G4Media.ro

ANALIZĂ Magistrații care au apărat statul de drept pe vremea lui Dragnea,…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

ANALIZĂ Magistrații care au apărat statul de drept pe vremea lui Dragnea, vânați unul câte unul de instituțiile din timpul lui Iohannis, cu instrumentele legislative moștenite de la PSD

Magistrații, pe care îi vedeam protestând împotriva legilor justiției lui Dragnea pe treptele palatelor de justiție, sunt vânați acum unul câte unul de Inspecția Judiciară, de Secția pentru judecători a CSM sau de Secția Specială. De cele mai multe ori folosind instrumente legislative introduse prin legile Justiției modificate pe vremea lui Dragnea, în condițiile în care noile majorități parlamentare ”reformiste” din epoca post-Dragnea nu au făcut nimic pentru a le remedia.

  • Magistrații care au apărat statul de drept pe vremea lui Dragnea și sunt vânați acum de instituțiile statului

Cel mai recent caz, este cel al judecătorului Cristi Danileț. CSM l-a exclus din magistratură pe Danileț pentru că ar fi făcut de râs profesia prin postările sale video pe Tik Tok în care făcea karate, tundea gardul sau curăța piscina. Danileț este promotorul educației juridice în școli și încerca să se facă simpatic pentru copiii și adolescenții de pe această platformă socială.

CSM nu l-a sancționat pe Danileț pentru un text din cartea despre asaltul asupra justiției din timpul guvernării Dragnea: „900 de zile de asediu neîntrerupt asupra magistraturii române. Ghid de supraviețuire”, publicat în 2020 și finanțat de Fundația Konrad Adenauer. Ancheta disciplinară a Inspecției Judiciare a fost făcută la sesizarea președintelui CSM, Bogdan Mateescu.

Judecătorul Cristi Danileț a fost suspendat automat din funcție (nu mai poate merge la serviciu și nici nu mai primește salariu), după ce a fost exclus din magistratură. Suspendarea automată din funcție – după decizia CSM de excludere din magistratură și înainte de judecarea contestației magistratului la Înalta Curte – a fost introdusă în legislație de majoritatea PSD-ALDE-UDMR prin legea 242 din 12 octombrie 2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Legea de modificare a introdus litera e) la articolul 62 alineatul (1) privind suspendarea din funcție a magistraților:

”La articolul 62 alineatul (1), după litera c) se introduc două noi litere, literele d) și e), cu următorul cuprins:

”Articolul 62

(1) Judecătorul sau procurorul este suspendat din funcție în următoarele cazuri: (…)

e) în perioada cuprinsă între data pronunțării hotărârii secției corespunzătoare de aplicare a sancțiunii disciplinare prevăzute la art. 100 lit. e) și data eliberării din funcție”.

Judecătorul Dragoș Călin este un alt magistrat activ în apărarea statului de drept, prin asociația pe care o conduce, Forumul Judecătorilor. Alături de colegii lui judecători Alina Georoceanu de la Tribunalul Olt, Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj, Anca Codreanu de la Tribunalul Brașov și Laurențiu Grecu de la Tribunalul Mehedinți, judecătorul Curții de Apel București, Dragoș Călin, este vizat de un dosar disciplinar întocmit de Inspecția judiciară după ce conversaţiile lor private pe un grup închis de Facebook au apărut în presă. În aceste discuții private, judecătorii făceau aprecieri – considerate de Inspecția Judiciară – politice sau defăimătoare la adresa unor instituții, precum CCR.

Judecătorul Călin, prin Forumul Magistraților, a cerut sesizarea CJUE privind Inspecția judiciară și Secția specială, iar judecătoarea de la Tribunalul Olt, Alina Georoceanu, a sesizat CJUE și a întrebat dacă recomandările MCV sunt obligatorii pentru România.

Pe 7 iunie 2021, judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitesti a decis, în urma hotărârii pronunțate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pe 18 mai 2021, că Secția Specială contravine legislaţiei europene şi naţionale.

Imediat după această decizie a fost luat în vizor de Inspecţia Judiciară pentru exercitarea funcţiei cu rea credinţă. IJ îl acuză pe judecătorul Costin Andrei Stancu că nu s-ar fi rezumat să analizeze doar plângerea privind durata prea mare a cercetărilor într-un dosar al SIIJ, ci și-a permis să spună că dosarul trebuie trimis altui parchet competent din moment ce SIIJ ar fi – în lumina deciziei CJUE – o structură de parchet contrară dreptului UE.

Iniţial, un inspector a clasat cazul, dar şeful IJ Lucian Netejoru a schimbat inspectorul. Noul inspector, Carmen Cosma, a exercitat acţiunea disciplinară împotriva judecătorului Stancu şi l-a trimis în faţa Secţiei disciplinare pentru judecători a CSM.

Miza este ca instanțele de judecată să nu declare ilegală Secția Specială în baza deciziei CJUE din 18 mai, așa cum a făcut-o judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitești. Deja mai multe judecătoare de la Înalta Curte, printre care Lucia Rog şi Hermina Iancu, s-au conformat CCR şi au dat decizii în dosare privind Secţia Specială tinând cont de decizia CCR, nu de decizia CJUE.

Judecătorii constănțeni Ciprian Coadă, Iulia Cezara Suciu, Georgiana Anghel, Valentina Boboc și Marius Virgil Ungureanu au fost sancționați în 13 decembrie 2021 de Secția pentru judecători a CSM.

Magistratul Ciprian Coadă a fost suspendat din funcție pentru 4 luni, judecătoarele Valentina Boboc și Georgiana Anghel Tudor au fost retrogradate de la gradul profesional de judecător de curte de apel la cel de judecător de tribunal, iar magistraților Iulia Cezara Suciu și Marius Virgil Ungureanu le-a fost diminuat salariul brut cu 25%, pentru un an.

Judecătorii Ciprian Coadă, Iulia Cezara Suciu și Marius Virgil Ungureanu au fost sancționați pentru „nerespectarea în mod nejustificat a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente“, în timp ce magistrații Valentina Boboc și Georgiana Anghel Tudor au fost sancționați pentru „nerespectarea în mod nejustificat a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente“ și „exercitarea funcției cu rea-credință“. Celor 5 judecători li s-a reproşat de către Inspecţia judiciară că ar fi contestat hotărâri ale Colegiului de conducere al Curții de Apel Constanța privind formarea completurilor de judecată.

Pe vremea lui Dragnea, magistrații au protestat pe treptele instanței din Constanța și au semnat memorii împotriva modificărilor la legile Justiției. În plus, în trecut, ei au pronunțat sentințe grele împotriva unor personaje precum Mircea Băsescu, Nicușor Constantinescu și Sorin Strutinsky.

În ce privește procurorii, un campion al hărțuirilor Inspecției Judiciare este procurorul militar Bogdan Pîrlog. El a fost vizat de 11 dosare disciplinare. 6 au fost anulate, 3 sunt suspendate și alte 2 sunt în curs de soluționare. Într-unul dintre dosare, Pîrlog a fost cercetat disciplinar pentru că a criticat public clasarea dosarului 10 August. Pîrlog este și magistratul care a deschis dosarul 10 August. Pîrlog este co-președinte al Asociației Inițiativa pentu Justiție, un ONG extrem de critic și vocal în apărarea statului de drept.

De notat și că, imediat ce, în primăvara anului trecut, Secția pentru procurori a CSM a emis avize negative pentru actuala conducerea a Parchetului general, procurorii membri CSM George Solomon și Florin Deac au fost audiați la Secția Specială ca urmare a unei plângeri din 2018 depusă de jurnalistul Răzvan Savaliuc de la Luju.ro.

Savaliuc a reclamat Secția pentru procurori a CSM pentru că a închis un dosar disciplinar al lui Kovesi. Deși au primit avize negative din partea Secției pentru procurori a CSM, președintele Klaus Iohannis i-a numit totuși în funcție pe actuala procuroare generală Gabriela Scutea și pe Bogdan Licu, adjunctul ei.

Context. Hărțuirea magistraților a continuat în ciuda avertismentelor Comisiei Europene din ultimele rapoarte MCV din 2018, 2019, 2020 care solicitau aborgarea instrumentelor legislative și desființarea instituțiilor, precum Secția Specială, prin care sunt vânați magistrații.

  • Raportul din noiembrie 2018 a evidențiat preocupări serioase cu privire la Inspecția Judiciară: recurența cu care au fost inițiate proceduri disciplinare împotriva magistraților care se opuneau în mod public direcției urmate de reforma sistemului judiciar, divulgările de documente în presă (utilizate apoi de politicieni pentru a ataca instituțiile judiciare) și prelungirea mandatului conducerii de către guvern (…) Funcționarea Secției speciale pentru anchetarea magistraților a confirmat temerile exprimate atât în România, cât și în exterior că secția respectivă ar putea fi utilizată ca instrument de presiune politică. Au existat mai multe situații în care Secția specială a intervenit pentru a schimba cursul anchetelor penale într-un mod care ridică îndoieli serioase cu privire la obiectivitatea sa”, arăta Comisia Europeană în raportul MCV din 2019.

Inspecția Judicară este condusă de judecătorul Lucian Netejoru, un magistrat din Giurgiu, cu studii la Universitatea Ecologică și doctorat în ordine și siguranță națională la Academia de Poliție. În 2018, când i-a expirat primul mandat în fruntea IJ, a fost numit interimar prin ordonanță de urgență da Guvernului PSD. Prin decizia din 18 mai acest an, Curtea de Justiție a UE a stabilit caracterul politic al numirii lui Netejoru.

CSM și Secția pentru judecători a CSM sunt conduse de judecătorul Bogdan Mateescu. Aflat de partea protestatarilor pe vremea lui Dragnea, după ce a fost ales șef al CSM în acest an, judecătorul Bogdan Mateescu s-a aliat în Consiliu chiar cu cele pe care înainte le blama, judecătoarele din grupul Savonea. De notat că tatăl lui Mateescu este primar PNL în Băile Govora. Cei doi Mateescu, tată și fiu, au fost vizați de un dosar de corupție redeschis la Secția Specială, clasat însă în vara lui 2020.

Notă: Alex Costache este jurnalist şi la Ştirile TVR. 

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. Doar magistratii m(a)fioti trebuie sa ramana, ca altfel ii fac de rusine cei ca Danilet, cand fac publice spa(g)angelile si imb(a)rlingarile cu in(f)ractori politici. Slavonea si gasca de m(a)fioti stiu doar sa intarzie procesele pana apare prescriptia, sa elibere in(t)erlopii care violeaza si fac trafic cu copii, sa dea pedepse cu suspendare pentru politicieni cor(u)pti.

    • fsn trăieşte.

      dar și ccr-csm trăiesc..

      (i-au înviat pe toți – dragii mei ‘votați’
      feblețea mea – Partidul Național Liberal)

    • Cine mai este atat de naiv să creadă că demiterea lui Kovesi a fost forțată de PSD ? Dacă Iohannis își dorea, Kovesi rămânea la DNA. Dar Iohannis nu a vrut-o la DNA din același motiv pentru care a pus-o pe Hosu la DIICOT și din același motiv pentru care l-a vrut pe Stelian Ion demis când acesta și-a permis să facă concursuri pe bune pentru șefii parchetelor. Iohannis de azi este același Iohannis propus de Dan Voiculescu pentru funcția de Premier pe timpul USL-1. El nu s-a schimbat niciodată, doar a jucat teatru.

    • 404: forțată a fost
      dar probabil, nu inițiată
      e diferență.
      adică să nu se rabde psd să o dea pe Codruța jos, când le stă ca un spin in coaste?? asta vrei să spui?
      n-o fi „pornit” de la ei – sau n-au fost ei detonatorul actiunii – e cu totul altceva; dar asta nu înseamnă că psd nu este ca o pânză de circular rotindu-se și că tot ce pui în dreptul ei, taie fără să clipească..
      să fim serioși..

      cât privește îndrăzneala (afirmației) „cine mai este atat de naiv să creadă” ei bine, asta denotă subtilitatea din cele spuse de tine, tocmai pentru că este o idee (sau încearcă să fie una) strecurată nu fair-play, ci pe ușa din dos (a minții)

      adică, una spusă în izvde diversiune (manipulatoriu)

      Da, Kovesi a fost dată jos, de psd.

    • Nu știu cum vedeti voi lucrurile dar armata, poliția și justiția nu trebuie să facă politică, nu trebuie să facă legi, nu trebuie să fie de acord cu ele sau in dezacord cu ele, toți sunt niste funcționari, plătiți din bani publici, care trebuie să aplice legislația așa cum e, nu s-o comenteze. Cat despre „demascarea infractorilor” de orice fel, trebuie s-o facă în instanțele de judecată nu la televizor, in presa scrisă sau pe Facebook. Eu așa cred că funcționează instituțiile normale. Nu e normal să te apuci sa afișezi nu știu ce mesaje pe te miri unde că nu-ți place cum este reglementată activitatea pe care o desfășori, nu critici tu, ca funcționar, politicienii sau alte persoane, în spațiul public. Dacă vrei asta, îți dai demisia și ca simplu cetățean poți să critici pe cine vrei, unde vrei și cum vrei, poți să faci politică, să candidezi pentru funcții publice și să le și ocupi dacă te votează cineva.
      Ca funcționar, dacă ți se face vreo nedreptate, ai deschise porțile instanțelor de judecată până la Bruxelles.
      De faptul că politicienii care ne conduc, sunt corupți până în măduva oaselor, nu se îndoiește nimeni, dar justiția nu se face la telvizor, pe Facebook sau pe stradă. Problema gravă este că tocmai ei, angajații din justiție, sunt corupți. Fără corupția din justiție nu ar putea exista corupție nici în celelalte instituții, pentru că, dacă justiția și-ar fi făcut treabă, corupții erau acum la răcoare, nu in parlament, dar… de aproape 3 decenii se judecă dosarul revoluției, timp in care, majoritatea celor implicați au și murit, mă sunt Iliescu, Petre Roman și încearcă vreo doi. Probabil că după ce vor muri toți se va judeca și dosarul ăsta, dar până atunci justițiarii noștri oropsiți o mai lungesc puțin.

  2. Asta aţi votat, naţie de ticăloşi.

  3. Ciolanis mergi la tomberonul istoriei prin ceeace girezi…

  4. …..Si-l avem pe unul care tace ,tace ,de parca i-a mancat cineva limba.Pe Se De Iohannis se numeste.

  5. Acu vedeti de ce deranja Stelian Ion pe ficus

  6. Este evident atacul revanșard asupra tuturor magistraților care doresc o altfel de justiție . Aceștia sunt agresați zilnic de un număr de judecători care au fost săltați în funcții , singura menire a lor fiind perpetuarea privilegiilor politicienilor corupți . Acești judecători parveniți , au legătură cu fostul PCR ( fiind rudele nomenclaturii de partid ) și cu continuatorul actual al acestuia ( PSD) . Ei s-au propulsat reciproc în funcții , astfel că este greu , daca nu imposibil de spart aceasta gașca care alături de PSD,PNL și UDMR au devalizat bugetul , fie prin impunerea și perpetuarea pensiilor speciale și a salariilor astronomice . Pe de altă parte politicienii , după ce și-au fidelizat mare parte din vechii magistrati au declanșat un atac direct asupra banilor publici , pe care i-au distribuit de cele mai multe ori firmelor de casa , folosind suveici ( primitive , având spatele asigurat de către instituțiile de forță ale statului) care au îmbogățit pe politicienii corupți și rudele acestora .
    Se pune întrebarea dacă un judecător poate să facă justiție în adevăratul și corectul sens al profesiei .
    Este puțin probabil dacă cel judecat are legătură cu mafia din politică și justiție .
    Președintele iohannis ne este un bun exemplu .

  7. This is just the beginning! Ha ha ha ha…

  8. „în care noile majorități parlamentare ”reformiste” din epoca post-Dragnea nu au făcut nimic pentru a le remedia…”

    Ce-i aiureala asta?! Ziariștii au memorie chiar atât de scurtă, ori demersul lor este tendențios?

    Noile majorități nu au fost deloc reformiste, pentru că au fost dominate de PNL, respectiv PSD, sub coordonarea Președinteluyi Iohannis, cel care a revocat-o din funcție pe doamna Kovesi.

    Câns URS a încercat primele reforme prin organizarea de concursuri transparente pentru ocuparea posturilor de conducere în Marile Parchete, coaliția a fost spulberată, iar USR a fost debarcată de la guvernare!

  9. „deși ei vor sa respecte legile UE nu ale tarii care le da sa manance…”

    În România, ca parte a Uniunii Europene, legislația UE primează, conform Tratatelor. Iar asta știu bine și trollii Sputnik, cărora România și UE nu le sunt deloc dragi.

    Pe de altă parte, după cum vedem în statele care nu au reușit să adere la UE, dar își doresc, dezvoltarea economică (respectiv „pâinea” dată funcționarilor publici) este ceva mai bună în România tocmai datorită apartenenței României la Uniunea Europeană.

  10. La Canal cu toți intelectualii reacționari dușmani ai poporului !
    Noi muncim nu gândim ! Traiască solidaritatea celor ce muncesc in frunte cu Partidul Comunist și Iubitul sau Conducător !

  11. A început epurarea puținilor magistrați oneşti, care doreau justiție europeană şi nu puteau fi şantajați de mafie-secu-partide. Nouă nu ne place Europa, noi vrem justiție de clanuri ca în Uzbekistan, Turkmenistan şi Congo. Sper să plece toți oamenii cinstiți şi muncitori, să rămână aici doar interlopii şi hoții. Să vedem cine le mai plăteşte lor taxe.

  12. Ăsta chiar e un articol imparțial, nu-i așa? Lui Dragnea i-ati pus plăcuțe, acum instituțiile lui Iohanis cică ii calcă pe urme. Savonea n-a fost bună, acum e Mateescu-e aservit. Puneți-l direct pe Stelica-usr-istul sa conducă CSM-ul. Toate pentru doa asta de viață, Danilet care se bagă în seamă de multă vreme, poate-poate îl vede cineva. E varză, bre,clipurile lui denotă lipsa de sobrietate atât de necesara și obligatorie pt un judecator

  13. Educația deficitară de-a lungul timpului și prostimea națională face ca oamenii să stea în casă uitându-se la tâmpeniile de la televizor în loc să iasă în stradă și să ceară dizolvarea parlamentului.

  14. Prca Stelica a fost ministrul justitiei pana mai ieri . Nu stiam ca este si vanator.

    • pe semne ca tu nu intelegi institutiile justitiei din tara asta … crezi ca daca a fost ministrul justitiei a putut schimba ce si cum vrea si a putut numi ce si cum a vrut, cam cum a facut dracnea sau cum?

  15. Ce e de facut?

  16. @ Maximus
    La întrebarea ta ce e de făcut?
    Răspunsul este simplu : niciodată dar niciodată să nu te oprești in a spune crezul . Chiar și dacă ai fi singurul pe pământ . Cuvântul este cea mai teribilă arma . În fața lui ticăloșii se simt complexați .
    Și după cum vezi nu ești șingurul . Este și Radulescu Marcel care avea aceiași dilema .
    Îți propun o opțiune :
    Prima este o haită numeroasă , depășind cu mult 50% . O haită legata doar conjunctural . Interese . Bani . Poziții sociale , etc .
    A doua este relativ mică și cu multi ezitanți . Viitor , copii educați , o țară că afară …
    Ce alegi ?
    Eu de mult am ales : decât mult și de calitate îndoielnică , mai bine puțin dar bun ! Decât în barcă cu Băsescu și iohannis , mai bine lipsă . Nu sunt marinar ,dar încă pot înota .

    • Asistent,
      mi-a placut comentariul tau, nu cred ca suntem asa putini, poate ezitanti … o singura observatie doar: „aceeași dilema”, nu „aceiași dilema”. Folosesti „aceiași” la plural bre!

  17. Procurorii caracaleni care beau si mananca la aceeasi masa cu interlopii sunt 100% perfecti!

    Procurorii care apara mafia lemnului sunt 100% perfecti!

    Magistratii cu epoleti care au distrus istoria acestei tari in Dosarele Revolutiei, Mineriadelor, 10 August sunt 100% perfecti.

    Judecatorii bisnitari, care fac afaceri cu partile din procesele pe care le judeca sunt 100% perfecti.

    Judecatorul ala interlop si barbugiu de la Curtea de Apel Bucuresti care judeca de la ospiciul de nebuni e 100% perfect!

    Judecatoarea de la Craiova cu beizadeaua aia interlopa si puscariasa Iustin Covei este 100% perfecta!

    Prietenii proxenetilor din Tandarei sunt 100% perfecti.

    Judecatorii care retrocedeaza cartiere intregi unor mostenitori inventati sunt 100% perfecti.

    Judecatorii care l-au eliberat pe asasinul in serie Turnagiu, cel care a incendiat o fata sunt 100% perfecti.

    PROBLEMA NR 1 ERA CE FACEA JUDECATORUL DANILET IN TIMPUL LIBER.

    CE FAC ALTII IN EXERCITAREA ATRIBUTIILOR DE SERVICIU, DE PLATESTE ROMANIA MILIARDE LA CEDO – ESTE 100% PERFECT!

    SI MAI AU SI TUPEUL DE INTERLOPI SA NUMEASCA ACEASTA CANGRENA PURULENTA: JUSTITIE…

    ASTA NU ESTE JUSTITIE, ASTA ESTE UN CANCER AFLAT IN METASTAZARE.

  18. Atâta jale pentru un EXCHIBITIONIST..cam seamănă cu FEMEIA BARBOASA ?!

  19. Mai nou Danilet este erou national al luptei anticoruptie??😂😂😂 Hai ca prostia unora se ridica la cer😂😂😂. Nu va trece prin minte ca un magistrat indiferent de simpatiile sau antipatiile politice pe care le are,nu are dreptul moral de a face politica pe fata? Nu este clar unde duce duetul politician magistrat? Ia uitati va la Curtea Contitutionala! Oare cei numiti acolo nu au avut legaturi de multa vreme cu politicienii care i au numit la Curte? O fii ok?? Lasati l pe Danilet sa se angajeze sa vada cum este cu munca😂😂ca magistrat nu prea avea timp sa fie. De postari.