G4Media.ro

ANALIZĂ Fost diplomat britanic: Și dacă Putin nu vrea de fapt să…

sursa foto: Mikhail Klimentiev / RIA Novosti / AFP

ANALIZĂ Fost diplomat britanic: Și dacă Putin nu vrea de fapt să atace Ucraina, ci o țară NATO?

Ținta finală a președintelui rus Vladmir Putin în actuala criză din estul Europei ar putea să nu fie Ucraina, așa cum se așteaptă cancelariile occidentale și serviciile secrete din Vest și de la Kiev, ci una dintre țările membre ale NATO, afirmă un fost diplomat britanic. În opinia acestuia, Narva – al treilea oraș ca mărime din Estonia – sau Coridorul Suwalki, o fâșie de teren lată de 100 de kilometri care leagă Polonia de Lituania, între enclava rusă Kalinigrad și Belarus, pot fi obiectivele reale care ar putea fi atacate de forțele ruse.

Calculele lui Putin

Serviciile de informații occidentale și cele ucrainiene susțin că Rusia pregătește pentru următoarea perioadă o ofensivă împotriva Ucrainei cu până la 175.000 de militari, concentraţi în patru locuri, cu 50 de grupuri tactice de luptă. Aceasta după ce, de câteva luni de zile, președintele Putin a desfășurat zeci de mii de trupe la granița cu ucrainienii și a făcut constant declarații amenințătoare împotriva ucrainienilor și a Occidentului.

Amenințările militare ale Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv prin desfășurarea a zeci de mii de trupe și sute de tancuri, piese de artilerie și transportoare de trupe, nu doar că au stârnit îngrijorarea profundă a americanilor și aliaților lor din NATO și Uniunea Europeană, care au cerut constant rezolvarea diplomatică a situației și retragerea trupelor ruse din regiune. Prin poziția agresivă adoptată, Moscova a forțat Vestul să se așeze la masa de discuții privind cererile sale, văzute de mulți ca „iraționale”, așa cum este cea ca NATO să se retragă la frontierele sale din 1997 și negarea dreptului țărilor din fosta sferă de influență sovietică de a se alătura alianței nord-atlantice.

Iar jocul Rusiei a fost încununat de succes. Discuții la nivel înalt de securitate între oficialii americani, europeni și NATO pe de-o parte și ruși pe de altă parte au avut loc în ultimele săptămâni – inclusiv o întâlnire tête-à-tête între șefii diplomațiilor din Statele Unite și Rusia, Anthony Blinken și Serghei Lavrov, desfășurată recent la Geneva. Negocierile nu s-au finalizat cu rezultate concrete.

Problema, cred comentatorii, este că nimeni nu știe în prezent ce urmărește cu exactitate liderul de la Moscova. Analiștii care au încercat să descifreze obiectivele lui Putin au spus că acestea sunt fie de a extrage concesii de la occidentali privind extinderea NATO, profitând de greșelile făcute de Administrația Biden în ultimele luni și de faptul că poziția occidentalilor este subminată de disensiunile dintre ele (cu acțiuni și declarații controversate făcute în special de oficiali din Germania), fie de a invada Ucraina și de a inversa prin forță deplasarea acesteia spre Vestul democratic. Aceasta ar putea duce la mai mare conflict european de după cel de-al Doilea Război Mondial, cu consecințe politice, economice, militare și geostrategice majore pentru întreaga planetă.

Într-un comentariu pentru The Cipher Brief, un site apropiat de serviciile de informații americane, fostul diplomatic britanic Tim Willasey-Wilsey oferă însă o perspectivă diferită. În opinia acestuia, ținta finală a președintelui Putin în actuala criză din estul Europei ar putea să nu fie Ucraina, așa cum se așteaptă cancelariile occidentale și serviciile secrete din Vest și de la Kiev, ci una dintre țările membre ale NATO.

NATO, ținta finală?

Willasey-Wilsey afirmă că nu ar fi prima oară când Occidentul interpretează greșit intențiile rușilor. El dă ca exemplu raportul British Joint Intelligence Committee din 1968, care a concluzionat că URSS nu va invada Cehoslovacia, bazându-se pe opinia larg răspândită și acceptată a occidentalilor că acest lucru nu ar fi în interesul Moscovei. Greșeli similare au precedat și invadarea și anexarea Peninsulei Crimeea de către soldați trimiși de Putin în 2014.

Fostul diplomat de la Londra susține că Putin a calculat că această iarnă este momentul ideal pentru a se confrunta cu Occidentul în privința acelor părți ale fostei Uniuni Sovietice despre care crede că ar trebui să fie încă în sfera de influență a Moscovei. „Iarna pune inevitabil stres pe piața energetică a Europei. Între timp, NATO tocmai a făcut o ieșire umilitoare și haotică din Afganistan sub conducerea unui președinte al Statelor Unite care se luptă în sondajele de opinie”, a scris Willasey-Wilsey. „După ce a identificat cel mai bun moment, Putin a ordonat mobilizarea unei armate de aproximativ 130.000 de militari în mijlocul iernii, distribuiți în sectoare de-a lungul granițelor Ucrainei cu Rusia și Belarus”.

Tim Willasey-Wilsey se referă la faptul că „presupunerile tuturor celor din Occident este că Ucraina este ținta fie pentru o invazie, fie pentru o incursiune militară”. Cu toate acestea, niciuna dintre opțiuni nu arată favorabil pentru Moscova, susține fostul diplomat.

El își argumentează raționamentul susținând că, foarte probabil, trupele ruse ar putea să străbată cele câteva sute de kilometri din Belarus la Kiev și să pună mâna pe capitala ucraineană. „Dar rușii nu ar putea să pună mâna pe întreaga Ucraine, în special vestul Kievului, iar invazia ar putea duce la o insurgență lungă și costisitoare”, crede Willasey-Wilsey. „Alternativ, Putin ar putea încerca să captureze coasta Ucrainei și portul Odessa, dar acest lucru ar lăsa o fâșie lungă de pământ care va trebui apărată împotriva viitoarelor contraatacuri ucrainene”.

De asemenea, crede fostul membru al British Foreign Office, „cealaltă problemă cu atacarea Ucrainei este că va lăsa NATO și Occidentul să scape prea ușor”. Willasey-Wilsey amintește că președintele Biden a spus foarte clar că NATO nu va lupta pentru apărarea Ucrainei, fiind însă propuse sancțiuni economice și financiare împotriva Moscovei. „Această abordare a făcut mai ușor pentru țările occidentale să arate un front rezonabil unit împotriva lui Putin, deși există diferențe în ceea ce privește furnizarea de arme Ucrainei și natura exactă a sancțiunilor”.

Cele două argumente îl fac pe analist să susțină că „accentul pus pe Ucraina nu a funcționat pentru Putin. Deși unele dintre răspunsuri au fost controversate, tendința generală a fost de a uni liderii occidentali”. Mai mult, ele au permis unora dintre occidentali să se angajeze în eforturi diplomatice serioase, așa cum este cazul liderului francez, Emmanuel Macron, care s-a angajat în discuții directe cu Putin.

Din aceste motive, crede fostul diplomat, „s-ar putea ca Ucraina să nu fie ținta principală a lui Putin. Cearta lui Putin este cu NATO”, care, crede el, a făcut mai multe avansuri în Europa Centrală și de Est decât s-a convenit (cu Moscova) după prăbușirea Uniunii Sovietice. De fapt, cele două proiecte de tratate pe care Rusia le-a publicat pe 17 decembrie anul trecut cereau ca NATO să-și retragă forțele și armele din orice țară care a aderat la NATO după 1997″, inclusiv Ungaria, Polonia, România, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Croația, Muntenegru și Macedonia de Nord. În plus, sunt vizate și cele trei state baltice (Lituania, Letonia și Estonia), „a căror secesiune de vechea Uniune Sovietică îl deranjează în mod deosebit pe Putin”. Acestea din urmă ar putea fi de altfel și locul de atac pentru forțele Mosovei.

Opțiunile țarului de la Kremlin

În opinia analistului, există două operațiuni pe care Rusia le-ar putea lansa împotriva statelor baltice, care ar provoca dureri de cap alianței nord-atlantice. Aceasta deoarece Articolul V din Tratatul NATO prevede că „un atac armat împotriva unui [stat membru] va fi considerat un atac împotriva tuturor„, ceea ce înseamnă că NATO ar fi obligată să folosească forța armată în cazul în care Rusia atacă oricare dintre statele membre ale organizației.

  • (Notă: Ucraina nu este membră a NATO, iar aderarea sa nu este deocamdată luată în calcul de alianța politico-militară, din cauza corupției din Ucraina, a deficiențelor sale în materie de apărare și a lipsei de control din partea Kievului asupra granițelor sale).

Orice incursiune a rușilor, chiar dacă limitată în scop și care s-ar solda cu puține victime în rândul trupelor NATO sau ale localnicilor, ar duce, fără îndoială, la diviziuni majore în alianța occidentală, crede fostul diplomat. De asemenea, orice eșec ulterior al NATO de a desfășura forțe armate ar submina încrederea în alianță și ar trimite un mesaj puternic membrilor aspiranți, precum Ucraina și Georgia.

Tim Willasey-Wilsey descrie două opțiuni pe care le are Putin:

Cea mai ușoară dintre ele ar fi să anexeze Narva, orașul estonian aflat la granița cu Rusia, pe râul cu același nume. Orașul de 54.000 de locuitori are o populație majoritar vorbitoare de limbă rusă (87.7%) și în trecut a avut dispute culturale cu guvernul de la Talin, liderii NATO declarându-și mai demult îngrijorarea că Narva s-ar putea afla în centrul unui conflict cu Rusia.

Fostul diplomat consideră că un posibil atac al Federației Ruse s-ar putea produce după ce Putin le va cere agențiilor sale de informații să fabrice un posibil motiv pentru intervenția Rusiei. Anexarea ar putea fi realizată de forțele speciale ruse. Moscova ar putea pretinde ulterior că Narva a fost o localitate care nu ar fi trebuit niciodată să apațină Estoniei și cu siguranță nu merită un conflict armat cu NATO. „Mai multe capitale europene ar fi, fără îndoială, de acord” cu poziția Rusiei, crede analistul. În acest caz, Marea Britanie s-ar afla într-o poziție deosebit de dificilă, aflându-se în fruntea unităților NATO din Enhanced Forward Presence (EFP) în zonă, având aproximativ 1.100 de soldați bazați la Tapa, la circa 250 de km spre vest.

A doua variantă, mai riscantă, dar poate mai valoroasă pentru Moscova, ar fi încercarea de a lega Belarusul de enclava rusă Kaliningrad prin așa-numitul Coridor Suwalki. Acest lucru ar rupe orice legătură terestră dintre țările NATO și UE și cele trei state baltice. Forța EFP din Lituania este condusă de germani care ar fi reticenți să se opună unei eventuale agresiuni ruse din motive pe care le-a subliniat deja cancelarul Olaf Scholz, afirmă fostul diplomat. Trupele ruse din Kaliningrad ar putea completa obiectivul, sprijinite din Belarus.

În acest context, reamintim că Belarus și Rusia au anunțat un exercițiu militar comun pe scară largă, numit Allied Resolve 2022, programat în perioada 10-20 februarie. Potrivit experților militari, acest tip de exercițiu ar putea avea două scopuri majore. În primul rând, oferă Rusiei o acoperire pentru a desfășura capacități militare de vârf în regiune. De altfel, în acest scop, Rusia a anunțat desfășurarea în Belarus, pentru participarea la exercițiile militare, de avioane de vânătoare Su-35 și sisteme de apărare aeriană, precum sisteme de rachete sol-aer cu rază lungă S-400 și sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune Pantsir-S1.

În al doilea rând, exercițiul oferă Rusiei ocazia de a efectua o repetiție operațională a misiunilor de armament combinat sau a subcomponentelor acestora. Ofițeri americani au declarat recent că acesta este tipul de exercițiu pe care Putin l-ar planifica cu siguranță dacă ar căuta să execute o operațiune militară la scară largă.

Tim Willasey-Wilsey a scris că justificarea post facto a Rusiei ar fi legată de „nedreptatea separării Kaliningradului de patria-mamă”. Raționamentul Moscovei ar putea fi suficient din nou pentru unele națiuni europene „să argumenteze mai degrabă pentru negocieri decât pentru conflict, mai ales dacă incursiunea Rusiei s-ar produce doar în partea lituaniană a Coridorului Suwalki și nu în cea poloneză”.

Iar importanța coridorului de doar 100 de km este crucială. În 2018, The Center for European Policy Analysis (CEPA) nota: „În cazul unui conflict între Rusia și NATO, armata Rusiei – care operează din enclava Kaliningrad și din Belarus – ar putea încerca să închidă Coridorul Suwalki și să se incapaciteze NATO ca furnizor de securitate pentru cei trei membri ai săi baltici… Această fâșie de teritoriu are doar două drumuri și o linie de cale ferată. Dacă forțele ruse ar stabili controlul asupra Coridorului Suwalki, ar separa statele baltice de restul NATO și ar transforma sprijinirea lor pe o rută terestră într-un efort dificil. Apărarea Coridorului Suwalki este, prin urmare, importantă pentru credibilitatea NATO și pentru coeziunea occidentală”.

În loc de concluzie, analistul explică pentru The Cipher Brief că mulți comentatori occidentali susțin că „Putin nu ar fi atât de nesăbuit încât să atace un membru NATO”. De fapt, crede Willasey-Wilsey, acest lucru „are mult mai mult sens decât invadarea Ucrainei”. Un atac asupra țărilor baltice, așa cum a fost descris de fostul diplomat britanic, „ar diviza NATO și ar servi drept încă un alt conflict nerezolvat al lui Putin, care va deveni monedă de schimb valoroasă pentru viitor”. Calculul principal al lui Putin în acest caz pare corect: „Europa (și SUA) nu are chef de război cu Rusia.”

Sursa: The Cipher Brief, The Sunday Times, The Atlantic, The Guardian, CEPA

sursa foto: Mikhail Klimentiev / RIA Novosti / AFP

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

54 comentarii

  1. Orice e posibil. N-ar fi exclus sa vedem chiriași rusi in casele însușite de Iohannis cu acte de proprietate falsificate.

    • Naiv. Ar fi naiv; ceea ce nu-i caracterizează – de vreme ce în Rusia jubilau și cântau (vz documentarul BBC) când în SUA de pildă a ieșit „cine trebuia” (în documentar exprimându-se plastic că în SUA nu a câștigat DT de fapt ci Putin).
      Deci nu; ar fi un pas neinspirat, conform ideii tale – retorice, cred.

      Ci, mai degrabă, când și dacă vrei să ataci o haită – atunci NU te arunci asupra celui mai slab.. Păi nu?

    • Vedea-te-as cu rusii in curte la tine Ioane rusofile…..

    • „Buna ziua. Bors aveti? Eu sunt cel mai prostt postac si ma cheama Ion”

    • @Ion, nu mai bine ramai matale la latrina3. Voi va luati informatii doar de acolo, nu si din alte parti. Voi sunteti ca rusii, aveti propria versiune a realitatii via Dughin. Sa iti reamintesc, Ioane, ca voi il voiati presedintele Romaniei pe Liviu Dragnea, dar ati fost nevoiti sa o sustineti pe Viorica Dancila, intr-un final, pe care n-au votat-o nici rudele, ca sa ma exprim frumos. Unde e Liviu Dragnea acum? De ce nu mai are loc in partidul vostru, nu mai e liderul vostru suprem? Bazaconia cu casele e o lozinca pesedista. Si ca sa-ti raspund cu aceeasi moneda. Unde sunt cele 80.000.000 euro furate din buzunarul Romaniei, de catre Dan Voiculescu, cel care va abureste pe la latrina3 pe voi cu casele. Prejudiciul nu a fost recuperat. Hotii striga hotii, nu?

    • De zeci de ani Putin are o țintă si una singură: România.
      1. Odată cucerită si dezmembrată Romania, Balcanii sunt „eliberați” de Occident, mai ales Serbia, si apoi Kosovo
      2. Marea Neagra e foarte importantă pentru Putin, cu o Dobroge bulgărească, bazele ruse la Constanța se înțeleg de la sine
      In cateva luni: Moldova se alipește la R.Moldova, Ardealul ii revine Ungariei lui Orban, Bulgaria va lua Dobrogea si Oltenia, Serbia Banatul, si Muntenia va fi Romania independentă.

    • @seriojahaznabolsevica

      …si uite asa mamica ta in loc sa te avorteze a fătat un pămpălău trist si lăbar veștejit!!

    • Am uitat sa completez intervenția mea cu Votați AUR!

    • Votați Siberia.

  2. ar fi nomic. Sa nu solicite cartiere lui Bombonel sau cele 30 000 de apartamente ale unui primar bucurestean! …

  3. Sobolanul asta spalacit o sa ne faca viata amara mult timp de acum inainte. Perioada de injumatatire a plutoniului este identica cu cea a bolsevismului in stare pura. Avatarurile PSD iste ne confirma teoria!

  4. Tot occidentul spunea prin 2003 ca Irakul este plin de arme chimice si ca Saddam abia astepta sa le foloseasca. Urmarea? Si acum le cauta SUA aatta de bine au fost ascunse.

  5. Pai americanii cunosc aceste planuri, daia ei invita de câteva luni insistent pe ruși sa invadeze Ucraina. Invazia Ucrainei ar fi cel mai usor scenariu pentru SUA.

    • @ion
      …scenariul cel potrivit ar fii eu cu mămicuța ta sub plăpumioară, tristule!!

  6. Cu o America Woke condusa de Dementia Joe si care se dezintegreaza , cu o UE Woke condusa de o adunatura neo-marxista avand rolul de a pune in practica aberatiile lui $oro$ ,nu credeti ca e momentul perfect ca Puthler sa actioneze?Cine o sa-l opreasca ? Cateva armate woke,cu soldati care-si schimba lenjeria intre ei? Unde mai pui ca Taiwan-ul e pe duca…China e pe pozitie.

  7. Scenariile privind Ucraina au fost intoarse pe toate fetele si nici unul, in opinia expertilor, nu ar aduce beneficii Rusiei pe masura riscurilor.
    In plus, Putin nici nu pare tipul care sa actioneze previzibil si dupa scenarii vanturate prin presa.
    Pentru ca, totusi, va intreprinde ceva, asta e sigur, ramane doar de vazut care e surpriza pe care o pregateste.
    In ce ne priveste, cu toate riscurile, Romania are o singura alternativa, aceea de a juca cartea aliantei NATO/SUA, cea care ii ofera cea mai buna solutie de securitate.

  8. In sfarsit, s-a prin cineva. Dacă vroia sa invadeze cu totul Ucraina, o făcea pana acum fara sute de mii de soldați, tancuri si rachete.

    • Mai mult, deja au cucerit Kazahstanul si Belarus, sigur se mai extinde undeva…zona rusofila din Ucraina vine singura, dar mai bine vine toata Ucraina la pachet, pentru ce sa foloseasca arme?…mai repede asteapta alegerile

    • Metal poate ca e deja „invadata”, cate tari nu sunt invadate cu coruptie, politica de interese, capitalism de capitalizare din care rezulta baroni, oligarhi, proprietari de orase si suflete, noul capitalism fara nicio legatura cu liberul schimb si respectul si garantarea proprietatii.
      Dar coasta Ucrainei ramane delicioasa. Coridorul Suwalki, asemenea.
      Dar daca nu vrea decat sa vada cine-i sunt prietenii si adversarii inversunati? S-au dus multi in pelerinaj la Moscova.

    • Daca intra peste estonieni in Narva cea mai inteligenta mutare ar fi intrarea Finlandei in NATO.

    • Parerea mea e ca ar fi cel mai inteligent pentru NATO sa aiba soldati americani in toate tarile din Europa Est. Astfel rusii nu mai au tupeu sa-i atace, pentru ca ar rani americanii si ar incepe un razboi total intre Rusia si America. Simplu si de efect. Trebuia sa ma fac expert militar.

      Asa ca mintile infierbantate care contesta existenta scutului de la Deveselu sau prezenta americanilor in Romania, ar face bine sa se mai gandeasca. Ganditi-va de ce nu l-au atacat rusii pana acum cu zirconul lor, daca tot e de neoprit?
      1. Pentru ca sunt prezenti americanii aici.
      2. Pentru ca noi suntem de fapt NATO, ci nu in NATO.

      Asa ca lasati abureala cu AUR si luptatorii ca C. Georgescu pentru neutralitatea Romaniei. Ce-i in mana, nu-i minciuna!!! Asta spuneau Rebreanu, Alecsandri si Creanga!
      Si a venit nimeni de nicaieri aka Calin Georgescu sa ii contrazica pe ei, sa ne contrazica pe noi si sa ne sugereze distrugerea scutului, alungarea americanilor, iesirea din nato, printre randuri daca am citit bine, Calin sugereaza readucerea comunismului in Romania si apropierea de socialismul rusesc. Adevaratul slogan al AUR este jos burghezia, nu Inainte cu Dumnezeu.

  9. Panica covid inlocuita cu panica „vin rusii”. S-a fasait si aia cu chinezii ne fura cu 5G-ul.
    Deocamdata imigrantii ucid la greu prin vest europeni get-beget, dar vin rusii taica pazea, „democratia” noastra infloritoare e in pericol.
    Macar sa ne prinda vaccinati cu 3 doze trupele rusesti si sa faca bine sa stea in carantina 10 zile inainte sa se desfasoare.

    • Ai vrut sa zici si tu ceva, dar nu ai zis nimic. Nu trebuie sa vina rusii, pentru ca nu au plecat niciodata. Au fost in permanenta printre noi prin FSN, prin PSD si prin multi altii. Au fost la 2 pasi, In Transnistria, in Gagauzia, prin lipovenii din Tulcea si prin studentii moldoveni din Romania pe care nu i-ati banuit niciodata. Rusii, deghizati in moldoveni, treceau fara sa se prinda nimeni prin ruta Rusia – Ucraina – Moldova – Romania. Ce contrabanda s-a facut acolo in ultimii 30 ani, n-aveti voi idee. Acolo au disparut banii si resursele noastre.
      Ai vrut tu sa spui ceva de imigranti, dar n-ai spus mare lucru. In Rusia e de 100 ori mai rau, dar presa din Rusia e sub papucul lui Putin. Rusii traiesc sub amenintarea otravii. De-aia nu ii suporta nimeni, sunt niste serpi! Pana si elita lor de intelectuali ii contesta. Si aia cu imigrantii si get-begetul… Ti-ai pus vreodata intrebarea de ce mai toti rusii au trasaturi asiatice? Rusii sunt doar o hoarda fara suflet, rusii in sine sunt niste imigranti pe pamanturile alea. Au luat nastere in estul continentului Europa si au nenorocit toate popoarele din jurul Siberiei, pentru a fura resursele. Poate te gandesti putin mai mult la teoria asta si poate iti schimbi parerea.
      Ce nu-ti convine la democratia noastra? Ce propui in schimb? Dictatura din Rusia sau comunismul din China? Care dintre astea 2 ti se pare o varianta mai buna pentru Romania, hmm?
      Democratia noastra tot este o varianta mai bun decat ce ofera Estul. In Est omul este doar o resursa. Mai devreme sau mai tarziu vor decide sa ii elimine, vor decide sa introduca inteligenta artificiala, robotii care sa pompeze idealurile comuniste. Are cineva dubii? Cine ii poate impune din exterior Chinei sa n-o faca? China va incerca sa controleze planeta prin inteligenta artificiala. Gura pacatosului adevar graieste! Putin a spus-o. China o va face. De-aia era bine ca rusii sa fie in tabara noastra, impotriva Chinei. De-aia Rusia avea nevoie de un lider care sa mentinta relatii bune cu Vestul, sa-si uneasca interesele cu Vestul, nu un Putin care sa mai anexeze cate o tara micuta si saraca intr-o pictura bolsevica a unei harti oribile rusesti nesimnificative intr-o ERA DIGITALA.
      Ai vrut tu sa faci o gluma despre coronavirus, dar milioanele de oameni care au pierdut luta cu coronavirusul si celelalte sute de milioane care au ramas cu rani care le vor scurta viata… Pentru oamenii aia nu este nimic amuzant la coronavirus. Nu ai inteles nimic despre vaccin, nu ai inteles ca masca nu protejeaza complet, dar reduce pe cat posibil raspandirea. Repet, reduce pe cat posibil! Astfel incat scopul lor si al restrictilor era de fapt de a ajuta medicii sa faca fata numarului mare de pacienti. Nu neaparat boala in sine era problema.
      Faptul ca sustineti doar un partid, care mai devreme sau mai tarziu va disparea, nu va ajuta cu nimic in viata. Nu va ajuta sa deveniti un om mai bun cu fiecare zi care se scurge. Uitati ca rolul nostru pe Pamant este sa lasam in urma copiii nostri, sa le oferim o viata mai buna, sa devina o versiune mai buna a noastra. Poate ca nu intelegeti acum, dar din singurul tau copil pe care il educi cum trebuie, vor lua nastere sute, mii de generatii, popoare intregi. Nu prezentul trebuie sa va preocupe, nicidecum trecutul si imperiile pierdute, ci numai viitorul copiilor!

  10. Acum e momentul ca Occidentul sa recupereze teritoriile istorice Prusia de Est, Carelia si Ingria furate de Rusia, iar pe rusnaci sa-i trimita in stepele de unde au venit.

  11. Basme ..Putler e pe faras…..pib-ul Rusiei IN 2026 NU IL VA ATNGE PE CEL DIN 2013…10 ANI DE ESEC SI FOMITA cu putleriica …… siloviki ..il vor inlatura soft mai devreme sau mai tarziu…..dupa ce isi fac soft treaba cu el.

  12. Dacă rușii ataca un stat Nato, iar organizația nu reactioneaza, Nato moare. SUA nu are cu ce contracara Rusia dacă aceasta ataca vreun stat baltic, nici cu razboi conventional si nici cu arme nucleare. Asta este coșmarul americanilor, daia îi invită cu disperare pe ruși in Ucraina – si ambasadorii au retras, si campanie in presa cu invazia iminentă, si declarația lui Biden ca o invazie mica e acceptată, si zecile de declarații ca Nato nu va interveni.
    Putin va ataca sigur. Poate nu acuma dar va face el vre-o trăsnae, atunci cand nimeni nu se așteaptă.

  13. ataca un ca.cat..

  14. Și ce? Asta face Rusia imună la sancțiuni? După câțiva ani în neo-gulagul rusesc, toată lumea va dori să iasă din Rusia, cu mațele chiorăind de foame.

  15. Primul atac al Rusiei-7 lei benzina, al II 0,35 Kwj la gaze, 15 lei la apa/canal m3, dobandna cea mai mare la credite din UE, cea mai mare dobanda de imprumut,…Mai multi anal.isti pentru propasirea tarilor de rangul I.

  16. UE e de fapt un urias castel de nisip, care fosneste la orice adiere usoara de vant.
    Europa este macinata de interesele personale ale membrilor sai: Germania vrea sa cumpere gaz ieftin rusesc si sa vanda masini turcesti, Franta vrea sa vanda fregate si elicoptere cu armament francez, produse cu energie nucleara, Olanda vrea sa vanda fregate cu armament American, Suedia vrea sa vanda avioane saab, Italia si Spania vor sa vanda avioane de transport, Ungaria vrea bani rusesi si chinezesti, UK vrea sa vanda tuturor submarine nucleare si detrimentul submarinelor diesel franceze si germane, etc…
    Voi credeti ca este capabila vreuna dintre aceste tari europene sa se apere singura?
    Lichtenstein are ministerul apararii format din 873 de persoane, incluzand contabili, secretara de 23 de ani a ministrului de 76 de ani si femeile de serviciu. Adica un pluton de SPETNAZ rusesc i-ar elimina pe toti in 7 min 36 sec fara pierderi.
    Vreti sa vorbim si de noi? Mai bine nu.
    Dar, occidentul doarme frumos, frumos…

    • Rusia are o economie mai mică decât a New York-ului, nimeni nu vrea să trăiască în Rusia, emigrează 300000 de ruși tineri pe an. De-asta vrea Putin război, ca să distragă atenția de la eșecul lui total de 20 de ani.

    • meri de te culca

  17. Ce delir SF, în mintea autorului fundamentele NATO ar fi aruncate la gunoi din comoditate , „Europa (și SUA) nu are chef de război cu Rusia.” Nici o țară condusă de oameni normali la cap nu are chef de război, dar războiul va fi cert dacă P.u.ț.lin atacă orice metru pătat din NATO.
    Iar Rusia va fi zdrobită, pe merit, fiind o țară agresivă și infectă .
    E foarte simplu, Aliații (NATO) sunt de 10 ori mai puternici decât Rusia, iar presupunând prin absurd că ar interveni China, nu cred că poate face față Taiwanului + Japoniei, decât pe hârtie.

    • Un diliu cu povesti pentru pro sti.
      Cind o sa-l vedem pe Putin ca i-a luat-o mintea la fuga pe ogor, da, ar putea fi luata in considerare si o ipoteza ca a astuia. Pina una-alta nu pare sa fie cazul.

    • gândești simplu
      sunt și lucruri pe care nu le cunoști
      și mai este și faptul, ca nu știi – că ‘sunt și lucruri pe care nu le cunoști’
      @mario

  18. Războiul e dorit doar de oameni tulburați, dar aproape că aș vrea să atace P.uțin un mp dintr-o țară NATO, ca să fie zdrobită Rusia.

  19. Rusia m.oare de foame, dar autorul visează că atac.ă NATO !

  20. Pt. Ion, daia a fost un ministru. De aia se scrie d aia.
    Și tot pt el:
    Soldat rus, soldat rus,
    Te ai urcat atât de sus
    Sa te vadă popoarele
    Sau fiindcă tu put picioarele?

  21. Cat de greu e sa intelegeti ca ce face sobolanul bolsevic de zece ani a facut si Hitler la sfarsitul anilor 30. Tot asa a fost mangaiat pe crestet de occidentali si rugat sa se calmeze, si… s a intamplat ce s-a intamplat!

  22. Nu cred că rușii vor călca pe pământ NATO. Ar primi un ultimatum să se retragă într – un termen foarte scurt, după care sigur ar fi o intervenție aliată pe teritoriul acelui stat. În cazul în care rușii nu ar da înapoi, s-ar putea ajunge la o confruntare de anvergură, inclusiv nucleară. Nu cred că NATO ar ignora așa ceva. Iar Putin nu cred că e naiv sau diliu. Un război nuclear ar aduce pierderi grele în țările NATO, dar Rusia ar fi zdrobită total. Iar China sigur nu s-ar băga.

  23. Rusia va prelua sudul Ucrainei, taind accesul acesteia la Marea Neagra. Transnistria , Crimea si Donetk vor contribui la asta in timp ce toata lumea se uita spre nord.

  24. Mi-ar plăcea nespus să-i văd pe toți comentatorii ăștia demontând, curațind și remontând un pistol mitralieră, că la înșirat baliverne aici sunt meseriași.

    • Mi-ar plăcea pe lângă provocarea cu pistolul mitralieră – care acum când lumea intră în față cu Zircoane aduce mai mult a bici pe timpul romanilor, sau un fel de bâtă a lui isis – mi-ar plăcea deci să fi pus mâna măcar o dată, pe un joc de strategie. N-are de-a face cu Războiul real, știu dar în viață e bine să știi din cât mai multe – și, pe lângă ștersul trăgaciului, să capeți (măcar dintr-un joc de strategie) o idee despre ce-i ăla ‘element surpriză’. Dar nah (și iarăși: nu e vreo jignire, sau insultă) te înțeleg.. ai rămas un pic la oi, dacă tot la mitralieră ești.
      Și dacă tot ai prins un pic de orizont (dacă l-ai prins), Putin a spus așa: „Cei ce stăpânesc AI vor câștiga Războaie, de acum încolo”.
      (AI însemnând – știi.. „am îndemânare” la pistolul mitralieră..)

  25. O analiza pertinenta.