ANALIZĂ De ce vrea Trump să pedepsească Africa de Sud?
Preşedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care suspendă asistenţa financiară acordată Africii de Sud, acuzând guvernul acestei ţări de “discriminare rasială injustă” împotriva afrikanerilor albi, cărora le oferă azil în Statele Unite. Secretarul de stat Marco Rubio și miliardarul Elon Musk au atacat și ei Africa de Sud într-o avalanșă de postări pe rețelele sociale, care i-a făcut pe mulți să se întrebe care este motivul pentru care Trump 2.0 este supărat pe guvernul de la Pretoria?
Cum a început disputa?
Duminica trecută, președintele Trump a postat pe platforma sa Truth Social: “Africa de Sud confiscă terenuri și tratează anumite clase de oameni FOARTE RĂU.”
Potrivit liderului american, “este o situație gravă pe care Media de Stânga Radicală nici măcar nu vrea să o menționeze. O încălcare MASIVĂ a drepturilor omului, cel puțin, are loc sub ochii tuturor. Statele Unite nu vor tolera acest lucru, vom acționa.”
El a continuat: “Voi opri orice finanțare viitoare pentru Africa de Sud până când va fi finalizată o investigație completă a acestei situații!”
Mai târziu în aceeași zi, Trump a spus ziariștilor: “Lucruri teribile se întâmplă în Africa de Sud,” adăugând că conducerea țării “ia pământul, îl confiscă și, de fapt, face lucruri care poate sunt chiar mai rele de atât.”
După două zile, șeful diplomației americane, Marco Rubio, a postat pe X: “NU voi participa la summitul G20 de la Johannesburg. Africa de Sud face lucruri foarte rele. Expropriază proprietăți private. Folosește G20 pentru a promova “solidaritatea, egalitatea și sustenabilitatea.” Cu alte cuvinte: DEI și schimbările climatice. Jobul meu este să promovez interesele naționale ale Americii, nu să risipesc banii contribuabililor sau să menajez anti-americanismul.”
Africa de Sud este prima țară de pe continent care deține conducerea rotativă a Grupului celor 20. Miniștrii de externe ai celor mai mari economii ale lumii urmează să se întâlnească la Johannesburg la sfârșitul lunii februarie.
Al treilea atac lansat împotriva Africii de Sud a venit de la Elon Musk, care s-a născut și a crescut în Africa de Sud în perioada apartheidului. Miliardarul, care se află în fruntea Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE) de la Washington, a redistribuit comentariile lui Trump și Rubio despre țara sa natală și a adăugat propria reacție, răspunzând pe X la o declarație a președintelui sud-african Cyril Ramaphosa: “De ce aveți legi privind proprietatea care sunt deschis rasiste?”
Vineri, Trump și-a pus în practică promisunea de a pedepsi Adfrica de Sud, una dintre cele mai dezvoltate democrații de pe “continentul negru,” și a emis un ordin executiv pentru a întrerupe asistența financiară către această țară. Casa Albă a invocat dezaprobarea față de recenta schimbare a politicii funciare a Africii de Sud și pentru faptul că guvernul de la Pretoria a intentat un proces de genocid împotriva Israelului la Curtea Internațională de Justiție.
Ordinul executiv al lui Trump afirmă că există “nenumărate politici guvernamentale menite să desfiinţeze egalitatea de şanse la angajare, educaţie şi afaceri, precum şi o retorică plină de ură şi acţiuni guvernamentale care alimentează violenţa disproporţionată împotriva proprietarilor defavorizaţi din punct de vedere rasial.”
Ordinul precizează că SUA “nu pot susține comiterea de încălcări ale drepturilor de către guvernul Africii de Sud în propria sa țară” și că, atâta timp cât acesta “continuă aceste practici nedrepte și imorale,” SUA nu vor oferi ajutor sau asistență.
Documentul adăugă: “În plus, Africa de Sud a adoptat poziţii agresive faţă de Statele Unite şi aliaţii acestora, inclusiv acuzând Israelul, nu Hamas, de genocid în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie şi revigorând relaţiile sale cu Iranul pentru a dezvolta acorduri comerciale, militare şi nucleare.”
În acest context, AP a scris că Africa de Sud a fost de mult timp un susținător al palestinienilor și un critic al Israelului și a menținut legături strânse cu Rusia datorită ajutorului acesteia în lupta împotriva apartheidului. Ordinul lui Trump pare să necesite o schimbare semnificativă în politica externă a Africii de Sud pentru ca ajutorul să înceapă din nou.
De asemenea, Casa Albă a spus în ordinul emis că va elabora planuri pentru a “promova relocarea refugiaților afrikaneri (descendenții majoritar albi ai coloniștilor olandezi) care fug de discriminarea rasială sponsorizată de guvern.” Este vorba de relocarea ca refugiați atât a fermierilor sud-africani, cât și a familiilor acestora.
Potrivit NPR, guvernul sud-african, care este format dintr-o coaliție de partide politice diverse, a răspuns ferm, dar diplomatic la comentariile și acțiunile Administrației de la Washington.
Președintele Ramaphosa a spus că țara sa “nu va fi intimidată.”
“Suntem martorii ascensiunii naționalismului, protecționismului, urmăririi unor interese înguste și declinului cauzei comune,” a declarat Ramaphosa în discursul său recent despre Starea Națiunii. “Dar nu ne lăsăm descurajați în a ne croi drumul prin această lume aflată într-o continuă schimbare. Nu ne vom lăsa intimidați. Noi, sud-africanii, suntem un popor rezistent.”
El a emis și o declarație în care a negat acuzațiile lui Trump: “Africa de Sud este o democrație constituțională adânc înrădăcinată în statul de drept, justiție și egalitate. Guvernul sud-african nu a confiscat niciun teren.”
“Legea recent adoptată privind exproprierea nu este un instrument de confiscare, ci un proces legal prevăzut de constituție, care asigură accesul echitabil și just la terenuri, conform ghidajului constituțional.
Africa de Sud, la fel ca Statele Unite ale Americii și alte țări, a avut întotdeauna legi privind exproprierea, menite să echilibreze nevoia de utilizare publică a terenurilor și protecția drepturilor proprietarilor,” a scris liderul sud-african.
“SUA rămân un partener strategic cheie pentru Africa de Sud, atât din punct de vedere politic, cât și comercial,” a afirmat Ramaphosa, insistând însă că amenințarea lui Trump de a tăia finanțarea are o relevanță mică, afirmând: “Cu excepția ajutorului PEPFAR, care constituie 17% din programul de HIV/SIDA al Africii de Sud, nu există alte fonduri primite de Africa de Sud din partea Statelor Unite.” (Trump a emis un ordin “stop-work” pentru tăierea fondurilor PEPFAR, ceea ce ar duce la întreruperea medicamentelor anti-HIV pentru pacienți).
Iar cu înghețarea recentă a aproape întregii asistențe externe de către Trump, nu mai este clar dacă PEPFAR – Planul de Urgență al Președintelui pentru Combaterea SIDA – va supraviețui sau nu, a scris NPR.
La rândul său, Ministerul de Externe al Africii de Sud a afirmat într-un comunicat că pare să existe o “campanie de dezinformare şi propagandă.”
“Este ironic faptul că ordinul executiv prevede statutul de refugiat în SUA pentru un grup din Africa de Sud care rămâne printre cele mai privilegiate din punct de vedere economic, în timp ce persoanele vulnerabile din SUA provenind din alte părţi ale lumii sunt deportate şi li se refuză azilul, în ciuda dificultăţilor reale,” a declarat acesta. “Reiterăm faptul că Africa de Sud rămâne angajată să găsească soluţii diplomatice la orice neînţelegeri sau dispute,” a precizat diplomația sud-africană.
Potrivit CNN, la începutul acestei săptămâni, preşedintele Ramaphosa a vorbit şi cu “primul prieten” al lui Trump, Elon Musk, “despre probleme de dezinformare şi denaturare cu privire la Africa de Sud.” Liderul de la Pretoria a subliniat “valorile constituţionale ale Africii de Sud legate de respectarea statului de drept, justiţie, corectitudine şi egalitate,” s-a arătat într-o declaraţie a guvernului sud-african.
Purtătorul de cuvânt al lui Ramaphosa a răspuns și el la postarea lui Musk pe X, spunând: “Fratele meu, ai ști că, din cauza unei moșteniri devastatoare după secole de colonialism opresiv și brutal și al apartheid-ului, constituția noastră prevede corectarea relelor trecutului.”
Alianța Democrată, al doilea partid ca mărime la guvernare după Congresul Național African al lui Ramaphosa, care a fost împotriva proiectului de lege de expropriere din mai multe motive, a corectat dezinformarea lui Trump într-o declarație în care a precizat: “Nu este adevărat că actul permite ca terenul să fie confiscat de către stat în mod arbitrar și necesită o compensație echitabilă pentru exproprierile legitime.”
În ceea ce privește anunțul lui Marco Rubio că nu va lua parte la G20, NPR s-a referit la faptul că China a răspuns rapid și pe fondul rivalității geopolitice tot mai mari dintre superputerile globale legate de bogăția de resurse a Africii. Ambasadorul Chinei în Africa de Sud a postat pe X că țara sa așteaptă cu nerăbdare summitul G20 găzduit de omologul lor BRICS.
În ciuda declarațiilor făcute de oficialii sud-africani, ajutorul american pentru Pretoria a fost unul important. Potrivit site-ului web al asistenţei externe a SUA, Washingtonul a trimis Africii de Sud aproape 440 de milioane de dolari ca asistenţă în 2023, inclusiv peste 270 de milioane de dolari doar din partea Agenţiei pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), o instituție care a devenit recent ținta criticilor lui Trump și Musk. Cei doi au acuzat USAID de corupție și de cheltuirea nejustificată a zeci de miliarde de dolari anual pe programe în întreaga lume, între care 50 de milioane de dolari pentru a finanța prezervative în Gaza, 1,5 milioane de dolari pentru promovarea agendei Diversitate, Echitate și Incluziune (DEI) la locurile de muncă din Serbia, 70.000 de dolari pentru producția unui musical DEI în Irlanda, 47.000 de dolari pentru o operă transgender în Columbia sau 32.000 de dolari pentru o carte de benzi desenate transgender în Peru.
Revenind la Africa de Sud, ajutorul american de sute de milioane de dolari va fi oprit într-o lovitură majoră pentru sectorul sanitar din țara africană, a scris AP. Africa de Sud are aproximativ 8 milioane de persoane care trăiesc cu HIV – dintre care 5,5 milioane primesc medicație antiretrovirală -, iar finanțarea din partea SUA este esențială pentru susținerea celui mai mare program național de HIV/SIDA din lume.
O lege controversată
Postarea pe rețelele sociale și comentariile lui Trump, precum și ordinul executiv semnat de liderul american, se referă la o lege de expropriere a terenurilor adoptată de Africa de Sud în ianuarie, Expropriation Act, care are scopul de a aborda moștenirea colonialismului și apartheidului.
Deși Trump nu a specificat care “clase de oameni” sunt persecutate în Africa de Sud, el a lăsat să se înțeleagă că vorbește despre minoritatea albă a țării.
NPR a precizat că legea în cauză este controversată deoarece permite exproprierea fără compensație, însă doar în circumstanțe în care acest lucru este considerat “just și echitabil și în interes public.” Aceasta include cazurile în care proprietatea nu este utilizată și nu există intenția de a o dezvolta sau de a obține profit din ea sau atunci când reprezintă un risc pentru oameni, conform documentului.
Totuși, legea nu permite confiscarea arbitrară a terenurilor și trebuie să existe un acord cu proprietarul. Orice expropriere de terenuri ar trebui să treacă și prin instanțele independente din Africa de Sud.
În acest context, jurnaliștii americani au scris că mulți sud-africani de culoare sunt frustrați de cât de mult a durat reforma agricolă după sfârșitul apartheidului în 1994.
O lege din 1913 a forțat mii de familii de culoare să fie evacuate de pe terenurile pe care le dețineau, limitând proprietatea funciară a africanilor la doar 7%, procent revizuit ulterior la 13% în 1936. Aceste cote le-au permis în mare parte albilor să dețină suprafețe vaste de teren, în timp ce majoritatea de culoare a fost forțată să trăiască în cartiere supraaglomerate.
Măsurile rasiale privind proprietatea funciară au fost abrogate în 1991.
Potrivit statisticilor guvernamentale, majoritatea terenurilor agricole private din Africa de Sud – aproximativ 72% – sunt încă deținute de minoritatea albă a țării, care reprezintă aproximativ 7% din populația de 62 de milioane de persoane.
“Discuția despre reforma agricolă în Africa de Sud datează din 1994 și începuturile democrației,” a declarat Wandile Sihlobo, economistul șef al Camerei de Afaceri Agricole din Africa de Sud, într-un interviu pentru NPR.
“Proprietatea asupra terenurilor pe atunci era extrem de dezechilibrată, de exemplu, dacă iei în considerare terenurile agricole din Africa de Sud, acestea reprezentau aproximativ 86 de milioane de hectare din terenurile sud-africane, iar Africa de Sud este o țară cu aproximativ 122 de milioane de hectare. Din aceasta, majoritatea era deținută de fermierii albi și, dacă avansezi rapid până azi, numerele nu s-au schimbat prea mult.”
“Ideea că politica de reformă agricolă din Africa de Sud s-a schimbat și acum au loc jafuri de terenuri nu este adevărată, există drepturi de proprietate puternice în țară,” a spus expertul.
BBC a scris, în acest context, că legea a fost adoptată după numeroase apeluri ca guvernul să abordeze reforma agrară și să remedieze nedreptățile trecutului cauzate de segregarea rasială.
TIME a precizat că Legea de Expropriere din 2024 a fost adoptată înainte ca Africa de Sud să organizeze alegeri naționale anul trecut, în care partidul de guvernământ ANC a pierdut pentru prima dată majoritatea de la venirea sa la putere după apartheid. Deși există puține sondaje publice pe această temă, Alianța Democrată, al doilea cel mai mare partid din guvernul de unitate națională al Africii de Sud (GNU), s-a opus legii, afirmând că aceasta “permite greșit compensarea zero în interes public, în cadrul limitat al reformei și reparării terenurilor, dar ignoră interesul public în creșterea economică și locuri de muncă.”
Frontul Libertății Plus, un partid de dreapta al albilor, membru și el al GNU, a declarat că va contesta constituționalitatea legii, întrucât aceasta nu numai că “prezintă riscuri serioase” pentru drepturile de proprietate ale sud-africanilor, dar trimite și “un mesaj extrem de negativ comunității internaționale,” întrucât “investitorii nu vor fi ușor convinși să investească într-o țară unde proprietatea lor ar putea fi expropriată.”
NPR s-a referit la cazul grupurilor de dreapta sud-africane, cum ar fi AfriForum, care au ca scop protejarea drepturilor afrikanerilor și au făcut lobby în Washington pe teme legate de minoritatea albă. Pe lângă îngrijorările legate de reforma agricolă, ei susțin că fermierii albi din Africa de Sud sunt vizați în mod special în crimele violente. Potrivit NPR, care citează date ale guvernului de la Pretoria, statisticile arată însă că cei mai mari victime ale crimelor violente din Africa de Sud sunt persoanele sărace de culoare.
Grupurile de presiune afrikaner conservatoare s-au declarat îngrijorate de reducerea ajutorului SUA pentru Africa de Sud şi de faptul că Africa de Sud va fi exclusă din Legea privind creşterea şi oportunităţile în Africa. Actul respectiv este o lege americană ce trebuie reînnoită de Congresul SUA în acest an, care permite exportatorilor sud-africani, inclusiv agricultorilor, să vândă mii de produse în SUA fără taxe vamale.
“Aceasta este într-adevăr o criză,” a declarat Kallie Kriel, directorul general al AfriForum, care se descrie ca un grup pentru drepturile civile ale afrikanerilor, dar a fost acuzat de rasism. “Dacă cineva este de vină, acesta este preşedintele şi liderii ANC (Partidul Congresului Naţional African),” a declarat el. “Vrem, de asemenea, să ne arătăm aprecierea faţă de preşedintele Trump … pentru recunoaşterea şi identificarea discriminării cu care se confruntă afrikanerii prin legislaţia rasistă, prin ameninţările la adresa drepturilor de proprietate,” a declarat Kriel la o conferinţă de presă, adăugând: “Am devenit un popor aici, suntem un popor indigen în această ţară şi nu mergem nicăieri”.
În acest context, trebuie precizat că afrikanerii formează un grup etnic sud-african de origine neerlandeză, franceză, germană şi scandinavă. Grupul etnic îşi are originea în coloniştii preponderent olandezi care au ajuns la Capul Bunei Speranţe în secolele XVII şi XVIII. Afrikanerii sunt în principal descendenţi ai olandezilor, care au început colonizarea Africii de Sud în 1652, precum şi ai refugiaţilor francezi hughenoţi susţinuţi de olandezi.
Ei vorbesc afrikaans, derivată din neerlandeza secolului XVII-lea, una dintre cele 11 limbi oficiale ale Africii de Sud, și reprezintă o mare parte din comunitățile rurale de fermieri ale Africii de Sud.
Africa de Sud a fost condusă de lideri afrikaneri albi în timpul apartheidului, regimul care a reprimat violent majoritatea de culoare a ţării, forţând această populaţie să trăiască în oraşe segregate şi în teritorii rurale. Tensiunile dintre unele grupuri afrikaner și partidele politice de culoare au persistat și după apartheid, deși Africa de Sud a reușit în mare măsură să reconcilieze numeroasele sale grupuri rasiale, iar majoritatea afrikanerilor se consideră parte din noua Africa de Sud. (Câteva exemple de afrikaneri care au câștigat notorietate internațională includ luptătorul EFC Dricus du Plessis, golferii Ernie Els și Louis Oosthuizen și actrița Charlize Theron).
Albii reprezintă în prezent 7% din populaţia Africii de Sud, aproximativ jumătate fiind vorbitori nativi de afrikaans, în timp ce populaţia de culoare reprezintă 81%. Cu toate acestea, unii sud-africani albi susţin că sunt discriminaţi, citând adesea legile de acţiune afirmativă ale ţării.
Acuzații mai vechi
Crimele împotriva fermierilor și mitul unui “genocid alb” care ar avea loc, subiect despre care Fox News a difuzat segmente și Musk a făcut declarații publice, au atras atenția lui Trump și în primul său mandat, a scris NPR.
Republicanul a postat pe Twitter în 2018 că există “asasinate pe scară largă ale fermierilor,” ceea ce a stârnit o ripostă rapidă din partea guvernului sud-african.
Iar Musk, care s-a născut în Pretoria și a plecat după liceu la sfârșitul anilor 1980, când Africa de Sud era încă sub regimul apartheid, a repetat aceste acuzații în mai multe postări pe X de-a lungul anilor, inclusiv într-una din 2023 în care acuza sud-africanii de stânga că “militează deschis pentru genocidul albilor.” Într-o altă postare din același an, Musk a spus: “Chiar ucid fermieri albi în fiecare zi. Nu este doar o amenințare.”
AP a scris că, de-a lungul anilor, Musk a criticat conducerea actuală din țara sa natală, acuzându-i pe oficialii de culoare de politici anti-albe și de ignorarea sau chiar încurajarea unui “genocid” în legătură cu uciderea unor fermieri albi. Aceste asasinate sunt în centrul afirmațiilor făcute de comentatori conservatori – și acum amplificate de Trump și Musk – că Africa de Sud permite atacuri asupra fermierilor albi ca un mijloc de a-i elimina.
Guvernul sud-african a condamnat aceste crime și afirmă că ele fac parte din rata extrem de ridicată a criminalității violente din întreaga țară. Experții spun că nu există dovezi de genocid și că aceste crime anti-albe reprezintă un procent foarte mic din totalul omuciderilor. De exemplu, un grup care înregistrează atacurile asupra fermierilor spune că 49 de fermieri sau membri ai familiilor lor au fost uciși în 2023, în timp ce în aceeași perioadă au fost înregistrate mai mult de 27.000 de omucideri în Africa de Sud.
Guvernul de la Pretoria a ținut să liniștească și temerile celor care afirmă că, odată cu legea agrară, Africa de Sud va suferi aceeași soartă ca vecinul său, Zimbabwe, care a avut propriul său program de expropriere în masă la începutul anilor 2000. Sub conducerea fostului dictator Robert Mugabe, Zimbabwe a confiscat și redistribuit terenul luat de la circa 4.000 de fermieri albi la persoanele de culoare care nu aveau pământ, într-un efort de a-i compensa pentru anii de colonizare. Departe însă de a îmbunătății situaţia economică a majorității negre, confiscarea terenurilor a distrus sectorul agricol din Zimbabwe și a forțat guvernul să se bazeze pe ajutorul internațional pentru a hrăni 25% din populație. Veniturile din agricultură au scăzut cu 12 miliarde de dolari în decursul unui deceniu, potrivit sindicatului agricultorilor comerciali din Zimbabwe.
Așa cum scriam într-o analiză din vara anului 2018, atunci când Trump s-a referit prima data la cele întâmplate în Africa de Sud, problema confiscărilor de pământuri şi a atacurilor împotriva albilor este extrem de delicată din punct de vedere politic, din cauză că a devenit o cauză importantă în cercurile naționaliştilor albi şi a extremei drepte. Multe dintre aceste grupuri caracterizează atacurile împotriva fermierilor sud-africani albi ca fiind parte a unui “genocid alb” mai mare, îndreptat împotriva persoanelor de origine europeană din întreaga lume.
Ideea că Trump a folosit teoriile suprematiştilor albi pentru a se implica în dezbaterea agrară din Africa de Sud a fost subliniată la momentul respectiv şi de Timothy Longman, profesor asociat de ştiinţe politice şi relaţii internaţionale la Boston University, care ne-a declarat: “Mesajul lui Trump legat de amenințările împotriva fermierilor albi din Africa de Sud se bazează pe o narațiune falsă despre presupusul ‘genocid alb’, care este promovat de suprematiștii albi din Africa de Sud și din afară. Chiar înainte de trecerea la guvernarea majorității în 1994, suprematiştii albi au susținut că negrii ar încerca să distrugă populația albă a Africii de Sud. Ideea că fermierii albi se confruntă cu exterminarea sistematică este pur și simplu falsă. Este adevărat că Africa de Sud are o rată ridicată a criminalității violente și că albii sunt uneori victime ale acestei violențe, dar ei nu sunt vizaţi în mod disproporționat. Realitatea este că albii continuă să controleze o vastă majoritate a terenurilor agricole din Africa de Sud și continuă să domine economia Africii de Sud. Nivelul de trai pentru albii din Africa de Sud rămâne mult mai ridicat decât cel al negrilor, și, cu toate acestea, albii se confruntă cu mult mai puţine hărțuiri sau pericole. Guvernul Africii de Sud este absolut corect atunci când afirmă că președintele Trump este ‘dezinformat.’ Din păcate, el este dezinformat de același tip de falsuri rasiste care îi permit să urmărească politici suprematiste alb în Statele Unite.”
Surse: NPR, AP, BBC, TIME, FoxNews, whitehouse.gov, state.gov, gov.za, afriforum.co.za, saps.gov.za, TruthSocial, YouTube, X
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii