G4Media.ro

Analiză în presa spaniolă: ”Întrebarea nu este dacă Putin poate invada Ucraina,…

Sursa foto: Russian Defense Ministry

Analiză în presa spaniolă: ”Întrebarea nu este dacă Putin poate invada Ucraina, ci dacă este interesat: de ce ar putea Rusia să-și intensifice ofensiva?”

În 2014, războiul din Ucraina a avut ca punct fundamental ideea de nezdruncinat a Rusiei de a anexa peninsula Crimeea, lucru care în cele din urmă a ajuns să se întâmple. De atunci, tensiunile dintre cele două țări au rămas latente, dar în ultimele săptămâni mai multe mișcări sugerează o mișcare majoră a Kremlinului de a invada țara vecină. Este intenția lui Vladimir Putin realistă? Poate face acest lucru? Dar mai important este dacă el este interesat să o facă acum, arată o analiză a publicației spaniole 20 Minutos, preluată de Rador.

Momentan, unul dintre ultimele capitole a fost foarte recent. Vinerea aceasta, autoritățile ruse au calificat drept „provocare” acțiunile unei nave ucrainene care naviga în vecinătatea strâmtorii Kerci și care nu ar fi răspuns la ordinele navelor rusești.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a afirmat că este „evident” faptul că este „încă o provocare pe mare”, iar Kremlinul a avertizat despre posibile consecințe „grave” în fața presupusei mișcări a Kievului. „Ceea ce s-a întâmplat arată din nou posibilul prejudiciu și posibilele consecințe care pot deriva din aceste acțiuni provocatoare. Orice mică provocare poate avea consecințe foarte grave”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenției de presă Sputnik.

Există multe indicii care sugerează că posibila invazie a Ucrainei de către Rusia este aproape de a deveni realitate, mai ales în fața unei desfășurări tot mai mari de trupe la graniță. Anexarea totală a Ucrainei este de fapt una dintre obsesiile lui Putin în intenția sa de a reveni aproape în epoca țarilor, cu el la comandă și cu un fel de „imperiu rus”, în stilul a ceea ce era pe vremea lui URSS. Kremlinul crede că are instrumentele necesare pentru a face acest lucru.

Cu doar câteva zile în urmă, guvernul rus a explicat că va avea o nouă rachetă hipersonică până în 2022. Și aceasta este o altă parte a strategiei sale: povestea. „Nu vrem să ajungem în situaţia extremă de a fi nevoiţi să o folosim”, a spus atunci Putin. Nu este vorba atât de a recurge la aceste tipuri de instrumente, ci de a-i face pe alții să știe că Moscova le are. Rusia dezvoltă ceea ce se numește „diplomație coercitivă”, care constă în exercitarea presiunii împotriva celor pe care îi consideră rivalii săi strategici.

Dar agenda imperială are un handicap și este umană. Războiul de acum șapte ani a presupus pierderi materiale importante, dar mai ales ale soldaților plecați pe front. Această poveste este una pe care Putin nu și-o poate permite din nou. Costurile, așadar, ar fi foarte mari și mai ales într-un scenariu care ar presupune experimentarea aceluiași coșmar de două ori în mai puțin de un deceniu. Președintele rus insistă: „Rusia și Ucraina sunt un singur popor”. A repetat-o până la saţietate. Dar el știe că nu poate pierde acest „popor”.

UE este deja în alertă cu privire la Rusia. Putin gândește ca ceea ce este, un fost ofițer KGB. Se îndoiește în funcție de profitul pe care îl poate obține și dacă acesta nu este suficient de mare, nu face pasul. Uniunea, pe de altă parte, se află la un fel de răscruce și și-a lansat deja Busola Strategică. Acesta este un plan de a se impune ca actor independent într-o bătălie geopolitică pe care intenționează să îl dezvolte în lunile și anii următori. În acest joc, Ucraina este o piesă mai importantă decât pare. Ea nu este nici membru al UE, nici al NATO, dar poate fi protejata Celor 27 dacă ei o decid. Acolo unde Uniunea Europeană nu poate rămâne este în țara nimănui, pentru că asta ar implica să cedeze „pământ” Rusiei.

Rusia este o putere geopolitică și își dorește ca zona sa de influență să continue să crească pe termen scurt și mediu. Ucraina este doar un pas pe această rută. Influența sa în alte țări precum Ungaria – Viktor Orbán a avut întotdeauna relaţii bune cu Putin – ar putea crește și ea, iar țările baltice sunt marcate cu roșu pe harta Kremlinului. Strategia are multe avantaje, dar realizarea ei depinde de mai mulți factori. Confruntându-se cu criză după criză, poate că Putin nu va considera că merită să accelereze lucrurile acum.

Traducerea: Rodezia Costea / Sursa foto: Russian Defense Ministry

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. daca AMERLOCII nu dadeau LOVITURA DE STAT in 2014 azi Ukraina erea intreaga Cine poate sa imi spuna despre o tara in care au intrat AMERLOCII si a ramas intreaga?

    • Ce-mi „plac” mie postacii astia care incearca sa ne convinga ca: „daca femeia nu comenta ca o bate, barba-su nu o mai omora”, deci femeia e de vina. Bai, Sergei/Vanya/Misha, vina e a aluia care cotropeste in forta un teritoriu care nu-i al lui.

    • @marin, Neam de sclavi, în rahat ați trăit, în rahat o sa muriți. Trebuie sa faceți sluj lui putin? Ucraina a făcut ce trebuia sa facă o tara demna cu un popor demn. Ca vouă lungatorulor de scuipat sovietic nu va convine, e treaba voastră, lingeți în continuare! Poată va da puțin privilegiul ca de Crăciun să-l pupați între buci! Ce buCURie pe voi!

  2. Intrebarea este care tara din Europa poate sa se opuna armat Rusiei….?…nici una….cu domnisoare pe post de soltati ,progresisti de la Bruxelles nu au ce opune armatei ruse….

  3. Problema nu tine de putiinta Rusiei de a invada Ucraina . Ea este parte a intrebarii : unde se va opri Rusia in momentul in care face acest pas . Nimeni nu are garantia ca Rusia , o data plecata pe acest drum si neoprita de nimeni nu va dori si restul .

  4. Jocul se rezuma doar la distante . Rusia are rachete ce pot lovi occidentul de oriunde dar occidentul este asa de aproape de Rusia incit rachetele lui nu parcurg decit o distanta ce se scurteaza pe masura ce Ucraina doreste a fi in NATO.Una este o racheta ce parcurge 10000 de km si alta este una ce parcurge doar citeva sute de km .

  5. Vedem cum Rusia nu mai gindeste in termeni de contrapondere militara si este dispusa ,deocamdata la nivel declarativ sa distruga totul o data cu propria lor natiune . Imperativ ,Rusia ne zice : opriti sau daca nu trimitem bombele cu orisicare risc .

  6. Rusia stie foarte bine ca o lovitura data simultan de toate fortele NATO paralizeza instantaneu orisicare lovitura de incercare .

  7. Întotdeauna nu tu și șeful tău sunteți vinovați, este vina femeii că este atât de frumoasă și că își dorește să fie cu altul!!!
    Ce părere ai despre libertatea de a alege?!
    Ai dreptate, dacă nu luau americanii Crimeea și estul Ucrainei, astăzi Ucraina era întreagă!!!
    În ce galaxie trăiești???
    Dacă și în anul 2021 mai întâlnim ființe preistorice ca tine…

  8. Costel, cu tot respectul…
    Crezi că este posibil să fie această unitate?!
    Pe același lucru mizează și Vladimir!
    Țările UE mai mult încurcă… Sunt tari ca lutul, rușii și chinezii sunt tari ca fierul! Dacă nu erau americanii ne ocupau de mult timp!
    Ști cum este vorba aia: „omul naiv își merită soarta”! (mă refer la țările din UE)

  9. Misha… Ai dreptate!
    Dacă nu furau americanii Crimeea și estul Ucrainei, astăzi Ucraina ar fi fost întreagă!
    Marin… Ești incredibil!!! You are the best!!!

  10. Al….ai obiceiul sa ceri inapoi „cadourile” facute de tine sau de parintii tai???!!!
    Ai dreptate… dar acum ce facem?! Nimic nu mai este valabil (tratatele pe care conducatorii nostri le-au semnat!) ?!

  11. Rusia ce nu are…..teritoriu are slava domnului,resurse la fel…..cu populatia sta prost….scade…probabil asta e aximutul ….ei. Si se tine de el ….in fiecare deceniu .

  12. Avem o gramada de teritoriu pe care ucraina il sustine fara nici un drept. Teritoriile ce le sustine au fost date de stalin ,vezi doamne la castigarea razboiului. Am fost si am vazut teritorii PUR Romanesti in zona Herța si CERNAUTI. ZONA MARAMURESULUI ESTE fantastica 80% daca nu mai mult sunt romani moroseni. Asteapta unirea cu ROMANIA. Noi trebuie sa ne recuperam teritorii nationale pur ROMANE. Am fost si am studiat. Avem dreptul. Ucraina pentru noi este un dusman

    • @NITA, de ce ar fi Ucraina pentru noi un dusman, pentru ca detine niste teritorii care au apartinut României? Daca ni le luau cu forta atunci da, ne erau dusmani, dar le-au fost date, nu le-au cotropit ei. Iar daca rusii ocupa Ucraina atunci cei care le-au facut acest cadou, si care sunt adevaratii dusmani, ne vor fi vecini.

  13. Sunt un xenofob și un rosofob care se hrănește din ura împotriva Rusiei. România e cea mai tare sarakii din NATO la pootere mii de baze militare și zero industrie, infrastructura sau nivel de trai
    Peeeeseeeedeeeee

  14. Va rog pe toți sa nu mai fiți rusofili, dar nici ucrainofili ci romani și să judecați situatia actuala cu cea din 1940 când Rusia nu a ținut cont de nici un tratat internațional sau bilateral și a acuzat jumatate di Poloniasi i-a ucis și militari care se predare și erau prizonieri a acuzat Basarabia și o parte din Bucovina tarile baltice Estonia, Lituania și Estonia care nu i-a amenințat cu ceva. ASTA E RUSIA

  15. Buna ziua.Am citit comentariile,parerea mea este ca p-tru teritoriile care i-au fost luate s-au cedate sub presiune in diferite imprejurari,Romania ar fi trebuit s-a aiba un consilu puternic format din oameni de stat si politicieni puternici care într-adevăr cu argumente puternice,s-a puna in evidenta si s-a ceara la toate forurile si guvernele acestor tari s-a accepte ca cei nu al tau nu-ti apartine!Acest mod de actiune presupune o munca Herculiana cu oameni neclintiti de la idee!! Spuneți daca vreti,CERNAUTI este Romanesc s-au Ucrainean,stiti ce se intampla cu comunitatile Romanesti din zona Cernauti s-au cu comunitatile din Valea Timocului-Serbia,mergeti s-a vedeti si apoi m-ai vrb.de prietenie!

  16. Bla,bla,bla.
    Europa socialistă -in care cetățenii simpli sunt discriminați în privința capacității de a se apăra cu arme de foc și cu țările europene vestice care se simt protejate de învecinarea cu Rusia lui Putin prin cordonul tampon format de țările din Europa de Est –
    se va trezi la realitate din păcate doar când va fi călcată pe cap de bocanci militari .
    Acum o ard in galanterii și discuții , noroc că SUA face presiuni pe bugete, armament NATO modern și strategii de combatere a expansionismului rusesc că altfel daca era după socialiștii europeni Europa de Est era în brațele lui Putin demult.