G4Media.ro

Analiza economistului șef al ING: Cea mai slabă evoluție a producției industriale…

Analiza economistului șef al ING: Cea mai slabă evoluție a producției industriale în România în ultimii 8 ani, și nu se vede lumina la capătul tunelului

România a înregistrat în iulie cea mai mare scădere a producției industriale an la an, iar statisticile indică pentru prima oară de la recesiune dovezi palpabile ale problemelor din economia României, arată economistul șef al ING, Ciprian Dascălu, într-o analiză.

”Acestea sunt cele mai proaste statistici în mai bine de opt ani și nu se vede lumina la capătul tunelului”, arată analiza ING, adăugând că statisticile publicate astăzi de Eurostat arată contracții pe toate fronturile în România: minerit, energie și sectorul manufacturier. Mai mult, acest din urmă sector e la a treia lună consecutivă de scădere.

ING arată că de vină pentru contracția din sectorul manufacturier este contextul extern, la care se adaugă și creșterea accelerată de salarii din România, care a redus din marjele de profit ale companiilor.

În plus, leul a fost ”incredibil de stabil față de euro în ultimii trei ani”, potrivit ING, ceea ce a însemnat în termeni reali o pierdere de competitivitate.

În ciuda datelor îngrijorătoare, ING își păstrează proiecția de creștere economică la 3,7% pentru acest an, arătând că o cerere externă mai slabă va fi compensată de consumul intern.

Context: Producţia industrială a scăzut cu 0,4% în zona euro şi cu 0,1% în Uniunea Europeană, în iulie comparativ cu luna precedentă, România înregistrând cel mai semnificativ declin, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat) și citate de Agerpres. Cele mai mari creşteri anuale ale producţiei industriale în iulie, comparativ cu perioada similară din 2018, au fost raportate în Ungaria (8,7%), Danemarca şi Lituania (ambele cu 5,1%), cel mai semnificativ declin fiind înregistrate în Estonia (minus 5,4%), Germania (minus 5,3%) şi România (minus 5,2%).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. sa-i scoata si pe cei din industrie la pensie la 39 de ani si sa-i reangajeze pe doua trei posturi la stat.

  2. Ungaria creștere 8,7%? Trebuie sa fie fake News. Orbán e un dictator care a nenorocit țara și a acaparat presa liberă. Ungurii sund disperați și fug din țara pe capete… vai de mama lor..

    • Pentru idioti da. Pentru cei care au ceva minte e altceva. Orban e un „dictator” care a adus vreo 4 producatori auto in Ungaria, a dat de munca la cam toata populatia Ungariei si salarii decente. Acolo salariile in sectorul public nu sunt de 3 ori mai mari ca in sectorul privat si nu alearga toata lumea sa lucreze in politie, armata, servicii.

    • Marius
      Nu cred că esti foarte inteligent dacă ești dispus să sacrifici libertatea pentru mâncare

    • Economia ungara e puternic orientata spre export. O eventuala criza globala ii va lovi rau de tot.
      Noi sintem condusi de idioti, o eventuala criza globala ne va lovi rau de tot. Problema e ca si fara o criza globala se pare ca pe noi tot ne va durea capul.
      Cit despre Orban, domnule Marius, numai despre BMW putem spune ca i-a adus el, Mercedes si GM sint veniti in alte guvernari. Altfel coruptia e cit casa si la ei, asadar calea spre decadere e deschisa.

  3. Cica „leul a fost ”incredibil de stabil față de euro în ultimii trei ani”, potrivit ING, ceea ce a însemnat în termeni reali o pierdere de competitivitate”. In primul rind o competitivitate bazata pe devalorizarea monedei e falsa, asta nu e un instrument pentru cresterea competitivitatii. Productivitatea si calitatea sint instrumente adevarate. Cursul e doar o scula (cind e liber la flotare) pentru atenuarea socurilor in economie.
    In al doilea rind stabilitate a fost, dar nu chiar incredibila, leul s-a devalorizat cu 20 de bani fata de euro si cu 40-50 de bani fata de dolar.
    Economist sef al ING? Nasol.