G4Media.ro

Analiză Los Angeles Times: Să fie oare Viktor Orbán unealta lui Putin…

sursa foto: Facebook / Viktor Orban

Analiză Los Angeles Times: Să fie oare Viktor Orbán unealta lui Putin vizând dezbinarea aliaților occidentali?

Analiza ziarului american LOS ANGELES TIMES, preluată de Rador:

Cizmulițe roz și adidași de marcă, pantofiori comozi fără șireturi, o pereche de cizmulițe de cauciuc de culoare galbenă – toate erau înșirate pe malul de est al Dunării, în inima capitalei ungare. Toată această ‘expoziție’ încropită în grabă era un omagiu adus victimelor războiului din Ucraina. Dar evenimentul era totodată și ecoul deliberat al unui monument din apropiere, unde un șir de pantofi de oțel, îngropați în pietrele de pavaj de pe malul fluviului, comemorează miile de oameni, mulți dintre ei evrei, care au fost siliți să se descalțe înainte de a fi împușcați de milițiile fasciste ungare din anii ’40.

‘Expoziția’ din ziua de azi mai avea și un alt mesaj. Ea reprezenta și o ripostă la adresa premierului Viktor Orbán, vechi prieten al președintelui rus Vladimir Putin, acum din nou încurajat de zdrobitoarea victorie repurtată în alegeri.

Cu mai bine de o săptămână înaintea alegerilor de duminica trecută, numele lui Orbán era invocat și de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care, într-un mesaj video adresat liderilor europeni, i-a cerut premierului ungar să viziteze monumentul de pe malul fluviului în memoria victimelor celui de-Al Doilea Război Mondial și să-și reconsidere poziția cu privire la Ucraina.

Ungaria este singura țară europeană care are frontieră comună cu Ucraina și care a refuzat să trimită acolo armament – armamentul nu are voie nici măcar să traverseze teritoriul Ungariei – iar autoritarul Orbán este, în opinia multor diplomați europeni, omul care împiedică aplicarea sancțiunilor Uniunii Europene, sancțiuni care necesită consensul unanim al organizației.

“Ascultă, Viktor”, îi spunea Zelenski pe data de 25 martie, când a vorbit, printre multe alte atrocități, despre asediul portului ucrainean Mariupol. “Te rog, dacă poți, să te duci pe malurile Budapestei. Să te uiți la pantofii aceia. Vei vedea că asasinatele în masă se pot repeta și în lumea de azi”.

Zelenski i-a adresat lui Orbán, un politician dur, celebru pentru faptul că nu îi place să i se spună ce să facă, următoarea rugăminte: „Hotărăște de partea cui ești”. Dacă liderul ungar a făcut sau nu asta, oricum efectul a fost departe de a fi salutar.

În zilele care au urmat victoriei sale covârșitoare, Orbán a intrat în conflict complet, chiar dacă doar în ceea ce îl privește, cu liderul ucrainean, s-a rupt de UE, exprimându-și disponibilitatea de a plăti în ruble facturile la energie ale Ungariei, așa cum a cerut Putin, și a dat semne că societatea civilă ungară va avea și mai mult de suferit.

Un asemenea spirit belicos, cu tot bagajul cultural pe care îl implică, l-a făcut pe Orbán să devină un favorit al Casei Albe a lui Trump, sporindu-i cota în ecosistemul american de dreapta, asta văzându-se și în devotamentul unor comentatori față de el, ca de exemplu Tucker Carlson, de la Fox News.

Opoziția ungară, de obicei fracționată, dar acum neobișnuit de unită în vederea actualelor alegeri, spera, dacă nu chiar să câștige, măcar să-l lipsească pe Orbán de zdrobitoarea majoritate care i-a permis ca, pe parcursul celor zece ani de guvernare, să amendeze Constituția și să-și intimideze opozanții prin niște măsuri tot mai nedemocratice.

Dar premierul partidului Fidesz, în vârstă de 58 de ani, a dominat votarea care, în opinia observatorilor străini, s-a desfășurat aparent fără grave nereguli. deși terenul procesului electoral nu a fost echitabil împărțit.

Pentru un timp – un scurt timp, după cum s-a dovedit ulterior – se părea că relațiile sale amicale cu Putin în contextul agresiunii rusești din Ucraina tot mai îndreptate asupra civililor, ar putea să-i slăbească poziția în sondaje.

În loc să se întâmple așa ceva, după cum remarcă analistul politic ungar Andras Toth -Czifra, premierul a reușit să se arate drept un șef de stat înțelept, capabil să creeze niște punți cu Moscova, și să-și facă opozanții să pară niște iubitori de război iresponsabili, gata să sară în foc de dragul Ucrainei.

Dar chiar dacă premierul crede că succesul său electoral îi oferă mai multe posibilități de a înfrunta UE, organizația ar putea lua niște măsuri care l-ar putea priva de o pârghie importantă a puterii – marile subvenții cu care Orbán este suspectat că le-ar canaliza spre asociați de-ai săi ca să-și asigure loialitatea lor. În această săptămână, oficialii europeni au pus la punct un mecanism prin care să poată trage Ungaria la răspundere pentru încălcarea statului de drept, dar orice retragere de fonduri ar necesita luni de zile.

Poziția prietenoasă a lui Orbán față de Putin a dus totodată la ‚intrarea în rând’ a Poloniei, care anterior se aflase alături de el, respingând criticile UE la adresa procedeelor nedemocratice la care recurge. Guvernul de la Varșovia vede invazia lui Putin din Ucraina ca pe o amenințare la însăși existența țării, temându-se că, dacă Rusiei i se va permite să-și subjuge vecina din vest, ea ar fi următoarea.

Deși Ungaria are propria sa istorie întunecată în privința Rusiei – zdrobirea revoluției din 1956 cu tancurile sovietice pe străzi – se pare că multor suporteri ai premierului asemenea temeri li se par niște mofturi.

În același timp, Orbán profită de orice ocazie ca să își bată joc atât de Zelenski, cât și de UE. În discursul prin care își proclama victoria de duminica trecută, el a spus că atât liderul ucrainean, cât și organizația (UE) au încercat fără succes să-i provoace înfrângerea.

„Pentru un observator din afară, pentru un observator rațional, toate astea n-au sens”, afirmă Daniel Hegedus, de la Fondul German Marshall al Statelor Unite, care studiază liderii populiști.

Dar el spune că o bună parte a celor ca Orbán își înscenează niște confruntări cu niște ‚actori’ influenți – în cazul lui Zelenski, e vorba de un lider mult apreciat pentru felul în care gestionează războiul, iar în cazul UE – e vorba de custodele miliardelor de euro care au schimbat înfățișarea Ungariei.

„E ca și cum ar spune: ‚Ia, uitați-vă la mine cum le țin piept’”, spune Hegedus. „Crede că asta îl face și pe el să pară puternic”.

Traducerea Rador: Alexandru Danga / Foto: Facebook – Viktor Orban

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

38 comentarii

  1. Singura diferenta intre Rusia si Ungaria e ca din Ungaria nu se lanseaza bombardamente catre vecini folosind rachete balistice (de altfel, nici nu s-ar putea, Ungaria practic nici nu are armata). In rest, doua popoare de fascisti, sovini, retrograzi si cu mentalitate de Ev mediu intunecat.

    • Citesc si ma minunez de cate obscuritati sunteti instare…Ba !!!..voi nu vedeti in ce timpuri traim …nu vedeti k unii cauta sa se opuna manevrelor globaliste care n aduc niciun beneficiu umanitatii.. ba din contra ..isca razboaie intre statele europei cu dinadinsul fara vre un motiv real..tipic celor care doresc o stapanire totala de teritorii , k sa fie doar o singura putere pe glob si destramarea totala a statelor.
      Iar voi…faceti galerie ca pe stadionul de fotbal ..berea si semintele v ati luat, dak tot taclaluiti prostii..?!!

  2. Cred ca intrebarea nu este daca e o unealta pentru dezbinarea aliantelor occidentale, ci in ce masura o sa reuseasca. Sper ca deloc.

    • Bravo !Da mult v-a luat sa vă dați seama !Și acu mai durează câțiva ani de tanguiala,birocrație până o sa faceți ceva cu Ungaria,nu-i așa ?Eu ca PM al uni țări occidentale n-aș mai aștepta nimic și aș indica investitorilor mei din Ungaria hortista ,sa sch locația în cel mai scurt timp.Romania e o țară mult mai buna !

    • Dacă UE și NATO sunt proaste, va reuși. Dacă nu, nu! Cris , firește că România este un partener mult mai loial. Ungaria a avut mereu o politică parșiva și în relația cu Turcia și în relația cu Austria și în relația cu Germania și în relațiile cu toți vecinii. La ce să ne așteptăm astăzi? Trebuie dați afară și din UE și din NATO. Să se ducă în stepele de unde au venit!

  3. „‘În același timp, Orbán profită de orice ocazie ca să își bată joc atât de Zelenski, cât și de UE”‘
    Orban, pacaliciul suprem, un maldar de rahat cu ochi, nu poate sa-si bata joc de nimeni.

  4. Los Angeles Times e o unealta a partidului Democrat

  5. A cam uitat Orban bacsi de tancurile rusești de pe străzile Budapestei în 1956… poate ar vrea să le vadă iar pe străzi…

  6. Pana in prezent Orban a reusit sa se izoleze el insusi in UE. Polonezii, vechii lui prieteni se dezic de el, italienii de asemenea. Cu cine mai este astazi prieten Orban? Merkel nu mai este, sa-l tina in brate.

  7. Unealta lui Putin e Germania, nu Ungaria. Vedeti ce s-a intamplat in ultimii 15 ani cu relatia Merkel-Putin si ce face Scholz acum legat de Rusia. Toate bune!

  8. In următoarea ediție se vor întreba dacă papa e catolic .

  9. Grofii de la Budapesta nutresc în continuare vise umede iredentiste,așa că Rusia e numai bună să îi paraziteze ei interesele,poate „pică” ceva…
    Așa au făcut întotdeauna,uneori le-a ieșit combinația,dar finalmente tot rupți în cur au rămas.

  10. evident ca vixtoras orban e sluga moscovei.

  11. Da ungure, n-ai tu grija, le apără Viktorash de ați ajuns proscrișii Europei. Dar sunteți atât de varză că vă și place, așa că o să vă tot apere până o sa ajungeți la sapă de lemn. O să o și duceți la fel de bine ca și rușii! Presimt că va urma un flux migratoriu invers, dinspre ungaria spre România. Puțintică răbdare!

  12. Banuiesc ca a fost o intrebare retorica…Bineinteles ca Orban este calul troian rusesc in Europa.

  13. Hm, Orban sa dezbine? Greu de crezut, poate sa se autoizoleze, asta da!

    • Pe cine naiba sa dezbine prostul asta. Poate pe clasa de oligarhi si hoti pe care a creat-o.Altfel, tantalaul e vai de steaua lui. Doar burta ce il mai caracterizeaza

  14. Pentru un popor navalitor, cum sunt ungurii, psihologia dezbinarii e o mistica și încă una dintre cele mai puternice. Desigur, nu ignoram adevărul că rușii sunt frați cu ungurii, căci patria lor e podișul Mongiei. Evident, prietenii naturali ai ungurillor nu pot fi decât cei cu psihologie imperialista sau care îi ajuta in scopul lor imperialisti, adică nu pot fi decât sadicii ruși care nu sunt slavi. In concluzie, ungurii reprezintă Coloana a V-a a Rusiei. Rolul Ungariei este in mod cert dezbinarea Europei.

  15. Apropo deficit : Ungaria a ”realizat” în primul trimestru al anului 2022 un deficit de 875 miliarde de forinti, pe departe cel mai mare deficit din ultimii 20 de ani, înregistrați în aceeași perioadă a anului. ( sursă Portofolio )
    Dar nici noi nu stăm grozav. Criza este un corolar al războiului.

  16. Meh, aproape inexact. Polonia nu „a intrat în rând” ci, pur și simplu, Ungaria a ieșit. Sunt probleme diverse, cu priorități diferite: socialismul UE (LGBTQ, alte minorități, refugiați, ecologism deșănțat etc.), covid-ul (vaccinarea obligatorie), Rusia.
    În unele puncte Orban are dreptate, în altele exagerează, în altele minte iar în altele, cum ar fi Ucraina, e de-a dreptul periculos (a propos, nu Orban e unealta lui Putin, ci Putin e unealta lui Orban — dacă Putin câștigă în Ucraina, de ce nu ar câștiga Orban în Transilvania?). Problema putinistă e mult mai gravă pentru Polonia (se pare că nu și pentru alegătorii unguri), decât problema sexo-marxismului de la Bruxelles, nimic mai mult.

  17. Deci Orban intre a fi „unealta” americanului si „unealta” lui Putin a ales sa fie unealta lui Putin

  18. Orban e un lacheu stalinist caruia Putler i-a umplut buzunarele cu ruble si i-a spus sa promita „pr0stimii” Ungaria Mare ca sa-l voteze

  19. educatia prieteni, educatia

  20. De ce „să fie?”. Este! A dovedit-o cu vârf și îndesat.

  21. În Rusia ca și în Ungaria sunt handicapați.
    Viktor Orbán este unul dintre ei.

  22. Și dacă da, care este problema ? Nu îs epoate da un șut în cur afara din UE ? Sa vezi atunci ce chitare ca șobolanul în capcana.

  23. Oricum, dacă UE se mai s arpin mult în dos visa vi de acțiunile ungare va ieși cu scandal.

  24. Daca ii ieșea planul lui tatuca și acum participa la o ședință în guvernul Ucrainei format de el personal,ce mai recunoștea duo-ul Putin-Orban independenta republicilor separatiste Harghita,Covasna și Mureș… Iar ulterior era neapărat nevoie de o operațiune de menținere a păcii în republici și evident de un referendum pentru alipirea de Ungaria.

  25. Trump a cazut, Merkel s-a retras, putin se izoleaza pe zi ce trece, UE o sa sisteze pomenile pentru ungaria…
    Viitorul suna „bine”, pentru orban.

    • In Ungaria 50 la sută din firme au capital german daca nemți ar zice că hai pa plecam daca nu va conformați Orban ar schimba foaia a doua zii,dar pe nemți o știm pe ei le doare in bască de ruși sau ucrainenii fabricile lor merg pe gaz ieftin și asta contează!!

  26. Iara nu ganditi, ungaria e prea mica, si a fost si va fi aliata germaniei,si interesul americii este sa nu fie un ue prea puternic.

  27. Daca e asa nu ar fi mai simplu daca ar pune de un Hu-exit? Sper sa se trezeasca toti aceia de la noi care isi cheltuiesc banii in Ungaria , facind turism . Eu in mod sigur voi incerca sa traversez Ungaria , necumparind nici macar benzina . Sper ca UE sa nu le dea niciun euro.

  28. Orban nu-și bate joc de Europa și Ucraina, își bate joc de maghiarii lui care în 1956 au murit și au înfundat pușcăriile cu același ajutor rusesc. Nu știu ce se va întâmpla dar în urma prostiilor ei se vor duce de unde au venit în Europa, în Asia Mică.

  29. Da.. putinist de EU…

  30. Singurul conducator cu sange in instalatie… Pai daca nu era el si cu cel polonez si Slovac… Acum eram plini de emigranti… ATI UITAT? si cu cei anormali si cu alte ticalosenii ale UE…. ATI UITAT?
    ACUM are contract avantajos de gaz si apara interesul national in primul rand… Nu sta drepti ca gugustiucii in fata UE… la toate prostiile…
    Pe cand noi cu gaz… Visam HIDROGEN VERDE

  31. Minunatul șovin Orban , face ce știe mai bine , fiind cu .. va lui Putin .
    Nu se va opri aici , interesele șovinist – expansioniste vor fi susținute ( mai ales pe baza lipsei de reacție a autorităților noastre ) în a se extinde către tara noastră . Slovacii au luat deja măsuri ( simțind și văzând aceleași practici ) interzicând achizițiile de terenuri și proprietăți de către fondurile maghiare . Noi îi avem în guvern permanent …. deoarece ai noștri , nu se înțeleg decât pe interesele lor , nu pe cele ale noastre , adică ale națiunii .