G4Media.ro

Analiză Deutsche Welle: Viitorul democraţiei, după primele decenii ale veacului

sursa foto: Pixabay.com

Analiză Deutsche Welle: Viitorul democraţiei, după primele decenii ale veacului

Marcate de reacţia la atentatele islamiste din 2001 şi de alte crize, primele decenii ale mileniului se încheie în vest, altfel decât în România, pe o notă de pesimism. Democraţiile par să agonizeze. Le mai putem salva? Asaltată de cleptocraţia pesedistă care i-a demontat statul de drept, România s-a salvat in extremis, în 2019. Dar UE se diminuează prin Brexit. Ţările occidentale sunt luate cu asalt de populism. Iar Polonia şi Ungaria experimentează de ani, în mare voioşie, democraţia iliberală, se arată într-o analiză publicată pe portalul Deutsche Welle.

”Oamenii au nevoie de democraţie, iar democraţia de oameni”, a afirmat, în discursul său de Crăciun, preşedintele Germaniei. Alarmat de vădita slăbirea a aderenţei la democraţie a occidentalilor, Frank-Walter Steinmeier a dat glas unor temeri împărtăşite de bună parte din elita politică şi culturală apuseană. Care are cel mai mult de pierdut de pe urma ”Declinului Occidentului”.

E cel prezis, la începutul veacului trecut, de Oswald Spengler. În fapt, e clar că avem cu toţii de pierdut. Moartea democraţiilor şi a economiei libere, de piaţă, ar lichida şi vestul, şi speranţele planetei. Şi totuşi, tocmai elita care s-ar vedea nimicită contribuie paradoxal, din plin, la autodistrugerea ei, de vreme ce, pradă urii de sine, participă vesel la demolarea propriei ei baze existenţiale. Căci înteţeşte, prin aberaţii doctrinare, confuzia care sporeşte criza democraţiilor, detestate şi combătute la sânge de toate formele de extremism.

În acest context nu islamismul, care a însângerat America la începutul mileniului, e marele pariu al momentului. Căci în ultimele două decenii şi, mai ales, după uciderea teroristului şef, Bin Laden, în debutul actualei decade, islamismul a încasat lovituri grele, care l-au expediat durabil în defensivă. Învins nu e, desigur, nici pe departe. Dimpotrivă, face progrese în chiar acea parte a lumii occidentale, pe care islamismul o vrea lichidată. Trebuie, în continuare, contracarat. Dar e vulnerabil.

Nici comunismul care a îngenuncheat o bună parte din lume, în veacul trecut, nu e o fortăreaţă inexpugnabilă. Cu atât mai puţin este o ideologie invincibilă, ori o problemă insolubilă a societăţilor deschise, nazismul, care, împreună cu marxismul, tocmai îşi reiţeşte spectrul hâd dindărătul isteriei naţionaliste, socialiste, ori ecologist-anticapitaliste. Ne aflăm însă într-o fază de antidemocraţie acută şi generalizată. Una, în care toate extremismele, colectivismele şi totalitarismele îşi dau mâna spre a ucide, favorizate de slăbirea prestigiului liberalismului şi a aderenţei la democraţie, libertatea individuală. Odată cu ea sunt trimise la ghilotină libertăţile fundamentale reprezentând esenţa drepturilor democratice. Ţintită e inima însăşi, nu doar emblema lumii occidentale.

Cum se manifestă această joncţiune? Felurit. Prin lehamite politică. Prin violenţă verbală sau fizică împotriva apărătorilor libertăţii. Prin împăciuitorism, izvorând din dezinteres faţă de încălcări ale drepturilor omului strigătoare la cer, comise sistematic de tiranii precum cea rusă, care susţine de decenii toate mişcările extremiste. Prin dezangajare faţă de regimuri de felul celor chinez, turc, iranian, venezuelean, care se suţin mutual şi se văd sprijinite şi din vest, de alianţe eteroclite.

Prin antisemitism, când iudeofobia proprie islamismului şi nazismului devine nu doar apanajul extremei drepte, ori marxiste, ci şi al stângii presupus democratice, dar antisioniste. Nu la adresa unor prezumtive nefăcute ale statului evreu sunt critici mulţi din laburiştii lui Jeremy Corbyn. Ca şi mulţi socialişti europeni, sunt mai degrabă idiosincratici la calitatea evreiască a unui stat al credincioşilor israeliţi rămas ferm ancorat în libertate individuală, în democraţie şi capitalism.

Cum s-a produs acutizarea antidemocraţiei care a dus la această bizară şi, în fond, monstruoasă joncţiune? Cine pune sub presiune statele de drept astfel încât construcţii aparent solide, ca democraţiile, ori U.E, se fisurează ori stau să se dezintegreze? Noi înşine şi incapacitatea noastră de a rezolva convenabil dilema securitate versus libertate, ultima fiind tot mai îngrădită.

Frecvent se dă vina, expeditiv, pentru mai toate neajunsurile contemporane, pe digitalizare. Sau pe globalizare. Sau pe ambele. De pildă pentru că generează şomaj. Şi ceea ce la stânga spectrului politic se incriminează invariabil ca ”injustiţie socială”, cea hrănită de „mondializare” şi „revoluţia informaţională”. Ca şi cum ar exista şi altă injustiţie decât injustiţia. La dreapta, unii justifică aiurea respingătoarele ecouri identitare, xenofobe, rasiste, ori fundamentaliste, la exagerările relativiste şi identitare, deci politic corecte, promovate la fel de oribil de stânga postmarxistă. Al cărei rasism nu e mai puţin rasist doar pentru că operează cu noţiuni aparent benigne, ca ”discriminarea pozitivă”.

În fine, mai e şi obsesia anilor 70 ai veacului trecut, a ”Limitelor creşterii”, datorate limitării resurselor planetei. Reîncălzită în ultimele decenii, ciorba acestei frici a ”Clubului de la Roma” a dat în clocot, revărsând pe glob fatala panică ecologistă. Care ar muri, cedând unei prudenţe ecologice raţionale, dacă am realiza că inventivitatea n-a sucombat, iar tehnologiile progresează inexorabil, cât timp nu se prăbuşeşte civilizaţia. Dar şi această isterie e doar un simptom al unei carenţe antropologice.

În cauză nu e doar materialismul şi erodarea postmodernă a valorilor noastre tradiţionale. În cauză sunt dozele inepuizabile de vanitate, ambiţii, invidii, autoamăgire şi inadecvarea la libertate (tematizată de Eric Hoffer) generatoare de pesimism, de fatalism, de frustrare, de disperare, care ne locuiesc şi ne alimentează, perpetuu vexaţi cum suntem, nihilismul. Care e dorinţa de a ne demola pe noi cu tot cu civilizaţia, cu tot cu libertatea şi democraţia ei.

Putem vedea paharul pe jumătate gol, sau plin, fără să-l considerăm gol, sau plin? Putem să ne acceptăm cum suntem, cu tot cu prezentul nostru? Sau suntem osândiţi să ne demonizăm, detestând, odată cu viaţa noastră, şi lumea pe care am clădit-o? De capacitatea noastră de a ne înfrâna impulsul nihilist rămânând constructivi depinde, cred, viitorul democraţiilor şi al civilizaţiei occidentale.

Sursa foto: Pixabay.com


Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Islamismul a insangerat America la inceputul secolului… Nimic despre zecile de atentate islamiste din Europa din ultimii 15 ani. Cica islamismul este in defensiva. Hai nu zau? Eu vad comunitati musulmane puternice care nu se integreaza decat superficial, sustin gherilele care comit atentate periodice si asteapta momentul cand sharia va fi impusa cu forta. Cu forta gaturilor taiate in strada ca sa zic asa.
    De unde o veni lehamitea politica a cetatenilor cae vad in jurul lor cum totul se prabuseste incet incet iar retorica politicienilor ignora subiectele sensibile si bate campii.
    Impulsul nihilist vine din intelegerea faptului ca nu exista nici o solutie pe termen lung pentru a scapa de viitorul sumbru care se intrevede. Ca Polonia si Ungaria evita sa cada in aceasta capcana mi se pare normal, chiar salutar. Cand vestul se va prabusi in anarhie si razboi civil aceste tari vor prelua stafeta civilizatiei. Vi se pare ireal?

    • Like!

    • Ireal e putin spus , este o utopie ,nimeni nu mai este atit de nebun ,cel putin in partea asta de lume si viitorul este al tinerilor care in romania deja ti-au raspuns la intrebarile tale .

    • Votul din Romania a arata viitorul si daca la alegerile din toamna lui 2020 se va putea vota prin telefon sau cu calculatorul – adresa de email – atunci e clar . Si daca acest lucru va fi posibil peste tot in Europa poate vom aprecia altfel situatia .

  2. Finalul textului chiar reprezinta , fara sa vrea (cred eu )chiar partea goala a paharului , ce ne este prezentata de textier ca o posibila nenorocire actuala si viitor accentuata , de vanitate ,de ambitii de invidii de autoamagire s.a.m.d. Nimic insa despre partea plina a paharului ce poate nu este nici total mediatizata , nici constientizata inca de noi toti CETATENI ai EUROPEI . Din fericire Romania (prima se pare ) a aratat in aceste ultime zile de an 2019 o alta fata a Europei (pentru toti europenii nu numai pentru estici ).A aratat cum generatiile ce vin inteleg cu exactitate binele facut de unitatea Europei , de toate avantajele ce decurg din libera circulatie a marfurilor ,persoanelor , capitalului ,din democratizarea noastra a tuturor . Pina nu vezi raul nu ai cum aprecia binele si intreaga omenire se afla acum in aceasta situatie globala . Peste tot oamenii sunt pusi sa aleaga intre iliberalism -despotic si despotism in stare pura si democratie . De la est la vest, de la nord la sud ,peste tot incep miscarile de strada si formarea unui front comun ce aduce in prim plan doua notiuni : democratizarea si globalizarea (idei ce produc bunastare )si o noua notiune de PLANETA CURATA (ce atrage din ce in ce mai multa lume in special pe cei tineri (adica viitorul ) . Iliberalismul , national – populismul fals ,doar declarativ , ce urmareste doar obtinerea de voturi ,despotismul , inca produc in mintea unora acceptabilitati ce tin de un trecut ce le-a fost favorabil , dar care nu poate intoarce istoria . Progresul nu a putut fi nicicind oprit si chiar daca acum mai sunt persoane ce isi asuma aceste teorii politice ,este evident ca o data cu disparitia lor din viata publica, cei ce vin din urma vor schimba totul . Romania a aratat in aceasta parte de lume nu numai acceptarea democratizarii tarii (de altfel foarte greu de facut )ci si ceea ce ne asteapta pe noi toti in viitor. 70% din populatia tarii a spus raspicat- vrem DEMOCRATIE-.Incet ,incet , nici alte natii nu se vor lasa tirite in minciuna politica numita Iliberalism si cei tineri vor demonta peste tot aceasta farsa jucata noua de istorie . Nu am trecut ,noi toti , printr-o revoluite ,ca acum sa ne lasam rapusi de cei care vor sa mistifice adevarul si care vor sa intoarca omenirea cu zeci de ani in urma . Daca intelegem ca singuri nu reprezentam mare lucru , daca intelegem ca fara unitate tara este pusa in pericol de disparitie , daca vrem binele copiilor nostri (indiferent de ambitiile noastre ) daca nu ne lasam mintiti si atrasi de visuri desarte ce inca mai zac in capul unora ,atunci putem vedea o Romanie puternica (deja este ,dincolo de unele parti ce tin mai degraba de trecut fie ele umane fie administrative )si asta se vede cu ochiul liber zi de zi .

  3. Presedintele Johannis practic impinge Europa inainte , multi tineri din alte parti ne vor urma exemplul .

  4. De aceea poate, unul ca Macron vrea o reformare a UE și a politicilor europene, pentru a împiedica prăbușirea acesteia pana nu este prea tarziu. Nu sun fan Macron, dimpotrivă il consider un inamic al țărilor estice dar , poate ca are dreptate si tocmai o schimbare radicală a Uniunii mai poate salva democratia occidentala. Este clar ca asa nu mai putem continua. „Lancezeala” politica si „impaciuitorii” europeni nu fac decat sa distrugă totul. Insa, uitati-va cine stabilește politicile si planurile de viitor. Uitati-va numai la noua Comisie si planul măreț al acesteia, de altfel singurul: Europa Verde, noua religie. Nimic despre islamizarea Europei, nimic despre inovatie si cercetare, nimic despre fondurile europene alocate pentru „maretul” proiect.

  5. Ipocrizia, lăcomia, lipsa de responsabilitate socială a elitelor politice și economice din spațiul comunitar au condus la starea de revoltă, pe de o parte și de apatie, pe de altâ parte. Imigrația este un real pericol pt. europeni, pt. că musulmanii nu se vor integra culturii europene, din contră, dacă vor ajunge o populație numeroasă vor căuta să- și impună, în mod agresiv, cultura lor. Toleranță înseamnă să- acceptăm numai în măsura în care se pot integra în cultura europeană, nu este corect să fie menținuți la nivel de asistați sociali din munca populației locale. Soluția, eu o văd doar în educație în spiritul valorilor europene și mai ales în solidaritatea cetățenilor

  6. MIKE- ALEX1 va pacaiti singuri si nu doar va pacaliti , doriti cu ardoare sa pacaliti si pe altii . Doar scoateti din contextul deciziilor UE doua teme pe care credeti ca le puteti ataca si fie pacaliti fiind de necunoastere , fie de vreun obscur interes de moment , va transformati in mincinosii absoluti (Pinocchio era mic copil ) .Imigratia nu este nici un pericol , de mii de ani se intimpla si uite unde este UE acum , pe treapta cea mai de sus a intelegerii drepturilor omului (prima minciuna a voastra ). Au condus la starea de revolta , care revolta acea din capul vostru . Unde este revolta si cine se revolta nu spuneti . Doar aceia ,putini la numar , care inca nu pot scapa de propriul trecut (A doua minciuna ).Ce inseamna in mintea voastra -a se integra in cultura europeana – vreti acest lucru sa sa faca ieri . Priviti compozitia etnica si popoarele ce traiesc ele azi in europa si rapid intelegeti diversitatea . Daca nu puteti macar sa priviti in viitor (ca bine absolut al acestei constructii de neimaginat cindva )macar nu incercati sa puneti- bete in roate – . Viitorul nu il stie nimeni cu atit mai putin voi doi .

  7. Ai ramas in era in care se taia capul necredinciosilor , ca multii altii pe care vad ca ii studiezi cu drag .