Analiză Los Angeles Times: Să fie oare Viktor Orbán unealta lui Putin vizând dezbinarea aliaților occidentali?
Analiza ziarului american LOS ANGELES TIMES, preluată de Rador:
Cizmulițe roz și adidași de marcă, pantofiori comozi fără șireturi, o pereche de cizmulițe de cauciuc de culoare galbenă – toate erau înșirate pe malul de est al Dunării, în inima capitalei ungare. Toată această ‘expoziție’ încropită în grabă era un omagiu adus victimelor războiului din Ucraina. Dar evenimentul era totodată și ecoul deliberat al unui monument din apropiere, unde un șir de pantofi de oțel, îngropați în pietrele de pavaj de pe malul fluviului, comemorează miile de oameni, mulți dintre ei evrei, care au fost siliți să se descalțe înainte de a fi împușcați de milițiile fasciste ungare din anii ’40.
‘Expoziția’ din ziua de azi mai avea și un alt mesaj. Ea reprezenta și o ripostă la adresa premierului Viktor Orbán, vechi prieten al președintelui rus Vladimir Putin, acum din nou încurajat de zdrobitoarea victorie repurtată în alegeri.
Cu mai bine de o săptămână înaintea alegerilor de duminica trecută, numele lui Orbán era invocat și de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care, într-un mesaj video adresat liderilor europeni, i-a cerut premierului ungar să viziteze monumentul de pe malul fluviului în memoria victimelor celui de-Al Doilea Război Mondial și să-și reconsidere poziția cu privire la Ucraina.
Ungaria este singura țară europeană care are frontieră comună cu Ucraina și care a refuzat să trimită acolo armament – armamentul nu are voie nici măcar să traverseze teritoriul Ungariei – iar autoritarul Orbán este, în opinia multor diplomați europeni, omul care împiedică aplicarea sancțiunilor Uniunii Europene, sancțiuni care necesită consensul unanim al organizației.
“Ascultă, Viktor”, îi spunea Zelenski pe data de 25 martie, când a vorbit, printre multe alte atrocități, despre asediul portului ucrainean Mariupol. “Te rog, dacă poți, să te duci pe malurile Budapestei. Să te uiți la pantofii aceia. Vei vedea că asasinatele în masă se pot repeta și în lumea de azi”.
Zelenski i-a adresat lui Orbán, un politician dur, celebru pentru faptul că nu îi place să i se spună ce să facă, următoarea rugăminte: „Hotărăște de partea cui ești”. Dacă liderul ungar a făcut sau nu asta, oricum efectul a fost departe de a fi salutar.
În zilele care au urmat victoriei sale covârșitoare, Orbán a intrat în conflict complet, chiar dacă doar în ceea ce îl privește, cu liderul ucrainean, s-a rupt de UE, exprimându-și disponibilitatea de a plăti în ruble facturile la energie ale Ungariei, așa cum a cerut Putin, și a dat semne că societatea civilă ungară va avea și mai mult de suferit.
Un asemenea spirit belicos, cu tot bagajul cultural pe care îl implică, l-a făcut pe Orbán să devină un favorit al Casei Albe a lui Trump, sporindu-i cota în ecosistemul american de dreapta, asta văzându-se și în devotamentul unor comentatori față de el, ca de exemplu Tucker Carlson, de la Fox News.
Opoziția ungară, de obicei fracționată, dar acum neobișnuit de unită în vederea actualelor alegeri, spera, dacă nu chiar să câștige, măcar să-l lipsească pe Orbán de zdrobitoarea majoritate care i-a permis ca, pe parcursul celor zece ani de guvernare, să amendeze Constituția și să-și intimideze opozanții prin niște măsuri tot mai nedemocratice.
Dar premierul partidului Fidesz, în vârstă de 58 de ani, a dominat votarea care, în opinia observatorilor străini, s-a desfășurat aparent fără grave nereguli. deși terenul procesului electoral nu a fost echitabil împărțit.
Pentru un timp – un scurt timp, după cum s-a dovedit ulterior – se părea că relațiile sale amicale cu Putin în contextul agresiunii rusești din Ucraina tot mai îndreptate asupra civililor, ar putea să-i slăbească poziția în sondaje.
În loc să se întâmple așa ceva, după cum remarcă analistul politic ungar Andras Toth -Czifra, premierul a reușit să se arate drept un șef de stat înțelept, capabil să creeze niște punți cu Moscova, și să-și facă opozanții să pară niște iubitori de război iresponsabili, gata să sară în foc de dragul Ucrainei.
Dar chiar dacă premierul crede că succesul său electoral îi oferă mai multe posibilități de a înfrunta UE, organizația ar putea lua niște măsuri care l-ar putea priva de o pârghie importantă a puterii – marile subvenții cu care Orbán este suspectat că le-ar canaliza spre asociați de-ai săi ca să-și asigure loialitatea lor. În această săptămână, oficialii europeni au pus la punct un mecanism prin care să poată trage Ungaria la răspundere pentru încălcarea statului de drept, dar orice retragere de fonduri ar necesita luni de zile.
Poziția prietenoasă a lui Orbán față de Putin a dus totodată la ‚intrarea în rând’ a Poloniei, care anterior se aflase alături de el, respingând criticile UE la adresa procedeelor nedemocratice la care recurge. Guvernul de la Varșovia vede invazia lui Putin din Ucraina ca pe o amenințare la însăși existența țării, temându-se că, dacă Rusiei i se va permite să-și subjuge vecina din vest, ea ar fi următoarea.
Deși Ungaria are propria sa istorie întunecată în privința Rusiei – zdrobirea revoluției din 1956 cu tancurile sovietice pe străzi – se pare că multor suporteri ai premierului asemenea temeri li se par niște mofturi.
În același timp, Orbán profită de orice ocazie ca să își bată joc atât de Zelenski, cât și de UE. În discursul prin care își proclama victoria de duminica trecută, el a spus că atât liderul ucrainean, cât și organizația (UE) au încercat fără succes să-i provoace înfrângerea.
„Pentru un observator din afară, pentru un observator rațional, toate astea n-au sens”, afirmă Daniel Hegedus, de la Fondul German Marshall al Statelor Unite, care studiază liderii populiști.
Dar el spune că o bună parte a celor ca Orbán își înscenează niște confruntări cu niște ‚actori’ influenți – în cazul lui Zelenski, e vorba de un lider mult apreciat pentru felul în care gestionează războiul, iar în cazul UE – e vorba de custodele miliardelor de euro care au schimbat înfățișarea Ungariei.
„E ca și cum ar spune: ‚Ia, uitați-vă la mine cum le țin piept’”, spune Hegedus. „Crede că asta îl face și pe el să pară puternic”.
Traducerea Rador: Alexandru Danga / Foto: Facebook – Viktor Orban
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
38 comentarii