ANALIZĂ De ce efortul Casei Albe de a ascunde declinul lui Biden îngrijorează
Un raport exploziv
Într-un articol devastator publicat joia trecută, Wall Street Journal a scris că personalul Casei Albe a făcut eforturi pentru a ascunde declinul mintal evident al președintelui Biden din prima zi a președinției sale. Începând din 20 ianuarie 2021, ziua în care democratul a fost învestit oficial în fruntea Americii, echipa sa s-a străduit să-l ferească pe comandantul-șef de public, inclusiv prin rearanjarea programului său după un șir de gafe și incidente care au provocat scandal și îngrijorare nu doar la Washington, ci în întreaga țară.
Reamintim că Joe Biden avea 78 de ani când a devenit președintele Statelor Unite. El s-a născut pe 20 noiembrie 1942, fiind cel mai în vârstă președinte care a preluat funcția în istoria SUA. Liderul democrat are în prezent 82 de ani.
Wall Street Journal a scris că lipsa accesului la cel mai bătrân președinte al Americii a fost binecunoscută la Washington – Biden găzduind cele mai puține conferințe de presă importante din istoria modernă și făcând numeroase gafe atunci când a apărut în public – dar până în acest moment nu s-a știut cât de semnificativă a fost implicarea Casei Albe în ascunderea realității.
WSJ și-a bazat materialul pe discuții cu colaboratori, congresmeni democrați și donatori ai Partidului Democrat.
Potrivit acestora, personalul echipei prezidențiale a format un cerc strâns în jurul lui Biden imediat după ce acesta a ajuns în Biroul Oval, pe fondul pandemiei de COVID-19, personalul limitându-i aproape peste noapte interacțiunile în persoană în ianuarie 2021.
Dar angajații au început, de asemenea, să facă ajustări ale planurilor zilnice atunci când președintele părea obosit sau continua să se poticnească pe scena mondială – atât la figurat, cât și la propriu.
Până în primăvara lui 2021, întâlnirile lui Biden au fost reprogramate pentru a fi adaptate la „zilele sale bune și zilele sale proaste”.
Potrivit surselor, Biden a ținut doar nouă ședințe complete de Cabinet de-a lungul mandatului său, în comparație cu fostul președinte Barack Obama care a avut 19 în timpul primului său mandat și Trump care a convocat 25 de reuniuni în prima sa perioadă la Casa Albă.
Întâlnirile lui Biden au fost adesea programate pentru mai târziu în cursul zilei – un fapt dezvăluit pentru prima dată după dezbaterea lui Biden împotriva președintelui ales Donald Trump, când personalul Casei Albe a recunoscut că candidatul democrat de atunci a avut dificultăți să funcționeze în afara unei ferestre de timp de șase ore care s-a închis zilnic în jurul orei 4 după-amiaza.
Imediat după prestația lamentabilă a lui Biden de la dezbaterea cu Trump, Axios a scris: „Dezbaterea de joi a distrus eforturile Casei Albe de a-l arăta pe Biden în cea mai bună formă a sa: un președinte capabil să își exercite mandatul până în 2029, când ar avea 86 de ani. În dezbaterea cu Donald Trump, Biden a părut adesea pierdut sau cu gura căzută și a dat răspunsuri târâite, cu o voce ragușită”.
Revenind la materialul din Wall Street Journal, ziariștii au scris că, odată ajunși în cameră cu președintele, oficialii au fost instruiți să-și prezinte declarațiile scurt și la obiect.
Discuțiile private, chiar și cu unele dintre cele mai importante persoane din Cabinetul său, inclusiv cu secretara Trezoreriei, Janet Yellen, și secretarul Apărării, Lloyd Austin, au devenit mai rare.
Wall Street Journal a citat un consilier care a spus că un membru al Cabinetului lui Biden a încetat chiar în cele din urmă să contacteze Casa Albă pentru a programa discuții cu comandantul-șef după ce a fost respins în mod repetat de asistenții președintelui.
Casa Albă a angajat, de asemenea, un antrenor de voce pentru Biden, mogulul de la Hollywood Jeffrey Katzenberg, pentru a încerca să-i îmbunătățească tonul slab și răgușit.
Alți angajați au eliminat rapoartele negative din teancul de știri prezentat zilnic lui Biden, inducându-l în eroare cu privire la opinia publicului despre performanțele sale la locul de muncă – care au luat-o în jos imediat după retragerea dezastruoasă din Afganistan și nu și-au mai revenit pe parcursul întregului său mandat.
De exemplu, un sondaj Gallup din aprilie 2024 a constatat că Joe Biden era cel mai puțin popular comandant-șef în acel moment al președinției sale în ultimii 70 de ani, chiar mai jos decât Richard Nixon și Jimmy Carter. Biden era apreciat de doar 38,7% dintre americani pentru performanțele sale ca președinte.
În acest moment, gradul de aprobare al președintelui Biden a scăzut la cel mai mic nivel de când a preluat mandatul în 2021, potrivit unui sondaj care a fost publicat miercuri. Sondajul național Marquette Law School Poll a constatat că rata de favorabilitate a lui Biden a scăzut la 34% în decembrie, o cădere de 4 puncte față de 38% din octombrie, cu circa o lună înainte ca el să plece de la Casa Albă.
Rata de dezaprobare a președintelui a crescut la 66% luna aceasta, în urcare cu 4 puncte față de cele 62% din octombrie. Detalii aici.
Semnele declinului
Secretarul de presă adjunct al Casei Albe, Andrew Bates, a contestat caracterizarea făcută șefului său de către Wall Street Journal.
„Președintele Biden vorbește zilnic cu membrii Cabinetului său și cu cei mai mulți membri de mai multe ori pe săptămână, menținând legături strânse cu ei pentru punerea în aplicare a legilor cheie și consolidarea securității noastre naționale”, a spus Bates într-un comunicat citat de New York Post.
„Președintele Biden conduce o administrație modernă. Întâlnirile de cabinet sunt o tradiție importantă, dar mediul de lucru contemporan înseamnă că pot fi mai puține și distanțate în timp.”
New York Post a scris că, în ciuda eforturilor Casei Albe de a respinge descrierea făcută lui Biden, mai multe semne problematice au fost prezente constant de-a lungul mandatului său în Biroul Oval.
De exemplu, președintele s-a bazat frecvent pe notițe în timpul întâlnirilor cu jurnaliștii; ziariștii au dezvăluit cardurile cu indicații mari tipărite pentru el; Biden a confundat adesea numele demnitarilor străini; președintele a făcut gafe frecvente atunci când se abătea de la scenariu sau ignora teleprompterul.
Întâlnirea președintelui cu consilierul special Robert Hur, cu privire la deținerea unor documente clasificate, a fost un moment important, care a confirmat rezistența mintală diminuată a lui Biden.
Potrivit WSJ, Biden a fost cel care a insistat pentru a avea interviul cu Hur, iar apropiații săi au susținut decizia în speranța de a arăta că Biden a fost mai cooperant decât Trump în ceea ce privește deținerea de documente clasificate.
Dar pregătirea interviului s-a transformat rapid într-o bătaie de cap pentru personalul Casei Albe. Sesiunile de pregătire durau trei ore pe zi, iar Biden își uita frazele și fluctua în nivelurile sale de energie, potrivit publicației de peste ocean.
În raportul său, care a provocat un scandal major pe scena politică din America, procurorul Hun a făcut comentarii despre memoria președintelui Biden.
Procurorul, care a fost însărcinat să ancheteze dosarul cu privire la documente clasificate aflate în posesia președintelui democrat, a renunţat să-l ancheteze penal pe acesta, dar a scris, între altele, că un juriu “nu l-ar condamna pe un om bătrân cu o memorie proastă”. Detalii aici.
Hur a pus la îndoială memoria şi capacitatea președintelui de a-şi aminti date şi evenimente. Procurorul special a scris în raport că memoria lui Biden a fost “semnificativ limitată” atunci când a fost interogat de membrii echipei sale de investigatori. Printre altele, Biden a avut probleme în a-și aminti când a început și s-a încheiat mandatul său ca vicepreședinte al Statelor Unite și nu și-a putut aminti când a murit fiul său, Beau.
Hur a explicat că “lipsa de atenție și vigilență ale președintelui demonstrează de ce foștii oficiali nu ar trebui să păstreze materialele clasificate nesecurizate acasă și să le citească cu voce tare altora, dar jurații ar putea concluziona că acțiunile domnului Biden au fost neintenționate”.
Justificându-și decizia de a nu-l pune sub acuzare penală pe Biden pentru că a luat cu el documente cu informații clasificate despre probleme de securitate națională atunci când a părăsit postul de vicepreședinte în 2017, Hur a scris: “Am luat în considerare faptul că, la proces, domnul Biden s-ar prezenta probabil în faţa unui juriu, aşa cum a făcut-o în timpul interviului nostru cu el, ca fiind un om în vârstă agreabil, bine intenţionat, cu o memorie slabă”.
Raportul lui Hur, fost procuror pentru statul Maryland, numit în funcție de Trump, a zguduit campania electorală din Statele Unite, cu nouă luni înaintea alegerilor prezidenţiale de la 5 noiembrie, în care Biden urmărea să fie reales la Casa Albă.
În iulie însă, liderul democrat a anunțat că se retrage din cursa pentru Biroul Oval, spunând că nu va mai încerca să obțină un al doilea mandat la alegerile din SUA.
Retragerea liderului octogenar din cursa prezidențială a venit după luni de gafe și controverse referitoare la sănătatea și capacitatea cognitivă a lui Biden de a mai conduce SUA încă patru ani.
Prestația sa dezastruoasă la dezbaterea avută cu Trump la sfârșitul lunii iunie a intensificat presiunile democraților asupra lui Biden de a se retrage. În final, președintele pare să fi cedat amenințărilor venite din partea elitelor Partidului Democrat, care i-ar fi cerut să renunțe la cursa prezidențială în caz contrar el urmând să fie înlăturat forțat prin invocarea Amendamentului 25 la Constituția Statelor Unite. Acesta oferă o cale legală pentru ca un președinte să fie îndepărtat de conducerea guvernului – temporar sau definitiv, de bună voie sau nu – atunci când este necesar în circumstanțe extraordinare.
Scut în jurul președintelui
Potrivit informațiilor furnizate de Wall Street Journal, cercul din jurul lui Biden a fost la fel de strâns în timpul campaniei sale scurte și nereușite pentru realegerea în fruntea Statelor Unite. Consilierii săi și angajații de la Casa Albă răspundeau la atât de multe întrebări în locul lui Biden, încât donatorii democrați au fost susprinși cu privire la gradul lor ridicat de control.
În timpul campaniei din 2020, Biden era ținut la curent cu rezultatele sondajelor de către John Anzalone, un realizator de anchete de opinie. În timpul campaniei din 2024 însă, rezultatele niciunui sondaj nu au mai fost transmise direct lui Biden și, în schimb, au fost transmise asistenților de campanie prin intermediul unor note.
Ascunderea acestor informații i-a preocupat în special pe realizatorii de sondaje din campania lui Biden, în contextul în care procentele lui Trump au început să crească constant.
Personalul echipei de campanie a fost, de asemenea, îngrijorat de faptul că Prima Doamnă, Jill Biden, îl va eclipsa pe președinte, așa cum s-a întâmplat chiar și în timpul alegerilor primare din 2020, potrivit Wall Street Journal.
“Cu cât o lauzi mai mult, cu atât îl faci pe el să arate mai rău”, a spus secretarul ei de presă la acea vreme, Michael LaRosa, reproducând o instrucțiune primită de la cel mai apropiat confident al lui Jill Biden, Anthony Bernal.
În timpul mandatului soțului ei, Prima Doamnă a încercat chiar să-l oprească să nu meargă prea mult timp singur la conferințele de presă, temându-se că va fi surprins de întrebări pe măsură ce evenimentele se prelungeau ca durată.
Cu toate acestea, Casa Albă continuă să insiste că Biden este sănătos.
“Președintele Biden a obținut cel mai remarcabil rezultat dintre toți comandanții-șefi moderni și a reconstruit clasa de mijloc datorită atenției sale la detaliile politicii care afectează milioane de vieți, solicitării active a opiniilor diverse de la experți externi, americani obișnuiți, membri ai Congresului și alți oficiali aleși, Cabinetul său și istorici, precum și datorită determinării sale de a îndeplini o agendă economică de amploare, care a îndeplinit priorități majore la care democrații au lucrat de decenii”, a afirmat Andrew Bates în declarația pentru New York Post.
“În fiecare președinție, inevitabil există persoane în Washington care nu primesc atât de mult timp cu președintele pe cât și-ar dori; dar acest lucru nu înseamnă niciodată că președintele nu interacționează temeinic cu alții, așa cum face acest președinte.”
Dezinformare la nivel înalt
Raportul din Wall Street Journal a indicat faptul că administrația democrată a lansat o campanie de mușamalizare extinsă, deliberată și care a durat ani de zile în încercarea de a ascunde starea mintală precară a președintelui Biden.
Dar, în ciuda eforturilor susținute, declinul lui Biden a devenit din ce în ce mai evident de-a lungul timpului petrecut în funcție.
Mandatul său a fost plin de incidente jenante și gafe verbale, inclusiv prezentarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski drept “președintele Putin” la summitul NATO din iulie, căderea pe scările avionului prezidențial și de pe bicicletă, momentele în care nu le-a strâns mâna unor oficiali străini etc.
Comentatorii americani au afirmat că eforturile Casei Albe de a ascunde declinul mintal evident al președintelui Statelor Unite stârnește îngrijorare și ridică întrebării legate de campania de manipulare și dezinformare a administrației de la Washington.
Starea celui mai important om din lume a fost ținută la secret timp de patru ani, atunci când acesta a fost responsabil nu doar de soarta a sute de millioane de americani, ci și a miliarde de oameni de pe întreaga planetă.
Iar această campanie susținută de ascundere a stării precare a lui Biden a fost negată constant de Casa Albă.
De asemenea, Kamala Harris, în timpul scurtei ei campanii prezidențiale, a respins acuzațiile că a acoperit starea mintală a lui Biden. În timpul unui interviu din august pentru CNN, Harris a spus că nu are “regrete” cu privire la ceea ce le-a spus americanilor despre capacitatea președintelui de a servi țara.
“Am slujit cu președintele Biden de aproape patru ani și vă voi spune că este una dintre cele mai mari onoruri ale carierei mele. Cu adevărat”, a spus Harris atunci. “Îi pasă atât de profund de poporul american, este atât de inteligent și loial poporului american”.
Lipsa de transparență a Casei Albe în această situație a fost notată de comentatori. Orice încercare de a ascunde informații legate de starea de sănătate a unui lider de stat, în acest caz președintele Statelor Unite, ridică îndoieli cu privire la transparența și integritatea administrației de la Washington, au afirmat analiștii. Americanii au avut și au dreptul să fie informați despre capacitatea liderului lor de a își exercita funcțiile.
În plus, o astfel de situație poate eroda încrederea populației în liderii politici și în instituțiile guvernamentale, ceea ce ar putea genera instabilitate politică și socială.
Mai mult, dacă sănătatea mintală a unui lider, în acest caz președintele Joe Biden, este o problemă reală, dar este ignorată sau ascunsă, acest lucru poate stabili un precedent pentru viitori lideri care ar putea fi în mod similar nepotriviți pentru funcție.
De asemenea, starea mintală a lui Biden ridică întrebări serioase despre persoana sau persoanele care conduc America. În contextul în care președintele nu mai are capacitățile fizice și psihice de a se afla la cârma Statelor Unite, cine se află până la urmă la timonă? Cine dă ordinele la Casa Albă? Cine se află în posesia butonului nuclear? Răspunsul la aceste întrebări ar trebui să pună pe jar nu doar America, ci și pe cei din NATO, Uniunea Europeană și pe toți ceilalți aliați ai americanilor.
Nu este de aceea de mirare că unii comentatori cred chiar că starea lui Biden și campania Casei Albe de a-l proteja pe președinte au pus în pericol securitatea națională a Americii, precum și a aliaților SUA din Europa și din întreaga lume. Dacă există îndoieli privind capacitatea liderului Americii de a lua decizii critice, acest lucru poate crea vulnerabilități. Adversarii politici interni sau externi ar putea exploata această slăbiciune. Un președinte fragil al SUA a vulnerabilizat întreaga lume, a comentat un analist de peste ocean.
De asemenea, unele voci cred că materialul din Wall Street Journal pune într-o lumină nouă discuțiile despre modul în care Administrația Biden a gestionat retragerea din Afganistan, despre invadarea Ucrainei de către trupele lui Vladimir Putin sau despre atacarea statului israelian de către teroriștii palestinieni din Hamas la 7 octombrie 2023.
De exemplu, raportul din WSJ a indicat că președintele Biden a fost atât de obosit psihic încât a evitat să răspundă unui apel telefonic din partea președintelui puternicului Comitet pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanților din Congres, democratul Adam Smith, înainte de retragerea forțelor americane din Afganistan. Smith vroia să-și exprime îngrijorarea față de decizia președintelui.
Surse: Wall Street Journal, Axios, New York Post, NBC News, Los Angeles Times, Daily Mail, The National Desk, FoxNews, gallup.com, marquette.edu, justice.gov, X
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii