G4Media.ro

Analiză: Decalaj uriaş între veniturile salariale din ţările din nordul şi cele…

sursa foto: Unsplash/ CARTIST

Analiză: Decalaj uriaş între veniturile salariale din ţările din nordul şi cele din sudul Europei / Venitul net anual mediu al unei persoane necăsătorite în Elveția ajunge la 85.582 de euro, iar în Turcia la 8.968 de euro / România e peste Bulgaria: 11.105 euro

Diferențele între veniturile salariale nete medii anuale din Europa sunt impresionante, cu variații semnificative chiar și în ceea ce priveşte valorile ajustate. Elveția se află în fruntea listei, în timp ce Grecia ocupă locul 19 în ceea ce privește câștigul net mediu anual, o poziţie care scade și mai mult atunci când câştigul este ajustat la puterea de cumpărare, relatează publicația grecească Kathimerini, citată de Agenția de presă Rador.

După cum relatează Euronews Business, aceste diferențe pot apărea ca urmare a reglementărilor diferite de la țară la țară, datorită legislației muncii, dar și a dezvoltării economice. Țările din Europa de Nord și de Vest au cele mai mari venituri salariale medii nete, în timp ce țările din Europa de Est și de Sud au venituri mult mai mici.

Venitul salarial mediu anual net se calculează prin deducerea impozitelor pe venit și a contribuțiilor la asigurările sociale, la care se adaugă apoi alocațiile familiale. Starea civilă, adică dacă este vorba de o persoană singură sau de una căsătorită, precum și numărul de copii aflați în întreținere afectează venitul net.

Euronews Business a analizat veniturile salariale nete ale unei persoane necăsătorite fără copii.

Elveția se află în fruntea listei cu un venit net mediu anual impresionant de 85.582 de euro, semnificativ mai mare decât orice altă țară din regiune, potrivit Eurostat. Grecia se află pe locul 19 (cu 17.707 euro) din 32 de țări. După Elveția, urmează Islanda și Luxemburg, cu venituri medii de 53.885 de euro, respectiv 49.035 de euro. Norvegia și Țările de Jos înregistrează, de asemenea, venituri nete de peste 45.000 de euro.

Venitul net mediu în UE era de 28.217 euro. Țări precum Franța (31.481 euro) și Suedia (33.926 euro) depășesc ușor media UE, în timp ce altele, cum ar fi Italia (24.207 euro) și Spania (23.568 euro) sunt sub medie. Dintre economiile de top ale Europei, Germania a avut cel mai mare venit net, de 38.086 de euro. Ultimele date disponibile pentru Marea Britanie sunt din 2019 și se situau destul de sus, la 35.783 euro. La celălalt capăt al spectrului, țări precum Turcia și Bulgaria au cel mai mic venit mediu anual net,  8.968 de euro și, respectiv, 9.355 euro. Pe poziţiile de jos ale listei se află și țările est-europene, precum România (11.105 euro), Croația (12.330 euro) și Ungaria (12.456 euro).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Păi, la un salariu anual de 48.000 la livrat de mâncare, in Austria, cred și eu că e o diferență.
    Bine, nu e mare diferența față de România, e o diferență notabilă totuși. Austria reușește față de Ro cu educația, școlile, grădinițele, programele de după școală, astea care îți țin copilul ocupat cât timp tu ești la muncă.
    Ar mai fi treaba cu taxele anuale date înapoi, asta îți mai aduce 1-2 salarii.
    Sau treaba că nu mai plătești taxa pe venit dacă cumperi ceva, laptop, mașină, chiria e decontată la finanțe, lumina, telefonul, facturile de la telefon, etc.

  2. Simplu, să dea Ciolacu o lege să fie 90.000 euro salariul minim!