G4Media.ro

ANALIZĂ Cursă contra cronometru în Marea britanie pentru apărătorii unui al doilea…

ANALIZĂ Cursă contra cronometru în Marea britanie pentru apărătorii unui al doilea referendum privind anularea Brexit

Cu şase luni înaintea ieşirii Regtului Unit din UE, timpul presează pentru partizanii unui al doilea referendum privind Brexit, care văd în fiecare zi reducându-li-se tot mai mult speranţele de a menţine legăturile cu continentul, se arată într-o analiză publicată în cotidianul belgian Le Vif, preluată de Rador.

Cel mai recent, Sadiq Khan: primarul laburist al Londrei s-a declarat pentru o nouă consultare. O idee apărată şi de foştii premieri Tony Blair (laburist) şi John Major (conservator) sau de fotbalistul Gary Lineker, dar care reuşeşte cu greu să se impună în dezbaterea publică.

Liderii partidului liberal-democrat, singura formaţiune politică angajată pentru un al doilea referendum, trebuie să-şi expună încă o dată argumentele la un congres al formaţiunii lor, marţi, la  Brighton (sudul Angliei).

Vince Cable, şeful partidului, ar trebui s-o convingă pe prim-ministrul conservator Theresa May să se arate „deschisă unui vot al poporului asupra acordului final” pentru Brexit, potrivit extraselor din discursul lui transmise în avans.

Partidul Conservator se opune ferm proiectului. Cât despre laburişti, ei n-au respins oficial această eventualitate, dar nu este aceasta linia oficială a partidului.

Sprijin popular

Chiar suporterii unui al doilea referendum mai trebuie să cadă de acord, în special pe formularea întrebării ce ar trebui pusă.

„La ce s-ar referi un al doilea referendum? Nu e clar deloc”, explică Sara Hobolt, profesor de ştiinţe politice la London School of Economics.

Regatul Unit trebuie să părăsească Uniunea Europeană pe 29 martie 2019, la doi ani şi nouă luni după referendumul privind Brexit, în care tabăra favorabilă ieşirii câştiga cu 52% din voturi în iunie 2016.

Sara Hobolt afirmă pe baza unor sondaje că proporţia s-a inversat de atunci şi că 52% din populaţie ar susţine acum rămânerea în UE.

Ea subliniză de asemenea „neta creştere a spijinului popular” pentru un al doilea referendum, citând un sondaj Yougov dat publicităţii în iulie, potrivit căruia 42% dintre britanici sunt pentru un referendum referitor la termenii acordului pentru Brexit negociat în prezent între Londra şi Bruxelles, în vreme ce 40% i se opun.

Dar fără sprijinul conservatorilor sau al laburiştilor, o nouă consultare este puţin probabilă, apreciază Sara Hobolt.

Theresa May consideră că un nou vot ar constitui „o trădare gravă” a rezultatului referendumului. Ea a afirmat luni că singura alternativă la propunerea formulată de guvernul ei, „planul Chequers”, ar fi un Brexit fără acord.

Să se întârzie Brexit-ul?

Tehnic, unii analişti apreciază că este deja prea târziu pentru a organiza această consultare: termenele sunt prea scurte pentru a ţine un referendum şi a-l ratifica în parlamentele britanic şi european înaintea datei ieşirii Marii Britanii din UE.

Potrivit unei echipe de cercetători în ştiinţe politice de la University College din Londra, singura dată imaginabilă pentru acest vot ar fi 28 martie, adică în ajunul Brexit.

„Pentru a organiza acest referendum, ar trebui fără îndoială extinse termenele prevăzute de articolul 50 (din Tratatul de la Lisabona privind ieşirea din UE, n. red.) şi amânată data ieşirii”, explică cercetătorii.

Principala forţă care militează pentru ţinerea unui nou referendum, grupul „The People’s Vote”, îşi continuă totuşi lupta şi inundă media cu mai multe comunicate zilnic, argumentând la fiecare dificultate în procesul de ieşire cu necesitatea de a organiza un nou vot.

La cinci luni după lansare, această campanie a căpătat amploare, dar ipoteza unui al doilea referendum nu pare deloc mai concretă.

Luni, Gina Miller, o figură a campaniei anti-Brexit, a dat alarma la conferinţa Lub-dem. „Nu vă amăgiţi, timpul presează”, a arătat ea. „E timpul ca politicienii să facă ce este necesar, atât pe plan moral cât şi democratic: să-i lase pe oameni să-şi decidă viitorul pe baza faptelor”. Şi avertizează: „Cât nu e prea târziu…”.

Traducere: Gabriela Sîrbu

Foto: pexels.com

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. englejii cat si ungurii ne-au dovedit in istoria recenta , ca sunt mult mai prosti decat noi, ceea e nu e un lucru usor de realizat, iti trebuie totusi multa munca si talent pentru a reusi acest lucru. Dar nu e nimic , ii ajungem noi imediat, la viitoarele alegeri parlamentare le aratam ca tot noi suntem campionii !!

    • Tu esti mai prost ca noaptea, gogule. Dar nu doar ca esti prost…esti cel prost!
      Intelegem ideea ca iti mananci de sub cur si stai cu ochii pe net sa comentezi la orice este anti psd dar mai nou stii si politica externa…ce sa spun…esti cel mai cel.?