ANALIZĂ De ce industria auto e unica soluție pentru țările care au deficit de ventilatoare mecanice pentru bolnavii de coronavirus
România, dar și restul țărilor afectate de coronavirus trec printr-o criză reală de aprovizionare cu ventilatoare mecanice, echipamente utilizate până acum în număr mic la nivel global. Motivul? Virusul Covid-19 cauzează probleme ale sistemului respirator, iar aparatele de ventilare mecanică au devenit indispensabile în tratarea pacienților afectați.
Problema e că toate sistemele medicale din lume suferă momentan de lipsa acestor aparate, indispensabile în cazul pacienților care au nevoie de îngrijiri în secțiile de terapie intensivă. Criza e cauzată de numărul foarte mic de producători care dețin patentele.
Donald Trump și Boris Johnson au cerut ajutorul producătorilor auto locali pentru a produce aceste aparate, iar companiile producătoare au răspuns pozitiv chemării. Guvernul Marii Britanii a contactat producătorii auto și firmele de inginerie prezențe în Regatul Unit pentru a găsi o soluție rapidă pentru a produce aparatură medicală, în special aparate de ventilație artificială.
Companii precum Ford, Honda și JCB au confirmat faptul că au fost contactate de către guvern privind această chestiune și că se poartă discuții pentru a identifica cele mai bune soluții în acest sens.
Dar de ce producătorii auto au fost primii contactați? Deoarece companiile auto au atât centre de cercetare-dezvoltare cu capacitatea reală de a proiecta asemenea aparate cu o construcție destul de complexă, cât și infrastructura necesară. Linii de asamblare, injecție mase plastice, sisteme CNC, echipamente de testare, angajați cu diferite specializări, know-how, etc. toate se găsesc sub același acoperiș.
Dar producătorii auto întâmpina și ei probleme în încercarea de a produce aceste aparate:
- Acest aparate trebuie proiectate de la zero, deoarece companiile producătoare de dispozitive medicale nu pun la dispoziția producătorilor auto informațiile necesare pentru a produce aparatura medicală (manuale de producție, variante constructive, scheme tehnice, necesar materiale, brevete etc.)
Acest fapt este un factor consumator de timp. Dacă producătorii auto ar avea toate informațiile necesare, tot ce ar avea de făcut ar fi doar adaptarea liniilor de producție și ajustarea echipamentelor pentru producția subansamblelor.
- Aparatele trebuie testate și mai apoi omologate de către autoritățile sanitare
Pentru omologarea unui asemenea aparat trebuie parcurse câteva etape, lucru care poate dura și câteva luni. Problema e că majoritatea țărilor nu au acest timp la dispoziție, fiind confruntate cu o criză galopantă a dispozitivelor în unitățile de Terapie Intensivă.
Tocmai de aceea, guvernele – inclusiv cel din România – încurajează atât cercetătorii care dezvoltă prototipuri de ventilatoare mecanice, cât și industria auto pentru a veni cu posibile soluții.
Context. România a intrat în scenariul 4 al epidemiei de coronavirus – adică virusul circulă intens la nivel local, nu mai este doar importat – cu aproape 1500 de ventilatoare mecanice aflate efectiv la secțiile de terapie intensivă din toată țara.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat, luni, pentru G4Media.ro, că în prezent în secțiile de terapie intensivă din toate spitalele din țară sunt aproximativ 1500 de ventilatoare mecanice.
De asemenea, autoritățile sunt în curs de contractare a încă 2000, însă livrarea efectivă a acestora depinde de găsirea furnizorilor, de restricțiile impuse de guvernele din țările unde sunt aceștia la exportul de echipamente medicale în această perioadă, de capacitatea de producție.
Potrivit unei situații centralizate pentru luna martie la nivelul Institutului Național de Sănătate Publică, consultată de G4Media.ro, spitalele au declarat mai multe aparate funcționale, însă surse medicale au precizat că mare parte din aceasta nu sunt efectiv în funcțiune.
Astfel, potrivit centralizării, au fost declarate funcționale 2816 de ventilatoare mecanice, 1987 de mașini de anestezie și 7670 de monitoare.
Foto: Prototip de ventilator mecanic
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
31 comentarii