ANALIZĂ Mașinăria democrată încearcă, din nou, să oprească ”revoluția” promisă de Bernie Sanders
La patru ani după ce jocurile de culise ale liderilor Partidului Democrat l-au privat pe Bernie Sanders de nominalizarea pentru președinția Statelor Unite, senatorul de Vermont este din nou ținta eforturilor mașinăriei politice democrate care încearcă să oprească drumul său spre Casă Albă. Scenariul a prins tot mai mult contur în contextul alegerilor democrate de marți, din așa-numita „Super Tuesday,” când Joe Biden – care duce, în opinia multora, una dintre cele mai plictisitoare campanii din ultimele decenii – a reușit să câștige câteva curse electorale importante după ce a primit un ajutor crucial de la doi rivali democrați. Nu este de mirare că suporterii lui Sanders au acuzat conducerea formațiunii de stânga de trădare pentru felul în care îl sabotează pe politicianul progresist.
Fostul vicepreședinte din administrația Obama a câștigat în zece din cele 14 state în care au votat alegătorii democrați. Astfel, Biden s-a impus în alegerile din statele Alabama, Arkansas, Massachusetts, Maine, Minnesota, Carolina de Nord, Oklahoma, Tennessee, Texas și Virginia, în timp ce Sanders a obținut primul loc în Utah, Colorado și Vermont.
Rezultatul din California, statul cu cei mai mulți delegați (415), nu a fost comunicat oficial, dar AP îl dă ca învingător pe Bernie Sanders.
Joe Biden a fost victorios așadar în mai multe state din sudul Americii, inclusiv în Texas, un stat crucial în cursa pentru nominalizare datorită numărului său mare de delegați. Analiștii americani se întreabă acum cum de a reușit Biden, care are mult mai puțini bani la dispoziție decât Sanders, nu desfășoară campanii publicitare majore, nu beneficiază de o organizație electorală numeroasă și nici măcar nu a făcut campanie în jumătate din statele câștigate marți, să-l eclipseze pe senatorul de Vermont, care pornea ca favorit detașat (de exemplu, înainte de alegeri, RealClearPolitics îl dădea pe Biden câștigător doar în Carolina de Nord).
Prestația bună pe care a avut-o Biden în alegerile din Super Tuesday nu este deloc întâmplătoare. Succesul său a fost posibil mai ales datorită implicării liderilor democrați, speriați de ascensiunea lui Bernie Sanders și de ceea ce ei spun că este un radical care amenință unitatea partidului, sperie mediul de afaceri și promite declanșarea unei revoluții în America. Eforturile lor din spatele scenei – și care au crescut în intensitate în ultimele zile – au contribuit, fără doar și poate, la victoriile lui Joe Biden în alegerile de marți. Dar care este arsenalul la care a apelat elita democrată ca să transforme campania fadă și lipsită de entuziasm a lui Biden într-una câștigătoare și cu mari șanse să obțină nominalizarea partidului pentru Casa Albă?
Retragerea rivalilor din cursă. Cu doar o zi înainte de „Super Tuesday,” doi dintre candidații democrați, Pete Buttigieg și Amy Klobuchar, au părăsit intempestiv competiția electorală și si-au anunțat sprijinul pentru fostul vicepreședinte al Statelor Unite. Mișcarea lor, făcută cu doar o zi înainte de alegerile care au decis soarta a 1.344 de delegați, a fost neașteptată. Deși nu erau favoriți să câștige un număr mare de delegați, atât Buttigieg, cât și Klobuchar aveau șanse semnificative să obțină rezultate bune.
Principalul beneficiar al abandonului lor electoral a fost Joe Biden. După ce a pierdut trei curse electorale consecutive (Iowa, New Hampshire, Nevada), campania lui părea că se află în moarte cerebrală. Victoria deloc surprinzătoare pe care a înregistrat-o sâmbătă în Carolina de Sud – și care s-a datorat, în principal, sprijinului pe care el îl are în rândul alegătorilor afro-americani, o categorie electorală importantă care este loială lui Biden pentru cei opt ani petrecuți alături de Barack Obama – nu părea să schimbe prea mult datele ecuației. Au venit însă anunțurile lui Buttigieg și Klobuchar, iar ceea ce părea să fie o zi proastă pentru Biden s-a transformat într-una dintre cele mai importante reveniri politice din istoria Statelor Unite, așa cum a numit-o CNN. O gură de aer proaspăt pentru o campanie marcată de gafe și poticneli incredibile.
Retragerea lui Buttigieg și Klobuchar pare să fi fost gândită atent de liderii democrați, iar în perioada următoare se va afla poate care a fost trocul făcut de cei doi candidați cu conducerea Partidului Democrat. Unele voci au spus că Amy Klobuchar urmează să fie nominalizată vicepreședinta lui Biden, iar lui Buttigieg i s-a promis un rol important într-o eventuală Administrație Biden. Cert este că, cu spijinul senatoarei de Minnesota (Klobuchar este prima femeie senator care reprezintă acest stat), Biden a câștigat așa-numitul The Gopher State, deși sondajele îl plasau în spatele lui Bernie Sanders. Voturile democraților moderați, care riscau să se rispească la trei candidați, au mers la unul singur – Joe Biden. Sanders a fost trădat dintr-un calcul politic pragmatic, în ceea ce revista Rolling Stones a numit „Operation Bernie Block”.
Anunțuri de susținere pro-Biden. În cele două zile care au urmat victoriei lui Biden din Carolina de Sud, zeci de lideri democrați, senatori și membri ai Camerei Reprezentanților, care au preferat până atunci să asiste pasivi la cursa democraților, s-au repezit să-și anunțe susținerea pentru fostul vicepreședinte american. Fostul guvernator al Virginiei și președinte al Comitetului Național Democrat (DNC), Terry McAuliffe, fosta președinte a DNC, Debbie Wasserman Schultz, fosta senatoare Barbara Boxer din California, fostul congresman Beto O’Rourke (Texas), senatoarea de Illinois Tammy Duckworth, împreună cu sute de primari, democrați din diferite legislaturi locale și statale și membri ai Congresului, și-au anunțat sprijinul pentru Biden cu mai puțin de 24 de ore înainte de începerea votării în alegerile din „Super Tuesday.” A fost o avalanșă de declarații de susținere care sugerează un efort coordonat și bine pus la punct de eșaloanele superioare ale partidului.
Mesajele anti-Sanders. Rivalii lui Sanders au pus pe picioare un comitet de acțiune politică (Super PAC) numit Big Tent Project, care a creat și difuzat mesaje publicitare în care senatorul de Vermont este criticat ca fiind un radical care va pierde în fața lui Trump (vezi aici unul dintre mesajele video). Este o campanie anti-Sanders care beneficiază de milioane de dolari, desfășurată pe mai multe fronturi, iar mulți dintre cei aflați în spatele proiectelor sunt politicieni de top, strategi și consultanți cu state vechi de lucru în Partidul Democrat. Sanders, cu stilul său direct, a răspuns la această campanie: „Elita corporatistă devine foarte nervoasă în ceea ce privește campania noastră.”
Atacurile din presă. De la începutul campaniei electorale, Bernie Sanders a fost o țintă predilectă a presei americane, care este în general favorabilă democraților. Odată ce a devenit clar că el se află în pole-position și că are șanse mari să intre în cursa finală cu președintele republican Donald Trump pentru Casa Albă, jurnaliștii de la CNN, Washington Post sau New York Times s-au grăbit să-l îngroape într-o avalanșă de articole negative și să ceară stoparea lui cu orice preț (de exemplu, cu doar o zi înainte de „Super Tuesday,” Max Boot de la Washington Post a scris că „Bernie Sanders ar fi un președinte îngrozitor”.
Cum a răspuns Sanders acestor atacuri? „Uitați-vă, nu este un secret – Washington Post are 16 articole pe zi despre asta – există un efort masiv de a-l opri pe Bernie Sanders. Acesta nu este un secret pentru nimeni în această cameră. Elita corporatistă se unește, elita politică se unește și ei vor face orice. Devin cu adevărat nervoși că oamenii muncitori se ridică… Am arătat încă din prima zi că vom ataca sistemul. Fie că este vorba despre elita corporativă de pe Wall Street, companiile de medicamente, companiile de asigurări, industria combustibililor fosili sau elita politică. Lăsați-mă să fiu foarte clar, nu este o surpriză că ei nu vor ca eu să devin președinte, deoarece administrația noastră va transforma această țară pentru a crea o economie și un guvern care să funcționeze pentru toți oamenii, nu doar pentru cei 1%.” În plus, Sanders vorbește constant despre media corporatistă și despre cum aceasta este o parte a sistemului tradițional împotriva căruia se luptă el.
Într-un material recent am explicat motivele pentru care Sanders îi sperie pe democrați mai mult decât Trump. Am anticipat că aceștia vor încerca să-i submineze ascensiunea și să atragă moderații și centriștii în spatele unui candidat unic, așa cum este Joe Biden. După evenimentele din ultimele zile, misiunea lui Sanders s-a complicat. El va trebui nu doar să reaprindă entuziasmul politic în susținătorii săi, să continue să convingă cât mai mulți tineri de justețea planurilor sale sau să atragă de partea sa marii donatori democrați, moderați și centriști, care încă îl privesc cu suspiciune. Sanders va trebui acum să-și intensifice eforturile în confruntarea cu Biden și cu conducerea democrată care s-a strâns în spatele acestuia. Este, dacă vreți, un meci între David și Goliath.
Concluzie. Cunoscut pentru spiritul său incisiv, este greu de crezut că Bernie Sanders va ceda ușor în fața atacurilor venite din partea propriului partid. Retorica lui din ultimele ore – inclusiv prin mesajele trimise suporterilor în care a acuzat din nou sistemul politic că s-a strâns în spatele lui Biden deoarece se teme de el și de ceea ce reprezintă mișcarea lui de masă – ne indică exact contrariul. Un autodeclarat democrat socialist, Bernie Sanders se prezintă ca un erou al clasei muncitoare, cu o agendă progresistă și liberală, o campanie neortodoxă și o bază electorală entuziasmată. Este clar că în următoarele luni vom fi martorii unui duel intens între Sanders și Joe Biden pentru a câștiga cei 1.991 de delegați necesari pentru a obține nominalizarea Partidului Democrat.
Nu este exclus chiar ca Sanders să răspundă la mașinațiunile liderilor democrați prin anunțarea unei candidaturi independente la Casa Albă, pentru a preveni repetarea scenariului nefericit din 2016 când a pierdut nominalizarea democraților (pe nedrept, spun suporterii săi). Lupta dintre elita partidului și tabăra radicală va fi una pe viață și pe moarte și e greu de anticipat cum se va sfârși. Putem fi siguri doar că, din fotoliul său de la Casa Albă, Donald Trump își freacă mâinile cu satisfacție privind bătaliile fratricide dintre democrați.
Surse: CNN, Bloomberg, BBC, Rolling Stone, Newsweek, Open Society
Sursa Foto: Facebook/ Bernie Sanders
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
45 comentarii