G4Media.ro

Analiza Le Monde: Europenii nu își permit luxul de a abandona Ucraina

Sursa foto: Telegram – Zelenskiy / Official

Analiza Le Monde: Europenii nu își permit luxul de a abandona Ucraina

Analiză Le Monde, preluată de Rador Radio România:

Este un refren care se aude tot mai tare: „Oboseala privind Ucraina” a cucerit Occidentul. Cu toate acestea, în ciuda amplorii provocării, UE este din ce în ce mai implicată și extinderea sa este inevitabilă, observă în rubrica sa Sylvie Kauffmann, editorialist la „Le Monde”.

Acest refren, atât de dulce pentru urechile Kremlinului, este cel al oboselii privind războiul din Ucraina: după nouăsprezece luni de conflict criminal și costisitor, nu se vede niciun rezultat, iar sprijinul lumii occidentale se disipează…

Mai mulți factori contribuie la acest fenomen. Atât pe frontul militar, cât și pe cel diplomatic, ucrainenii și cei care îi susțin trec printr-o perioadă dificilă.

Contraofensiva lansată în iunie a fost lentă. Nimic comparabil cu cea din toamna lui 2022, care a surprins trupele ruse prost pregătite. Soldații ucraineni sunt cu adevărat obosiți și le lipsesc armele (în special muniție și artilerie), pe care Occidentul se străduiește din greu să le furnizeze, după ce și-au golit rezervele. Iarna care vine se anunță una grea. Din punct de vedere politic, „magia Zelenski” începe să se estompeze. Cuvintele președintelui ucrainean au mai puțină greutate, ba chiar îi irită pe unii dintre partenerii săi, care s-au săturat să fie criticați pentru că nu au făcut suficient.

La acestea se adaugă eșecurile diplomatice înregistrate în septembrie. Argumentele occidentale au înregistrat puține progrese în fața țărilor din sud. La Washington, negocierile dintre republicani și democrați din Congres s-au încheiat în detrimentul Ucrainei.

În Europa, aliatul polonez se eschivează, pe fundalul unei campanii electorale în care orice josnicie este permisă. Un populist pro-rus a ieșit pe primul loc la alegerile din Slovacia (cu aproape 23% din voturi).

Cu siguranță, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a făcut un gest frumos, reunindu-și cei douăzeci și șapte de colegi din Uniunea Europeană pentru prima dată luni, 2 octombrie, la Kiev: un simbol puternic. De la care au lipsit, însă, ministrul ungar și cel polonez, care participa la congresul partidului său de la Katowice. Precizare: cei doi absenți au fost reprezentați la Kiev de adjuncții lor. La Varșovia, ca și la Budapesta, sunt tatonate riscurile politicii „scaunului gol” în mediul de la Bruxelles.

Război existențial

Așa este viața în Europa, mereu predispusă la autoflagelare. Dar refrenul din urechile tuturor ignoră o altă partitură, mai puțin ușor de fredonat și mai ales mai puțin dirijată de campaniile de dezinformare ale Moscovei: perspectiva extinderii UE cu Ucraina. Incredibil de complexă, această dinamică a devenit inevitabilă, indiferent de evoluțiile politice din Statele Unite.

Pentru că dacă unii de la Washington își permit să-și imagineze sacrificarea Ucrainei, europenii nu au acest lux. Ucraina este acum în casa lor.

Abandonarea acestei țări în brațele Rusiei ar expune restul Europei la aceeași amenințare. Acest război este acum la fel de important pentru europenii din UE ca și pentru Kiev.

Acesta este motivul pentru care industriașii europeni din domeniul apărării, inclusiv britanicii, au mers la Kiev pentru a discuta despre instalarea unor fabrici de producție de arme pe teritoriul Ucrainei, o investiție pe termen lung. Acesta este motivul pentru care, în ciuda posturii sale rebele, Varșovia negociază un compromis cu Kievul în disputa privind exporturile de cereale ucrainene și tocmai a livrat tancuri Leopard 2 reparate în atelierele poloneze după ce au fost avariate în lupte.

Și tocmai de aceea, vineri, 6 octombrie, la Granada, liderii celor douăzeci și șapte vor discuta în Spania chestiunea extinderii, pentru a evalua pozițiile fiecărui partid cu privire la reformele interne care urmează să fie realizate sau asupra impactului bugetar al primirii de noi membri, înaintea raportului Comisiei Europene privind deschiderea negocierilor de aderare, așteptat la sfârșitul lunii octombrie.

Integrare „necesară și imposibilă”

Sunt două provocări: evoluția războiului, care apare din ce în ce mai mult ca un război de uzură, și transformarea politică a spațiului european. Un studiu publicat pe 29 septembrie la Bruxelles privind „alegerile dificile” impuse de extinderea UE oferă o idee despre amploarea acestei provocări. Pentru autorii săi, politologii Luuk van Middelaar și Hans Kribbe, de la Institutul de Geopolitică din Bruxelles, obiectivul integrării Ucrainei, însoțit inevitabil, din aceleași motive de securitate, de cel al Moldovei și al țărilor din Balcanii de Vest, este atât necesar, cât și …imposibil.

Aceasta este dilema așa cum o sintetizează ei: „Deși, în ochii multor europeni, a nu include Ucraina și alte țări ar fi inacceptabil în contextul geopolitic actual, reformele și sacrificiile pe care le vor necesita aceste aderări UE pot părea la fel de inacceptabile”. Extinderea UE fără a paraliza uniunea sau a o arunca în aer va necesita o mulțime de creativitate și inginerie politică. „Putem încerca să câștigăm timp, concentrându-ne pe reforme care să permită UE să-i întâmpine pe candidați ca membri cu drepturi depline sau putem căuta soluții alternative și creative la ceea ce înseamnă apartenența”.

Cu luciditate, Luuk van Middelaar și Hans Kribbe enumeră principalele capcane și sugerează modalități de a le depăși. Dar ei nu explorează o opțiune: închiderea ușilor acestor țări candidate.

De la începutul războiului total pe care l-a lansat, Vladimir Putin așteaptă ca Occidentul să obosească. Acest calcul i-a servit prost până acum. Pentru că cu cât Rusia se închide mai mult în Ucraina, cu atât Ucraina se ancorează mai mult de Europa. (Traducerea: Ruxandra Lambru)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...