G4Media.ro

ANALIZĂ Economia SUA dă semne că își revine, în ciuda prognozelor alarmiste.…

Sursa foto: G4Media - Sony DSC

ANALIZĂ Economia SUA dă semne că își revine, în ciuda prognozelor alarmiste. Șomajul este în scădere, multe companii angajează. Laureatul Nobel Paul Krugman, nevoit să-și ceară scuze

Piața muncii din Statele Unite s-a îmbunătățit în mod neașteptat în mai, crescând speranțele celor care cred că distrugerile economice provocate de pandemie vor fi mai puțin dăunătoare decât anticipaseră multi experti. Rata șomajului a scăzut la 13,3%, față de 14,7% în aprilie, în timp ce numeroase companii, în special cele din sectorul alimentar, construcții și îngrijiri medicale, au început din nou angajările, cu 2.5 milione de locuri de munca create luna trecută. Veștile economice bune au oferit motive de satisfacție președintelui Donald Trump, care a declarat:  „Vom avea din nou cea mai mare economie de oriunde din lume. Este o rachetă.” Liderul de la Casa Alba candidează la un nou mandat de președinte al Statelor Unite, urmând cel mai probabil să-l înfrunte în alegerile din 3 noiembrie pe fostul vicepreședinte democrat, Joe Biden.

Conform datelor US Bureau of Labour Statistics, angajatorii americani au adăugat 2.5 milioane de locuri de muncă în mai, cu precădere în sectorul alimentar, construcții și îngrijiri medicale, precum și în educație și comerțul cu amănuntul, care  recrutează, și ele, masiv.

Mai multe industrii au adăugat locuri de muncă luna trecută, dar restaurantele și barurile devastate de blocajele implementate din cauza pandemiei au creat cele mai multe poziții (1,4 milioane), ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din câștigul total, au spus oficialii americani. Sectoarele de construcții și de vânzare cu amănuntul au înregistrat, de asemenea, creșteri puternice, adăugând 464.000 și, respectiv, 368.000 de locuri de muncă.

Cifrele relativ pozitive au fost date publicității în timp ce statele americane au început să elimine unele dintre măsurile agresive puse în aplicare în luna martie pentru a controla răspândirea coronavirusului. Pe măsură ce companiile încep să se redeschidă, acestea încep să-și reangajeze foștii angajați.

Liderul de la Casa Alba, care a susținut constant ca revenirea economică a SUA va fi rapidă, a laudat rezultatele pozitive pe Twitter: „Raport cu Adevărat Mare despre Locurile de Muncă. Rezultat bun Președinte Trump (glumesc, dar e adevărat)!”, continuând să transmită mesaje și să comenteze cifrele pe tot parcursul zilei de vineri.

Ulterior, în Rose Garden de la Casa Alba, liderul republican a declarat că „deschidem (economia) cu un bubuit,” adaugând c[ cifrele economice surprinzătoare reprezintă: „o afirmare a tuturor lucrurilor pe care le-am desfășurat cu adevărat de trei ani și jumătate, nu doar în ultimele luni… Corpul nostru a fost așa puternic, încât am putut să ne închidem țara, să salvăm milioane de vieți”.

Trump a vorbit după o săptămână dificilă pentru Casa Albă, care s-a aflat sub asediul  manifestanțiilor care au protestat împotriva brutalității poliției, după uciderea afro-americanului George Floyd de către un polițist alb din Minnesota. Sâmbătă și duminică, protestele au degenerat în jafuri și incendii în multe părți din capitala federală.

Trump a afirmat că revenirea economică „este un tribut extraordinar pentru egalitate” și a spus că economia pre-pandemică a avut cele mai mici rate ale șomajului pentru multe grupuri, inclusiv afro-americanii. „S[ sperăm că George privește în jos chiar acum și spune că este un lucru minunat care se întâmplă pentru țara noastră. Este o zi minunată pentru el. Este o zi minunată pentru toată lumea. Este o zi grozavă, grozavă, în ceea ce priveste egalitatea,” a afirmat liderul american.

Reducerea ratei somajului la 13,3% urmează unui efort federal agresiv de a menține companiile pe linia de plutire. În două tranșe, Congresul a autorizat 670 de miliarde de dolari în împrumuturi nerambursabile pentru companiile mici si mijlocii, fonduri care să acopere forța de muncă și cheltuielile generale. Un fond separat de 500 de miliarde de dolari gestionat de Departamentul Trezorerie a fost utilizat pentru firmele mai mari, inclusiv companiile aeriene.

Reamintim că, începând din martie, 42,6 milioane de oameni – sau un sfert din forța de muncă a Statelor Unite – au depus noi cereri de asigurare sociale, inclusiv 1,87 milioane de persoane săptămâna trecută.

COVID-19 a îmbolnăvit aproape 2 milioane de americani și a ucis alți circa 110.000. Cei rămași fără locuri de muncă au beneficiat de un stimul federal de 600 de dolari pe săptămână, menit să mențină stabile veniturile majorității persoanelor afectate de pandemie.

Unele state americane, în special cele conduse de guvernatori republicani, au început însă să permită revenirea treptată la normal la sfârșitul lunii aprilie, chiar dacă companiile care si-au trimis angajații în șomaj tehnic sau și-au disponibilizat angajații încă se confruntă cu restricții.

Prognozele alarmiste, contrazise

Câștigurile legate de locurile de muncă au surprins economiștii, mulți dintre aceștia  avertizând anterior că țara ar putea înregistra o rata șomajului de peste 20%, un nivel  nemaivăzut după cel de-al Doilea Război Mondial.

Experții se așteptaseră ca rata șomajului să fie aproape de nivelul Marii Depresiuni din anii 30,  în jurul valorii de 20 la sută, întrucât numărul cererilor noi de asigurări pentru șomaj au crescut din cauza închiderii aproape complete a țării ordonate de guvern în martie, pentru a preveni răspândirea COVID-19.

De exemplu, publicația The Washington Post a fost nevoită vineri să șteargă un mesaj tweet și să modifice un articol după ce a publicat un material, ce părea scris dinainte, în care anunța o rată a șomajului apropiată de 20%,  chiar imediat după anuntarea datelor oficiale,(Sursa). De asemenea, laureatul Premiului Nobel pentru Economie, Paul Krugman, a fost nevoit sa isi ceara scuze după ce a sugerat în câteva mesaje tweet că președintele Trump ar fi falsificat datele agenției federale de statistică.

Mai mult, o estimare făcută în aprilie de Congressional Budget Office (CBO), o agenție federală independentă care furnizează informații bugetare și economice Congresului de la Washington, afirma că pandemia de coronavirus ar putea distruge 40% din economia Statelor Unite și să crească de patru ori deficitul federal anual la 3.7 trilioane de dolari, făcând ca datoria națională să ajungă la aproape 27 de trilioane de dolari.

Experții afirmau atunci că rata șomajului era prevăzută să atingă 15% în trimestrul al doilea și al treilea din 2020, în creștere dramatică față de nivelul de sub 4% din primul trimestru al anului. CBO anticipa că numărul total al americanilor care își vor pierde locurile de muncă în următoarele două trimestre va fi de 27 de milioane, în timp ce alte opt milioane de angajați vor părăsi forța de muncă.

Rata șomajului va fi în medie de 11.4% în acest an, iar CBO considera că acest nivel se va menține la aproximativ 9.5% până la sfârșitul anului 2021 – aproape de trei ori nivelul existent înainte de izbucnirea pandemiei.

CBO preconiza că economia Statelor Unite se va contracta 0.9% în primul trimestru și 11.8% în al doilea trimestru în 2020. La nivel anual, economia americană se va contracta aproape 40% în aprilie, mai și iunie. Starea în care se afla economia Statelor Unite în primul trimestru al anului 2020 nu va fi atinsă complet până la sfârșitul anului viitor, afirma CBO, preconizând ca cifrele privind datoria și deficitul fiscal pentru 2020 urmând să devină cele mai ridicate după cel de-al Doilea Război Mondial.

Vești bune pentru Trump

Seful Departamentului Muncii, Eugene Scalia, a recunoscut vineri că, desi datele economice nu sunt în totalitate pozitive, ele arată că redeschiderea economică a fost mai robustă decât se credea. „Se pare că cel mai grav impact al coronavirusului pe piața de muncă a fost depasit,” a spus el.

Ceea ce este mai important este că datele economice reprezintă o gură nesperată de oxigen pentru Trump, care a traversat recent una dintre cele mai dificile perioade din mandatul său, care risca să-i amenințe realegerea.

Nu e, așadar, de mirare că el a lăudat noile statistici, mai ales că știrile au încântat și investitorii și au dus la creșterea indicelor Dow Jones și S&P 500 cu 3,1%, respectiv 2,6%, în timp ce Nasdaq a crescut cu peste 198 de puncte sau 2,0%, continuând recuperarea prețurilor acțiunilor de la minimul atins în martie, potrivit CNBC.

Concluzie. Alături de pandemia de coronvirus și impactul ei asupra americanilor, economia va reprezenta cea mai importantă temă a scrutinului prezidential din această toamnă din SUA. Învigorat de cifrele economice excelente de dinaintea apariției virusului, Trump miza pe forța economiei Statelor Unite în încercarea de a obține un nou mandat de președinte. După blocajul de două luni care a zdruncinat puternic sectoare întregi din economie, orice semn de recuperare, chiar și minor, are darul să producă satisfacție la Casa Albă. Și aceasta pentru că veștile economice bune înseamnă că Trump continuă să rămână în cărți pentru un nou mandat în fruntea Americii, iar comentatorii care îi prevăd constant sfârșitul politic repetă greșelile făcute în urmă cu patru ani.

Surse: BBC, CNBC, Washington Examiner, Twitter, New York Post,  US Bureau of Labour Statistics

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. CE SIMPATICI SUNT PROFETII ASTIA AI APOCALIPSEI CAND TREBUIE SA-SI PUNA CENUSA IN CAP…

    • Daaa.. de asta se dadeau toti de ceasul morții cu covid. Alegerea președintelui tine de starea economica. Toti urla la Trump sa nu dea drumul la economie pt ca ne mananca covid. Scopul este distrugerea economiei ca sa nu fie reales Trump.

    • un alt „PROFET” este CATZU

      abia cand a ajuns la putere a reusit sa isi materialieze visurile, adica sa faca economia ROMANIEI praf

      doi ani a.tot spus ca vine apocalipsa si a dreaqului ea nu venea

      ORDO AB CHAO

    • nu e nici un # kondensator prin zona ?!

      au plecat toti la mare/ munte ?!

  2. Era previzibil cata vreme SUA are cea mai dezvoltata economie de piata din lume.

  3. Paul Krugman ameninta inca din campania lui 2016 ca alegerea lui Trump o sa bage tara in recesiune. Dupa alegere a continuat s-o tina langa cu recesiunea inevitabila pe care o vor aduce politicile economice ale lui Trump. In sept 2019 scria in New York Times ca “Impeaching Trump is good for economy”, in conditiile in care economia SUA era la un all-time high.
    Omul e constant cu previziunile, da numai din groapa in groapa, cu Nobelul lui cu tot.

  4. Ce mai zic acum democratii? Asa zisii progresisti? Obamistii, ticalosii care au dat foc Orientului mijlociu cu primavara lor araba, care au transformat Romania in poligon de incercare social si multe alte ticalosii!
    Nu imi este drag Trump deoarece aveam asteptari mai mari privind politica externa a SUA, care ne afecteaza si pe noi, dar BRAVO LUI!

    • Nu este meritul lui. Singurul lui merit e că era să bage America în recesiune.

  5. daca se confirma revenirea economica va fi un mare succes personal al lui trump.
    se pare ca scaderea economiei americane a fost exclusiv rezultatul masinatiunilor guvernatorilor democrati care au inchis economia in speranta ca ii vor face rau lui trump. ciudat e cateodata interesul national.

  6. E automatism deja la Alfred, inca din timpul razboaielor mondiale, cand unii laureati s-au razgandit si si-au pus eforturile in slujba raului, titlurile nefiindu-le retrase acelor oameni…

  7. Muahahahahaaa….neo marxistii globalisti nu vor mai avea liniste de acum incolo. Trump castiga un nou mandat! Bravo America!

  8. 🙂 🙂 🙂

  9. revenire perfecta in forma de „V”, crestere pe ultimul trimestru prognozata undeva la peste +20% (cea mai mare din istoria Statelor Unite ale Americii). Somajul o sa scada pe la 10% si o sa se stabilizeze, tiparnita FED-ului o sa pompeze in continuare lichiditati pe piata, mentinand dobanda la cote cat mai mici. Ce vedem, de fapt, in fata noastra, este rezultatul ultimilor 4 ani de masuri luate de administratia Trump in domeniul economic: increderea este la cote record, sistemul este robust, industria vine inapoi „acasa”, 401k americanilor stau mai bine ca niciodata.

    Ultimele luni pana la alegere o sa fie razboi total. Dar, judecand dupa reactia americanilor de rand din ultimele zile (nu aia care traiesc in mediile urbane, predominant Democrate) + factorul economic, cel mai probabil o sa vedem o victorie a lui Trump similara cu cea din mandatul al doilea al lui Reagan, adica vot popular + electoral collage. Dupa aia, incepe distractia, intr-un final.

  10. Democrații probabil și- au dorit și o „primăvară americană. România a fost avantajată întotdeauna de republicani. Trump va câștiga al doilea mandat, în primul rând, pt. că este perceput din afara ” deep state” față de care americanii au repulsie.

  11. fabrica de fakenews partizana washington post deja postase un tweet cu 20% somaj inainte de anunt. umiliti , au trebuit sa stearga tweetul, dar tot au formulat intr-o forma negativa, tendentioasa

    • Waschington Post legături pecuniare cu Amazon, în general presa mainstream sunt ostile lui Trump, dar nu Trump contează ci SUA cu civilizația și cultura lor democratică

  12. MAGA 2020!