ Cum se aplică în țările UE certificatul COVID pentru prezența la…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

ANALIZĂ Cum se aplică în țările UE certificatul COVID pentru prezența la locul de muncă: soluțiile radicale ale Italiei, Franței ori Greciei, țări lovite puternic de primele valuri ale pandemiei

În perspectiva unor noi valuri pandemice și a riscurilor pe care le-ar presupune o nouă criză sanitară, mai multe țări europene au adoptat condiții ferme privind prezența fizică la locul de muncă a angajaților din sectorul public și privat.

Aceste condiții sunt adoptate la nivel național, în cele mai multe cazuri, sub forma obligației de vaccinare sau a efectuării de teste care, în unele cazuri, sunt decontate de stat, în alte cazuri, sunt suportate de angajați.

Condițiile impuse, numite „certificat COVID”, „green pass” sau „corona pass” (în funcție de țară) țin strict de legislația national. La nivelul UE nu există o reglementare sau o recomandare pentru restricții impuse la nivel de angajatori și angajați.

Uniunea Europeană a adoptat, în sprijinirea reluării activităților economice și în special a mobilității între țări, Certificatul digital privind COVID care a intrat în vigoare la 1 iulie 2021. Acest certificat și-a extins ulterior utilizarea și, până în octombrie, așa cum arată informațiile publicate de CE, a fost adoptat de 20 de state membre – inclusiv în scopul impunerii unor reguli interne, cu baze legale specifice, precum acces la evenimente sau în locurile publice (restaurante, cinema, mall și altele),.

Mai multe state membre au decis să impună direct obligativitatea Certificatului verde la job sau au creat un cadru care să le permită angajatorilor să solicite, pentru prezența fizică la locul de muncă, schema completă de vaccinare ori teste periodice anti-COVID.

  • Exemple din țările UE cu certificat COVID pentru angajatori și angajați:

ITALIA: Lovită puternic în primul val al pandemiei, a fost printre primele state care au introdus vaccinarea obligatorie pentru cei din sistemul de sănătate, încă din luna mai. Peste 2.000 de medici au fost suspendați, în prima fază, pentru că nu s-au conformat. Din septembrie, toți angajații trebuie să prezinte „Green Pass” care atestă că au trecut recent prin boală, că sunt vaccinați sau au test cu rezultat negativ în ultimele 48 de ore. Costul acestor teste este unul fix, de 15 euro. Statul acoperă numai costurile testelor celor ce nu se pot vaccina, din motive de sănătate.

Rata de vaccinare actuală: 72,4%

FRANȚA:  Prima țară care impus vaccinarea, de la jumătatea lunii septembrie, pentru personalul sanitar și pentru cei care lucrează cu publicul, precum polițiștii și pompierii. Circa 3.000 de lucrători au fost suspendați pentru că nu s-au conformat. Rata de vaccinare actuală: 68,6%.

GRECIA: Toți angajații nevaccinați trebuie să prezinte un test negativ de două ori pe săptămână, pentru a merge la birou. Aceștia își suportă costurile testelor rapide antigen, de circa 10 euro.

Rata actuală de vaccinare: 60,2%

DANEMARCA. Vineri, 12 noiembrie Guvernul a propus să accelereze legislația care să le permită angajatorilor să solicite angajaților certificat digital COVID. Se așteaptă să intre în vigoare în această săptămână. Rata actuală de vaccinare: 75,7%

LETONIA: Pe 5 noiembrie, Parlamentul a decis că angajații cărora li se solicită să se vaccineze și refuză, să poată fi concediați, dacă nu s-au conformat timp de 3 luni și cu anumite condiții pe care trebuie angajatorii să le îndeplinească. Rata actuală de vaccinare: 53,6%

OLANDA: Guvernul a anunțat că lucrează la amendarea legislației care va permite introducerea dovezii de vaccinare („corona pass”) la locul de muncă. Nu va fi obligatoriu dar va permite angajatorilor să solicite această dovadă. Rata de vaccinare actuală: 64,8%

AUSTRIA: Din cauza numărului în creștere de infectări, în Austria a intrat în vigoare luni un lockdown impus persoanelor nevaccinate împotriva COVID-19, care vor putea să-şi părăsească locuinţele doar pentru cumpărături esenţiale, pentru a merge la lucru sau la medic. Vor exista controale aleatorii, iar neconformările vor fi amendate cu până la 1.450 de euro.

Parlamentul European a introdus și el, la începutul lunii noiembrie, obligația prezentării unui „certificat verde digital COVID” de către europarlamentari și angajații instituției, pentru prezența fizică la sediu. Această obligație a fost contestată în justiție de un grup de eurodeputați și angajați ai Parlamentului, între care și deputatul român Cristian Terheș (PNȚ-CD). Aceștia au obținut temporar permisiunea de a intra în sediu fără a trebui să arate certificatul digital COVID. Ei trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test PCR sau să efectueze pe loc un test rapid al cărui rezultat să fie negativ.

Detalii despre rezutatele introducerii certificatului COVID la nivelul UE: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_5267

Surse de informații: Parlamentul European, Deutsche Welle, Euronews, Comisia Europeană / Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. În perspectiva unor noi valuri pandemice și a riscurilor pe care le-ar presupune o nouă criză sanitară, mai multe țări europene au adoptat condiții tiranice și antidemocratice privind prezența fizică la locul de muncă a angajaților din sectorul public și privat ați vrut să spuneți. Țările occidentale se pricep la criticat tari ca Rusia, China, Turcia sau Iran, dar când ei încalcă drepturile și libertățile cetățenilor e ok, nu se pune. Nu e vaccinare cu forța, doar îți luăm toate drepturile, inclusiv dreptul la muncă până te vaccinezi. UE e un cancer globalist și abia acum se vede care le sunt adevăratele intenții.

    • Hei, granitele sunt deschise. Cine nu se mai simte ca acasa, sa se mute repejor unde e bine: Rusia, Turcia, China, Iran si, mai greu de razbit dar la fel de bine, Coreea de Nord

    • Acolo sa pleci tu, noi vrem o europa libera si unita, nu comunism si ticalosii.

    • @Vlad, am vrut să-ți răspund dar nu mă lasă site-ul ăsta progresist de „jurnalism independent”. Și nu am încercat să te jignesc.

  2. Eeee…oooo… dar numai țările ăstea pârlite le-ați găsit. Pînă la 27 de țări mai sunt multe. Dați și voi exemple de la suedezi. De la alții….

  3. Si in SUA presedintele „Brandon” a dat un decret prin care obliga angajatii sa se vaccineze, doar ca ei au justitie si decretul a fost blocat de catre o curte federala.
    La noi Curtea de Apel Cluj a desfiintat ultimele doua stari de alerta, si guvernul a „prelungit” starea de alerta, declarata ilegala de catre o Curte de Apel(?)
    Acum vrem sa obligam angajatii sa se vaccineze, ca ei sunt problema. Persoanele active ajung cel mai des in spitale.
    Persoanele care o sa fie date afara pe baza acestei minunate viitoare legi ar trebui sa dea statul in judeacta si sa ceara salarii compensatorii pana la varsta pensionarii, pentriu ca vor fi discriminzte pe motive medicale, daca aceasta lege va trece.

  4. Logica defectuoasa a discursului celor care sustin acest certificat, discurs plin de dispret fata de cei care au retineri sa se vaccineze, discurs care transpira multa ura, ma face sa ma intreb daca certificatul are vreo legatura cu vaccinul. Beneficiile vaccinului – destul de limitate si sub asteptari – clar nu pot justifica o masura atat de drastica precum interzicerea dreptului la munca. Diferentele intre rata de infectare si de transmitere a infectiei la cei vaccinati fata de cei nevaccinati nu sunt mari, dupa cum arata ultimele studii din UK cu privire la varianta delta dominanta acum. Faptul ca vaccinul nu elimina transmiterea virusului se poate vedea si in alte tari cu rata de vaccinare mare. Singurul beneficiu important este reducerea semnificativa a numarului de forme severe si decese la cei vaccinati. In orice caz, aceste vaccinuri nu fac ceea ce ne asteptam cu totii de la un vaccin. In aceste conditii, a da atata importanta acestui certificat este o mare ipocrizie si nu face decat sa creeze terenul pentru abuzuri din partea unor politicieni cu apucaturi de dictator.

    • @hasdoio: lasa propaganda cu ‘vaccinul nu face ce te astepti’. Faptul ca mor mai putini si nu umplu spitalele e prea putin? Amesteca vaccinati cu nevaccinati intr-un spatiu inchis, cu unul dintre ei infectat cu doua zile in urma, inca asimptomatic, si o sa ai cea mai mare parte din vaccinati acasa cu simptome usoare si majoritatea nevaccinatilor in spital. Blocand locuri de care bolnavii cu alte afectiuni au nevoie.
      Asta cu dictatura e fumata deja. Tot dictatura e sa nu fii lasat sa conduci fara carnet, sau beat la volan?

  5. Sa nu se mire actualii politicieni cand va veni plata…..

  6. Eu vad in articolul asta numai argumentul autoritatii..
    Daca aia fac, noi de ce sa nu facem. Ca nu suntem oi, de asta.

  7. „The certificate, which covers COVID-19 vaccination, test and recovery, facilitates safe travel for citizens, and it has also been key to support Europe’s hard-hit tourism industry.”

    „Recital 36 of Regulation (EU) 2021/953 of the European Parliament and of the Council of 14 June 2021 stipulates that direct or indirect discrimination against people who are not vaccinated is prohibited.”

  8. va dau multa m**e și vouă și parlamentului noștri și pupatorilor dorlasi cu tot cu certificat….. ca sunt mulți rău…. dacă nu mai pot bag pastile și tot reușesc la toți……..

  9. interesant cu acest site nu da exemple cu sistemele medicale din tarile mai sus menționate. cate spitale subt,care e calitatea lor, cs servicii furnizeaza. Sau ce infrastructura au tarile respective fata de romanica. Dar cand e vorba de cum se vaccineaza, repede o bagati pe înainte. Urât din partea voastra. Si apropo, spania, Finlanda, ungaria, suedia, polonia… alea nu fac parte din UE?

  10. Tarile cele mai lovite de pandemie la inceput, unde au murit multi oameni, iar autoritatilor chiar le pasa, iau masuri adecvate. Dar specialistii romani de pe fb, ig si g4m stiu ei mai bine.

  11. Daca lasati oamenii fara serviciu sau mancare, Ceausescu a avut concediu la all inclusive.