G4Media.ro

ANALIZĂ De ce trebuie Europa să parieze pe India în viitor: 1,…

Sursa Foto: X

ANALIZĂ De ce trebuie Europa să parieze pe India în viitor: 1, 4 miliarde de locuitori, dintre care 65% au sub 35 de ani/ Un rezervor de creștere fenomenal

Să recunoaștem: Occidentul este într-o capcană. Pe de o parte, o Americă trumpiană care se izolează și se retrage în protecționism. Pe de altă parte, o Rusie care a trecut Rubiconul ucrainean. Și culmea, o Chină cu pofte nemărginite, care ne înfundă porturile cu containerele sale și visează să ne mănânce cu fulgi cu tot. Ce să faci? Răspunsul este: India, scrie Le Point, preluată de Rador Radio România.

Cifrele sunt amețitoare. Un PIB de 3.500 de miliarde de dolari, care ar urma să ajungă la 5.000 de miliarde în 2027. O clasă de mijloc de 400 de milioane de indivizi care consumă, investesc, inovează. Și mai presus de toate, o piață internă care face multinaționalele noastre să se înverzească de invidie: 1,4 miliarde de locuitori, dintre care 65% au sub 35 de ani. Un rezervor de creștere fenomenal.

Gigantul indian cu cifre amețitoare

Prim-ministrul Narendra Modi, care coprezidează summitul AI de la Paris împreună cu Emmanuel Macron – următoarea întâlnire va avea loc în India – cu siguranță nu este un naiv. Naționalismul său hindus deranjează în unele cancelarii occidentale, care sunt mai puțin atente când vine vorba de naționalismul sîrb. Dar să fim pragmatici: chiar avem luxul de a fi pretențioși? Între un Modi care își atacă adversarii, dar respectă urnele de vot și un Xi Jinping care visează la hegemonia globală, este ușor de ales.

Să privim faptele: India a devenit laboratorul mondial pentru inovații simple. Arhitectura sa digitală este de invidiat: 1,3 miliarde de identități biometrice, 785 de milioane de conturi bancare conectate, 880 de milioane de utilizatori de internet. Un ecosistem tehnologic care valorează deja 230 de miliarde de dolari (223 de miliarde de euro) și care ar putea ajunge la 500 de miliarde în 2030.

O complementaritate naturală și exponențială

Complementaritățile sunt evidente. De partea indiană: expertiză software de neegalat, costuri de producție imbatabile, o diasporă ultra-calificată. De partea occidentală: tehnologii de ultimă oră, capital de investit, know-how industrial. Potrivirea este perfectă.

Luați exemplul digitalului: 40% dintre unicornii /start-up-urile/ indieni au deja parteneriate strategice cu grupuri europene. În apărare, contractele se îngrămădesc: 36 Rafale livrate și alte 26 comandate, două submarine Scorpène (franceze) semnate în aprilie 2024 pe lângă alte patru, elicoptere în perspectivă. Total, la rândul său, investește masiv în hidrogenul verde din India. Schneider Electric are deja 35.000 de angajați acolo.

Semnalele sunt clare. Vizita de stat a lui Emmanuel Macron la New Delhi din 25-26 ianuarie 2024 a dus la un parteneriat strategic în domeniul semiconductorilor. Un sector în care India investește 10 miliarde de dolari pentru a-și crea propriul ecosistem. Europa își aduce expertiza, India puterea industrială. Win-win.

Bineînțeles, cârcotașii nu vor ezita să arate cu degetul spre achizițiile de hidrocarburi rusești de către New Delhi. Cifrele vorbesc însă de la sine: comerțul dintre UE și India a sărit de la 62,8 la 120 de miliarde de euro în mărfuri între 2020 și 2022. India este al 10-lea partener comercial al Uniunii Europene, așa că există un spațiu imens de îmbunătățire, mai ales dacă Statele Unite se arată nefavorabile. Această dinamică poate de asemenea reechilibra cele aproximativ 730 de miliarde de euro din comerțul dintre UE și China. Desigur, Roma nu s-a construit într-o zi, dar trebuie să începem.

Sectoare de viitor prezente în India

Timpul trece. În timp ce noi amânăm, Beijingul își avansează pionii. „Noile sale drumuri ale mătăsii” nu sunt altceva decât o capcană a datoriilor care se apropie de Asia și de cele mai sărace țări. În fața acestei ofensive, axa Delhi-Paris-Bruxelles oferă o alternativă credibilă: investiții de până la 300 de miliarde de dolari în infrastructură prin programul „Global Gateway”.

Sectoarele de viitor? Sunt nenumărate, există o cooperare promițătoare cu Agenția Spațială Europeană (ESA). Sănătate: țara este un hub farmaceutic global care produce 60% din vaccinurile OMS pentru programele sale globale. Într-un moment în care regimurile autoritare se afirmă, alianța democrațiilor nu mai este doar o dorință pioasă: este colacul nostru de salvare. India este o promisiune care trebuie îndeplinită acum.

Sursa: LE POINT / Rador Radio România / Traducerea: Gabriela Sîrbu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Raspunsul nu e india! Nici china, nici america. Raspunsul este europa!

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.