ANALIZĂ Înghesuiala prezidențiabililor la Constanța. Posibile explicații
Klaus Iohannis, Theodor Paleologu și Mircea Diaconu au venit în Constanța în același timp, după ce Dan Barna și Viorica Dăncilă au bifat și ei vizita la malul mării în urmă cu două săptămâni, la 48 de ore distanță unul de altul, notează Info Sud-Est. Primii cinci prezidențiabili s-au grăbit să ajungă în Constanța la începutul turneelor lor electorale. O explicație ar fi că, la Constanța, fiecare dintre cei cinci încă mai are (sau are de curând) o felie consistentă de electorat.
Klaus Iohannis a apărut la Constanța ca un rock-star. Așteptat în parcul Casei de Cultură (centrul geografic al orașului) de peste 1000 de persoane, președintele s-a scăldat de-a dreptul în mulțime timp de 20 de minute, atât cât i-a trebuit să parcurgă cei 50 de metri de la mașină până în clădire. Iohannis a vorbit și a făcut selfie-uri cu toată lumea, purtând zâmbetul larg al siguranței celui de-al doilea mandat. Toate taberele din PNL, fie că de la centru sau din local, au fost prezente la întâlnire. Organizarea și mobilizarea impecabile aminteau mai degrabă de PSD, iar atitudinea pe care o afișau liderii PNL aminteau de scorul din 26 mai. Pentru prima dată la Constanța, PNL a semănat cu un învingător și nu cu o balama politică.
(foto: Theodor Paleologu, Eugen Tomac/ sursa foto: Ordinea.ro)
Theodor Paleologu a invitat presa locală la conferință tot sâmbătă, însă pe ultima sută de metri evenimentul a fost mutat vineri, stârnind confuzie, mai ales pe fondul aglomerației de prezidențiabili care-și anunțaseră vizita în aceeași zi. La Constanța, Paleologu are un important electorat adoptiv, câștigat din oficiu. Este felia dură de electorat pro-Băsescu, chiar dacă mult subțiată după ieșirile din decor ale fostului președinte. Acest electorat dur al lui Traian Băsescu (originar din Constanța) l-a urmat pe fostul președinte în toate alegerile, fie că au fost locale, parlamentare sau europarlamentare.
Spre exemplu, la alegerile europarlamentare din 2009, la Constanța, Elena Băsescu a obținut unul dintre cele mai mari scoruri ale sale. Tot Constanța l-a trimis la Bruxelles și pe tatăl său, PMP obținând aici cel mai bun scor din țară.
PNL aproape că nu exista, el a fost inventat la Constanța odată cu apariția USL, timp în care democrații lui Traian Băsescu obțineau cele mai bune scoruri ale opoziției. Cu singurele excepții, din patru în patru ani, atunci când și președintele lăsa liber culoarul pentru Primăria Constanța.
Mircea Diaconu nu și-a asumat un miting electoral, ci „a intrat în dialog” cu constănțenii. Apariția lui pe faleza Cazinoului, într-un costum parcă împrumutat din recuzita filmelor românești vechi și cu o mină melancolică, a fost de-a dreptul deprimantă. Cu toate astea, calculele actoricești ale lui Mircea Diaconu sunt corecte pentru că tot Constanța l-a trimis în Parlamentul European și pe Diaconu, care, în 2014, a obținut 13,36% din voturi, al treilea cel mai bun scor din oraș, după alianța PSD-UNPR-PC și PMP-ul lui Traian Băsescu. La aceleași alegeri, în județul Constanța, Diaconu, fără structuri și observatori în teritoriu, a obținut al cincilea scor, de aproape 10%, după clasicele PSD, PNL, PMP și PDL.
La sfârșitul lunii august, Dan Barna a ales Constanța pentru a deschide seria turneelor electorale pentru cursa prezidențială. A ales orașul de la malul mării pentru că, datorită unui puternic vot anti-PSD, rostogolit pe valul uriaș de emoție provocat de aducerea lui Radu Mazăre acasă și întemnițarea lui, USR a ras județul și a câștigat în toate fiefurile roșii importante, inclusiv în municipiul Constanța. Era cumva firesc, deci, ca USR să aleagă fosta republică Mazăre pentru a transmite un semnal de forță și pentru a-și omagia noul electorat. Doar că socotelile de la București nu s-au mai potrivit cu cele din Constanța. Dan Barna a bifat o conferință de presă reușită, chiar dacă de câteva ori a fost salvat de intervențiile de pe tușă ale lui Dacian Cioloș, dar un miting eșuat. După unele estimări, la întâlnirea din Piața Ovidiu, în centrul vechi, au participat 150 de persoane, iar cei mai optimiști susțin că ar fi fost vreo 300. O medie de 200 de oameni este jenantă pentru primul miting electoral al partidului care fix în urmă cu 3 luni cucerea Constanța.
Poate electoratul USR de la malul mării nu gustă astfel de mitinguri electorale. Sau poate, în 26 mai, electoratul de aici a vrut doar să transmită celebrul mesaj din jargon anti-PSD, iar USR a fost instrumentul potrivit, având în vedere că înțelegerile transpartinice și complicitatea de la Constanța dintre PSD și celelalte partide se văd și astăzi la fiecare pas prin oraș.
La Constanța, Viorica Dăncilă a fost purtată pe brațe de fantoma unui PSD care până de curând încleștase județul și care, în mod ironic, își formase propriul stat paralel, controlând toate instituțiile, de la firma care strângea gunoiul de pe străzi la instanțe și parchete. Așadar, un PSD muribund nu a putut asigura pentru candidatul său decât o întâlnire-priveghi, cu aplauze răsfirate, momente jenante sau deplasate și secvențe amuzante prin ridicol (vezi mai multe aici). Tabloul funest a fost completat de o ambulanță care a tratat câteva femei social-democrate suspecte de toxiinfecție după ce au mâncat pe litoralul românesc și de decesul alteia în urma unui infarct.
Una peste alta, Viorica Dăncilă, cel mai neconvingător șef PSD, proptit acolo după plecarea unui lider autoritar ca Liviu Dragnea, trebuie să-și salveze cât mai mult din electoratul constănțean care a fost învățat să fie obedient doar în fața altor lideri la fel de autoritari, Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu. Pentru că, în lipsa unora ca ei, votanții PSD au o mică nelămurire: ei cu cine trebuie să voteze acum?
Citește articolul integral pe Info Sud-Est.ro.
sursa foto: Info Sud-Est
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii