G4Media.ro

Analiză Markit: Cădere fără precedent a activităţii economice în zona euro în…

Sursa foto: Pexels

Analiză Markit: Cădere fără precedent a activităţii economice în zona euro în luna martie

Activitatea sectorului privat din zona euro a înregistrat o scădere „fără precedent” în luna martie comparativ cu februarie, fiind o consecinţă a pandemiei de coronavirus, arată rezultatele sondajului lunar realizat de compania de analize financiare Markit, publicat marţi, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Estimarea preliminară a Markit arăta că indicatorul PMI flash composite pentru zona euro a scăzut de la 51,6 puncte în februarie până la 31,4 puncte în martie, „cea mai puternică scădere a activităţii înregistrată de la debutul publicării datelor compozite în luna iulie 1998”, a explicat Markit într-un comunicat.

Datele publicate de Markit sunt sub estimările analiştilor care mizau pe un rezultat de 38,8 puncte. Un indice PMI de peste 50 de puncte indică expansiunea economiei, iar sub această valoare reflectă scăderea.

„Prăbuşirea activităţii economice în zona euro în luna martie depăşeşte de departe ceea ce am văzut în cel mai grav moment al crizei financiare mondiale”, a subliniat Chris Williamson, economist şef la Markit.

Precedentul record de scădere a indicelui PMI composite (36,2 puncte) a fost înregistrat în perioada crizei financiare mondiale, în luna februarie 2009.

Reculul puternic al indicatorului PMI se explică prin „măsurile excepţionale adoptate de diferite ţări pentru a frâna propagarea coronavirusului, care au perturbat puternic activitatea companiilor”, a explicat Markit.

Toţi sub-indicatorii din sondajul Markit au coborât în martie sub pragul de 50 de puncte, cea mai gravă contracţie fiind înregistrată în cazul indicelui care măsoară activitatea în sectorul serviciilor din zona euro, care s-a prăbuşit până la 28,4 puncte, de la 52,6 puncte în februarie.

Analiştii de la Markit subliniază că scăderea activităţii economice în zona euro în luna martie prefigurează o scădere de aproximativ 2% a Produsului Intern Brut în primul trimestru, iar această tendinţă de contractare puternică a economiei se va accentua în lunile următoare când ar urma să fie adoptate măsuri din ce în ce mai drastice destinate combaterii crizei sanitare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Prostia se plateste, iar statele europene actioneaza prosteste – acelasi spirit de turma peste tot – in criza asta. Un rezultat pe care nu l-au dorit s-ar putea sa fie asasinarea zonei euro (bine, ar putea asasina si tot UE, dar asta e mai putin probabil).

  2. Maine, 25 Martie asteptam ca Ministerul de finante sa publice pe site-ul propriu Executia bugetara aferenta Lunii Fabruarie 2020… ultima speranta!
    Incepand cu Martie 2020 vom vedea dezastru economic in cifrele de la Finante, mai ceva decat dezastrul de la Corona…
    Si nimeni nu poate estima cat va dura caderea Economiei mondiale…

    Pariez: PSD pregateste deja postarea pe site-ul partidului: „Guvernul Orban e de vina, Veorica Dancila ar fi facut Economia sa „duduie” iar Coronavirusul sa plece acasa la el!”!

    • Vom vedea daca romanii au invatat ceva din ultimii cativa ani, sau daca tot cu hoti vor vota.

    • Maine nu va publica, sa nu se sperie lumea în fiecare zi! Vor găsi ei un motiv „obiectiv”, ca și unii și alții sunt experți în asta…

    • Sunt doar 2 variante, ambele proaste:
      – votezi, dar asta înseamnă că votezi hoți
      – nu votezi, dar rezultatul e ca și cum ai fi votat.
      Asa ca nu ne mai fute la cap cu chestiunea asta!

  3. @Marcel Radulescu: Eu cred ca o vor publica azi!
    Au mare nevoie de asta, cred eu!
    Evident ca va Executia bugetara pe Februarie va arata DEZASTRUL Finantelor tarii… asta le va da ocazia guvernantilor sa ANUNTE Masurile necesare: sa umble la Salariile uriase ale Milionului jumate de bugetari, sa umble la Pensiile speciale, sa umble la Salariile celor din Companiile de stat..
    E greu sa faca concedieri ACUM, desi TREBUIE, la cata functionarime INUTILA si bine platita e in Instuitutiile de stat!
    Daca ar face astfel de propuneri ACUM, INAINTEA prezentarii Executiei bugetare, ar sari PSDeii populisti care oricum se intrec zi de zi in propuneri care mai de care mai populiste, FARA sa indice Sursa de finantare si Impactul buegtar, cum CERE Legea responsabilitatii fiscale!
    Doar asa, DUPA prezentarea Executiei bugetare dezastruoase pe Februarie(cand inca se muncea!), PNLeii POT veni cu astfel de propuenri si atunci sa vedem PSDeii populsiti cum ARGUMENTEAZA in fata majoritatii romanilor Respingerea unor astfel de masuri!
    A-propos, in Croația: Miniștrii își donează salariile pentru a ajuta țara greu încercată de cutremur și coronavirus. Cei 21 de miniștrii vor dona salariile din luna martie (aproximativ 2,700 de euro), însumând aproape 57.000 de euro.
    ”Este o ocazie pentru noi toţi să demonstrăm unitate, solidaritate şi responsabilitate, pentru a putea depăşi combinaţia a două crize, cea a coronavirusului şi a cutremurului de la Zagreb”, a declarat premierul Andrej Plenkovic, citat de Agerpres.
    De asemenea, premierul Andrej Plenkovic a prezentat marţi un pachet de măsuri ce însumează circa patru miliarde de euro şi este menit să atenueze efectele economice negative ale măsurilor adoptate pentru a stopa epidemia de COVID-19.

    Am vazut aseara emisiunea lui Silviu Manastire, invitat telefonic Minsitrul Economiei, tip pe care il apreciez, nu a anuntat mare lucru, Manastire l-a tot presat ca ACUM trebuie ajutate Companiile pana nu inchid, Popescu a declarat ca au demarat discutiile cu BERD, „pentru a demara rapid o strategie de dezvoltare economică post-coronavirus.”, ma astept sa anunte un Imprumut…
    Cred ca situatia e mai grava ca in 2010, cand Romania a luat Imprumutul de la FMI.

    A-propos, bogata si inegalabila Norvegie a anuntat: Somajul a crescut la 10,8%!!
    „Rata şomajului din Norvegia a crescut de peste 4 ori în numai 2 săptămâni, până la 10,4%. 291.000 de oameni sunt în şomaj, arată Ziarul Financiar.
    Numărul şomerilor din Norvegia a sărit de la 65.000, în data de 10 martie, la 291.000.

    Nu-i plang, evident..
    Dar, efectele Coronavirusului si ale Crizei ECONOMICE evidente asupra Tarilor sarace vor fi dezastruoase…
    Presedintele ANOFM: „Ne pregatim pentru 1 Milion de persoane in somaj”.
    „Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) este pregătită să plătească indemnizaţii de şomaj tehnic pentru un număr de până la 1 milion de persoane, a declarat preşedintele instituţiei, Victor Picu, într-un interviu pentru Agerpres.