G4Media.ro

Analiză KeysFin: Agricultura românească va crește cu jumătate de miliard de euro…

Sursa foto: KeysFin

Analiză KeysFin: Agricultura românească va crește cu jumătate de miliard de euro în 2019

Cifra de afaceri a companiilor locale care activează în sectorul agriculturii va crește cu aproape jumătate de miliard de euro în 2019, plasând agricultura printre sectoarele strategice ale economiei românești, conform estimărilor specialiștilor KeysFin.

Cu toate acestea, rezultatele ar fi putut fi mai bune, în cazul în care condițiile meteo ar fi fost mai prielnice. Astfel, dacă în 2018 producția agricolă a României atingea maxime istorice, înregistrând recorduri la grâu și porumb, anul acesta statisticile arată o scădere față de anul precedent, nu numai în cazul agriculturii autohtone, ci și la nivel european, ca urmare a condițiilor climatice extreme, precizează sursa citată.

„România ocupă un loc de frunte în ierarhia clasamentului european la producția agricolă, iar cifra de afaceri și profitul companiilor locale reprezintă un barometru la fel de bun pentru reușitele agriculturii românești. Chiar dacă nu toate companiile din domeniu folosesc drone și alte tehnologii moderne pentru a supraveghea și proteja culturile agricole, investițiile și programele derulate în acest sector, atât de autorități, cât și de entități private, au vizat schimbări utile, care au contribuit din plin la dezvoltarea agriculturii românești, așa că echipa noastră de experți prevede o creștere a acestui sector și în 2019, cu aproximativ 5% față de totalul cifrei de afaceri din 2018 a companiilor din domeniu”, a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.

Sursa foto: KeysFin

În 2018, cifra de afaceri a companiilor locale din domeniul agriculturii a atins 43 miliarde lei, înregistrând o creștere de 14,7% comparativ cu rezultatele din 2014, conform celor mai recente date analizate de specialiștii KeysFin.

În topul celor mai mari companii cu profil agricol s-a situat Regia Națională a Pădurilor Romsilva, cu o cifră de afaceri de 2,3 miliarde lei (5,3% din total) în 2018. Clasamentul este completat de Smithfield România SRL (868 milioane lei), urmat de Promat Comimpex SRL (715 milioane lei), Agro-Chirnogi SA (698 milioane lei) și Transavia SA (597 milioane lei).

Cei mai importanți zece jucători din agricultură au realizat afaceri însumate în valoare de 6,8 miliarde lei, concentrând 16% din totalul cifrei de afaceri a acestui sector în 2018.

Potrivit analizei KeysFin, producția vegetală din România a crescut în ultimii cinci ani cu 26%, ajungând la 13,9 miliarde de euro, clasându-se astfel pe locul al șaselea în UE, în 2018, cu aproape 6% din total.

Conform datelor Institutului Național de Statistică, în ciuda fenomenelor hidro-meteorologice periculoase, anul trecut România ocupa primul loc la porumb în rândul statelor membre ale Uniunii Europene atât în ceea ce privește suprafaţa cultivată, cât şi la producţia realizată, de 18,7 milioane de tone.

Mai mult, România a raportat anul trecut cea mai mare producție de floarea soarelui din UE, de 3 milioane de tone, fiind urmată în clasament de țări precum Bulgaria, Ungaria, Franța și Spania.

De asemenea, România a înregistrat 7,3% din totalul producției de grâu la nivelul UE, adică 10,1 milioane de tone, clasându-se astfel pe locul al patrulea, după Franța, Germania și Marea Britanie.

În cazul producției de soia boabe, România ocupă poziția a doua atât din punctul de vedere al suprafeței cultivate, cât și din cel al producției, realizând peste 16% din totalul UE.

PESTE 50% DIN COMPANIILE DIN DOMENIU ÎNREGISTREAZĂ PROFIT

În ciuda provocărilor care țin de condițiile meteorologice impredictibile sau de accesul dificil la finanțare, din cele peste 23.500 de companii care activează în sectorul agricol, aproximativ 13.600 (58%) au înregistrat profit, 7.200 (30,5%) au fost în pierdere, restul înregistrând un rezultat nul în 2018.

Deși profitul net însumat al sectorului a fost de 4,9 miliarde lei, cu 61% mai mare decât în 2014, acesta a scăzut în comparație cu anul precedent, fiind cu 14% sub nivelul din 2017.

În plus, agricultura devine un sector din ce în ce mai stabil, potrivit analizei KeysFin, lucru demonstrat prin scăderea numărului insolvențelor cu 18% față de 2017 și cu 46% față de 2014. Totuși, în contextul tendinței de încetinire a economiei globale, specialiștii KeysFin preconizează pentru 2019 o stabilizare a numărului insolvențelor companiilor cu profil agricol din România la puțin peste 300.

LUCRĂTORII ÎN AGRICULTURĂ LA MARE CĂUTARE

În ultimii ani, accelerarea procesului de migrare pentru o remunerație net superioară celei din țară și absența unor măsuri consistente pentru a-i motiva pe muncitorii din agricultură să rămână acasă au dus la un deficit major al forței de muncă în agricultură, care este acoperit cu greu de angajatori, se arată în analiza KeysFin.

Astfel, forța de muncă în sectorul agricol a scăzut cu 7,4% față de 2017 și cu 2,8% comparativ cu 2014, până la 121.400 angajați. În acest context, dar și ca urmare a deciziilor de majorare a salariului minim, costul mediu pentru un angajat în agricultură a crescut în ultimii cinci ani cu 74%. Creșterea este de 4 ori mai rapidă decât cea înregistrată la nivelul productivității muncii,  evoluție ce trebuie interpretată ca un risc pe termen mediu, cu impact asupra competitivității, în opinia analiștilor KeysFin.

Un alt semnal de alarmă este dat și de faptul că peste 9.700 de companii agricole (aproape 42%) nu au avut angajați în 2018.

 HARTA AGRICULTURII ROMÂNEȘTI

Potrivit datelor KeysFin, în 2018, lider în topul județelor cu cea mai mare cifră de afaceri din domeniul agriculturii a fost București (9% din total). Companiile înregistrate în capitală au însumat 3,9 miliarde lei, urmate de Timiș (7,2%), Călărași (5,3%), Constanța (5%) și Satu Mare (4,4%).

Cele cinci județe au generat împreună o cifra de afaceri de 13,3 miliarde lei, reprezentând 30,9% din cifra de afaceri locală a companiilor din sectorul agricol, în 2018.

Sursa foto: KeysFin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Pai cum… Nu era Daea un ministru slab?

    • Daea nu e slab, e idiot de-a dreptul. De altfel, daca ai fi putut sa citesti (fiind mata un psd-ist cred ca e obositor) articolul pina mai spre sfirsit ai fi vazut cine produce banii din agricultura (nu e Daea).

    • Nu sunt sustinator psd, de fapt nu sustin niciun partid, in afara de Paleologu.
      Dar daca as fi fost sustinator PSD, e o crima in Romania, asa v-a invatat Iohannis (cel cu clipuri electorale, in care spune ca legea e lege pt toti, auzi gluma… Sunt peste 14 zile de cand incalca deciziile CCR, bune/rele n-are importanta).
      Vezi ca astea sunt apucaturi de extrema dreapta, eu am intalnit oameni onesti si corecti si la sustinatori psd. Sa generalizezi asa da dovada de lipsa de cultura/ratiune/discernament.

    • Cat despre cine si ce produce, observ ca ai citit pana la capat si nu ai inteles. Tu crezi ca Bucurestiul produce????…. Sunt firme inregistrate aici, care centralizeaza aici operatiunile, ele de altfel desfasurand activitatea in zonele agricole.

      Dar imi bat capul degeaba sa conving pe x sau y…

  2. Daea a fost un ministru bun chiar daca era de la PSD.

    • In mentalitatea postacilor PSD, precum „aliona” si „Corect”, orice progres se datoreaza conducatorilor si nu oamenilor care au muncit sa creeze acel progres, in ciuda sabotajului economic din partea Guvernului PSD.

      Se vede mentalitatea de sluga iubitoare de dictatura. La slugile PSD-ului/varanului, dictatura nu s-a incheiat niciodata, liderul e totul.

    • Cat despre tine ce sa zic… Ai uitat sa pui aia cu CCR =PSD.

  3. Daea cel cu oaia a fost cel mai bun ministru comunist al agricultorii..asa este a fost bun pentru el și familia lui…in rest ..spectacol tv cu castravetele in gură….Daea cu D de la Dezastru!!!!

  4. Cu profesionalism si sprijinirea procesarii in tara a produselor primare, putea sa fie de 3 ori mai mult, spre 30 miliarde de euro. Asa vindem vapoare cu griu la Egipt, si banii ii iau niste intermediari arabi. Oaia lui Daea la fel, moare de caldura pe vapoarele spre arabi. Fara industrie alimentara suntem zero.