ANALIZĂ Joe Biden, la 100 de zile de mandat: Ce a făcut bine și unde a eșuat liderul democrat
Președintele Joe Biden a reușit, în cele 100 de zile scurse de la preluarea mandatului, să semneze unul dintre cele mai mari pachete de stimulare economică din istoria Statelor Unite, să intensifice campania de vaccinare anti-COVID, să avanseze mai multe proiecte „verzi” și să demareze retragerea soldaților americani din Afganistan. Liderul democrat nu pare însă deocamdată să aibă soluții la criza imigranților ilegali de la frontiera cu Mexicul, iar colaborarea cu republicanii este aproape inexistentă. Acestea sunt câteva dintre plusurile și minusurile celor peste trei luni de când Biden a preluat fotoliul de la Casa Albă.
În primele sale 100 de zile în Biroul Oval, care s-au împlinit vineri, președintele Biden a fost ocupat cu semnarea unor documente majore legate de coronavirus, a emis mai multe ordine executive decât orice președinte american din perioada modernă și, deloc surprinzător, a trimis mult mai puține mesaje pe Twitter decât predecesorul său, republicanul Donald Trump.
Astfel, potrivit unei analize realizate de Axios, Biden a semnat mai puține legi în timpul primelor trei luni de mandat decât președintele Trump sau președintele Obama, dar lista include un document esențial: pachetul de ajutor COVID-19 de 1.9 trilioane de dolari. În total, Biden a semnat 11 legi în primele 100 de zile, precum și 43 de ordine executive (cele mai multe pentru un președinte în ultimele decenii).
În ceea ce privește politica externă, președintele democrat a avut 26 de discuții telefonice cu liderii străni, printre care premierul canadian Justin Trudeau, președintele mexican Manuel Lopez Obrador, prim-ministrul britanic Boris Johnson și liderul rus, Vladimir Putin. În plus, el l-a primit recent la Casa Albă pe primul lider străin aflat în vizită oficială în mandatul său, premierul japonez Yoshihide Suga.
Până în prezent, Biden a jucat doar o partidă de golf (față de cele 20 la care a luat parte Trump în primele 100 de zile la Casa Albă), în schimb a călătorit de șase ori la reședința sa din Wilmington, în statul Delaware.
De asemenea, președintele democrat a trimis doar 19 mesaje tweet în cele trei luni petrecute în Biroul Oval, un număr redus comparativ cu cele 464 de mesaje scrise de Trump în aceeași perioadă. Primul mesaj de pe contul președintelui Biden a fost postat pe 20 ianuarie, ziua inaugurării: „Este o zi nouă în America.”
Care sunt însă câteva dintre plusurile și minusurile acestor prime luni de mandat ale președintelui Biden, în condițiile în care primele 100 de zile sunt considerate în mod tradițional un moment important în evaluarea capacităților de conducere ale liderului instalat la Casa Albă?
CORONAVIRUS
* SUA s-au alăturat din nou Organizației Mondiale a Sănătății, de unde au fost retrase de președintele Trump în plină pandemie.
* Administrația Biden a reușit să depășească ținta de 100 de milioane de vaccinuri administrate înainte de sfârșitul primelor sale 100 de zile de mandat, obiectivul fiind crescut ulterior la 200 de milioane de doze. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) a precizat că, până pe 29 aprilie, în SUA au fost distribuite 305.478.495 de vaccinuri, din care au fost administrate 237.360.493 de doze.
* Autoritățile au crescul accesul la testare și au înființat o comisie de testare la nivel federal. Potrivit datelor John Hopkins University, numărul de teste administrate în America a fost de 432.373.282 până vineri la prânz.
* Biden a emis un ordin ce prevede purtarea de mască de protecție pe proprietățile federale și a cerut americanilor să poarte măști timp de 100 de zile.
* Liderul american a extins restricțiile la nivel național privind evacuările și executările silite de locuințe în perioada pandemiei.
- Suspendarea plății împrumuturilor studențești a fost extinsă pe perioada pandemiei.
- Administrația democrată a continuat eforturile de redeschidere a instituțiilor de învățământ de la grădiniță la clasa a 8-a. Conform datelor colectate de Burbio, un site ce monitorizează școlile, până la 18 aprilie circa 62% dintre școli ofereau educație în persoană zilnic. Nu este clar ce procent din acestea sunt școli elementare.
- Biden a semnat în martie pachetul legislativ de 1.9 trilioane de dolari privind stimularea economică (fără suport republican).
- Eforturile administrației democrate vizează acum convingerea americanilor care sunt reticienți împotriva vaccinării. Refuzul acestora de a se vaccina ar putea să complice promovarea agendei președintelui, deoarece ar întârzia redeschiderea completă a economiei.
ECONOMIA
* Casa Albă a oferit 2.000 de dolari în plăți directe ca parte a pachetului economic anti-COVID aprobat de Congres și semnat de președinte. Pachetul de ajutor aprobat chiar înainte ca Biden să devină președinte a oferit 600 de dolari în plăți directe americanilor eligibili. Biden a spus că această sumă ar fi trebuit să fie de 2.000 de dolari. Pachetul său de ajutor de 1.9 trilioane de dolari a inclus 1.400 de dolari în plăți directe suplimentare, care, cu runda anterioară, a ajuns la 2.000 de dolari.
- Pentru moment, șomajul scade, afacerile se redeschid și piața de valori este în creștere, semne bune pentru revigorarea economiei.
- Democratul a propus creșterea ratei de impozitare a companiilor de la 21% la 28%. Măsura ar putea fi blocată chiar de către moderații din Partidul Democrat.
* Liderul american a cerut o revizuire a lanțurilor de aprovizionare din SUA.
IMIGRAȚIE
* Casa Albă nu a reușit să mărească cota de refugiați la 125.000 anual, comparativ cu plafonul 15.000 stabilit de președintele Donald Trump. Casa Albă a spus mai întâi că va rămâne la plafonul de 15.000 stabilit de predecesorul său din cauza „îngrijorărilor umanitare.” Presat de activiștii liberali, în special cei din aripa progresivă, Biden a afirmat că va crește acest plafon, dar nu până la 62.500 de persoane, așa cum promisese în campania electorală. Experții cred că numărul real de refugiați admiși în acest an va fi apropiat de 15.000.
* Administrația democrată a crescut resursele umanitare la frontiera cu Mexicul și a încurajat parteneriatele public-privat pentru a face față unei creșteri a numărului de imigranți ilegali la granița de sud. Departamentul pentru Securitate Internă a desfășurat Agenția Federală de Management al Urgențelor pentru a ajuta la rezolvarea crizei de la frontieră, iar Biden a semnat un ordin executiv prin care solicită oficialilor să pregătească planuri pentru utilizarea resurselor umanitare în regiune.
Un număr record de copii neînsoțiți care au traversat frontiera mexicano-americană (peste 22.000) au copleșit facilitățile celor de la US Customs and Border Protection (CBP) și au declanșat o cursă contracronometru pentru crearea de spații temporare în centre de convenții, baze militare și alte locuri.
* Biden a numit-o pe vicepreședinta Kamala Harris în fruntea eforurilor de rezolvarea a crizei, însă aceasta nu a luat, deocamdată, niciun fel de inițiativă publică în acest sens. În plus, o întâlnire a oficialilor americani cu lideri regionali, între care cei din El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexico și Canada, nu pare să aibă loc foarte curând.
* Casa Albă nu a reuși să realizeze până în prezent o reformă a sistemului de azil, așa cum Biden a promis în campanie. Președintele a semnat în februarie un ordin executiv care îi îndruma pe oficialii americani să elaboreze o strategie pentru imigrație, care să includă refugiații și solicitanții de azil, însă noul sistem promis nu are o dată precisă și nici nu i se cunosc detaliile.
* Liderul democrat a eliminat unele politici din epoca Trump, cum ar fi cerința ca noii solicitanți de azil să aștepte în Mexic, în același timp menținând o politică din era Trump care permite CBP să expulzeze imigranții care intră în țară fără autorizație pentru a evita răspândirea COVID-19.
* Biden a transmis Congresului un proiect de lege cuprinzător privind reforma imigrației, însă acesta nu a fost aprobat până acum.
- Tot în domeniul imigrației, președintele Biden a pus capăt restricțiilor de călătorie pentru persoanele din mai multe țări cu majoritate musulmană; a oprit finanțarea și construirea zidului de la frontiera cu Mexicul; a renunțat la politica implementată de Trump care descuraja imigranții să folosească beneficiile publice etc.
- Încercările lui Biden de a opri deportările imigranților ilegali au fost blocate de judecători, la fel cum se întâmplă și cu protecția celor cunoscuți sub numele de Dreamers. Această politică, numită și DACA, a fost contestată într-un tribunal din Texas.
- Analiștii cred că dacă creșterea numărului de imigranți ilegali nu se oprește, iar acest lucru va începe să afecteze viața în comunitățile de frontieră și să domine titlurile din ziare, durerile de cap politice pentru Administrația Biden se vor înmulți.
POLITICĂ INTERNĂ
- Biden a anulat ordinul lui Trump care interzicea participarea persoanelor trans în forțele armate.
- Casa Albă a abandonat planurile de înființare a unei comisii de supraveghere a poliției, după consultări cu grupurile pentru drepturile civile și sindicatele din poliție care au spus că ea va fi contraproductivă.
- * Biden nu a cerut încă procurorului general să furnizeze o listă de recomandări pentru restructurarea Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives și a altor agenții din Departamentul Justiției pentru a aplica mai bine legile privind armele de foc și nici nu a cerut deocamdată FBI să emită un raport privind întârzierile în verificările de fond pentru achizițiile de arme.
- Reautorizarea Violence Against Women Act și semnarea Equality Act necesită mai întâi acțiuni din partea Congresului de la Washington, ceea ce face ca Biden să depindă de legislatorii în aceste cazuri.
CLIMA
* Într-unul dintre cele mai importante eforturi din agenda sa, Biden a anulat autorizația de construcție a conductei petroliere Keystone XL (care face legătura între Canada și SUA), a protejat Arctic National Wildlife Reserve, s-a alăturat din nou Acordului climatic de la Paris și a adoptat Amendamentul Kigali la Protocolul de la Montreal pentru a reduce hidrofluorocarburile dăunătoare – HFC.
* Casa Albă a convocat un summit mondial privind clima și a încercat să convingă țările să stabilească angajamente mai ambițioase privind emisiile de gaze cu efect de seră. Biden s-a angajat să reducă emisiile de carbon din SUA cu 50% sub nivelurile din 2005 până în 2030.
* Biden a semnat un ordin executiv în ziua inaugurării sale prin care a ordonat o revizuire a 100 de reguli din epoca Trump în ceea ce privește mediul, sănătatea publică și știința și a început procesul de eliminare a unora dintre acestea.
- Democratul a impus un moratoriu nedeterminat noilor contracte de închiriere privind exploatarea de petrol și gaze pe terenurile și în apele federale.
- Biden s-a dovedit până acum unul dintre președinții americani cei mai agresivi în lupta împotriva schimbărilor climatice și un lider global în refoma politicilor de mediu, lucru care satisface comunitatea numeroasă a activiștilor ecologici.
POLITICA EXTERNĂ
* Biden a anunțat că retragerea trupelor americane din Afganistan va începe până la 1 mai (ea a demarat deja), iar acest lucru se va termina până cel târziu la 11 septembrie.
* Casa Albă a anunțat că pune capăt sprijinului american pentru ofensiva militară de cinci ani condusă de Arabia Saudită în Yemen.
* Liderul democrat a pus drepturile omului în centrul politicii sale externe. Biden și-a exprimat în mod direct îngrijorarea față de președintele chinez Xi Jinping cu privire la situația din Hong Kong, la abuzurile drepturilor omului împotriva uigurilor și minorităților etnice din provincia Xinjiang, precum și față de acțiunile Chinei în ceea ce privește Taiwanul. De asemenea, președintele SUA și-a exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la încarcerarea și tratamentul liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi.
* Biden a refuzat să îl tragă la răspundere pe prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, acuzat de serviciile americane de informații că a ordonat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi.
* Casa Albă a depus eforturi pentru îmbunătățirea relațiilor cu aliații, deteriorate în timpul Administrației Trump. Premierul canadian Justin Trudeau și cancelarul german Angela Merkel l-au lăudat pe Biden pentru eforturile sale de a revendica conducerea SUA în problemele climatice, iar liderii din regiunea Indo-Pacifică s-au declarat mulțumiți de eforturile timpurii de coordonare a politicilor vizând China.
* Biden a aplicat două runde de sancțiuni împotriva regimului de la Kremlin și l-a numit „criminal” pe Putin. Administrația democrată a decis însă să fie măsurată în abordarea sa față de liderul de la Moscova și a spus că este interesată să găsească zone în care SUA și Rusia pot găsi un numitor comun, propunând chiar și o întâlnire într-o țară terță. Rusia a respins deocamdată propunerea lui Biden
- Echipa lui Biden a recunoscut că a încercat să se angajeze în convorbiri din nou cu Coreea de Nord, dar eforturile sale au fost respinse de regimul comunist de la Phenian.
- Administrația americană este angajată în negocieri indirecte cu Iranul la Viena pentru a se reintegra în controversatul acord nuclear, așa-numitul Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), de unde SUA au fost retrase de președintele Trump. Teheranul a refuzat până acum să se conformeze vechii înțelegeri fără eliminarea sancțiunilor.
* Așa cum a promis în timpul campaniei electorale pentru Casa Albă, Biden a recunoscut drept „genocid” asasinatele și deportările în masă ale armenilor comise de forțele Imperiului Otoman în timpul Primului Război Mondial. Decizia președintelui american a înfuriat Turcia, un partener strategic din NATO.
Concluzia. Potrivit The American Presidency Project, rata de popularitate a lui Joe Biden este în prezent de 57%, mai mică decât a lui Barack Obama după 100 de zile de mandat în 2009 (65%), dar mai mare decât a lui Donald Trump în 2017 (41%). Până în prezent, cel mai important lucru pe care l-a obținut a fost semnarea legislației de stimulare economică.
Un pachet de câteva trilioane de dolari așteaptă și el să fie aprobat de Congres, cu fonduri uriașe rezervate pentru infrastructură, energie verde, mașini electrice etc. Succesele administrației sale în lupta împotriva coronavirusului (teste + vaccinări) merită de asemenea menționate, deși ele își au originea în perioada Trump.
Dintre crizele care îi amenință agenda cea a imigrației este cea mai serioasă. Administrația democrată pare că nu are deocamdată soluții să stăvilească fluxul de imigranți ilegali care a copleșit frontiera cu Mexicul.
În sfârșit, Biden nu a reușit să atragă suportul aproape niciunui congresman republican pentru aprobarea legislației propuse, un eșec semnificativ pentru un președinte care a promis unificarea țării și cooperarea cu opoziția pentru promovarea agendei sale. Din acest motiv, analiștii cred că performanța liderului democrat este una mai degrabă mixtă, cu efecte deocamdată neclare în perspectiva testului electoral din toamna anului viitor, când americanii vor vota în cadrul alegerilor intermediare din noiembrie 2022.
Surse: AP, Axios, BBC
Foto: Joe Biden – Pagina oficială de Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii