G4Media.ro

ANALIZĂ La trântă cu Sistemul, laitmotivul campaniei prezidențiale 2025 / Cine e…

sursa foto: Colaj G4Media / Elena Lasconi (Inquam Photos / Octav Ganea), George Simion (Ilona Andrei / G4Media), Victor Ponta (Lucian Alecu / Alamy / Profimedia), Crin Antonescu (Inquam Photos / George Călin), Nicușor Dan (Facebook / Nicusor Dan)

ANALIZĂ La trântă cu Sistemul, laitmotivul campaniei prezidențiale 2025 / Cine e ”Sistemul” pentru fiecare dintre candidați și cât sunt de apropiați de el

”Îmi dau seama cât de putred e sistemul” a fost prima explicație pe care Elena Lasconi a lansat-o public după ce liderii principali din USR au anunțat că îi retrag sprijinul și îl redirecționează, cu tot cu bani, către Nicușor Dan. 

Șefa partidului nu a spus nicio vorbă despre sondajele interne în care apare pe locul 5, la mare distanță de ”pluton”, sau de discuțiile cu liderii USR, care durează de luni de zile și în care aceștia i-au propus, apoi cerut, să facă echipă cu Nicușor Dan, pentru că primarul general stă mai bine în sondaje. 

”Sistemul” a fost singura explicație a șefei USR pentru abandonul colegilor, iar Lasconi a ajuns până într-acolo încât a declarat că inclusiv partidul pe care îl conduce face ”jocul sistemului”

A pronunțat de aproximativ 10 ori cuvântul ”sistem” în câteva minute, în prima declarație după ruptură, într-o intervenție scurtă la Digi24. Ulterior a continuat seria declarațiilor în presă, uzând de cuvântul ”sistem”, și a evocat inclusiv dosare penale la care se așteaptă, ”alte forme de presiune” ori un episod în care un apropiat al său ar fi fost filat în campanie de mercenarul Horațiu Potra personal. A spus inclusiv că speră să n-o calce cineva cu mașina.    

Lasconi, care a anunțat vehement că nu se va retrage din cursa electorală și al cărei nume este tipărit pe buletinele de vot alături de sigla USR, joacă, de miercuri, pe cartea ”singură împotriva Sistemului”.

  • Vineri, Lasconi a reiterat că nu se va retrage din cursa electorală și a mai punctat o dată despre ”puterea sistemului” care ”este uriașă”. Lasconi nu a spus nimic, însă, despre înregistrarea video din timpul Comitetului Politic informal, cu peste 200 de persoane, în care colegii îi spuneau despre sondaje care arată că este departe de finala prezidențială, că știe acest lucru de săptămâni întregi și nu este o chestiune apărută peste noapte, dar o și acuzau că a preluat retorica PSD și conduce dictatorial partidul. 

Culoarul săpat spre Cotroceni cu discursul anti-sistem este ocupat, în acest moment, de patru dintre cei cinci candidați pe care sondajele îi plasează în prima jumătate a clasamentului: 

  • George Simion, Victor Ponta, Crin Antonescu și Elena Lasconi se luptă la baionetă, cu subiect și predicat, cu ”Sistemul” și fie se acuză reciproc că sunt exponenții acestuia, fie arată spre Nicușor Dan;
  • Nicușor Dan nu și-a construit discursul public în jurul ”Sistemului”, dar transmite că el reprezintă ”schimbarea” și arată și el spre contracandidați atunci când vine vorba de susținerea sistemului.

Dar cât de ”anti-sistem” sunt candidații la prezidențiale 2025, cât de familiarizați sunt ei cu ”Sistemul” și, mai ales, ce înseamnă ”Sistemul” pentru fiecare dintre ei?

Elena Lasconi e fostă jurnalistă PRO TV, unde spune că a lucrat 27 de ani și de unde a plecat în politică, în USR, din partea căruia a câștigat de două ori Primăria Câmpulung.

În 2023 Elena Lasconi a fost desemnată locomotiva USR la alegerile europarlamentare, dar retrasă ulterior în urma unui scandal public cu fiica sa. După eșecul răsunător al partidului la primele alegeri din 2024, Lasconi a fost aleasă șefă de partid, iar în noiembrie 2024 a intrat în turul doi al alegerilor prezidențiale.    

Ca amănunt, dintre toți cei 20.000 de membri ai partidului care au fost invitați să își depună CV-ul (după cum chiar Lasconi a declarat), tocmai soțul Elenei Lasconi a fost cel ales să fie angajat ca jurist la grupul parlamentar al USR.

Întrebată într-un interviu G4Media (de la min. 14:20) dacă nu cumva chiar acest lucru reprezintă exact o meteahnă a partidelor consacrate, pe care USR le înfierează, și este un exemplu de nepotism, Lasconi le-a spus jurnaliștilor că ”exagerează” și că ”nu este adevărat”, găsind explicații pentru situația în care se află, cum ar fi că soțul ei este singurul care a vrut sau că ”așa se întâmplă și la ceilalți” ori că ”munca e corect plătită la grupul parlamentar”.

Lasconi, candidata ”singură împotriva Sistemului”, este șefa unui partid care scrie, votează legi, guverne, validează șefi de instituții ș.a. în Parlamentul României de aproape 10 ani și care a fost la guvernare împreună cu PNL și UDMR, partide ”de sistem”. 

Mai mult, Lasconi povestea nu în urmă cu mult timp cum s-a alăturat USR pentru că a fost convinsă de membrii acestui partid că deciziile se iau în mod democratic, pe meritocrație. Ea a mai povestit și cum a fost inspirată să intre în politică de Ionuț Moșteanu și a făcut declarații similare și despre Nicușor Dan. Despre ambii spune acum că sunt susținuți sau susțin ”Sistemul”. 

Lasconi mai susține cu vehemență că alegerile prezidențiale din 24 noiembrie au fost anulate pentru ca ea să nu ajungă președinte și nu din cauza interferențelor externe care au viciat procesul electoral pe tot parcursul său, conform rapoartelor serviciilor de informații și a motivării Curții Constituționale. 

Victor Ponta

Aproape instantaneu cu debarcarea Elenei Lasconi, Victor Ponta a preluat retorica șefei USR despre ”Sistemul” care a înlăturat-o.

Candidat independent la alegerile prezidențiale și susținut de o parte a PSD, Victor Ponta își face campanie pe culoarul suveranist, anti-Ucraina, ultranaționalist și, desigur, ”anti-sistem”. 

După scandalul inundațiilor din 2014 despre care spune că le-a provocat sub pretextul că ”a salvat Belgradul” (însă nimeni nu i-a confirmat spusele până acum), Ponta a vorbit intens despre sistem, culminând cu o postare pe Facebook în care a pus la un loc jurnaliști și politicieni și în care a făcut o paralelă cu drama celor 65 de oameni uciși în incendiul de la Colectiv.

Ponta își începe postarea cu ”sistemul” folosit în vocativ, marcat cu semnul exclamării, apoi scrie ”sistem” cu majuscule și folosește cuvântul ”sistem” de 8 ori în 7 rânduri. Oamenii sistemului au simțit că Ponta este ”PERICOLUL MORTAL” pentru ei, mai spune fostul premier:

  • ”SISTEMUL ! În 2015 „a fost nevoie să moară oameni” la Colectiv ca Sistemul să mă îndepărteze! Acum, Sistemul spune „de ce nu au murit oameni” ca să mă oprească din nou!
    SISTEMUL ! Cand vedem ca se coalizeaza Marcel Ciolacu , Nicusor Dan, Catalin Predoiu, Crin Antonescu, Sorin Grindeanu, Anca Alexandrescu si , acum , Dan Tapalaga inseamna ca Sistemul e disperat! Toti cei care au indatorat Romania cu sute de miliarde de euro, au anulat Alegerile din Decembrie, controleaza “98% din Tara” au simtit ca eu sunt PERICOLUL MORTAL pentru ei! Sunt mandru sa lupt cu acest Sistem ticalos si antiromanesc ! Impreuna cu romanii , cu sprijinul lui Dumnezeu, vom castiga !
    SISTEMUL! Ma cheama Victor Ponta ! Traiesc si lupt pentru victoria romanilor impotriva SISTEMULUI !”. 

Dar Ponta pare candidatul care provine din cele mai adânci pături ale ”Sistemului”:

A fost deputat 16 ani, a condus Guvernul României aproape 4 ani, a condus PSD 5 ani și a înființat USL împreună cu Crin Antonescu (și el candidat ”anti-sistem”), la inițiativa și cu girul turnătorului la Securitate Dan Voiculescu (fondator al Partidului Conservator și patron de facto al trustului Antena). 

De profesie procuror, a coordonat Biroul de Combatere a Spălării Banilor, în politică a promovat ca pupil al fostului premier Adrian Năstase, care l-a numit în scurt timp șef al Corpului de Control al Guvernului. 

Fostul președinte Traian Băsescu a spus despre Ponta că a fost ofițer acoperit al Serviciului de Informații Externe între 1997 și 2001, însă fostul premier a negat vehement această informație. 

A primit porecla ”Dottore” tot de la fostul președinte Băsescu, în urma scandalului de plagiat al doctoratului, apoi au apărut mai multe controverse referitoare și la alte studii ale lui Ponta. După scandalul inundațiilor ”Serbia pe primul loc” în social media porecla ”Dottore” a devenit ”Trădottore”. 

S-a căsătorit în 2006, în China, cu Daciana Sârbu (care a devenit ulterior europarlamentar), fiica lui Ilie Sârbu, unul dintre ei mai influenți lideri PSD la vremea aceea. Nașul lui Victor Ponta este fostul șef SRI George Maior.

Mai mult, firmele prietenului apropiat al lui Ponta, Sebastian Ghiță (fugar în Serbia din 2016), sau din siajul acestuia, sunt mufate la bani publici, inclusiv la cei ai serviciului de informații. Unele firme și persoane sunt trimise în judecată de Parchetul European, iar una dintre societăți este înființată de un fost șef al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).  

Ponta a candidat și la alegerile prezidențiale din 2014, a intrat de pe prima poziție în turul 2, dar Klaus Iohannis a recuperat procentele diferență în cele două săptămâni dintre tururi și l-a surclasat. 

A primit de la Ion Iliescu titlul de cavaler al Ordinului Național „Serviciul Credincios”, a primit și ordinul italian Steaua Solidarității, iar în mandatul său de premier 65 de oameni, majoritatea tineri, au murit în incendiul de la Colectiv, în urma căruia Ponta a plecat de la Palatul Victoria. Fostul premier ventilează teorii conform cărora incendiul ar fi fost premeditat de „sistem” pentru ca el să fie înlăturat.  

De numele lui Ponta se leagă și episodul morții controversate a fostului procuror Cristian Panait care s-ar fi sinucis în 2002 după ce s-ar fi aruncat de la etajul 2 și l-ar fi menționat mătușii sale pe Ponta înainte să intre în comă. Ponta era șeful corpului de control al lui Adrian Năstase, iar procurorul s-ar fi sinucis din cauza presiunilor din sistem. După cazul procurorului Panait a fost regizat filmul ”De ce eu?” (Tudor Giurgiu, 2015).  

George Simion

Pe culoarul prezidențial ”anti-sistem” sunt veterane, însă, vocile ”suveraniste”, extremiste, pro-ruse sau anti-occidentale. Una dintre ele este cea a lui George Simion, care vorbește despre ”servicii” și ”sistem” în special atunci când vrea să justifice o situație delicată a AUR sau a lui ca șef al partidului. Un exemplu a fost valul de plecări din AUR despre care G4Media a scris pe larg aici.

Recent, George Simion a pierdut procesul cu Anatol Șalaru, fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, care a spus că Simion s-a întâlnit la Cernăuți cu spioni ai Rusiei. Aceste afirmații au fost susținute și de consilierul lui Volodimir Zelenski, iar Simion are accesul interzis în Republica Moldova și în Ucraina, unde a fost declarat ”persona non grata” pentru că ar fi desfășurat activități ilegale care subminau cele două state. Simion neagă vehement acuzațiile Kievului și Chișinăului. 

În politica internă, prima persoană pe care George Simion a declarat-o ”premierul AUR”, după ce a partidul a intrat în Parlament în 2020 a fost Călin Georgescu, pro-rus cu discurs legionar, despre care G4Media, dar și alte publicații, au arătat pe larg de ce este exact un produs pur sistem.

Ulterior, după doi ani de pauză în care relațiile dintre cei doi s-au răcit, Simion s-a lipit din nou de imaginea lui Călin Georgescu după ce candidatul pro-rus a câștigat primul tur prezidențial din 24 noiembrie. Simion a fost uns moștenitorul politic al lui Georgescu, deși acesta din urmă nu a ieșit niciodată public, oficial, să transmită sprijinul său pentru șeful AUR sau pentru alt candidat ”suveranist”. 

Mai mult, înainte de primul tur din 24 noiembrie, Georgescu spunea despre Simion că este omul sistemului și că din acest motiv nu a acceptat să candideze din partea AUR sau să mai fi premierul propus de acest partid dacă va intra la guvernare.

G4Media a arătat cum Simion e suspectat chiar și în interiorul AUR că răspunde la comenzi din afara partidului. Claudiu Târziu, co-fondator AUR și fost președinte al Consiliului Național de Conducere, care a plecat recent din partid din cauza rupturii de Simion, a vorbit despre legătura lui Simion cu sistemul: ”Ne-am acomodat prea repede canoanelor politicii de sistem”, a spus Târziu într-una dintre postările din social media. 

Fostul deputat AUR Antonio Andrușceac l-a acuzat pe Simion și de faptul că își promovează rudele în funcții, exclude membrii incomozi și face inginerii financiare cu fondurile partidului, asemenea ”partidelor de sistem”.

Nu în ultimul rând, premierul și șeful PSD Marcel Ciolacu a recunoscut într-o discuție cu Alfred Simonis că în turul din 24 noiembrie au fost mutate voturi de la Ciolacu la Simion. Miza era ca cei doi să intre în turul doi, iar Ciolacu să aibă cale liberă spre Cotroceni în contextul amenințării extremiste. 

Crin Antonescu 

Crin Antonescu critică la rândul său „Sistemul” pe care îl prezintă ca pe o chestiune ”ocultă” din care fac parte servicii secrete, dar care implică și o parte a presei.

Antonescu face parte din sistemul politic și de conducere a României încă din 1992, când a devenit deputat de Tulcea. În ultimii 10 ani, Antonescu a lipsit din viața publică și politică a României, după ce s-a retras la Bruxelles, unde soția lui, Adina Vălean, a fost europarlamentar și comisar al Transporturilor. 

Antonescu este, de profesie, profesor de istorie și și-a ținut postul de titular blocat, la cel mai bun liceu din județul natal Tulcea, timp de un sfert de secol, cât a făcut politică.

Antonescu a trecut prin Parlament, Guvern și Președinție: A fost deputat și senator al României timp de 24 de ani, în șase mandate și trei colegii, ministru al Tineretului și Sportului, președinte al Senatului și președinte interimar al României în timpul tentativei loviturii de stat din 2012. A fost președinte al PNL și a fondat USL împreună cu Victor Ponta, la inițiativa și cu girul turnătorului la Securitate Dan Voiculescu, fondatorul trustului Antena. 

Crin Antonescu vorbește adesea despre ”Sistemul” din care fac parte în opinia sa servicii de informații, presă și alți actori și se declară candidat ”anti-sistem”: 

”Nu am fost niciodată niciun fel de agent. Nu sunt securist, orice accepţie i-aţi da, şi dacă e vorba de sistemul acela ocult, am fost totdeauna împotriva lui şi el nu va mai exista dacă voi fi preşedinte. În România cel puţin. Adică nu vor mai exista serviciile speciale de informaţii secrete, cum le spune lumea, deşi nu-i numele oficial, SRI, SIE, Armata, Doi şi un sfert, SPP, săracul, nu mai vorbesc, deci îşi vor face datoria constituţională, conform legii, vor lucra pentru ţara asta, că au ce lucra, slavă Domnului, vor lucra numai asta”, a declarat Crin Antonscu la Metropola TV, citat de News.ro. 

El acuză pe Victor Ponta că este parte a ”Sistemului”, vede sistemul și în retragerea sprijinului USR pentru Elena Lasconi, episod pe care îl numește ”straniu” și care arată că ”e cineva în spate”.

Crin Antonescu a spus, la Antena 3, despre Nicușor Dan că este candidatul susținut de sistemul ocult pentru alegerile din 4 mai. Din acest sistem fac parte, spune candidatul PSD-PNL-UDMR-Minorități, oameni din serviciile de informații, din Justiție sau din presă. 

Nicușor Dan

Cea mai răsunătoare acuzație care atârnă de candidatura lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale este relația acestuia cu Matei Păun, un om de afaceri cu vederi pro-ruse și pro-Putin și despre care primarul general a spus că ”îi mai cere sfaturi cu privire la diverse abordări strategice”. 

Este acuzat de toți contracandidații săi principali că este omul pe care ”Sistemul” îl vrea la Cotroceni. Nicușor Dan nu și-a construit campania în jurul laitmotivului ”candidat anti-sistem”, dar și-a construit imaginea de candidat care va aduce ”schimbarea”. 

Nicușor Dan este acuzat de Elena Lasconi că i-a cerut să se retragă din primul tur prezidențial și că i-a solicitat să se întâlnească pentru a discuta acest lucru cu Nicolae Ciucă, candidatul PNL la acea vreme, și cu fostul ambasador american Adrian Zuckerman. Dan și Zuckerman au infirmat declarațiile șefei USR. Victor Ponta și Crin Antonescu s-au încolonat în spatele acesteia acuzând că sistemul a mazilit-o pe Lasconi pentru a-i lăsa drum liber spre Cotroceni lui Nicușor Dan. 

Nicușor Dan și fostul șef PNL Nicolae Ciucă au fost surprinși împreună și zâmbitori, în plină campanie electorală pentru locale, pe Arena Națională. Dan a declarat de mai multe ori că ”își dorește o relație bună cu PNL” după alegeri, motiv pentru care ar fi refuzat și o dezbatere cu Sebastian Burduja, candidatul pe care PNL l-a pus să intre în cursă cu Dan la alegerile din iunie.

Tot referitor la alegerile din iunie, G4Media a arătat cum Dan a fost ajutat și de PSD, prin alegerea unui candidat semi-anonim la vremea respectivă, medicul Cătălin Cîrstoiu, care a fost retras pe ultima sută de metri în urma mai multor scandaluri și înlocuit cu Gabriela Firea pe care Dan a învins-o categoric, cu 48% în turul doi

Recent, Nicușor Dan a declarat că dacă va ajunge președinte ”nu-și dorește, dar nu exclude varianta unui premier PSD”, dar și că ”la momentul preluării mandatului” acesta va rămâne Marcel Ciolacu, după care vor urma negocieri parlamentare.  

Nicușor Dan a fost taxat și de Daniel Funeriu, de asemenea candidat independent la alegerile prezidențiale din 4 mai, că a trimis la o dezbatere TVR Info un tânăr care l-a reprezentat și pe Mircea Geoană în dezbateri, în turul din 24 noiembrie. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. lasconi , georgescu ,sosoaca out , simion ,desi are retorica identica cu ultimii doi, in , chiar ne credeti prosti pe toti?

  2. intrebarea pentru acesti anti sistem e cu ce vor sa inlocuiasca sistemul , care e propunerea lor de a curati sistemul, si aici cred ca e intrebarea adevarata pentru ca par a fi doua curente una care duce spre DICTATURA(unde presa, ong-ul e sosros-ist usaid-ist, care nu lasa investiitile, nu lasa politicieni, nu lasa azilele , padurile in pace, unde cineva e asteptat ca un tatuc mamuca sa faca curatenie, si la care par sa se alinieze cat mai multi) si LIBERTATE ( unde e diversitate, libertate presei, ong-uri pot sa se ocupe si de paduri , azile, copii, educatie pt ca soros si usaid fac si lucuri bune) si aici trebuie AFLAT CE VOR CANDIDATII.. pana la urma trebuie aflat ce vor face , care sunt prioritatile … si unii au si spus , de ex monta ca daca vine el ca o sa opreasca importurile de grau din ucraina , simion cu ongurile, antonescu … ar trebui toti intrebati ce vor pentru tarisoara

  3. Așa tare funcționează sperietoarea „e cu rușii” că Georgescu ar fi câștigat turul 2 cu 60%.
    Aștept o finală Simion – Nicușor în care fiecare îl acuză pe celălalt de relații cu rușii

  4. Păi alegerile n-au fost anulate tot de sistem?

    • exact, alegerile au fost anulate de sistem pentru ca lasconi pierdea cu succes :))

    • Cine spune ca Lasconi ar fi pierdut?
      Care este sursa informatiei?

      Sau doar manipu1ezi abject?
      Ati inceput sa va incurcati in propriile minciuni.

  5. Nu știu dacă e așa, era acolo o luptă, dar ai dreptate,sistemul poate anula alegerile după cum place sau nu place câștigătorul.

  6. Elena Lasconi, din tot ce am vazut pana acum, s-a indepartat de electoratul USR si a atras electoratul suveranist (nu degeaba a ajuns la 4%), care oricum nu l-ar fi votat pe Nicusor Dan. Sistemul s-a activat intens si, este posibil ca din umbra, sa o sustina pe Lasconi, pt a sabota USR si ND. Nicusor Dan tocmai a spus ca va schimba sefii parchetelor, daca va castiga presedintia, deci s-a intrat in panica si incep atacurile si aruncarea cu mizerii si minciuni la adresa lui ND si a USR. Lasconi este mult prea slaba si nestiutoare, pt a fi capabila sa lupte cu sistemul corupt. Istericalele nu intimideaza coruptia, ci loviturile tintite acolo unde trebuie, iar ND cunoaste care-s problemele si cum sa le rezolve. De 20 de ani, lupta impotriva sistemului corupt. USR este singurul partid reformist, de aceea psd pnl udmr il ataca din ce in ce mai mult. Din AUR, tocmai a plecat unul dintre presedinti si nu se mai face atata valva.

  7. Era bună și o rubrică dedicată lui guru, cel mai anti sistem român și totodată cel care a trăit toată viața lui, inclusiv în străinătate, numai pe banii sistemului.

  8. „Sistemul” e serviciili conectate la agenturi, cum spunea Nea Nicu.
    Si – mai exact – gãstile din servicii, care au prãduit tsara si se bat pt putere ca sã mai poatã fura ce se mai dã de pe la Bruxelles : un PNRR ceva…
    Aceste gãsti care ar trebui sã apere împreunã interesele României, o sfârtecã ca niste prãdãtoare înfometate. Vai de noi si de tsãrisoara asta !

  9. Un articol bun și la obiect pentru cei tineri și pentru cei care au uitat evenimentele recente. Oare cei analizați nu se simt deloc inconfortabil? Dorința de putere e o boală la majoritatea. Succes ND.

  10. Vãd cã insisti cu 48% în turul 2 la locale. Esti sigurã ?

  11. La alegerile prezidențiale din noiembrie 2024 electoratul român a identificat sistemul prin persoana domnilor Ciolacu și Ciucă,alături de care a lipit imaginea lui Johannis,dovadă fiind rezultatul votului.Dar sistemul a anulat rezultatul votului confirmat și la renumărare.

  12. Acum cu care dintre candidați va identifica electoratul român sistemul?

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.