G4Media.ro

ANALIZĂ Interesele și influența Partidului Comunist Chinez în România. Care sunt principalele…

ANALIZĂ Interesele și influența Partidului Comunist Chinez în România. Care sunt principalele canale de propagandă ale Beijingului în spațiul politic și mediatic românesc

Interesul Chinei în România este mai degrabă în mari proiecte de infrastructură obținute cu ajutorul influenței exercitate în cadrul unor segmente prietenoase ale elitei, în special în interiorul Partidului Social-Democrat, decât în rândul populației generale, arată o analiză realizată de Center for European Policy Analysis (CEPA).

„În istoria recentă, prezența chineză în România a fost aproape exclusiv legată de proiecte de infrastructură și energie ca parte a Inițiativei Belt and Road, printre care căi ferate de mare viteză, tehnologii 5G prin Huawei, managementul portului Constanța, centrale nucleare la Cernavodă și centrale electrice convenționale la Tarnița și Turceni-Rovinari”, se mai arată în raportul CEPA.

Totodată, Beijingul se mai folosește de institutele Confucius din România pentru a institui un grup restrâns de elite familiarizate cu limba si cultura chineză, în esență apolitice, care manifestă o preocupare minimală față de democrație și drepturile omului în China.

CEPA mai afirmă că „majoritatea operațiunilor de propagandă ale Chinei în România se încadrează într-o narațiune mai amplă, colportată atât la nivel local, cât și global, conform căreia sistemul occidental de democrație și valori liberale este putred, ineficient și ipocrit.

Această narațiune se aliniază în mod natural cu narațiunile altor inamici ai democrației liberale, cum ar fi Rusia lui Putin sau mișcarea globală de extremă dreapta.

Executivul de la Beijing a încercat, în mod tradițional, să păstreze relații bune cu politicienii români, în special cu cei din PSD, având în vedere fostul trecut comunist.

Astfel, mai arată CEPA, Partidul Comunist Chinez (PCC) „a încercat să cultive politicieni cunoscuți, inclusiv foștii prim-miniștri Adrian Năstase, Victor Ponta și Viorica Dăncilă, toți membri ai PSD, și Emil Boc, în prezent membru al Partidului Național Liberal de centru-dreapta ; foștii miniștri de externe Theodor Meleșcanu și Adrian Severin, ambii PSD; europarlamentarul Maria Grapini, fost membru al PSD ; și chiar unii politicieni de rangul doi”.

În același timp, PCC oferă finanțare către patru institute Confucius care promovează cultura chineză „într-un mod puternic propagandistic” și oferă burse de studii în China și diplome pentru cunoașterea limbii chineze.: „Institutele sunt găzduite de universități românești de prestigiu și, deși niciun acord formal nu obligă gazdele să abordeze subiecte care sunt inacceptabile din punct de vedere politic pentru sponsor, universitățile par totuși atente în acest caz.

Institutele dețin o influență prin finanțarea pe care o aduc și prin bursele pe care institutul le acordă studenților. Acest lucru duce la o anumită autocenzură și la articole prietenoase atunci când cercetătorii se întorc acasă după vizite în China”.

Center for European Policy Analysis mai precizează că, printre strategiile de răspândire largă a propagandei sale, Beijingul se folosește de pagina de Facebook a Ambasadei Chinei la București, cel mai transparent canal de influență, concentrându-se pe teme importante pentru China, cum ar fi: statutul Taiwanului , ajutorul COVID-19 sau proiectele din cadrul Inițiativei Belt and Road.

De asemenea, propaganda Partidului Comunist Chinez mai este canalizată și prin advertoriale și alte tipuri de conținuturi furnizate de aparatul propagandistic de la Beijing.

CEPA arată că, printre canalele cele mai vizibile sunt „ziarul mainstream Curierul Național și secțiunea în limba română a Radio China Internațional prin intermediul editorului său, Dan Tomozei, care trăiește în China”.

Potrivit sursei citate, apogeul influenței politice a Chinei în România pare să fi fost în timpul mandatului de premier al lui Victor Ponta și, ulterior, al Vioricăi Dăncilă, dar marile proiecte negociate de cei doi foști șefi de Executiv cu Beijingul au fost în cele din urmă „abandonate sau cel puțin suspendate, pe fondul unui puternic consens politic pro-occidental la București și al unui parteneriat strategic de durată cu SUA”.

„În ansamblu, China continuă să aibă o vizibilitate publică redusă. Majoritatea sondajelor de opinie arată că nu este percepută nici ca un prieten major, nici ca o amenințare majoră”, mai afirmă CEPA.

Publicul românesc pare a fi o „pradă ușoară” pentru propaganda și manipularea din China, în mare parte din cauza „analfabetismului mediatic” și „obiceiurilor proaste” de consum media, larg răspândite în rândul populației din România.

Studenții de la institutele Confucius și cadrele universitare din unitățile de învățământ superior care le sunt gazdă se numără printre grupurile cel mai des vizate de propaganda Beijingului, alături de alte „ținte ușoare”, cum ar fi politicienii corupți, mai arată CEPA.

Center for European Policy Analysis concluzionează că „deși nu există niciun motiv să credem că interesul chinezesc pentru România va scădea, România nu acordă prioritate relației sale cu China”.

Vă prezentăm mai jos analiza integrală publicată de CEPA:

 

„Scopurile și obiectivele influenței maligne a Partidului Comunist Chinez (PCC)

România nu pare a fi esențială pentru strategia Chinei de creștere a prezenței și influenței sale în Europa, deoarece nu este o piață mare pentru produsele chinezești și nici nu joacă un rol politic de neînlocuit la nivel regional sau la Bruxelles. Interesul Chinei este mai degrabă în proiecte mari de infrastructură câștigate prin intermediul influenței în cadrul unor segmente prietenoase ale elitei (în special în cadrul Partidului Social-Democrat) decât în rândul populației generale. Lucrurile par să se fi schimbat de la pandemie, deoarece criticile la nivel mondial la adresa Chinei au determinat România să adopte poziții mai ferme pentru a se apăra de influența chineză potențial malignă. Impactul acestei schimbări de atitudine este încă prematur de evaluat.

În istoria recentă, prezența chineză în România a fost aproape exclusiv legată de proiecte de infrastructură și energie ca parte a Inițiativei Belt and Road, printre care căi ferate de mare viteză, tehnologii 5G prin Huawei, managementul portului Constanța, centrale nucleare la Cernavodă și centrale electrice convenționale la Tarnița și Turceni-Rovinari. Beijingul preferă proiectele care nu sunt atribuite prin licitație, ci prin negocieri directe cu actorii politici relevanți și care garantează profiturile chinezești (și posibilitatea de a transfera, pe cât posibil, riscul către statul român). Chiar dacă România face parte din obiectivul diplomatic mai amplu de stabilire a influenței chineze în Europa Centrală și de Est prin intermediul formatului 16/17+1,2 Beijingul înțelege limitele pe termen scurt ale influenței sale într-o țară care este un membru mai degrabă entuziast al UE și al NATO și care are un parteneriat strategic strâns cu SUA. Deocamdată, pare mulțumit să rămână prezent în România, pe cât posibil într-o lumină pozitivă și cu contacte care îi vor permite să aibă mai multă influență atunci când circumstanțele o vor permite.

China folosește propaganda în România ca parte a efortului său mai larg de a submina democrația liberală occidentală și de a se prezenta ca o alternativă viabilă. În special, o parte din propaganda chineză pare să vizeze mai degrabă elitele partidului chinez decât publicul românesc, unele texte fiind pur și simplu incapabile să convingă pe cineva de ceva. Acestea sunt scrise în limbaj comunist care ar fi imediat recognoscibil ca atare în România, o țară cu un trecut comunist relativ recent. Chiar și tânăra generație ar trebui să fie capabilă să detecteze diferența clară de stil dintre limbajul publicației gazdă și inserția de propagandă.

Abordarea Chinei nu izvorăște neapărat din intenții răuvoitoare. Beijingul nu pare să dorească să submineze direct statul sau să semene discordie, iar acțiunile sale sunt relativ transparente. Într-adevăr, China și România au avut anterior relații bune, iar în unele cercuri chinezești pare să existe în continuare convingerea că cele două țări au o relație specială , în ciuda schimbării regimului politic.

Oricare ar fi intențiile Chinei, acțiunile sale sunt susceptibile de a avea consecințe dăunătoare în mai multe moduri. În timp ce România continuă să se lupte pentru a eradica frauda și, prin urmare, pentru a beneficia de fonduri UE strict controlate, investițiile chinezești, fără obligații politice, pot părea atractive. Dar acestea vin cu obligații economice serioase, iar într-o țară cu instituții slabe, pot afecta economia, așa cum s-a văzut în unele părți ale Africii și în Balcani. Un aflux de investiții nesupravegheate se va întoarce probabil împotriva sa atunci când va veni timpul ca statul să-și îndeplinească obligațiile financiare față de China.

Dincolo de aceste ipoteze, China se folosește de institutele Confucius din România pentru a crea un mic grup de elite care sunt familiarizate cu limba și cultura sa, dar care sunt în esență apolitice și manifestă puțină preocupare pentru drepturile omului și democrație în China. În aceste poziții, ele vor face în mod inevitabil presiuni pentru o poziție mai relaxată în ceea ce privește drepturile omului în străinătate și, posibil pe termen lung, acasă.

Majoritatea operațiunilor de propagandă ale Chinei în România se încadrează într-o narațiune mai amplă, colportată atât la nivel local, cât și global, conform căreia sistemul occidental de democrație și valori liberale este putred, ineficient și ipocrit. Această narațiune măreață se aliniază în mod natural cu narațiunile altor inamici ai democrației liberale, cum ar fi Rusia lui Putin sau mișcarea globală de extremă dreapta.

Metodele, instrumentele și tacticile PCC pentru promovarea influenței maligne

Eforturile de propagandă și de influență chineze se împart în două categorii: strategiile mai noi de largă popularitate, care vizează întreaga populație prin intermediul marilor publicații și al mijloacelor de comunicare socială, și strategiile mai tradiționale orientate către elite, care vizează menținerea contactelor cu politicienii și educarea cohortelor de experți prieteni ai Chinei.

Strategii de atragere îngustă (de elită): În mod tradițional, guvernul chinez a încercat să mențină relații bune cu politicienii români, în special cu Partidul Social Democrat de stânga (PSD), ale cărui rânduri au fost umplute inițial cu veterani ai Partidului Comunist Român desființat. Partidul Comunist Chinez a încercat să cultive politicieni cunoscuți, inclusiv foștii prim-miniștri Adrian Năstase, Victor Ponta și Viorica Dăncilă, toți membri ai PSD, și Emil Boc, în prezent membru al Partidului Național Liberal de centru-dreapta ; foștii miniștri de externe Theodor Meleșcanu și Adrian Severin, ambii PSD; europarlamentarul Maria Grapini, fost membru al PSD ; și chiar unii politicieni de rangul doi.

Partidul Comunist Chinez finanțează patru institute Confucius care promovează cultura chineză într-un mod puternic propagandistic și oferă diplome de limba chineză și facilitează burse de studii în China. Institutele sunt găzduite de universități românești de prestigiu și, deși niciun acord formal nu obligă gazdele să abordeze subiecte care sunt inacceptabile din punct de vedere politic pentru sponsor, universitățile par totuși atente în acest caz. Institutele dețin o influență prin finanțarea pe care o aduc și prin bursele pe care institutul le acordă studenților. Acest lucru duce la o anumită autocenzură și la articole prietenoase atunci când cercetătorii se întorc acasă după vizite în China.

Strategii de largă răspândire: Cel mai transparent canal de influență este pagina de Facebook a Ambasadei Chinei la București , care se concentrează pe subiecte importante pentru China, cum ar fi statutul Taiwanului , ajutorul COVID-19 sau proiectele din cadrul Inițiativei Belt and Road. Alte postări ar putea fi etichetate ca fiind „Viața în China”, lipsite de conținut politic explicit și conținând adesea link-uri către materiale în limba engleză. Acestea variază de la subiecte de interes uman, cum ar fi simpaticii panda sau instrumentele tradiționale, până la subiecte mai serioase și adiacente din punct de vedere politic, cum ar fi popularitatea sportivilor chinezi din China continentală în Hong Kong, alte știri despre Jocurile Olimpice sau știri despre programul spațial chinezesc. Comentariile negative sunt îndepărtate cu promptitudine, chiar și atunci când sunt scrise politicos. Postările tind să aibă mai puțin de o mână de comentarii pozitive (rămase), uneori de la comentatori recurenți, care par a fi persoane reale care doresc să fie remarcate.

Propaganda relativ deschisă în România este canalizată și prin advertoriale și conținuturi furnizate de mașina de propagandă internațională chineză. Canalele cele mai vizibile sunt ziarul mainstream Curierul Național și secțiunea în limba română a Radio China Internațional prin intermediul editorului său, Dan Tomozei, care trăiește în China.

Aceste canale minimalizează legătura dintre China și pandemia COVID-19; laudă generozitatea chineză față de țările mai sărace; critică democrația occidentală; promovează marile realizări ale aparatului comunist chinez; glorifică deciziile Partidului Comunist Chinez, adesea într-un limbaj birocratic, neautentic; și implicit neagă existența problemelor legate de drepturile omului în China. Propaganda chineză nu răspunde la acuzații, ci mai degrabă prezintă o contra-narațiune pozitivă, uneori bazată pe fapte dubioase.

În Curierul Național, articolele sunt grupate într-o serie dedicată Chinei, marcată discret ca advertorial. Seria este curatoriată de CCTV+, televiziunea oficială chineză din străinătate, iar articolele sunt semnate ca fiind Radio China Internațional. Deși seria a început în august 2021, marcând un nou interes pentru comunicarea de masă din China, autorul este asumat în mod deschis ca fiind Radio China Internațional abia din octombrie 2021. În ceea ce privește mediul informațional general din România, însă, o cercetare internă realizată de GlobalFocus în decembrie 2021 în scopul acestei lucrări a arătat că, dintr-un eșantion de 99 de exemple de reportaje recente despre China, doar 10 au fost pozitive.

Raza de acțiune a tacticilor PCC

Influența politică a Chinei a părut să atingă un apogeu în perioada în care Victor Ponta a fost prim-ministru, între 2012 și 2015 , dar, ulterior, toate proiectele mari negociate cu China în timpul lui Ponta și, mai târziu, al Vioricăi Dăncilă au fost abandonate sau cel puțin suspendate, pe fondul unui puternic consens politic pro-occidental la București și al unui parteneriat strategic de durată cu SUA. Centralele electrice și planurile de infrastructură au fost anulate de legislația care blochează implicit participarea chineză la licitațiile publice sau de deciziile românești de a căuta soluții alternative. România a adoptat, de asemenea, măsuri care ar bloca efectiv vânzarea de infrastructură 5G de către Huawei în țară. În arena diplomatică, România face încă parte din formatul 16/17+1, dar a manifestat puțin entuziasm pentru a participa activ la reuniuni.

În această etapă, încercările Chinei de a-și proiecta influența în România vizează în primul rând elitele. Prin intermediul institutelor Confucius, noile generații de persoane cu un nivel de educație ridicat sunt convinse să se concentreze mai degrabă asupra aspectelor economice ale relației sino-române decât asupra amenințării pe care modelul politic chinezesc o reprezintă pentru democrație.

China se poate aștepta să exercite puțină influență prin intermediul diasporei sale. Chiar dacă imigranții chinezi din România manifestă mai multă simpatie față de țara gazdă decât cei din țările vecine față de țara lor , aceștia au puține contacte semnificative cu societatea românească din cauza barierelor culturale și lingvistice persistente.

În ansamblu, China continuă să aibă o vizibilitate publică redusă. Majoritatea sondajelor de opinie arată că nu este percepută nici ca un prieten major, nici ca o amenințare majoră.

Publicul și grupurile țintă

Datorită analfabetismului mediatic considerabil și obiceiurilor proaste de consum mediatic, publicul românesc poate fi o pradă ușoară pentru propagandă și manipulare, iar absența relativă a unui răspuns coordonat, condus de stat, sporește această vulnerabilitate.

Printre grupurile vizate se numără studenții de la institutele Confucius și cadrele universitare din universitățile românești gazdă. Deși ei înșiși au o influență limitată, este posibil ca la un moment dat să găsească un public printre cei mai puțin educați, cei care sunt analfabeți media și incapabili să distingă știrile reale de propagandă.

Alte potențiale ținte ușoare includ politicieni români corupți , factori de decizie români care consideră că oportunitățile de finanțare prin intermediul UE și al Băncii Mondiale sunt prea complicate pentru a permite o dezvoltare adecvată la nivel local și grupuri de „extremă dreapta”/ultraconservatoare care se fac ecoul ostilității Beijingului față de democrație și a plângerilor că Occidentul încearcă să impună valorile sale altor țări.

Concluzie

Deși nu există niciun motiv să credem că interesul chinezesc pentru România va scădea, România nu acordă prioritate relației sale cu China. Mai degrabă, publicul și politicienii se concentrează pe sprijinirea Ucrainei și a refugiaților ucraineni.

Războiul Rusiei în Ucraina va încuraja probabil publicul și factorii de decizie să reconsidere aliații României. Deși China poate promite o dezvoltare economică progresivă, nu poate oferi protecție sau sprijin împotriva războaielor și crizelor economice. Occidentul poate. Astfel, politicienii și factorii de influență care ar putea fi altfel favorabili regimurilor autoritare au puțin spațiu pentru angajament.

Acestea fiind spuse, după război, dezvoltarea va înlocui gestionarea crizelor, iar China ar putea decide să se reangajeze cu România și cu Europa Centrală și de Est în general”.

  • Acest raport face parte din #CCPinCEE, o serie de rapoarte publicate de Center for European Policy Analysis (CEPA) care analizează eforturile și operațiunile de influență chineză în țările din Europa Centrală și de Est.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

54 comentarii

  1. Legat de articolul Institulului „Ellie” : foarte democratic sa dezactivezi sectia de comentarii. De genocidele africanilor nu vorbeste nimeni.

  2. La fel de democratic sa stai mereu sa deciz dupa cum iti decid matele daca-mi aprobi minim 5 minute de munca pe-un site demn de pus sub semnul intrebarii. Chiar ma chinuiam sa-i explic fetei cat de tare abereaza, de ce ma faceti sa stau la mila voastra ?

    • Asterixule, te dai singur de gol ca esti la munca pe aici si nu sustii ceva din vreo convingere.

  3. Ponta Victor știe mai bine care e treaba cu chineJii…

  4. Incetati cu Propaganda ca nu sunteti cu nimic diferit de ei. Tribalisme care diseca lumea in timp ce sangele se scurge vesnic in Pamant.

    • Bă da bârna din fața ochilor o vedeți?
      O ducem bine ca un fel de colonie de rangul 3?Chinejii sunt departe,Ei sunt aici printre noi și ne cotrolează fățiș.
      Nu-i mai interesează pe chineji acum de noi,suntem în ochii lor un stat falit,avem o infrastructură de toată jena. Comuniștii capitaliști dacă comparăm ce au realizat cele 2 zone culturale în 30 de ani,China hipermodernă și România de maidan mai spre centru,parcă ne dăm importanță prea mult da așa e cu capra cum o fi ea da bâțoasă râsul plânsul.

    • Propaganda liberala are un scop. De a face oameni mai liberi in gandire si fapte, chinezi vor opusul. Alege sa fi ce vor comunisti sa fi , nu cea ce vrei tu 🙂 Creier mic ce ai.

  5. Aceeasi propaganda o gasim si la americani care promoveaza americanismul in cadrul sectiilor „American Corner” din universitati.

    • Cel mai sinistru este programul work and travel, unde studentii romani trebuie sa raae ca sunt INTEGRALISTI, pentru a fi dusi la spalat veceuri in SUA, in niste sate in care nici americani analfabeti nu vor sa travel, pe salariu de sparanghelist, dar fara contributie la pensie, asigurari sociale sau CNAS. Daca te schilodesc aia pe acolo, vii in grija poporului si bugetului Romaniei.

  6. chinejii sunt mult mai destepti decat orcii piticului cracanat de la kremlyin :-))) lol

  7. Chinezii sunt mult mai destepti decat multi americani. Per total, mai destepti decat americanii, tinand cont ca mai toata elita intelectuala a Americii e tinuta de ‘foreigners’, in special, asiatici …

    Dar na, ne manjim cu kk ca la gradii, ca atat putem. Nu stim ce sa facem cu calculatoarele daca nu calculam fiecare acelasi lucru care da aceleasi rezultate gresite pt. ca de fapt traim din rente de patente pt. unelte si medicamente ce-ar trebui sa aiba costuri virtuale zero, de s-ar da Mare ‘Dezlegare’.

  8. Chinezii fac mult pentru țara lor, luptă pentru ea, vor să o facă puternică, ai noștri, însă, fură tot și pentru țară nu fac absolut nimic, decât dezastru.

    • La un moment dat, datoriile făcute de ăștia vor fi atât de mari, încât vor amaneta toată țara.

  9. De-ar fi fost Capitalismul Capitalism si Finantele Finante, traiam deja in Paradis. Investit masiv in educatie, canta greierii in capul a 7 000 000 000 de oameni, si de aici toata lumea pe STEM (Stiinta-Tehnologie-Inginerie-Matematica) si am scapat de probleme, in weekend cate-un Woodstock Pandispan pt. cure de destresare . Babilonizare sponsorizata de Durex.

    Pacat de viata asta …

  10. Vai dar cat muncesc. :)) Convingerile mele sunt irelevante. Conteaza doar daca sunt adevarate. Daca sunt adevarate, atunci creeaza probleme Stapanilor … Ii astept la un 1v1, oficializat.

  11. Uita-te la articolul cu ‘iadul’ at am scris si asta doar pt. binele Omenirii …

  12. Restul, nici nu le mai gasesti in fundul paginii … G4Media se recicleaza diferit, dovada ca le pasa doar de momentumul aducator de bani si mult mai putin de jurnalism si adevar.

    Site-ul asta ar trebui sa aiba la loc de mare cinste cele mai accesate si comentate (o medie geometrica aplicata universasl) articole, si tinuta in permanenta evidenta. Nimeni din Media nu face asta, din pacate. Ati avea un total alt impact, daca tot ‘Narativa’ e totul.

  13. pastebin .com/4i5Qw1DW

  14. Puneti pe lista si Colegiul Economic A. D. Xenopol din Bucuresti.

  15. Accesati link-ul ‘pastebin’, scoateti spatiul, pt. a putea accesa comentariul cenzurat din motive total obscure. Da, stiu, va chinui, dar si eu sunt chinuit .. In special, daca sunteti pe telefon, munciti un pic mai mult, de pe calculator e pretty straight forward. (nu va viruseaza nimeni, cel putin eu)

  16. PSD-ul este comunist, făcut din comuniști

  17. Legat de ‘amanetat tara’, e game-over de mult pt. intreaga Planeta. Aflati care sunt rentasii si cu ce se ocupa cand nu le pica bani din cer … Tind sa cred ca America si-ar dori sa dea cu economia Planetei inca odata de Pamnt dar nu-i lasa China, le tot scoate ‘short-urile’, ‘long-uind’ si viceversa.

    Sunt curios cat a pierdut Bill Gates cu short-ul pe Tesla si ce-i mai face … Tot pune bani dintr-un buzunar intr-altul sa plateasca mai putine taxe … Cateva sute de milioane de dolari sunt cateva sute de milioane de dolari, ca sa citez un presedinte celebru.

  18. Nu exista ‘comunism’, baieti. Comunismul e imposibil logistic cat timp nu-i fiecare om olimpic info-mate-fizica. V-am mai scris intr-un alt articol mult mai detaliat dar deja a disparut de pe site si Nimeni n-o sa stea sa caute …

  19. Exista doar oameni puternici si oameni slabi. Oamenii puternici fac ceva cu viata lor, cei slabi nu.

    (si de-as putea sa pun tot ce am scris aici vreodata, laolalta, ati intelege perfect ce zic)

    Gata, chiar am treaba.

  20. Duduie. Du-te si lasa-ne si lasa-te ca nu ai treaba cu lumea asta.

  21. Noi romanii, din dorinta prosteasca de a ne da loiali fata de Bruxelles, i-am refuzat pe chinezi in marile investitii de infrastructura la care ar fi vrut sa ia parte.
    In schimb, vecinii unguri, i-au acceptat pe chinezi sa le faca o investitie de 7 miliarde de dolari linga Debrecen – o intreprindere de acumulatori – unde vor da de lucru la 2000 de cetateni maghiari.
    Tot chinezii vor construi in nord-estul Ungariei cel mai mare terminal de cale ferata care va lega Europa de extremul orient.
    Cu alte cuvinte, marfurile chinezesti vor veni pentru toata Europa pe cale ferata pina in Ungaria.
    Va dati seama cit de prosti putem fi noi romanii comparativ cu vecinii nostrii unguri, in conditiile in care si ei sint in UE , ba mai mult, si in Schengen ?!

  22. Daca ar fi fost la Putere Partidul Comunist Roman , nu ar mai fi Saracie in Romania cu Pensii de 1000 de lei , care Barosanii de la Putere , nu vor sa le Mareasca . Dar Barosanii de la Putere au Salarii Mari de 6000 de Euro , ca in Europa , ca ei sunt Europeni , dar Restul Poporului este Sarac . Acesta este Un Stat Oligarhic si Fanariot in 2022 , in Romania !

  23. Exercitiu pentru cei care nu prea vad deosebiri intre SUA si China:
    Daca maine ai avea de ales intre a migra in SUA si a migra in China, ce ai alege?

    • @Qiu – Intrebare total neavenita !

    • Vlad Tepes,de ce e „total neavenită” întrebarea?
      Cumva fiindcă,poa’ să fie kitaii cât vreți mneavoastră de dezvoltați economic,nu la ambasadele lor sunt cozi ptr.vize în ÎNTREAGA lume,ci tot la ambasadele US și UE,plus UK,Australia,Canada și alte câteva state de-astea vestice?!?

  24. belt and road facut dă comunistii chineji in portu din sri lanka a bagat sri lanka in faliment😬😬😬😬 …rusii te controleaza cu gaz chinejii vor sa-ti controleze infrastructura , comunicatiile si centralele de curent…‼️‼️‼️…si mai grav, cu bataie lunga si ultra pervers😬😬😬😬…🛑✋🛑 dictaturile nu trebuie lasate sa faca investitii la tine in curte…pericol mareee💀💀💀💀💀

  25. Tinand cont ca in China nu se vand arme la supermarket … Si sa primesc vreodata ‘Turing Award’, nu ma duc in SUA daca nu ilegalizeaza complet armele pt. civili. Din Obraz pt. Normalitate.

    Si chinezoaicele fac ciorba buna + ca s-ar putea sa fie mai loiale decat toate Instagramistele TikTokciste. + ca stiu ce-i aia Munca.

    • nu se vand..ti le aduce partidu comunist la usa daca deschizi gura si spui adevaru despre ei …😬😬😬😬✋🛑✋🛑…stop investitiilor chinejilor in europa…☝️☝️☝️☝️…

  26. Ati merita sa nu mai primiti produs ‘Made in China’, sa vii se vada adevarata fata. Chiar mai mult, returnat tot ce detineti deja, ca sa constientizati niste aspecte.

  27. Daca Bagi un Antivirus Chinezesc pe Calculator , din Antivirus iti Blocheaza Calculatorul ! Nu mai da voie la Functia Download pe Calculator ! Trebuie sa-ti Reinstalegi din Nou Windows 7 si sa stergi totul din Partitii , si sa faci din nou doua Partitii pe Calculator .

  28. E interesanta si numirea lui Liviu Taranu drept presedinte ICR Beijing. Taranu e un apropiat al lui Nastase, care se vede ca are inca influenta in psd prin numirea lui Taranu. Dan Tomozei spunea ca e o veste buna numirea aceasta.

  29. Nu stiu, baieti, ce ‘antivirus’ v-ati instalat. :)) Incercati ”Google Flex” , daca va bate Microsoft-ul(ceea ce-i perfect normal, mi-a luat 20 de ani ca sa-mi dau seama ca nu ma mai ating).

  30. Oricum, aberati ca la usa cortului. Fiecare scrie ce-l taie capul, fara sa concluzioneze nimic.

  31. Pentru iubitorii de chinezoi. Romanika e deocamdata o tara libera… ce ar fi daca iubiti asa de tare chinezoii sa emigrati la unchiul Xi sa va mangaie pe sufletel…🤪

  32. E greu sa gandesti fara sa te izbesti …

  33. V-am zis, dati jucariile inapoi.

  34. Sa vi le faceti cu manuta voastra.

  35. *
    Jucarii contra bani
    Gandirea tehnologica profunda chinezeasca sa fie de capul tau, fara patente si tehmologii furate…

  36. Sunt foarte periculoase cozile de topor ale strainilor din presa romaneasca. Stiu ei pe unii care iau bani de la un Stiftung de stat german, si care publica, fara modificari si cu comentariile blocate, comunicatele unei Ambasade din Otopeni.

  37. Deci urlăm ca apucații că Olanda vrea să cumpere portul Constanța,dar suntem fericiți că-l cumpără/manageriază China?Serios?
    Am o noutate ptr.adoratorii și amatorii de investiții chinezești:Muntenegru semnase un contract „grozav” cu kitaii ptr.o autostradă.Kitaii au făcut pe dracul în patru și au toot mărit devizul,astfel încât la un moment dat a apărut discuția „Dacă nu puteți plăti cât scrie aici,pe ultima factură,ne dați teritoriul X&Y !”.Așa că la ora actuală Uniunea Europeană plătește autostrada făcută de kitai…
    În Azerbaidjan nu a fost o UE să salveze situația,așa că azerii au trebuit să cedeze teritoriu ca să acopere ultima factură a unei autostrăzi realizate de kitai.
    Mde!

  38. Cum dracu sa anexeze China teritoriu in Muntenegru? Americanii au baze acolo si au reteaua logistica care poate sprijni o bază. China nu poate controla teritoriul care ii apartine conform tratatelor chinez+americane. Nu mai microdoza că îți cauzeaza.

  39. Dependenta germaniei de economia chinei si a rusiei este infinit mai mare decat cea a romaniei. Ce rahat importa romania din china ? Prezervative ?

    Un articol de toată jena, stilul romanesc, de a arunca cu rahat in ventilator.

    Vai de capul vostru de inepti.

  40. „Contra Bani’ ! Ei, vezi ?! AICI e problema fundamentala a Capitalismului ! S-a facut schimbul, nu mai conteaza NIMIC ! Cu cat mai multi bani, cu atat mai putina incredere intre oameni.

    Dezvoltati ideea pt. acasa …

  41. Si daca vrei inca una, insusi ideea de ‘PATENT’ e mai nociva decat toata China in sine, de la inceputuri si pana la sfarsit. De parca ei n-ar inova nimic . :))

    Vorbiti doar cu doua, trei, firimituri culese de pe cine stie unde.

    Va pune America sa va tratati cancerele si restul ‘incurabilelor’ cu 3x salariul lunar, bani pe care ii ‘imprumutati’ de la toata lumea, dar e perfect ok ..

  42. Este vorba de Antivirusul Baidu , e bun , dar Blocheaza Calculatorul . Nu mai da voie la Downloads ! pe Calculator , Nu mai da Voie la Firefox de Instalat downloads , la noi Programe , pe Calculator .

  43. Nu folosesc Google Flex . Nu folosesc Chrome , baga Troieni in Calculator , si Antivirusul Baidu imi indica ca Chrome este Nesigur , sunt 21 de Intrari in Calculator , Nesigure !