ANALIZĂ De ce armata afgană este incapabilă să se opună talibanilor? De la corupția generalizată la demoralizare, lipsa hranei și ”soldații fantomă”
Corupția, proasta gestionare a resurselor, soldații demoralizați cărora le lipsește voința de a lupta sau lipsa de mâncare și apă sunt câteva dintre motivele pentru care soldații și polițiștii afgani nu reușesc să se opună ofensivei talibanilor după retragerea forțelor americane și aliate din Afganistan. Situația este cu atât mai dramatică cu cât, în ultimii 20 de ani, Statele Unite au investit circa 83 de miliarde de dolari pentru dotarea și antrenarea forțelor afgane, bani care acum par că au fost risipiți inutil pe o armată incapabilă să se opună islamiștilor.
Context
De la începutul retragerii forțelor aliate din Afganistan, talibanii au câștigat teren într-un ritm accelerat. Într-o ofensivă care a început în mai și s-a intensificat în ultimele zece zile, insurgenții islamiști au pus mâna pe jumătate din cele 34 de capitale de provincie, inclusiv pe al doilea și al treilea oraș ca mărime, iar acum controlează două treimi din întreaga țară.
Oficialii americani declaraseră anterior că se așteptau ca nici o capitală de provincie să nu fie confiscată până cel mai devreme în toamnă. Rapoartele serviciilor de informații sugerează însă în prezent că capitala Kabul ar putea cădea în mâinile militanților în câteva zile sau săptămâni.
Analiștii au fost șocați de ritmul surprinzător al avansului talibanilor, care au copleșit forțele de apărare afgană în marșul lor triumfal spre Kabul. Ofensiva rapidă a acestora și modul lamentabil în care unitățile afgane au fost încercuite, capturate sau pur și simplu neutralizate nu au fost anticipate de aproape niciun expert, în condițiile în care soldații afgani beneficiază de echipamente superioare și de pregătire adecvată. În doar câteva zile însă, unități întregi s-au predat, și-au abandonat posturile sau au fost decimate de insurgenți.
Cauzele înfrângerilor
Foreign Policy a indicat că, de la invadarea Afganistanului în 2001, Statele Unite au investit aproape 83 de miliarde de dolari în pregătirea și echiparea forțelor de apărare afgane.
„Am oferit partenerilor noștri afgani toate instrumentele – permiteți-mi să subliniez: toate instrumentele”, a declarat președintele SUA, Joe Biden, justificându-și decizia controversată de retragere a forțelor americane.
„Construirea aparatului de securitate afgan a fost una dintre părțile cheie ale strategiei administrației Obama, care a încercat să găsească o modalitate de a preda securitatea țării și de a pleca în urmă cu aproape un deceniu. Aceste eforturi au produs o armată modelată după imaginea armatei SUA, o instituție afgană care trebuia să supraviețuiască războiul purtat de America,” a scris New York Times.
Experții citați de Foreign Policy au declarat că problema armatei afgane nu constă în instruirea sau echipamentele oferite de către SUA și aliați, ci în gestionarea necorespunzătoare de la nivel local, corupția generalizată și soldații demoralizați cărora le lipsește adesea voința de a lupta.
Surse citate de Foreign Policy au declarat că poliția afgană nu a fost plătită de luni de zile de către Ministerul de Interne și că același lucru este valabil și pentru Ministerul Apărării.
Potrivit informațiilor, forțele afgane nu sunt adesea aprovizionate cu arme adecvate, iar uneori nu beneficiază nici măcar de hrană sau apă. Un articol din New York Times a descris situația dificilă cu care s-a confruntat membrii unei unități de poliție care apăra Kandaharul: „Nu primiseră altceva decât cartofi sub diferite forme de câteva zile, iar foamea și oboseala i-au epuizat”.
Mai mult, numeroși soldați și polițiști afgani sunt postați în zone îndepărtate de casele lor, cu care nu au nicio cale de comunicare, iar unii aleg să-și abandoneze posturile și să se întoarcă acasă pentru a-și apăra familiile.
Există, de asemenea, o lipsă generalizată de încredere în guvern, iar oficiali din mai multe provincii au declarat constant că nu vor lupta pentru a apăra guvernul președintelui Ashraf Ghani.
„Problema legitimității este foarte importantă,” a afirmat Enayat Najafizada, fondatorul Institute of War and Peace Studies, o organizație de tip think-tank cu sediul în Kabul. El a spus că alegerile prezidențiale din 2020 care i-au oferit lui Ghani un al doilea mandat au fost considerate corupte, o acuzație care a fost valorificată de mașina de propagandă a talibanilor. Acest lucru, combinat cu delapidarea fondurilor de către oficiali corupți, a dus la intensificarea unui sentiment de neîncredere generalizată față de guvern.
Lipsa voinței de a lupta
Locuitorii din Herat și Kandahar au declarat pentru Al Jazeera că au fost șocați de cât de repede au căzut orașele lor și au spus că forțele guvernamentale nu s-au luptat. Aceasta deși din punct de vedere numeric, armata afgană este mult mai numeroasă decât talibanii.
În timp ce datele oficiale arată că forțele de securitate afgane numără peste 300.000 de membri, BBC a relatat că numărul real este probabil mai mic. Potrivit presei, forțele afgane au înregistrat în ultimele două decenii numeroase victime în luptele cu insurgenți (circa 60.000 de morți în 20 de ani) și au fost decimate de dezertări. De asemenea, oficialii corupți încasează adesea salarile unor trupe inexistente, cunoscute sub numele de „soldați fantomă”.
Prin comparație, US Combating Terrorism Center de la West Point estimează că talibanii au 60.000 de luptători care formează nucleul de bază, cu grupuri de miliții și susținători suplimentari care ar putea crește acest număr la 200.000.
Forțele afgane sunt însă suprasolicitate, iar mai multe relatări au indicat că talibanii au doborât avioane ale forțelor aeriene afgane și au asasinat piloți, care au adesea ani de pregătire în spate și sunt foarte dificil de înlocuit.
În plus, talibanii au confiscat depozite de arme de la forțele afgane, care sunt adesea furnizate de țările occidentale. În acest sens, Justine Fleischner de la grupul Conflict Armament Research a afirmat că, deși forțele americane au plecat cu echipamentul lor „sofisticat,” ofensiva rapidă a talibană a permis islamiștilor să pună mâna pe „mașini, vehicule Humvee, arme de calibru mic și arme ușoare, precum și muniție.”
Un ziarist de la Bild a postat pe Twitter mai multe fotografii care arată echipamente militare americane pe care au pus mâna talibanii pe Aeroportul Kunduz în această săptămână, inclusiv vehicule Mine-Resistant Ambush Protected (MRAP), drone ScanEagle și mașini Humvee.
Înregistrări video postate de talibani pe rețelele de socializare au arătat și ele elicoptere capturate de la armată. Analiștii se tem că islamiștii vor prelua controlul și unora dintre aparatele de zbor ale aviației militare afgane, care operează în principal din Kabul și Kandahar, ceea ce ar reprezenta o lovitură majoră pentru forțele pro-guvernamentale. Nu puține voci se tem că, chiar dacă talibanii nu vor reuși să zboare aceste aparate, ele ar putea fi oferite Rusiei, Iranului sau Chinei, pentru a le exploata tehnologia.
Un efort inutil
Sâmbătă, președintele Ashraf Ghani a recunoscut câștigurile talibanilor într-un discurs televizat. „Remobilizarea forțelor de securitate și apărare este prioritatea noastră principală și sunt în curs de desfășurare măsurile necesare în acest scop”, a afirmat Ghani. „Răspunsul meu este de a preveni instabilitatea, violența și strămutarea poporului meu.”
Vineri, angajaților de la ambasada Statelor Unite de la Kabul li s-a spus să distrugă materialul sensibil în cazul în care talibanii ar captura capitala.
De asemenea, Statele Unite au anunțat că vor trimite 5.000 de soldați pentru evacuarea personalului de la ambasada sa din Kabul și a miilor de americani rămași în Kabul, în timp ce Marea Britanie a trimis 600 de soldați.
Comentatorii afirmă că și aceste acțiuni precipitate sunt semne că, în fața ofensivei rapide a islamiștilor talibani, oficialii afgani și americani nu par să găsească soluții concrete de a se opune, iar căderea completă a Afganistanului pare în acest moment iminentă. Așa cum a scris și New York Times, „efortul de 20 de ani al Statelor Unite de a reconstrui armata Afganistanului într-o forță de luptă robustă și independentă a eșuat, iar acest eșec se desfășoară acum în timp real în fața ochilor, în timp ce țara alunecă sub controlul talibanilor”.
Surse: Foreign Policy, Wall Street Journal, Business Insider, Al Jazeera, BBC, The Guardian, New York Times, France24, Defense One, Twitter
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii