G4Media.ro

ANALIZĂ Mai poate Joe Biden să piardă alegerile pentru Casa Albă?

sursa foto: Facebook/ Joe Biden

ANALIZĂ Mai poate Joe Biden să piardă alegerile pentru Casa Albă?

Dacă te uiți la sondajele de opinie recente, la ce prognozează cvasi-majoritatea presei din Statele Unite, la dificultățile aparent insurmontabile cu care se confruntă Donald Trump din cauza crizei economice profunde și a efectelor devastatoare ale pandemiei de coronavirus, democratul Joe Biden – care va fi desemnat în curând în mod oficial candidatul Partidului Democrat pentru Casa Albă – va fi următorul președinte al SUA.

Nimic nu pare că mai poate sta în calea fostului vicepreședinte în încercarea sa de a obține mandatul de lider al Americii și de a face ca drumul politic al lui Trump să se încheie la 3 noiembrie 2020.

Și, totuși, sunt înfrângerea lui Trump și victoria democratului bătute în cuie? Ce îl mai poate face pe Joe Biden să piardă alegerile din această toamna?

Contextul politic

Înainte ca pandemia de coronavirus să înceapă să facă ravagii în multe dintre statele americane, președintele Trump era creditat cu șanse mari de a fi reales la Casa Albă în ciuda faptului că mandatul său a fost dominat de numeroase controverse.

Șomajul se afla la un mimim istoric, piețele bursiere atinseseră niveluri record, iar americanii dădeau în general note mari performanțelor economice ale republicanului.

Virusul și criza economică-financiară care i-a urmat au dat însă complet peste cap scena politică de la Washington. În februarie, Moody’s Analytics susținea că Trump va câstiga un nou mandat cu 336 de voturi în Colegiul Electoral la 202 pentru rivalul său democrat, indiferent care ar fi fost acesta.

Ar fi fost o performanță mai bună decât cea din 2016, când a învins-o pe Hillary Clinton cu 304 voturi ale Marilor electori. Pe lângă toate statele pe care le-a câștigat în 2016, analiza sustinea că Trump ar fi reușit să-si adjudece Maine, Minnesota, New Hampshire și Virginia.

Astăzi însă, cu mai puțin de patru luni înainte de alegeri, situația este schimbată în totalitate. Cu o rată a șomajului care a crescut de la 3.5% în februarie la 11.1% în iunie și cu numărul de infecții cu COVID-19 care bate zilnic noi recorduri, Moody’s Analytics afirmă în prezent că Trump ar urma să sufere o înfrângere usturătore în noiembrie.

Moody’s s prognozează acum că democratul Joe Biden va câștiga cu 308 voturi electorale, la 230 pentru Trump, dacă prezența la vot este aproximativ similară cu media pentru alegerile prezidențiale.

Mai mult, dacă participarea la scrutin va fi mare, așa cum s-a întâmplat la alegerile primare de la jumătatea anului 2018, Biden ar putea câștiga cu 352 de voturi electorale, la doar 186 pentru Trump (reamintim că un candidat are nevoie de 270 de voturi electorale pentru a câștiga președinția). Conform acestor scenarii, Trump va pierde undeva între 70 și 130 de voturi electorale.

Șase state considerate swing sau esențiale în lupta electorală – Florida, Carolina de Nord, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin și Arizona – vor reprezenta câmpurile de bătaie în noiembrie. Trump a câștigat toate cele șase state în urmă cu patru ani.  În modelul electoral de participare medie analizat de Moody’s, Trump câștigă Carolina de Nord și Arizona, în timp ce Biden câștigă celelalte patru. În modelul cu nivel ridicat de participare a votanților, Biden câștigă toate cele 6, plus Ohio.

Alte modele analitice îl prezintă și ele pe Trump într-o situație delicată. O analiză realizată în luna mai de Oxford Economics prognoza că Biden va câștiga cu 328 voturi electorale la 210 pentru Trump, cu candidatul democrat obținând 65% din voturile populare. Înainte de pandemie, Oxford Economics indicase că Trump va câștiga lejer scrutinul prezidențial.

Mai mult, sondajele de opinie recente sugerează și ele că Biden este foarte aproape de a câstiga alegerile la pas. Un sondaj Quinnipiac realizat în urma cu câteva zile a arătat că Biden îl devansează pe Trump cu 15 puncte la nivel național, cea mai mare diferență din toate sondajele de până acum. De asemenea, 53% dintre cei chestionați au dezaprobat felul în care Trump gestionează economia, în timp ce doar 44% au aprobat performanțele sale.

Real Clear Politics, un agregator de sondaje, indică că Biden îl conduce pe Trump cu 8.6 puncte la nivel național și cu cifre mai mici în majoritatea statelor swing. Ratingul de aprobare al lui Trump este în jur de 42%, aproape de cel mai mic nivel din președinția sa.

La sfârșitul lunii martie, rata de favorabilitate a președintelui era în jur de 47%, cea mai mare din mandatul său. Popularitatea sa a crescut la sfârșitul acelei luni, după ce liderul de la Casa Albă a anunțat măsuri de urgență pentru combaterea efectelor coronavirusului. Dar ciferele favorabile au scăzut din nou pe fondul creșterii infecțiilor și al decesor cauzate de coronavirus, precum și al protestelor izbucnite în urma uciderii lui George Floyd, afro-americanul care a murit în custodia poliției din Minneapolis.

Potrivit analiștilor de la Moody’s Analytics, impactul recesiunii în statele roșii și albastre tradiționale (cele care votează în mod normal cu republicanii sau cu democrații) nu va afecta alegerile, întrucât aceste state își vor da votul pentru Trump sau Biden indiferent care va fi starea economiei în acel moment. Statele swing sunt o altă poveste, iar pierderile de locuri de muncă în creștere în unele dintre acestea „ar trebui să îngrijoreze tabăra lui Trump, având în vedere influența pe care alegătorii independenți o au în aceste state,” se arată în analiza Moody’s Analytics. Aceasta identifică Michigan și Florida ca fiind cele mai afectate și, prin urmare, sunt cele mai probabile să voteze cu democratul Biden în 2020.

Riscuri

Victoria lui Biden este așadar dată ca sigură de institutele de cercetare ale opiniei publice și de cei mai mulți analiști americani. Dar este victoria democratului garantată? Ce îl mai poate face pe Joe Biden să piardă alegerile din această toamnă?

* Cel mai mare risc pentru democrați este considerat automulțumirea. Cifrele excelente înregistrate în prezent de Biden ar putea face ca mulți votanți democrați să dea ca sigură victoria candidatului lor în noiembrie și să nu mai fie atât de nerăbdători să mergă la urne, crezând că înfrângerea lui Trump e o formalitate. Un număr mai redus de democrați la urne ar fi în avantajul republicanului. Menținerea entuziasmului alegătorilor democrați este așadar esențială, dar și o misiune dificilă pentru un candidat care este cunoscut tocmai pentru lipsa de entuziasm de care dă dovadă.

* Economia ar putea să se redreseze mai repede decât se așteaptă experții. Semnele că economia Statelor Unite își revine au apărut deja. Cifre economice încurajatoare, burse în urcare și o rată a șomajului în scădere ar putea modifica din nou, în favoarea lui, percepția alegătorilor despre președintele Trump. Ultimele cifre economice înainte de alegeri vor fi cele din septembrie, ce vor fi publicate cu câteva zile îninte de scrutin. Este limpede că numeroși alegători vor fi influențați, într-o măsură mai mică sau mai mare, de statisticile ce vor apărea în octombrie.

* O nouă rundă de ajutoare financiare ar putea ajunge la alegători în următoarele săptămâni. Liderii din Congres discută deja noi variante de stimulare. Va fi interesant de urmărit când vor primi americanii acei bani și cât de mare va fi pachetul de ajutor.

* O scădere a numărului de infecții și al deceselor provocate de coronavirus. În ultimele săptămâni, state din sud și vest, care ridicaseră restricțiile din mai sau iunie, au cunoscut o recrudescență a numărului de infecții și morți. Evoluția situației în mod pozitiv ar putea revitaliza susținerea electorală pentru Trump.

* Alegerea unui vicepreședinte de către Biden. Parca niciodată alegerea persoanei cu care va merge la Casă Albă nu a contat atât de mult pentru un candidat la functia supremă. Din toate informațiile de până acum, vicepreședintele lui Biden va fi o femeie. Indiferent pe cine va alege, este clar că Biden nu va putea mulțumi pe toată lumea. Moderații vor fi deranjați cu o candidată prea de stânga, progresiștii nu vor fi mulțumiți cu o vicepreședintă prea moderată. În noul context, problema rasei vicepreședintei va fi, de asemenea, importantă și ar putea decide dacă Biden se va bucura sau nu de un sprijin masiv al comunității de culoare.

Alegerea vicepreședintelui mai este importantă și dintr-un alt motiv. Vârsta lui Biden și un eventual declin în starea sa de sănătate ar putea face ca democratul să fie nevoit să nu-și ducă la final un eventual mandat. Conform legilor din Statele Unite, funcția va fi preluată de vicepreședintele său.

* Aplecarea prea mult spre stânga politică. Una dintre temele favorite de atac ale președintelui Trump la adresa democratului este aceea că Joe Biden este „un instrument al stângii radicale care a preluat controlul Partidului Democrat.” Deși declarațiile liderului de la Casa Albă sunt considerate de mulți ca fiind exagerate, riscurile pentru Biden sunt reale. Așa cum a dovedit o controversă recentă, potrivit căreia fostul vicepreședinte s-ar fi alăturat radicalilor care au cerut „desubvenționarea” forțelor de poliție. Aproape imediat, una dintre cele mai influente asociații ale polițiștilor și-a anunțat susținerea pentru Trump.

* Performanțele democratului la dezbateri. Cu foarte puține lucruri pozitive la îndemână, Trump mizează enorm pe dezbaterile cu Biden. Până în acest moment, sunt certe trei dezbateri între cei doi candidați. Trump, care este cunoscut pentru stilul său incisiv, pare să beneficieze de un avantaj în fața lui Biden pentru aceste confruntări. Nu este de mirare că echipa de campanie a democratului încearcă să limiteze aparițiile acestuia în confruntări directe cu republicanul și să-l țină în general departe de spațiul public. Și analiștii liberali susțin că Biden ar trebui să nu participe la mai multe dezbateri de teama că ele ar putea să-i fie fatale. La aceasta se adaugă și poziția sa neclară în legatură cu multe subiecte semnificative.

* Declinul mental al democratului. Deși presa americană, în general favorabilă stângii, încearcă constant să evite subiectul, problemele cognitive ale democratului sunt evidente. De multe ori, intervențiile sale în campanie sunt marcate de gafe, pierderi de memorie și confuzie. O accentuare a acestora ar putea ridica semne de întrebare tot mai mari alegătorilor și ar putea influența enorm rezultatul votului din noiembrie.

* Ingerințele străine în alegeri. Nu ar fi prima dată când s-ar întampla asta. Rusia a fost acuzată că l-a ajutat pe Trump să o învingă pe Hillary Clinton în urmă cu patru ani. Deși americanii au luat măsuri sporite de siguranță pentru scrutinul din această toamnă, nu e exclus ca vreun actor străin malefic (Moscova, Beijing, Teheran) să încerce să influențeze alegerile. Unul dintre scenariile luate în considerare este acela că Trump va fi principalul beneficiar al amestecului străin și că impactul asupra campaniei lui Biden va fi major.

* Burisma și China. Republicanii au atacat constant relațiile de afaceri ale familiei Biden cu Ucraina sau China. Foarte probabil, subiectul va reveni în campania electorală actuală. Care vor fi dezvăluirile și ce impact vor avea ele ar putea să fie factori care să conteze. La fel cum subiectul acuzațiilor sexuale la adresa lui Biden ar putea să fie repus pe tapet, după ce democratul a oferit explicații puțin convingătoare.

* Sondajele de opinie ar putea fi înșelătoare. Nu ar fi prima dată când se întâmplă acest lucru. Cele petrecute în urmă cu patru ani, când aproape toate anchetele de opinie o dădeau ca favorită pe Hillary Clinton, stau mărturie (vezi un exemplu aici). Sigur, situația politică, socială și economică de acum este complet diferită de cea din 2016. De data aceasta, având și lecțiile făcute după eșecurile din urmă cu patru ani, poate sondajele sunt corecte. Campania lui Biden nu poate risca însă să se bazeze doar pe ce indică realizatorii de anchete de opinie. Pâna la urmă, vor conta doar voturile de la urne.

* Reînvierea politică a lui Trump. În acest moment, nimic nu pare că îi iese liderului republican, care e copleșit de o avalanșă de știri negative. Cu o presă care îl critică permanent și cu un climat politic tensionat, Trump pare că va pierde în mod lamentabil cursa pentru Casa Albă. Dacă ultimii cinci ani ne-au învățat însă ceva, a fost să nu mai luăm nimic ca sigur 100%. Mai ales când vine vorba de Trump, un expert în supraviețuire politică, care a reușit să treacă cu bine peste multiple scandaluri și să cadă mereu în picioare.

Spre deosebire de Biden, văzut ca un  personaj discret și decent, Trump este întruchiparea „animalului politic” care rezistă oricărui atac și revine mereu mai puternic și mai periculos. E un talent demn de Machiavelli pe care democrații nu par să-l fi înțeles nici acum la adevarata lui valoare. Discursul lui de la Mount Rushmore a dovedit cât de usor îi poate face pe democrati să cadă în capcana „războaielor culturale” în care, așa cum avertizează el, „revoluția culturală a extremei stânga” să încerce „să lichideze Revoluția Americană”. Trump s-a poziționat ca apărător al istoriei Statelor Unite în fața celor care încearcă să o șteargă din memoria colectivă. Atitudinea lui Biden e neclară în acest caz.

În acest context, să nu neglijăm nici baza sa electorală. Trump are un nucleu solid, de votanți fideli, care nu îl vor părăsi niciodată. Republicanii vorbesc constant de această „majoritate tăcută”, care este ignorată de sondajele de opinie, tratată cu aroganță de democrați și ridiculizată de presa de stânga. Ea a decis alegerile trecute. Ar putea să fie un factor decisiv și în scrutinul din acest an.

Concluzie

Cu trei luni și jumătate înainte de alegeri, Joe Biden este creditat cu prima șansă la Casa Albă, în timp ce Donald Trump se luptă pentru supraviețuirea sa politică. Așa cum am mai spus aici în ultima periodă, lucrurile evoluează însa atât de rapid și situația politică din America este atât de instabilă, haotică și divizată, încât orice pronostic electoral este aproape imposibil de avansat în acest moment.

O nouă criză, o recuperare economică rapidă sau un nou candidat ar putea crea un peisaj electoral complet diferit.

Dacă echipa de campanie a lui Trump, proaspăt reșapată, va reuși să-l revigoreze politic, republicanul ar putea să ramână în continuare în fruntea Americii.

Dacă însă Biden nu va face greșeli teribile, va promova un discurs moderat și va ignora atacurile republicanului, fostul vicepreședinte democrat, care a mai avut o încercare ratată de a ajunge liderul Americii în urma cu 32 de ani, are drumul deschis spre Biroul Oval de la Casa Albă.

Surse: Yahoo News, Foreign Policy, CNN, Real Clear Politics, BBC, Business Insider, CNBC, New York Times, FoxNews, YouTube

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

30 comentarii

  1. Da.
    Si eu ii doresc mult succes sa le piarda

  2. Spre deosebire de soții, președinții SUA sunt mult îmbătrâniți dar nu complet senili.

  3. E de bine ,America condusa de un nebun sau un senil.

  4. Le va pierde cu brio, sau cu strigături. Păi nu spuneți voi tot timpul că locul corupților e la pușcărie? Total de acord. Biden de ce nu s-ar duce cu tot cu fii-su la pârnaie, pentru tot ce au furat din Ucraina și România și pentru mituirea jegurilor penale, în frunte cu numitul Petrov???

  5. Pertinent si la obiect textul supus dezbaterii . Cele citeva luni , putine la numar , ne arata o America purtatoare de multiple probleme politice , economice , de sanatate , de retragere din multe teatre de razboi , de respingere a fostilor , pina mai ieri, prieteni si multe alte probleme de natura sociala ce au invrajbit societatea americana . Ca sa cistige Joe Biden trebuie doar sa nu se implice in discutii sterile cu actualul presedinte si sa nu participe la nici o confruntare directa asa cum a facut si presedintele nostru in alegerile de anul trecut . In acelasi timp ,asa cum si textul ne arata , este foarte importanta desemnarea unui vice presedinte , ce in opinia mea va fi nominalizat cu putina vreme inainte de alegeri si numele lui va fi o surpriza pentru toata lumea . Intradevar , presa se situeaza impotriva actualului presedinte ,dar sa nu uitam ca America care il sprijina este , majoritar, formata din cetateni ale caror origini sunt Europene si daca va pierde , va pierde tocmai din acest motiv ,avind in final non acordul cetatenilor proeuropeni ce se simt deranjati de separarea fata de cindva patria mama a bunicilor si strabunicilor lor . In final , sa nu uitam ca in precedentele alegeri doamna Hilari a cistigat sufragiul majoritatii cetatenilor , dar acum cu noua lege ce nu mai permite electorilor sa se pozitioneze diferit de votul primit de la cetateni , procentul electoratului lui Biden creste semnificativ .Daca contracandidatul rezista in discursurile singulare , fara a intra in disputa directa cu presedintele actual (fiecare pasare pe limba ei piere zice o veche zicala romaneasca ) si vicepresedintele , numit , atrage o alta majoritate a votantilor ,atunci cistigatorul este deja cunoscut si putem crede sondajele ce ne sunt prezentate .Totusi actualul presedinte american are o mare capacitate de regenerare si este posesorul unui discurs ce atrage multimi de oameni , problema este, insa , ca nu isi va putea prezenta astfel discursul public, din motivele pandemice , ce ne-a arat slaba prezenta a cetatenilor la ultima mare adunare atit de trimbitata .

  6. Sigur ca poate ca piarda, dar presedinte nu va fi Biden, ci vicepresedintele lui Biden, toata lumea stie asta. Nu m-ar surprinde sa fie Beto O’Rourke.

  7. Fosile ultrabogate, inculte, senine și corupte conduc cele mai puternice state. Evident, în US nu s-a facut vreodată un Referendum dacă se vor atâtea trilioane în armament. Ce viață ar fi avut de-și vedeau de pătrățica lor … Oricum, America e compromisă. Hegemonia s-a terminat.

  8. Cred ca Biden n-ar putea s-o bata nici pe Hillary 🙂

  9. Ca sa fim corecti , daca am sti toate fluxurile ce privesc mutarile de capital si incotro se directioneaza acesti bani sau daca se repozitioneaza in alta parte decit America , atunci am avea in fata un posibil adevar si am sti cine cistiga (dar poate nu mai este asa de important )

  10. Sper ca da. Macar de la trump stim la ce sa ne asteptam. Biden e o fosila senila, un politician slab si influentabil.

  11. Eu sunt convinsa ca trump va castiga.
    Biden doar incearca sa manipuleze cu blm si daramarea statuilor unora care au murit acum 2-300 de ani.
    Asa spuneati si de miss clinton, ca a castigat ca e noua presedinta, ca …

    • Ana . Doamna Clinton a cistigat sufragiul universal , a avut citeva mil . voturi in plus , dar electorii si-au modificat alegerea ,lucru care in acest moment este interzis de lege.

    • Care lege interzice asta?

  12. Gălăgie, a mass mediei progresiste! Exact ca Geoana, țopăie acum de 4 ori! Este posibil asemenea manipulare?

  13. Ferească Domnul sa vina Biden la Casa Albă! Sper sa castige Trump si sunt sigur că o va face. Are toate atuurile. Economia Americii isi revine si șomajul scade.

    • Interesant e cine vine peste 4 ani … Bernie s-ar putea sa se curete pana atunci … Warren o sa fie prea batrana iar restul sunt niste nimeni. Poate Cortez dar o mananca de vie.

    • Si mai ales la international este foarte interesant ce face!

  14. Biden mai poate pierde alegerile doar daca participa la dezbateri si alegatorii vad ca e aproape senil.

  15. Joe pierde alegerile 100% daca se imbolnavesteinainte de campanie si boleste una-doua saptamani, apoi se reface dar nu mai conteaza.
    Alegatorii lui vor realiza ca nu pot sa aduca in scaunul de Presedinte al SUA un om batran, bolnav, slabit si care demonstreaza ca nu este apt sa conduca SUA, tocmai din cauza carentelor sale de sanatate !

    PS. votantii democrati vor absenta in numar suficient de mare pt a-l face presedinte pe Trump !

    PPS. Nici macar nu isi vor face calcule sa-l voteze pt ca apoi odata ajuns presedinte sa fie declarat inapt pt a conduce si astfel sa-i faca loc vicepresedintelui (care va fi o femeie, posibil si minoritara dpdv al etniei) !

  16. un aspect lipseste din analiza: il vor sustine taberele republicane pe trump sau isi vor conserva fortele si resursele pentru alegerile legislative si locale in defavoarea celor prezidentiale?

    la alegerile anterioare l-au sustinut si pe urma trump i-a lasat cu buza umflata dandu-le lovitura dupa lovitura. daca au avut suficient de castigat pe langa cat au trebuit sa accepte, s-ar putea sa il sustina si de data asta, dar fara suport din teritoriu, mai ales din anumite state cheie, trump n-are sanse. iar mie nu mi-e clar care este atmosfera in randurile republicanilor. as zice ca nu sunt tocmai multumiti momentan.

    • Vorbesti aiurea-n targ! Printre republicanni (si nu toti conservatorii si libertarienii sunt republicani) Trump are 91% approval rating la ora actuala.

  17. Hai, sa mergem la sectiunea „comentarii” si sa vedem ce au de spus expertii !?!